hesabın var mı? giriş yap

  • hani, milliyetin islam idi? kavmiyet ne?
    sarılıp sımsıkı dursaydın a milliyetine.
    "arnavutluk" ne demek? var mı şeriatta yeri?
    küfr olur, başka değil, kavmini sürmek ileri!
    arap'ın türk'e, laz'ın çerkez'e, yahut kürd'e
    acem'in çinli'ye ruçhan mı varmış? nerede?
    müslümanlıkta "anasır" mı olurmuş? ne gezer?
    fikr-i kavmiyeti telin ediyor peygamber

    şiiriyle millyetcilige son noktayı koyan sair.

  • gençlerin önünde nükleer santral, termik santral, siyanürle altın arama, gdo'lu gıda gibi çok daha çağdaş ölüm yolları varken, alkol gibi basit bir sebepten ölmesini içine sindiremeyen akp'nin düzenlemesidir.

    yahu kanser olmak, mutasyona uğramak, siyanür zehirlenmesinden ölmek varken neden siroz?

  • siyaset ve buna bağlı olarak diplomasi yeteneğidir.

    osmanlı beyliği batı sınırlarındaki küçük bir uç beyliği olarak anadolu topraklarındaki diğer beyliklerin çekişmelerinden biraz uzak kalmıştır. aslında bu biraz da bilinçli bir tercihtir. osmanlı'nın hem ekonomik hem de askeri olarak büyümesi için yeterli bir nüfusu yoktu. az bir nüfusa sahip olan bir beylik olarak kendilerinden daha kalabalık olan beyliklerle savaşmak kısa vadede olmasa da orta vadede direkt yok olmak anlamına gelirdi. bu sebeple farklı bir yol izleyip müslüman olmayan bir devletle savaşarak (bizans) cihat ve gaza güdüsüyle topraklarına insanların gelmesini sağladılar. tabii ki bu ağırlıklı olarak osman bey döneminde geçerliydi.

    orhan bey döneminin başlarında da aslında bu politika devam etti. bursa ve iznik alındı, anadolu coğrafyasından bizans atıldı. fakat boğazın öte tarafına geçmek lojistik ve donanma yeteneği ister. osmanlı'da bu yetenekler yoktu. aynı zamanda bizans'ta da imparator değişmişti. tahta yeni çıkan vi. ioannis kendisine yönelik olan isyanları bastırmak ve sırp tehlikesinden korunmak için osmanlı'dan yardım istedi. tabii ki bu osmanlı'nın aradığı şeydir. böylece trakya topraklarına geçip araziyi tam olarak öğrenecek, fetih yollarını ve alınması gereken kaleleri öğrenecek, zayıflıklarını ya da güçlerini bilebileceklerdi. üstelik nüfuz olarak da büyüyeceklerdi. yardım talebini kabul ettiler. hatta ilişkiler o kadar iyiydi ki bunu resmileştirmek için bizans imparatoru'nun kızı ile orhan bey evlendirildi ve orhan bey bizans imparatoru'nun damadı oldu. bunun dışında çimpe kalesi de bizans tarafından osmanlı'ya verildi. bu osmanlı'nın trakya'daki ilk topraklarının tek bir ok atmadan, asker kaybetmeden eline geçmesi anlamına geliyordu.

    ilerleyen süreçte bizans'taki karışıklar devam etti. böylece bizans'taki taht kavgalarına müdahale etme bahanesiyle osmanlı'nın trakya'da genişlemesi sürmüştür.

    tabii ki diplomasi sadece batıda işe yaramadı. mesela osmanlı, kendisinin en ihtiyaç duyduğu donanma konusunda çok ileri bir beylik olarak karesioğulları beyliği'ni beylikte yaşanan kargaşalardan faydalanarak savaşmadan ele geçirdi (1360). karamanoğulları'nın saldırılarından bunalmış olan hamitoğulları beyliği'nin topraklarının büyük kısmını para karşılığı satın aldı (1374). bunlar dışında i.murat'ın oğlu bayezid ile kızını evlendiren germiyanoğulları beyliği'nden de çeyiz olarak toprak aldılar (1381).

    sonuç olarak osmanlı sadece savaşarak büyümemiştir. diplomasi ve siyaseti de kuruluş döneminde oldukça etkili kullanmıştır. böyle yaparak hem nüfusunu hem de nüfuzunu arttırmış, hem de kaynaklarını asıl ihtiyacı olan yerlere harcayabilme şansına kavuşmuştur. diplomasi ve siyasetin önemi açısından başarılı bir örnektir gerçekten.

