hesabın var mı? giriş yap

  • suratına tükürmediğimiz bizim paramızın 3-4 katı ettiği günlerden nerelere. bulgaristan gibi cücük kadar ve fakir bir ülkenin para birimi bile bizimkini sekize katlamış.

    emeği geçenler gün yüzü görmesin!

    iki aşağıdaki mal için editliyorum.
    burada bahsettiğim ülke insanı değil direkt ülkenin kendisi ve bu ülkeye bakış açısı. olayı insanlara indirgeyip salak salak demagoji yapıp bir de destan yazmış. okuduğunu anlayacak kadar beynin olsun yeter.

  • 6 ekim 2014 günü kagemasa kozuki'nin pes 2015 çıkış tarihinin gecikeceği haberi üzerine sokağa çıkın çağrısı ile başlamış ve halen yurdun dört bir yanında sürmekte olan eylemlerdir.

    kitleden bir fotoğraf için; http://imgur.com/bbdmlso

    eylemler şu hashtag'ten takip edilebilir;

    #konamiicinsokaga

    yemin ederim ios 8'in release edildiği günkü gibi heyecan verdi eylemler bana. ülkenin böyle tepkiler koyması umut vaat ediyor. devrimci fikirler de bu ortamlarda filizlenip büyümeye devam ediyor. hiçbir şeyin bitmediğini görmek dahi yetiyor.

  • carlo rovelli'nin zaman olgusuna dair bilmediğimiz pek çok şeyden bahsettiği güzel kitabı.

    kitabı okuduktan sonra zaman denilen kavramın ne kadar gizemli bir oluşum olduğunu anlıyorsunuz. örneğin zamana dair olan tek matematiksel denklem ısının sıcaktan soğuğa geçmesi*. bunun tersi mümkün değil, tersinin olması için bildiğimiz zamanda geriye gitmek gerekiyor. bu ve bunun gibi ilginç birçok anlatım için şiddetle tavsiye ederim.

  • köpeğimiz asla tut getir oyununu öğrenemedi. attığımız şeyi yakalıyor ama bize getirmiyor. tam tersine alıp kaçıyor bizim onu kovalamamızı istiyor. "getir!" diyorsun getirmiyor. "gel!" diyorsun attığın topu bırakıp geliyor. biz de "herhalde aptal biraz ondan" diye düşünüyorduk.

    aptal olduğunu düşünmemizin bir diğer sebebi de topunu sürekli tv sehpasının altına kaçırması. sürekli salonda tv sehpasının orada oynuyor ve illa ki bir noktada top sehpanın altına kaçıyor. sonra başlıyor ağlamaya. biz de mecburen her seferinde işimizi bırakıp gidip topu çıkarıp ona geri veriyoruz. ama üzülüyoruz tabi bir yandan "ne kadar aptal köpeğimiz var şunun sehpa altına kaçacağını öğrenemedi" diye.

    bugün fark ettim ki köpek bizle tut getir oynuyo lan. o topu atıyo biz getiriyoruz. bunu da bir tek top sehpa altına kaçtığında yaptığımızdan bilerek hep orada oynuyor. biraz oynar gibi yapıp topu ittiriveriyo sehpa altına. sonra iki üç ağlama sonrası biz getiriyoruz. resmen bizim ona öğretemediğimiz şeyi o bize öğretti. sadece tut getir de öğretmedi bir şey nasıl öğretilir konusunda iyi de bir ders verdi şerefsiz köpek.

    şimdi kendimi baya aptal hissediyorum. adi köpek.

  • dikkat! cübbeli, sarıklı ya da çember sakallı değildir.
    kot pantolon ve tişört giyerek aramızda dolaşan yüzbinlerce gericiden biridir.

  • yine lince ugruyacagim lakin, turkiye de inanilmaz bir kedi, kopek yogunlugu var sokaklarda. bir cozum bulunmali. tamam ben de hayvan severim lakin. kardesim var 4 yasinda. boyle bir olay basina gelmesini istemiyorum. ya da rastgele birinin isirilip. haftalarca ıgne vurdurmaya gitmesi filan pek guzel isler degil.

    edit: oha adam evrimin anasini sikmis. genetiginde saldirmak yokmus. hele o kopekler 3-4 den fazla olsun.( gruplasmak genlerinde var, eskiden avlari daha rahat yakalamak icin gruplasirdilar) direk hircinlik katsayilari 3 katina cikar. tehlike ya da av gorurseler, sadece birinin saldirmasi bile degil, one atilmasi yeterli, suru psikolojisiyle hepsi saldirir. bunlar evcillestirilmeden once, doga da yaptiklari olaylardan gelir. ana!! insan bu demez, tehlike ya da av olman yeterli.

