hesabın var mı? giriş yap

  • canlandırmayı izlerken heyecandan ölecektim neredeyse. bir an nefesim kesildi gibi oldu. kadın delirip çıldırdıgi an gözüm hep masadaki biradaydı. ben böyle oyunculuk görmedim. butun darbeleri birayı teğet geçti. hele o yastıkla vurma sahnesinde cenin pozisyonunda titredim hep. yastık denk gelecek bira düşecek diye aklım kaydı. yemin ederim ağlardım. bir bira 10 lira amk. o yüzden puanım 10 üzerinden 9. çok heyecanlıydı. bir puanı da çerezleri döktü diye kirdim yanlış anlaşılmasın.

  • bugun fince bir kitap okurken bu dilde de ayni bizde oldugu gibi pekistirme oldugunu fark ettim. mesela, "yksin" yalniz demek; "ypöyksin" ise yapayalniz... "ypö" tek basina anlamsiz bir kelime.

    örnekleri cogaltmak gerekirse:
    typötyhjä: bombos, "thyjä" bos demek.
    upouusi: yepyeni. "uusi" yeni demek.
    täpötäysi: dopdolu "täysi" dolu

  • fince bir cumlenin icine koysan siritmaz. kaikki ihmiset syntyvät vapaina uff snne be slk ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan.

  • herkesin belirli yas araliklarinda yasamis oldugu bir ruhsal buhran. erkeklerin hayatinin belirli bir doneminde de bu buhrandan izler tasidigi acikca rastlanabilir bir durum. erkek annesine benzemeyen bir kadına asık olur, fakat annesine benzeyen bir kadinla evlenir. bosanmanin esigine geldiginde ise annesine olan nefreti ortaya koyar.

  • leonardo da vinci bu resimde isa'nın "aranızdan birisi bana ihanet etti" dediği anda masadakilerin verdiği tepkilerin yüz ifadelerine yansımalarını aktarmış. da vinci bu resimde mümkün olan en gerçekçi yüz ifadelerini yakalayabilmek ve aktarabilmek için tam 3 yıl boyunca milano'da, sokaklarda gözlem yapmış. bazı günler eline fırçayı almadan saatlerce resme bakarken bazı günler yemek-içmek için bile ara vermeksizin durmadan resim üzerinde çalışırmış.bu resimde ilk defa isa'nın başının üzerine bir hilal konmayarak o da diğer insanlar gibi resmedilmiş. ancak yine de isa'nın masadaki diğer kişilere nazaran daha büyük çizilmesi ve resimde tek bir ışık kaynağı kullanılması ve ışığın odaya isa'nın başının üzerine denk gelen bir hizadan yayılması ile isa resimde ön plana çıkartılmış ve resmin odak noktası olduğu mesajı verilebilmiş.

    bu sanat eserinin ortaya çıkarılması için kullanılan teknik ne yazık ki uzun ömürlü olmamış ve tablo henüz leonardo da vinci hayatta iken deforme olmaya başlamış. özellikle yemek masasının ortasına denk gelen kısım oldukça hasar görmüş ve çareyi oraya bir kapının girişini çizmekte bulmuşlar. bu modifikasyon elbette ki resmin orijinal haline oldukça uyumsuz imiş. ama bu resmin çizilmesinde kullanılan teknik sebebiyle yapılan her restorasyon resmi orijinalliğinden biraz daha uzaklaştırmış. yine de tablo leonardo da vinci'nin ustalık dönemi eserleri arasında en nadide olanlarından birisidir ve milano'da santa maria delle grazie'de sergilenmektedir.

  • üstüne başka bir kuş tarafından sıçılmış güvercin görmek.

    bizim kafamıza sıçınca iyi oluyordu değil mi? şimdi de sen dolaş bakalım öyle.