  • trendyol , hepsiburada ve amazon'da prime şeklinde satış yapam biri olarak diyebilirim ki satıcı sayfası en karmaşık ama bir o kadar da tüketicinin lehine unsurlar içeren alışveriş sitesidir.

    trendyolda 75tl ye satılan üründe %12 komisyon ve 21tl kargo ödüyorum (aras). paketlemeyi vs her şeyi ben yapıyorum.

    ancak amazon'da %10 komisyon ve 1 desi için yaklaşık 8tl kargo ve paketleme ödüyorum. amazon'un deposuna ürünlerimi göndermek de ücretsiz. depoda 1 metrekare yer kaplayacak ürünlerime aylık 25-35 tl arası ücret ödüyorum. dilersem dünyanın her yerine satış da yapıyorum.

    trendyolda ürünü eklemem ile satışa açılması bir olurken amazon'da ürünün barkod numarası, marks tescili ve ürünün orijinal olduğuna dair incelemelerden geçiyorsunuz. adamlar bana kamera karşısında paketi açtırıp ürünü bile gösterttiler daha ne olsun.

  • -jokond amcaaa
    -efendim güzelim?
    -hafta sonu bize gelsene
    -gelemem işim var
    -ama lütfen yaaa
    -niyekine?
    -parti vericem arkadaşlara senin de gelmen lazım
    -ne partisiymiş lan bu bacaksız?
    -cacık partisi
    -ahaha şimdiki çocuklar harika
    -gelicen mi gelicen mi?
    -eheh tamam tamam gelirim
    -oleeeyy hıyar da geliyor artık menümüz tamam!
    -lan!

  • arctic monkeys frontmanidir. kendisini yıllardır hayranlıkla takip eden bir insan olarak şarkıları dışında özel hayatı hakkında da epey bir bilgi sahibi oldum. günümüzün en iyi şarkı yazarlarından birini hem daha yakından tanımak isteyenler için hem de şarkılarına kimlerin/nelerin ilham olduğunu merak edenler için dosyayı açıyorum.
    dosyada bahsedeceğimiz kişiler zaman sırasıyla lauren bradwell, johanna bennett, alexa chung, arielle vandenberg, taylor bagley ve louise verneuil. biraz uzun olduğu için alexa chung'tan önce ve sonra olarak iki part halinde anlatmak daha iyi olacaktır.

    part 1.

    -lauren bradwell (2004)
    alex'in bildiğimiz ilk sevgilisi lise yıllarından lauren bradwell. bilindiği üzere grubun davulcusu matt helders ile alex turner çocukluk arkadaşı ve aynı liseye de gitmişler. aslında lauren ilk önce matt ile sevgiliymiş. daha sonra dördüncü sınıfta alex ile çıkmaya başlamış. alex hakkında şöyle söylüyor: “oldukça utangaç ve sessizdi ama bütün kızlar ondan hoşlanıyordu. gerçekten yakışıklıydı ama kibirli değildi. iyi anlaştık ve her türden şey hakkında yıllarca konuştuk. şarkılar yazardı ve hep bir grupta yer almak istediğini söylerdi. derslerde oturup hayal kurar, kitabının arkasına sözler yazardı.”
    daha sonra lauren, alex'i onlardan yaşça büyük arabası olan bir çocuk için terk etmiş. hatta bu olay bigger boys and stolen sweethearts şarkısına da ilham olmuş. lauren bu şarkıyı duyar duymaz kendisi hakkında olduğunu anlamış. şimdi “keşke alex'le olsaydım” diyor…
    “okul erkek arkadaşının dünya çapında bir yıldız olmasını görmek delilik. keşke ona daha iyi davranabilseydim. "

    -johanna bennett (2005-2007)
    2005 yılında johanna bennet ile bir ilişkiye başlıyorlar. johanna da o dönem müzisyenmiş ve bir grubu varmış. hatta fluorescent adolescent şarkısını alex ile beraber yazmışlar. johanna “alex normalde başkalarıyla şarkı yazmaktan hoşlanmaz ama bu ikimiz için de güzel bir anı oldu” diyor. alex grubuyla konserler için tura çıkarken, johanna üniversiteye gidiyormuş. alex groupie'leriyle fazla yakınlaşmaya başlamış ve pek parası da yokmuş. johanna hep aynı ucuz yerlere gitmekten sıkılıyormuş ve en sonunda 2007 yılında alex'i terk etmiş. bu ayrılık the meeting place şarkısına ilham olmuş olabilir diye düşünüyorum; zira 2015'teki bu performansta şarkının sonunda (3:07) alex onun ismini söylüyor. :) ayrıca 505 de büyük ihtimalle johanna hakkında. bu arada kadın daha sonra 2009'da kings of leon'un gitaristiyle evleniyor. hala evliler ve iki çocukları var.