    edit 2: hic bir zaman tum kopekleri oldurun demedik. toplayin basibos kopekleri, barinaklara filan alin. kisirlastirmalarini dogru duzgun yapin. sayilarini boylece kontrol altina alin. bakabilen aileler zaten evine aliyor. disarida besleyenler ise, barinaga da yardim yapabilir. devletin ilk amaci insanlarin guvenligini saglamaktir. ınsanlari tehdit eden insan da olsa hayvan da olsa bir seyler yapilmalidir. polonya'da yasiyorum. sokak kopegi denen bir olgu yok. kedi yok. lakin evlerin yuzde 70'in de kedi ya da kopek var.

  • eminönü çantacılardayım. girdim bir dükkana. bir çantanın fiyatını sordum. bu esnaf insanı 200 küsür bir fiyat söyledi. bende "ya bu internette 80 tl satılıyor" dedim ve gösteri başladı.
    "bi dakika o zaman abi" diyerek hesap makinesini kaptı yalandan bi kaç tuş, sonrasında "saalii abii bunların potu neydi" gibi saçma sapan bir cümle ile kafasındaki denklemde boş bilinmeyeni de doldurdu. ve tekrar hesaplama yaptı. sonra hesap makinesini bana döndürdü ve yazanı gösterip "en son bu olur" dedi. gösterdiğide inanmazsın 80 tl :)

    200 küsürden 80'e hangi hesaplarla geldi, saliabi o ara hangi sihirli sözcüğü söyledi çözemedim :) içimde keşke 40 tl falan deseydim üzüntüsüyle aldım çantayı çıktım.

  • hakkinda ara sira soru soruyor insanlar. o yuzden kisisel deneyimimi tek tek gondermektense herkesle buradan paylasmak istedim.

    1) neden basvurdum: akp'yi sevmem ama basvurumun arkasinda siyasi bir sebep yoktu, turkiyede daha iyi bir hayatim vardi. ev araba iyi bir maas vs. ama uzun vadede londra'da calismanin getirisinin daha cok olacagini dusundum. bir de yurtdisinda calisma deneyimini merak ediyordum. meslegim software developer bu arada. alayliyim, aslinda marmara ingilzce siyaset bilimi ve ulus iliskiler mezunuyum. tum alayli developer'lara selam olsun buradan.

    2) nasil basvurdum: bu anlasmaya hem ingiltere'den hem turkiye'den basvurmak mumkun, ben turkiye'den basvurdum, danisman bi firma aracagili ile (firma bilgilerini isteyenler mesaj atabilir, reklamini yapmak istemedim burada simdi). ama isterseniz danisman firma olmadan da basvurabilirsiniz, herhangi bir ucret soz konusu degil ankara anlasmasi'nda. danismanlar biraz fazla para aliyorlar. ben £1300 odemistim. ona dikkat etmek lazim. basvuruyu yaptiktan sonra sizi ingiliz konsoloslugu'ndan mulakata cagiriyorlar, bazi kisileri mulakata cagirmadan da oyanladiklari olmustu. ben cagirilmistim. mulakat yaklasik 1 saat suruyor. tercuman araciligi ile konsoloslukta gorevli bir ingiliz ile konusuyorsunuz. benim mulakatin yarisinda adam konusmayi ingilizce surdurmek istedigini soyledi, sonra birebir adamla devam ettim konusmaya. 1 hafta icinde de vizem gelmisti. ingiltereden basvuruda mulakat yok diye biliyorum ama basvuru suresi 3-6 ay suruyor. bu donemde pasaportunuz olmadigi icin de ingiltereden cikamiyorsunuz.

