hesabın var mı? giriş yap

  • son aylarda tatil ve otel rezervasyon sitelerinde yaşanan, özellikle rezervasyon (aka. booking) süreçleri hakkında sözlükte olsun, reel hayatta olsun bir çok sorunla uğraşan kişilerle karşılaştım. forumumuzda bu konu hakkında bir başlık aradım, mamaffih bulamadım. sonra insanlık vazifemi yerine getirmek için bu işin amatörlerine yol göstermek amacı ile bilgi vermeye karar verdim. ripleri unutmayalım;

    (not: başlığa booking.com yazdım ama siz ilgili tüm site veya kurumlar için kullanabilirsiniz. )

    booking.com, tatilsepeti.com, hotels.com v.b. siteler en temel anlamı ile tatilci ile otelleri buluşturan, tatilciye otelleri değerlendirme ve tatilcinin belirlediği şartlarda ona uygun otel seçenekleri sunan faydalı sitelerdir. anlatacağım yöntemler hem yurtiçi, hem yurtdışı oteller için geçerli olabilecek türde tavsiyeler olacaktır ama yazının ruhu yurtdışı tatil planlayanlar baz alınarak yapılacaktır.

    1) otelin ücreti:

    -yurtdışındaki oteller genelde gecelik oda ücreti bazlı çalışırlar. bununla birlikte müsait otel araması yaparken arama butonundaki kalacak kişi, tarih aralığı ve oda sayılarının doğru girilmesi çok önemlidir. 3 kişi gideceğiniz tatile 1kişi/1 oda için arama yaparsanız çok sağlıklı sonuçlar gelmeyebilir. kaç kişi gidip, kaç oda tutup, kaç gece kalacaksanız mutlaka o sayıları girin. son ekranda karşınıza gelecek tutar tamamen sizin ihtiyacınız olan fiyat olacaktır.

    -otel ararken mutlaka farklı sitelerden karşılaştırmalı arayın. örneğin x otelinin fiyatına bakarken aynı otelin tripadvisor.com, hotels.com gibi sitelerdeki fiyatlarını mutlaka kontrol edin. bazen siteler özelinde sizin gideceğiniz tarihlerde beğendiğiniz otelin kampanyası denk geliyor ve çılgın fiyatlara konaklanabiliyor.

    -yurtdışı tatillerinde, özellikle usd, eur ve gbp'nin çılgın attığı bu günlerde fiyat tabii ki önemli ama ucuz diye her otele atlamayın. turizm merkezlerindeki otellerin en kötüsü bile belli standartları tuttururken, merkezlerin biraz dışında ve merkez olmayan lokasyonlardaki oteller fecaat olabiliyor. bu nedenle otel hakkında yazılan yorumlara mutlaka bakın. özellikle tripadvisor.com'daki yorumlar hayat kurtarabiliyor. haaa "2 gün kaldım, 1 temiz havlu verdiler :(", "otele vardım kimse yüzüme gülmedi :,,(" gibi noktalara takılıyorsanız siz bastırın parayı güzel bir otelde kalın. çünkü türkler hiç birşeyden memnun olmaz otelde.

    - çok ucuz değilse otele site üzerinden ödeme yapmayın, ön ödeme almayan otelleri tercih edin. bazısı kk numarası ister garanti olsun diye, sanal kartı verip sonra limiti sıfırlayın. ödemeyi elden yapın, belli olmaz gidemezsiniz veya oteli değiştirmek isterseniz, iade süreçleri sıkıntılı olabiliyor.

    2) otelin lokasyonu:

    - gideceğiniz otelin lokasyonu çok önemlidir. örneğin barselona veya londra diye arattınız diyelim, site size barcelona ve londra bölgesinde bulunan tüm otelleri süzüp getirir. zone 1'de londra/barselona'da, zone 4'te :) bir anda kendinizi havalimanına 150 km, şehre (eğlenceye, müzelere, hayata) son otobüsü saat 10:00'da olan 50 km uzakta bir yerde bulabilirsiniz. o nedenle iyi araştırma yapılmalı ve otelin lokasyonu mutlaka google haritalardan falan kontrol edilmelidir.

    - otel mümkün olduğunda merkeze, olamıyorsa merkeze/gezeceğiniz yerlere 1 otobüs veya metro ile ulaşabilecek bir yerde olmalıdır. bu ulaşım masraflarınızı düşüreceği gibi şehir hayatını kaçırmanızı da engelleyecektir. bunun için otelin lokasyonu hakkında yorumları okumanızı, hatta bunun için otele mail atmanızı öneririm.

    -eğer yaşlı başlı, aman ağzımın tadı kaçmasın gibi bir tip iseniz çok da merkezde kalmayın. örneğin barselona'da merkez diye la rambla üzerindeki bir otelde kalabilir ama zabbaha kadar sesten gözünüzü kırpmayabilirsiniz. bu nedenle yine misafir yorumları kısmına dikkatlice bakın. eğer otel sesli falan yazıyorsa size uygun değil demektir.

    3) oda özellikleri:

    kendi bütçemize uygun, merkezi sayılabilecek bir yerde otelimizi bulduk. sıra geldi oda özelliklerine;

    - odalarda tv, klima, özel duş, ısıtma sistemi gibi temel özelliklerin durumuna mutlaka dikkat edin. yoksa yazın 40 derece sıcakta, kışın 5 derece soğukta uyuyamayabilir, tuvalet konusunda hassasiyetiniz varsa büyük hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. bütçeniz özelinde mümkün olduğunca özel odalarda konaklamaya çalışın.