    -alexa chung (2007-2011)
    temmuz 2007'ye geldiğimizde alex'in şimdiye kadar en bilinen ve sevilen ilişkisi başlıyor. yani alexa chung ile olan. bu kısım biraz uzun olacak. (hatta alexa'dan sonraki ilişkilerinden bahsederken de onu sık sık anacağız.)
    alex ile alexa, t in the park'ta bir festival sonrası karaoke partisinde tanışıyorlar.

    öncelikle kimdir alexa chung? alexa o zamanlar popworld gibi müzik programlarında sunucuydu, müzik gruplarıyla röportajlar yapıyordu. daha önce de müzisyenlerle çıkmıştı. kendisi yine ünlüydü ama “it girl”/stil ikonu/”indie queen” olarak anılmaya başlaması aslında daha çok alex'le birlikte olmaya başladıktan sonra oldu. (2007 civarı işte) çabasız görünen güzel stiliyle, dağınık saçlarıyla gerçek bir stil ikonu haline geldi. dergilerin kapaklarında o vardı, marka işbirliklerinde o vardı. karl lagerfeld, anna wintour gibi isimler bile ondan övgüyle bahsetti. 2010'da ünlü mulberry markası ondan esinlenerek “alexa” isimli bir çanta bile tasarladı. “festival kızı” denince akla alexa chung gelirdi. bunun yanı sıra samimi ve esprili bir kişilikti.
    dönemin en popüler rock gruplarından birinin solistiyle güzel ve popüler alexa'nın ilişkisi elbette çok ilgi görüyordu. baktığın zaman müthiş bir eşleşme. çok cool'dular, “indie couple” idiler. o dönem sosyal medya çok yaygın olmasa da, ikilinin nesiller boyu yetecek paparazzi fotoğrafları mevcut elimizde.
    2008'de alexa, the last shadows puppets'in my mistakes were made for you klibinde yer aldı. (alex ile birlikte arabanın içinde.)
    yine 2008'de alex'in alexa'ya yazdığı aşk mektubunu alexa barda unuttu ve bulan kişi bunu bir gazeteye sattı. böylece hepimiz görmüş olduk. 13 yıl olsa da hala internette dolanmaya devam ediyor. alexa'nın söylediğine göre bu bir aşk mektubu değil, sevgililer günü kartıymış. internette dolaşan yazı da alex'in yazısı değil, temize çekilmiş hali zaten. ilk başta kadın bunu bilerek “unutmuştur” diye düşünsem de yıllardır alexa'yı takip eden ve biraz karakterini çözen biri olarak öyle olmadığını düşünüyorum.
    “alex bana bir sevgililer günü kartı yazdığında ve bunu yanlışlıkla bir barda unuttuğumda gerçekten üzücü bir olay oldu. birisi onu the sun'a sattı ve sevgililer günü kartı gibi görünmemesi için değiştirdiler. bir aşk mektubu olduğunu söylediler. onu gerçekten aşırı duygusal olduğu için suçladılar. bak, bu benim erkek arkadaşım ve o da alex. tabii ki bir hikaye gibi yazacak.”
    kadın o kadar da romantik olmayan ve sevgilisinin aşırı duygusal biri olarak görünmesini istemeyen biri. daha çok eski tarz rockstarların hayranı, alex'in de öyle olmasını istiyordu bence. “ben kendini itiraf eden bir groupie'yim” diyor kitabında da. -alex'ten önce ve sonrasında da lead singerlarla çıktı.-

    ayrıca söylemekte fayda var; ikisi de birbirine çok aşık gözükse de bu ilişkide baskın olan taraf alexa. aynı şekilde alex'e göre daha dışa dönük biri. 2011'de verdiği bir röportajda şöyle diyor: “o geceleri sözlük okuyan türden biri. "dostum, 25 yaşındasın. hadi bir bara gidelim" derdim.”