    3) vize sonrasi, londra'ya gidis ve sonraki surec: 1.5 ay sonra londraya geldim. bi arkadasim ev bulmamda yardimci oldu. daha dogrusu oda bulmamda. burada kiralar cok yuksek £500'dan basliyor oda kiralari. 1 hafta sonra odaya tasindim. sanirim aylik £670 oduyordum, faturalar dahil. aylik ortalama £1500 para ile sorunsuz yasayabilirsiniz ilk geldiginizde. daha sonra ankara anlasmasi geregi sirketimi kurdum. online olarak internetten kurabiliyorsunuz, ben danismana gitmistim, £20 yerine benden £150 almisti. sirketi kurduktan sonra banka hesabi actirmaniz lazim. burada sikinti buyuk. bankalar sizden adiniza fatura istiyorlar, dogal olarak yeni geldiginiz icin boyle bir belgeniz yok. adiniza fatura olmasi icin de banka hesabiniz olmali. kisir dongu yani. benim danismana odedigim paranin karsligini burada aldim galiba, burada turkish bank diye bir banka var. danisman bana bir yazi verdi, o yaziyla gittim hemen actilar kisisel hesabi, hatta business hesap da acalim dediler ben simdilik kalsin dedim. arkasindan danismanin tavsiye ettigi muhasebiye gittim. muhasebeci bana 45 dakika biseyler anlatti, bu bilgiler karsiliginda da £180 parami aldi. neyse yillik £540'a anlastik muhasebeci ile. sonra basladim is aramaya. kendime bi site yaptim, cv'mi guncelledim, linkedin'in elini ayagini duzelttim. 1 2 cv sitesine cv yukledim. ve 1 hafta boyunca onlarca kisi aradi. sonunda bir tanesi gorusmeye cagirdi ve geldigimin 15. gunu is buldum.

    4) is hayati nasil: bir isci degilsiniz. contractor olarak calisiyorsunuz. yani siz 1 ay hizmet veriyorsunuz firmaya fatura kesiyorsunuz onlar da size odeme yapiyor. ben hala o firmada calisiyorum. arada disariya da isler yapiyorum. birden fazla musteriniz olmak zorunda cunku. maaslar fena degil. turkiye standartlarinin cok cok uzerinde. ıt ve banka sektorundekiler, eger kendilerini iyi gelistirmislerse aylik 8-9k para kazanabilirler. diger sektorlerde bu miktar 1-5k arasi degisiyor. su siteden contractor yazarak arastirabilirsiniz.

    5) yemek, gece hayati: dunyanin her turlu mutfagi burada mevcut, ne ararsaniz var. turk mahallesinde hersey mevcut. ben baska mutfagin yemegini yemem diyenler orada resmen turkiye'de yasiyormus gibi hayatlarina devam edebilirler. ben yemekleri evde kendim yapiyorum. hem daha saglikli hem daha ucuz oluyor. her yerde pub var, gece hayati oldukca populer burada. ben camden town'da takilmayi cok seviyorum, herkesin begendigi yerler farkli tabi. her turlu insan var. ozellikle kafalar guzel olunca herkes birbiriyle arkadas oluyor. kimsenin giydiginize ictiginze bi lafi yok. birine caprtiniz mesela sorry diyorsunuz butun problemler cozuluyor. bazen kavgalar filan da oluyor ama ben hic oyle bir durumun icine dusmedim. arkadaslarimdan dusenler oldu ama cok buyutulecek konular degildi.

    6) peki simdi durumum ne: buraya geleli 13 ay oldu. haziran'da vizenin 1. yili doldugu icin +3 yila basvurdum. pasaport ve business gecmisimi gonderdim home office'e. 2.5 aydir bekliyorum sonucu. red alirsam 1 defalik itiraz hakkim var. itirazim reddedilirse ulkeden cikmam gerekiyor. ya da yuksek mahkemeye basvurabiliyorum. bununla ilgili bazi gelismeler olmustu, suradaki entarimden okuyabilrsiniz. eger vizem gelirse 3 sene daha burada is hayatima devam edecegim. 3 yil sonra da suresiz oturum icin basvuracagim. suresiz oturumu aldiktan 1 yil sonra, yani toplamda 5 yil sonra vatandasliga basvurabiliyorum. bi sinava tabi tutuluyorsunuz, sinavi gecerseniz kraliceye baglilik yemini edip vatandas oluyorsunuz. sonra da british pasaportunuz oluyor.

    7) sonuc: iyi ki gelmisim. bizim ulkenin sacma sapan kasoundan uzaklasmis oldugum icin cok mutluyum. havasi biraz boktan buranin ama sorun etmiyorum onu da cok fazla. elimden geldigince saga sola seyahata gidiyorum.

    umarim bu bilgiler isinize yarar. bol sans simdiden.

    edit: 3 ay suren bekleyisin ardindan bugun vizem geldi. 3 yil daha buradayim. sonra oturuma basvuracagim.

