hesabın var mı? giriş yap

  • insanlar sarhos olunca arabesk dinlerler genelde, ben kendisinin dokuzuncu senfonisini acip dinliyorum. oyle derin, oyle manali, oyle aci dolu bir beste ki ayik kafayla bile sarhos ediyor zaten. gozler kapali, tuyler diken diken, hipnotize sekilde dinlerken buluyorum kendimi. klasik muzikle ilgili degil egitimim, dogru durust bilgim bile yok. ama mahler baska.

  • buradaki tek yanlışlık ters tarafa eğilmiş olması. aksi yönde eğilseydi daha anlamlı olurdu. zira yargının durumu o yönde.

  • ilk basta size karisik gelebilen ancak her politikanin bir digerine baglandigini kaptiginiz an oyunu da anlayacaginiz simulasyon. bunun icin de sizin dunya gorusunuz etkili olacak. her secim sonucunda, political compass in ne tarafinda kaldiginizi goreceksiniz.

    - political compass icerisinde sol alt kisimda alan bir insanim dunya gorusleri olarak. yani devletin ekonomide soz sahibi olmasini istiyorum, ayni zamanda da insanlarin ozgurlugunu savunuyorum. dolayisiyla tum devlet politikalarini bu sekilde duzenledim. oyunu oynamadan once nasil bir dunya gorusu savundugunuzu bir dusunmenizi oneririm.

    -ulkede (seciminiz hangisi olursa olsun) siddeti dusurmek icin hapishaneleri iyilestirmek, size buyuk bir avantaj saglayacaktir. hapishanelerin ayni zamanda egitim ve rehabilitasyonunu artirmak icin daha fazla para vermek, sucun azalmasi ve "parents" kisminin artmasi acisindan onemli. ayni zamanda daha fazla is imkani sagladigi icin issizligin dusmesine de neden olacaktir. suç oranini ne kadar dusururseniz o kadar az polise ihtiyaciniz olacak yani ulkeniz cok daha az police state olacaktir.

    -bununla dogru orantili olarak herseyin nedeni egitim deyip, ordunun payini cok buyuk bir miktarda kismak size diger butceler, sübvansiyonlar, egitim, bilim gibi onem siraniza gore kendiniz secebilceginiz alanlarda daha fazla yatirim yapmaniza yardimci olur. sunu unutmayin, ulkenizin gelirini artirmak icin issizligi yenmelisiniz. devlet kurumlarina ne kadar fazla pay verirseniz, o kadar cok is imkani dogar. dolayisiyla egitim, saglik, bilim alanlarina yatiracaginiz her pay; size ileride buyuk bir sekilde donecektir. iyi egitim size iyi bir uretkenlik verecektir. uretkenlik ise iyi bir gdp ve uluslararasi ticaretinizi artiracaktir. ayni zamanda bilime yaptiginiz yatirim da size diger ulkelere gore teknolojik ustunluk verecek ve ulke gelirini artiracaktir.

    - ulkenin ulasimi size sectiginiz ulke acisindan zorluklar yaratabilir. ornegin abd kapitalizmin "ozgurluk" simgesi olan arabalari tercih ederken ben insanlara tren kullanmalarini istiyorum. tren ulkenizdeki fakir ve orta kisim icin mukemmel bir ulasim sekli. ayni zamanda arabalara gore cok daha ekolojik ve cok daha az karbondiyoksit salimi yapiyor. bunun yaninda temiz enerji programlarini uygularsaniz yani ulkenizdeki doga sorunlari, hava kirliligi ve dolayisiyla bas gosteren hastaliklari buyuk oranda azaltabilirsiniz. ben petrole cok daha az bagimli bir ulke gelistirmek icin ugrastim tum oyun. ne kadarda olsa otobus ve tren bile toplu tasima olarak petrole bagimli.. ama oyun size zaten bunu uygulayabilmeniz icin yeteri kadar program imkani sunuyor.

    -ordu: basiniza gelebilecek seyler, orta doguda cikan krizlerde ordu yollamaniz, konsoloslugunuz saldiriya ugruma olasiligi gibi olaylar. ben orduya verilen parayi oyunun en basinda surekli, ciddi bir sekilde kisiyorum. sonradan gelir gider farkindan, arttirabilirsiniz eger sosyalist politikalari iyi uygulayabilirseniz. zaten patriotismle alakadar degilim. ancak ulkemde bilim basarilari, uzay arastirmalari malesef patriotism'i surekli artirdi.

    -din: din ulkemde surekli en alt seviyelerde. okulda sadece evrim ogretiliyor, ileri bilim arastirmalari ve ozellikle kurtaj ozgurlugu cok etkili. eger secmeniniz dindar degilse sorun olmuyor avrupa icin ozellikle. ancak amerika icin size degisimleri akp styla yani yavas yavas sindire sindire yapmanizi oneririm.