    2009 yılında alexa, abd'den bir iş teklifi alıyor ve taşınması gerekiyor. bu olayın fire and thud şarkısına ilham olduğu söylenir. “benimle gitmek istemesine sevindim.” diyor alex. new york'a taşınıyorlar ve beraber yaşamaya başlıyorlar. aşk burada da devam ediyor. ancak birkaç ay sonra alexa'nın tv show'u iptal ediliyor. bundan sonrasında bazen new york'ta, bazen londra'dalar. ama hep beraberler ve mutlu görünüyorlar.

    2009'daki bir röportajda alex hakkında konuşuyor:
    “erken kalkarım, belki sabah 9'da ve yaptığım ilk şey erkek arkadaşımı öpmektir. alex ile çok tatlı bir eve taşındım. o çok düzgün, temiz bir çocuk ve ben gerçekten dağınık bir kızım. giysilerim her yere dağılmış durumda.”
    “alex ve ben müzik dinleyip rahatlamaktan hoşlanıyoruz ve kollarımızı birbirimize dolayarak uykuya dalarız. o gerçekten küçük ve ben de öyleyim, bu yüzden kimsenin kolu ölmez. bazen aynı pozisyonda uyanırız. şimdiye kadarki en iyi şey.”

    2010 yılının sonunda çıkan bir habere göre alex onunla evlenmek istiyor ama alexa bu fikre pek sıcak bakmıyor. daha sonra yine 2011'de birkaç kez mutlu görünüyorlar. bu sırada suck it and see albümü çıkıyor. she's thunderstorms albümden alexa için yazılan aşk şarkılarından biri. bir de love is a laserquest var. alex her ne kadar “bu şarkı alexa chung hakkında mı?” sorusuna “umarım değildir. çünkü şarkıda bitiyor.” dese de büyük bir ihtimalle bu şarkı olası ayrılık hakkında. şu videoda 2.42'de görebileceğiniz gibi alexa laserquest'i sevdiğinden bahsediyor.
    ayrıca 2014'te laserquest ile ilgili tweetine bir hayran şarkıdan alıntı yaparak “do you still think love is a laserquest?” diye mention atıyor. alexa da şarkıya atıfta bulunarak “no, i'm taking it very seriously.” yazarak cevap veriyor.

    ve en sonunda 2011 temmuz'da alexa'nın menajeri ayrıldıklarını açıklıyor. sebep olarak yoğun iş programları ve aynı evde yaşamalarına rağmen artık görüşememeleri gösteriliyor. alex albüm turundayken alexa evden eşyalarını taşırken görüntüleniyor. ilişki bitiyor yani gerçekten.
    (beraberken verdiği bazı röportajlarda alex evde oturup yalnız kaldığından bahsediyordu. alexa da ayrıldıktan baya sonra bir röportajda, programı iptal olduğu zamanlar üzüldüğünü ve yalnız kaldığını, alex'in de sürekli turda olduğunu söylemişti.)

    ve ayrılık haberinden iki-üç gün sonra çok farklı bir alex turner görüyoruz! saçlar kesilmiş, tarz değişmiş. daha bir özgüvenli görünen alex var karşımızda. iki hafta sonra da model ve oyuncu arielle vandenberg ile sevgili olduğunu öğreniyoruz. e bundan sonrası part 2 oluyor artık. alexa, alex'i neden terk etti? alex, alexa'yı gerçekten hemen unuttu mu, yoksa onu arielle ile aldattı mı? neden birden tarzını,saçını,sahnedeki tavrını değiştirdi? bunların cevapları part 2'de gelecek, editleyeceğim.

    edit: part 2 için #135178066

  • bugun hurriyet te yayinlanmis prototip resimleri cadillac bls e aittir. benziyor felan degil bildigimiz bls lerin uzerindeki cadillac armalari siyah bantla kapatilmis, sagina soluna siyah batlar cekilmis. hatta yeni bls olmadigindan araclarin icindeki yipranmayi dikkatli bakarsaniz farkedersiniz. sahteciligin de kalitesi iyice dustu ya...

  • sömestır tatilinde, akşam evde otururken birden telefonum çalar, ilkokul arkadaşlarım buluşmuş ve beni çağırıyorlar

    ben: ben gidiyorum, ilkokul arkadaşlarım aradı, buluşmuşlar

    babam: oğlum boşver, napacaksın küçücük çocuklarla?!