hesabın var mı? giriş yap

  • ozamanlara damgasını vuran ayakkabı nike total 90'dı. çünkü kunduradan da herhangi bir sıradan spor ayakkabıdan da daha ucuza çakması bulunabiliyordu.

  • james webb uzay teleskobu'nun ilk işlenmiş görüntülerinin yayınlanmasıyla birlikte bazı kişiler görüntülerinde yıldızların neden 8 tane sivri ucu olduğunu merak etti hatta ekşi sözlük'te de buna dair başlıklar açıldı.

    smacs 0723
    carina bulutsusu

    işin gerçeği yıldızlarda gözüken bu sivri uçların gerçekte var olmamasıdır. bu sivri uçlar ışığın teleskobun optik sistemi ile girdiği etkileşimin sonucudur. ışık bir köşe ile karşılaştığında kırınıma uğrar. james webb haricindeki teleskoplarda da bu kırınımlara şahit oluruz.

    görsel

    ışığın kırınımı sonucu ortaya çıkan bu sivri uçlar, ana aynanın önünde ikincil bir ayna kullanan tüm teleskoplarda görülür. kırınıma neden olan ikincil aynadır. james webb uzay teleskobu da 18 adet altıgen parçadan oluşan ana aynasının önünde ikincil bir aynaya sahiptir. bu ikincil ayna, biri dikey diğer ikisi dikey olana 150º açılı olmak üzere üç destek ayağına sahiptir. her desteğin iki kenarı, kenara dik açılarda bir kırınıma neden olur ve toplamda 6 tane sivri uç üretir.

    altıgen aynaların kenarları da 6 tane kırınıma ve 60º aralıklarla sıralanan 6 tane sivri uca neden olur. toplamda 12 tane sivri uç oluşur. ancak teleskobun akıllı tasarımı nedeni ile bu sivri uçların bir kısmı birbiri ile çakışmaktadır. bu sayede de toplamda 12 yerine 8 adet uç görürüz. ikincil ayna desteklerinde gerçekleşen kırınım daha az belirgin olduğu için çakışan sivri uçlar haricinde gözüken 2 sivri ucu, altıgen aynaların yarattığı sivri uçlardan daha kısa olarak görürüz.

    kaynak: science focus

  • bazı kişilerin finlandiya'da yaşama şansı varken türkiye'ye döndüklerine ilişkin bir haber okuyacağım düşüncesi ile geldim.

  • 80 milyonun çalıştığı, ürettiği, kazandığı tüm değerleri ve tarihten gelen kurulu düzeni, kurumlarını; sırf seçim kazandı diye mülkiyetine geçirip kendi özel şirketi gibi yönetmek istiyor. yönetiyor da.

  • doğrusunu yapan kişidir. dışarıda yapılan vücudun içine kim bilir ne katıyorlar.

  • halamlara gitmiştim gece orada kalacaktım. lakin giderken sigara almayı unutmuşum. mecburen enişteminkilerden bir kaç tane otlanacağım. ( çalacağım )

    sigara paketi eniştemin önündeki sehpanın üzerinde duruyor ve eniştemin hiçbir yere kımıldayacağı yok. lise 1'e giden ve o an ders çalışmakta olan kuzenimden yardım istedim.

    b: ozan ya ben sigara çalacağım da eniştem gitmiyor bir türlü. bir şey sormak bahanesiyle çağırsana. ( eniştem kendisine bir şeyler sorulmasından çok hoşlanır.)

    kuzenim tamam dedi babasını çağırdı. ben de paketten birkaç tane sigara aşırdım derken içeriden çaat diye bir ses geldi ve eniştem:

    " 2 kere 2'nin kaç ettiğini bilmiyor musun gerizekalı."

    hay senin sorduğun soruyu...

  • anonymous'un türkiye'yi almanya ile falan karıştırdığını düşünüyorum.

    bakın güzel hekır kardeşlerim. bu adamların ses kayıtları çıktı, evlerinde tomar tomar para bulundu. adam "ben yapmadım xd" deyip sıyrıldı işin içinden. sen bunu yollasan nolur, yollamasan nolur?

    ayrıca 3 gb dosya yüklemiş pezevenkler. ulan norveç mi burası? ben bir mp3 indirmek için 4-5 dakika bekliyorum bazen.

    debedit: ilk debemi biraz bencilce kullanmak istiyorum sayın sözlük. 25 gün sonra girecek olacağım sınavda* yaşlı anamın istediği yere gideyim, dua edin, mutlu olsun kadıncağız. seviyorum seni anne.