    -------------------
    9 mart 2016

    1) brexit editi: haziran'da yapilacak referandumun ankara anlasmasi'ni nasil etkileceyecegi uzerine cesitli soylenceler var. takip edenler bilir brexit icin yapilan anketlerde at basi gidiyor evet ve hayirlar. eger evet cikarsa ben ankara anlasmasiyla ilgili cesitli yeni duzenlemeler yapilacagini dusunuyorum, hatta tamamen iptal bile olabilir. burada hala bu anlasmaya tabi olan benim gibi kisilerin gelecegi ne olur acikcasi bilemem ancak bunun icin de duzenlemeler yapilabilir. biraz tedirgin edici bir gelisme bu, 2 3 ingilize sordum ne olur sizce diye, eu'dan ciksak bile ecaa'dan cikmayiz gibi seyler soylediler. ama tam olarak neler olacak hep birlikte gorecegiz.

    2) is bulma durumlari: developer'lar icin bir edit daha yaziyorum, eskisi gibi kolay is bulunmuyor artik. buraya gelip 6 ay issiz dolasan 1 2 arkadasim oldu, daha sonra buldurlar ama biraz dusuk fiyatlara calisiyorlar. ama tabi cok cok iyi olan developer'larin acikta kalacagini sanmiyorum.

    3) eskiden ingiltere'de vize alinca pasaport bekleme suresi 3-6 aydi. su an bu sure 3-4 hafta civarinda. home office calismalara hiz vermis sanirim. turkiye'den veya buradan basvurmak ayni derecede avantajli gibi duruyor.

    son olarak bir arkadasim red aldi ve turkiye'ye donmek zorunda kaldi. ama genel olarak insanlar vizelerini alip calismaya devam ediyorlar. tekrardan herese bol sanslar. yeni gelismeler oldukca guncellemeye calisacagim burayi.

    ----------------------------------
    brexit sonrası
    26 haziran 2016

    tekrar selam, biliyorsunuz referandumdan ab'den ayrılma çıktı. kimse beklemiyordu açıkcası, sok etkisi yarattı diyebilirim. olayın ankara anlaşmasına olan etkileri hakkında bir iki bilgi vermek istiyorum.

    ilk olarak sağda solda anlaşma tarih oldu diye yazanlar var. bu gerçek değil. anlaşmanın tarih olması icin ingiltere'nin ab'den tamamen çıkması gerekiyor. su an benim gibi bu anlaşma ile bu ülkede kalan insanlarda da kuşkucu bir bekleyiş başladı, zira lizbon anlamasının 50. maddesi uyarınca çıkış sureci 2 yıl olacak, bittigi anda ankara anlaşması uk tarafında bağlayıcı olmayacak ki bu da bizim sahip olduğumuz vizenin sona ereceği manasına geliyor. vize kazanılan bir hak olabilir ama vize suresi dolduğunda verilecek karar, yanı uzatma veya uzatmama kararı o anki yasalara göre belirlenir. bu da su demek, eğer vizeniz bittiginde uk ab'den çıkmış olursa büyük ihtimalle ülkeyi terk etmek zorunda kalacaksınız. o yüzden benim yurt dışında yasamak icin uğrasan insanlara yegane tavsiyem su:

    ingiltere'ye ankara anlaşması ile gelmeyin, diğer vize tiplerini deneyin. hatta ingiltere'den önce diğer ülkeleri deneyin, çünkü ilerde ne olacağını kimse bilmiyor. misal benim vizem 25 haziran 2014'te başladı yanı 25 haziran 2018'de oturuma başvuracağım. teknik olarak o tarihte uk ab'den çıkmış olamaz çünkü lizbon madde henüz 50 başlatılmadı. ama buna rağmen sonuç ne olacak bilgim yok. gelecek çok gri görünüyor.

    ikinci olan şey ise, insanlar irkcilgini size çok göstermiyor ama anladığımız üzere özellikle yaslı kesim buradaki gocmenleri sevmiyor. tıpkı türkiye'deki suriyelilerin sevilmemesi gibi. bu da negatif bir etki tabi. ülkede hayatını devam ettirme kararınızı sorgulamanıza sebep oluyor. düşüncem türkiye'ye geri donmek değil ama baska ülkeleri deneyebilirim, özellikle amsterdam ilk tercihim olabilir.

    henüz bir seyler yazmak icin çok erken, resim ortaya çıktıkça ben de yeni bilgileri buraya ekleyeceğim. gorusmek üzere.

    ----------------------------------
    8 temmuz 2016

    soyle bir haber var, paylasayim dedim.

