hesabın var mı? giriş yap

  • siyasal islamcılığın neden mide bulandırıcı olduğunu gösteren önemli bir sözdür. sümeyyesi de selçuk'u da durmadan saçma sapan açıklamalarla malum kişiye baston olmaya devam etsinler bakalım.

  • atar yapan magandalık yapana haksız olana birden fazla kişi engel olmaya kalkınca haksızı tutmak gibi bir huyu var bizim milletin. adam barzo adam hödük. adamın ensesinin kalın olması avrupa görmüş olması bir şey ifade etmiyor. eşeklik bakii. hem gücü yettiği ile üstelik uçakta kavga etmeye kalkıyo. başkaları kulaklarından tutup s..ip attılar diye haksız mı olacaklar. aferin onlara.

  • altına imzamı atacağım sözlerdir. çok büyük bir kısmı bomboş vasıfsız insan topluluğu. tek yaptıkları link paylaşmak ve parayı kırmaya çalışmak.

    edit: boş beleş işlerle uğraşan influencer'lar kızgın. mesaj kutumu dolduruyorlar *. kabul edin sizin yaptığınız bir meslek değil. tamamen her şeyiniz link paylaşmak üzerine kurulu. yok üstümdeki çantayı çok sormuşsunuz linklerini paylaşıyorum canlarım falan geçin bu ayakları.

  • temel olarak şimdiki fizik anlayışımıza göre zamanda yolculuk mümkün değildir fakat geleceği bilemediğimiz dolayı bu önerme şimdilik geçerlidir. eğer bir zaman makinemiz olsa ve zamanda bir yolculuk yapacak olsak yanımızda bulundurmamız gereken şeyler, amacımıza ne yapmak istediğimize ve ziyaret etmeyi planladığınız döneme bağlı olarak değişebilir. ancak genel olarak bir düşünce deneyi yapsak, acaba nelere ihtiyaç duyardık.

    ara not: bu saydıklarımın bir çoğu geçmişe gittiğimiz taktirde geçerli olacaktır.

    kimlik ve dokümanlar: zaman içinde seyahat ettiğimizde, illaki o dönemdeki insanlarla etkileşime girmeniz gerekebilir. bundan kaynaklı dönemim koşullarına göre kimlik, pasaport ve diğer belgeler sizin tanımlanmanızı, fark edilmemenizi veya başınızın derde girmemesi konusunda yardımcı olabilir.

    para:yukarıda söylediğim gibi insanlarla etkileşim kaçınılmaz olduğundan bu kısımda elzemdir. bundan kaynaklı olarak her dönemin ekonomik yapısı farklılık gösterecektir. elinizde o dönemin para birimine ait , para bulunması gerekmektedir veya aşırı geçmişe gittiyseniz ve takas sistemi varsa, yanınızda buna uygun miktarda, çeşitlilikte materyal yahut değerli eşya işinizi görecektir.

    giyim: bence olmazsa olmaz bir durum örnek verecek olursak marty mcfly geçmişe gittiğinde üzerindeki kırmızı şişme yeleği herkes can kurtaran yeleği sanmıştı ve dönemin insanları garipsemişti. onun için geçmişteki dönemin kıyafetlerine uygun giyim eşyaları yanınızda bulunmalıdır. bu, hem dikkat çekmemenize yardımcı olur hem de o döneme daha iyi uyum sağlarsınız.

    modern aletler: bunları bu gün kullandığımız en basit aletlerden en karmaşık aletler olarak sıralayabilirz. örnek verecek olursak mesela aşırı geçmişe gittik ve ateş yakmamız elzem bir duruma dönüştü, çakmak veya kibrit gibi materyaller önem arz eder yine bir el feneri mesela. ayrıca marty mcfly gibi karşıdaki kişiyi bir düşünceye sevk edeceksiniz mesela bir walkman'e ihtiyacınız olabilir.* burayı biraz da sizin hayal gücünüze bırakıyorum.

    taşınabilir enerji kaynakları: illaki bazı durumlarda yanınızda bulunan elektronik veya günümüz modern eşyalardan yararlanacaksınız. bunlardan en basiti fener olabilir mesela. gittiğiniz zaman çizgisinde prizler ve elektrik altyapısı gibi yapılar olamaya bilir bunun için yanınızda piller ve taşınabilir enerji kaynakları taşımanız size pek çok şeyde yardımcı olabilir.

    sağlık ve güvenlik malzemeleri:zaman içinde seyahat etmek bazen sizi kötü durumlara sokabilir. örneğin çeşitli sağlık riskleriyle karşılaşabilirsiniz. bunun için ilk yardım malzemeleri, temel sağlık ürünleri ve çeşitli ilaçlar işini görebilir. yine insanları bir tarafa bırakacak olursak tehlikeli hayvanlar karşınıza çıkabilir ve güvenlik ekipmanları(çeşitli silahlar....) yanınızda olmak zorundadır. bunların hepsi sizin beklenmedik durumlar karşısında hazırlıklı olmanıza yardımcı olabilir.