    -egitim olsun, saglik olsun, vergi muafiyeti olsun ulkede gelir esitsizligini doguracak hic bir aktivite bulunmamasi ulkeniz insanlarinin daha esit olmasini saglayacak. vergi muafiyeti daha fazla uluslararasi sirketin yatirim yapmasina neden olabilir. dedigim gibi ben hic bir sag politika uygulamadim.

    -silahlari toptan yasaklamak. silahi toptan yasaklamak amerikayi secenler icin cok zor olacaktir. amerika toplumunun kulturunde cok onemli bir yere sahip. bunu ben basardim ve yine %91lerde oy aldim. daha once dedigim gibi akp usulu sinsi sinsi yaparsaniz sorun yok. silahlari toptan yasaklamaniz, size suc oranini buyuk oranda dusurmenize yardim edecek. dolayisiyla oyunda bahsedilen totaliter devlet gereksinimlerine ihtiyaciniz kalmayacak. (telefon dinleme, fisleme, polis dronlari vs gibi). sucu dusurmenin en iyi yolu egitim. ben idami, silahli polisleri bile yasakladim.

    -issizligi sifira yakin bir miktarda tuttugunuzda immigration a acik olabilirsiniz. uzun bir sure immigration'a izin verirseniz sonradan getto sorunlari ortaya cikabilir. dolayisiyla ulkeye göçü surekli kontrol altinda bulundurun.

    -en onemli kisimlardan birisi vergi. buyuk sirketlerden fazla vergi almaniz ulkeden yabanci sirketlerin kacmasina sebep olabilir. bu da issizligi artirabilir, ulkeye yapilan yatirimlar azalabilir.
    ben daha cok gelir vergisini yuksek tuttum. yaklasik %50 vergi size tum sübvonsiyonlari yapmaniza yeterli butce verebilir. ulkenin tum egitim, saglik sisteminin mukemmel olmasi, temiz ve yasanabilir bir yer olmasi aslinda %10 vergi artisina degecek bir sey bence.. ulkenin gelirinin artmasiyla devlet evleri yapabilir, insanlari buraya yerlestirebilir, ayni zamanda insanlara bedava saglik hizmetleri, otobus ulasimi vb vererek daha sosyal bir devlet olabilirsiniz.

    oyunun zevki ise her ideolojiyi deneyebileceginiz.. liberal kapitalizmi deneyemedim her denedigimde tekrar sollasiyorum nedense.. verebilecegim tavsiyeler bunlar.. ne kadar sola giderseniz devlet bunyesinde o kadar issizligi dusurur, o kadar uretimi arttirirsiniz. ayni zamanda ne kadar egitime onem verirseniz, ulkenizi o derece ozgurlukcu yapabilirsiniz. ulkede silahli polis, kamera ve hic birsey bulunmadan 0'a yakin suc oranina sahip olabilirsiniz.

  • sorunu doğru tespit eden açıklama.

    "siz" yolunuza devam ediyorsunuz. bizlerin çoğu yolda kaldı, kalanı da sürünerek ilerliyor.

    umudumuz, yola sizin olmadığınız bir rotada tekrar devam etmek.

  • neden efe aydal roleplay gibi konuştuğunu anlayamadığım yeni ölü ya da sakat adayımız. şimdiden rahmet ya da şifa diliyorum flash tv reis.

  • bu yaratığın düşüncesi şuan tam olarak şöyledir

    bana yan bakan herifi iki kere yere vurdum adam hastanelik oldu yoğun bakımda ölümle cebelleşiyor ama devletimiz beni saldı demek ki haklıyım öyle abartıldığı gibi de bişi olmuyormuş karakola gittim geldim bu kadar, namımda yayıldı artık kimse bana yan bakamaz bakarsa hastanelik ederim problem yok bi karakola uğrar çay içer çıkarım.

  • benim de sürekli yaptığımdır. tam tersi yapmamak garip geliyor. oradaki insan üç kuruş maaşa akşama kadar senin benim artıklarımızı düzeltmekle meşgul oluyor. en azından benım dağıttıklarım için yorulmasın istiyorum.

  • barınamıyoruz hareketi‘nden gençler yüksek yurt, kira ve apart ücretlerine karşı bugün 22.00 itibariyle kadıköy bedia muvahhit sokak’ta toplanarak orada yatacaklarını duyurdular. hemen akabinde polisler tarafından uzunca süre tehdit ve taciz edilen gençler yılmadılar, polisi yıldırdılar.

    dayanışmaya da birçok kimsenin gelmesi sonrası gençler polislerin baskılarını kırıp yoğurtçu parkı’na geçtiler. #barınamıyoruz hashtagi ise kısa sürede twitter gündeminde 1. sıraya oturdu.

    süreç barınamıyoruz hareketi twitter adresinden takip edilebilir.

    tanım: birçok şehirden gencin katılması beklenen mücadele pratiği.

    20 eylül edit: bu gece itibariyle kocaeli izmit ve izmir’in de eklenmesiyle 3 ilde gençler sokakta yatıyor.