    ----------------------------------
    9 subat 2017

    ortamlarda brexit sonrasi bitecegi konusuluyor. elinizi cabuk tutun. :)

    ----------------------------------
    13 temmuz 2017

    3. yilimi bitirdim, 1 sene sonra da indefinite leave to remain'e basvuracagim. ancak 8 aydir ankara anlasmasi ile gelen kimse oturum almis degil. 1973 yilinda yapilan bu anlasma, ingiltere'nin bu vizeye tabi kisiler icin iyilestirici maddeler koyabilecegini kabul ederken, onlarin zararina olacak bir ekleme yapilamayacagi yonunde. o yuzden bu vizeye tabi olanlar 4 yilda oturum hakki kazanirken, diger vizelere tabi olanlar 5 yil bekliyor. eskiden diger vizeler de 4 yil sonunda oturum hakki veriyormus sanirim, ingiliz hukumeti bunu 5 yila cikarmis ama ankara anlasmasindaki koruyucu madde yuzunden bunu turk vizesine uygulayamamis. simdi mahkeme, oturum alma hakkinin bu anlasma ile iliskilendirilemeyecegine karar verdi. o yuzden oturum alma kisminin 5 yila cikmasi bekleniyor, hatta kosullar da getirlebilir. bu kosullar arasinda yeterli ingilizce bilme ve belirli miktarda para kazanma sartlari olabilir. bu da kucuk butcelerle gelen ankara anlasmalilarin bu vizeye tabi olamayacagini gosteriyor. ortada kesinlesmis bir durum yok ama soylentiler bu yonde. umarim vizeye basvurmus ve vizeyi almis kisilerin haklari bir sekilde korunur.

    ----------------------------------
    19 agustos 2018

    merhaba tekrar, uzun zamandir buraya yeni gelismeleri eklemedim. artik internette bu konuyla ilgili tonla bilgi mevcut ama gene de bir kac onemli noktaya deginmek istedim.

    oturuma basvurmama 3 ay kalmisken yani gecen mart ayinda, home office aydogdu davasi'ndan cikan sonuclari baz alarak, ankara anlasmalilarin oturuma basvuramayacagini aciklamisti. yaklasik 3 4 ay boyunca herkes bu konuda farkli yorum dile getirdi. tabi ben kulak tikayip home office'in resmi aciklamasini bekledim. temmuz ayinda yeni yonetmelik yayimlandi. bircok seyi degistirmesine ragmen oturum hakkimizi bize yeniden farkli bir sekilde sunmasi buruk bir sevinc getirdi.

    karsilastirma yapmak gerekirse son durum su sekilde

    1) oturum
    eski yonetmelik: 4 yil
    yeni yonetmelik: 5 yil

    2) vatandaslik
    eski yonetmelik: 4 yil + 1 yil
    yeni yonetmelik: 5 yil + 1 yil

    3) oturum ucreti
    eski yonetmelik: bedava
    yeni yonetmelik: kisi basi £2,389.00 (ornek: aileniz 3 kisiyse bu miktari 3le carpmaniz lazim)

    4) es durumu
    eski yonetmelik: 2 yil ve daha fazla ayni evde yasamissaniz esiniz oturum alabiliyordu.
    yeni yonetmelik: siz 5 yili tamamladiginizda esiniz ingilterede sizden daha az kalmissa, onun da 5 yili tamamlasi gerekiyor. siz oturumu aliyorsunuz esiniz 5 yili doldurup ondan sonra aliyor. esiniz icin bu uzatma sureci boyunca her yil £1000 civari bir uzatma ucreti odemeniz gerekiyor.

    5) oturum alma sartlari
    eski yonetmelik: 4 yili tamamladiktan sonra herhangi bir sart yoktu
    yeni yonetmelik: artik ingilizce ve the life in the uk sinavlarini gecmeniz gerekiyor.

    https://www.gov.uk/…rker-business-person-settlement adresinde oturum icin gerekli butun bilgiler mevcut.

    6) ankara anlasmasi isci vizesi: bu vize eskiden 10 yilda oturum veriyodu, su an 5'e dusurduler. bu vizeye basvurmak icin ingiltere'de 1 yil legal olarak calismis olmaniz gerekiyor. o yuzden turkiye'den basvuramiyorsunuz. buraya sponsorship vizesiyle gelip 1 yil calisip sonra basvurabilirsiniz. https://www.gov.uk/turkish-worker

    7) ankara anlasmasinin gelecegi: bu konuda ne soylesem falcilik olur, ama uk eu'dan ciktiginda durumu ingiltere hukumeti netlestirecek diye bekliyoruz.

    8) vize bekleme suresi: turkiye hakkinda bilgim yok ama ingiltere'de su siralar 3 bucuk ay civari vize basvuru bekleme suresi var.

    umarim bu yeni bilgiler isinize yarar, herkese bol sans.