    yemek ve su: zamanda yolculu ekstrem bir kamp olarak düşünecek olursak gittiğiniz dönemde başınıza ne geleceğini bilemezsiniz.ziyaret ettiğiniz dönemdeki yiyecek ve içecek temininde sorun yaşayabilirsiniz veya o dönemin yiyecek kültürü ve sağlık standartları farklı ise hasta olmanıza neden olabilir. bunun için aynı kampa gider gibi yanınızda yeteri miktarda yiyecek ve su olması, yapmış olduğunuz gezintinizi zevkli hale getirebilir.

    bilgi: insanlarla etkileşim kaçınılmaz olacağından ziyaret ettiğiniz dönemle ilgili temel bilgileri, dönemin kültürünü, geleneklerini ve tarihi hakkında bir yoksa, bence ne kadar akıllı ve zeki olduğunuzun bir önemi bulunmamaktadır. çünkü onların baktığı perspektiften bakamazsınız ve muhtemelen başınızın belaya girmesi kaçınılmazdır. örnek verecek olursak outlander dizisinde claire fraser adlı karakter geçmişe gitmiş ve geçmişte yaptığı bir kaç uygulama neticesinde cadı, şifacı veya büyücü olarak yaftalamıştı. bu, yanlış anlamaları ve uyumsuzlukları önlemek için ne diyoruz bilgi önemli.

    ütopik aletler : işte benim en çok sevdiğim bölüme geldik. artık burada biraz daha yazıya hayal gücü ekleyebilir ama abartmadan. örneğin yanımızda dune evrenindeki holtzman kalkanı muhakkak olmalıdır fakat bu kalkan her türlü silahı etkileyecek şekilde çalışması gerekmelidir ki en zor durumlarda bile hızlıca sıyrıla bil ya da frodo'daki güç yüzüğü(zaten sauron değilseniz tek bu işe yarıyor) yanınızda olmalı ki taktığınız anda görünmez olun.
    benim listemdeki bir bak alet ise görevimiz tehlike filmlerindeki yüksek teknoloji ürünü maskeler ve ses değiştirme cihazları. fakat ses cihazı hem sesinizi değiştirmeli hemde dönemin dilini konuşmanıza yardımcı olmalı.
    seçtiğim bir başka ütopik alet ise dragon ball animesindeki kapsüllerdir çünkü bu kapsüllere* barınaktan tutunda her şey sığabiliyor ve tekrar tekrar kullanılabiliyor.

    hayal gücünün bir sonu olmadığından yazımı burada bitirirken bonus olarak daha önce izlediğim zaman yolculuğuyla ilgili bir kaç dizi ve filmle öneriyorum.
    -outlander(dizi)
    -steins gate(anime dizi)
    -back to the future
    -timeline
    -just visiting
    -the time machine
    -kate and leopold
    -hot tub time machine
    -the time traveler's wife
    -toki o kakeru shôjo

    şimdiden iyi seyirler.....

  • adını vermek istemeyen bir eski sevgili ile sushiciye gitme planları yapılmaktadır.

    avibes: bu bluz nasıl sence? yakası fazla mı açık?
    saruman: bi bakalım. kısa saç, mavi göz, dekolte bir giyim tarzı ve çiğ balık. valla film yıldızı sanıcaklar.
    avibes: kim sanıcaklar be?
    saruman: gollum!

  • acımadığım çocuklardır. gençlerde zaten sorumluluk sıfır. sınav giriş bilmem nelerinde küpe, saat vb getirmeyin diye belirttikleri halde yıllardır küpe sıkıntısı cekiliyor o kuyruklarda.

    hayır. hayat toz pembe değil. dünya ve kurallar sizin etrafınızda dönmüyor. bu 15 dk meselesini de hadi okumak bir yana duymamış olamazsınız.
    dersanenizde, okulunuzda eminim ki hocalar bu meseleye değinmiştir.

    gençler dedim ama toplumda böyle önemsemeyen, aman canım sendeciler büyüyünce, hiç bir geçerli mazereti olmadan 9 bucuktaki toplantıya 10 bucukta gelebilme rahatlığındalar.

    sonra da bu memleket neden böyle, ben dışarda okuyacam yeaaa der durursunuz.

    senin görevin o sınava girmekse şayet, bir başka görevin de o sınavın kurallarına uymak. küpe takmayın diyorlarsa takmayacaksın, 15 dk kala kimse içeri alınmaz diyorlarsa 15 dk kala oraya varmayacaksın.

    ha kurallar eleştiriye açıktır, o ayrı bir mesele. ama uymak icap ediyor.