    - eğer hostel'de kalınacak ise yine duş ve tuvalet durumuna dikkat edin, yorumlarda mutlaka okuyun. çünkü bazı hostellerde temizlik rezil ötesi olabiliyor. yabancılarda hiç yok ama bizim türklerde büyük abdst yaparken çıkan ses konusunda büyük bir hassasiyet vardır. buna alışın

    - otelin temizliği hakkında dengeli olun. ucuz otelde kalıyorsanız temizlik hakkındaki yorumları mutlaka okuyun. yabancılar temzilik konusunda bizim kadar hassas değil, temizlik hakkında yorumlar içinize sinmiyorsa rezervasyon yaptırmayın.

    - oda hakkındaki beklentileri düşük tutun. mesela benim 2 kriterim vardır; sırtım yatak görsün, duşu/lavabosu temiz olsun bana yeter. bu nedenle rzv yaptırdığım otellerde asla hayal kırıklığına uğramadım. unutmayın, ne kadar ekmek, o kadar köfte.

    - sitede yer alan otelin kullanıcı bazlı değerlendirme puanlarına mutlaka dikkat edin. booking.com özelinde 7/7,5 puan üzeri oteller genelde iyidir.

    - kullanıcı puanları yetmez, sıralamaya da dikkat edin. kalmak istediğiniz oteller sıralamada ortalama puan sıralamasında ilk %25 içinde olursa iyidir, sorun çıkarmaz. ucuz fiyatlı arıyorsanız ilk %50 içinde olursa da işinizi görür. diyelim çok uygun fiyatlı, konumu süper ama sıralamada son %25 içinde bir otel buldunuz. fotolarına bakın, yorumları okuyun, içinize siniyorsa rzv yaptırın. ben bir iki defa kaldım bu tip otellerde çılgın fiyatlara. artık şansıma mı diyeyim yoksa beklentilerimin düşük olmasına mı? en ufak bir problem yaşamadım.

    şimdilik bu kadar, aklıma gelen başka bir şey olursa ekleme yaparım. eksik veya yanlış bir bilgi varsa ilgili arkadaşların düzeltmesini beklerim.

    hayırlı forumlar...

  • amerika'da popçu olmak da zor. tek başına şarkı söyletmiyorlar adama. illa bi esmer rapçi sağdan soldan yanaşıp 2-3 laf edicek. la bırak.

  • "kadınları anlamak istiyorsanız 1 saat açık havada durun. ne alaka diyorsanız, zaten anlamayacaksınız en azında beyninize oksijen gitsin."

    "ülkemizde beden eğitimine bakış şöyleydi: beden ilk ders olsun okula eşofmanla gideyim, son ders olsun eve eşofmanla döneyim."

  • ilk kez 1830 yillarinda boston'da kullanildigi tahmin edilen onay sözcügü. o dönemde gazeteler çarpici olmasi acisindan ve çogunlukla da satirik amaclarla kisaltmalar kullanmaya baslamislar ve bu kullanim sekli hizla new york ve new orleans'ta da yayilmis. bu tür kisaltmalar daha çok yanlis ortografik temellere dayaniyormus ve yazi dili yerine konusma dilini temel aliyormus. tipki ok için oldugu gibi. ok da "oll korrekt" (all correct) kisaltmasiymis aslinda. bu kullanim o kadar ragbet görmüs ki 1840 yilindaki secimlerden sonra martin van buren, bir nevi politika ismi gibi olan old kinderhookismiyle de anilmaya baslanmis.

  • tamamı, "hanım 3 saattir ağlıyor, kendisi alman ama hiç burayı terk edesi yok" olan bir gurbetçi sözü.

    video: https://twitter.com/…ber/status/1425828266737168389

    hanımını da al gel kardeşim buraya o zaman. madem kendisi alman olmasına rağmen türkiye'de yaşamak için ağlıyor, yerleş buraya o zaman. o bindiğin mercedes s500'ü orada satıp aynı paraya burada bir tane fiat egea al bindir hanımını da göreyim seni. bakalım kaç gün dayanabiliyor enflasyona, mültecilere, teröre, kaosa, hukuk darbelerine vb.?

  • amerikan film klişelerinden biridir. ne vakit bir cinayet, bir hırsızlık olsun, ister dandik bir el kamerası ister güvenlik, görüntüyü milyor kere büyüterek ordan burdan yansımalardan suçlu bulunabilir...

    - görüntüyü durdur meri!
    - noldu sitivın?
    - cesedin gozune zoom in yap...
    - yapiyorum
    - aha! çapağın yanında laboratuvardaki mikroskobun lamelinin yansıması var! 50 kat daha büyüt... uy67 ayarlarıyla oyna bi de.
    - aman yarabbi!
    - aman yarabbi tabii... lameldeki tavandaki avizenin kristalinin yansımasından rahatça anlaşılabileceği gibi katil polis şefi. bir 600 kere daha büyüt
    - aman yarabbi!
    - evet, burun kıllarını almamış katil... yazık.

  • galatasaray'in golcüsüdür. ama gol atmasi icin belli sartlarin olusmasi gerekmektedir.
    -top defansin arkasina sarkacak,
    -burak ofsaytta olmayacak,
    - kaleyi direk karsidan görecek,
    - top ayagindan acilmayacak,
    -gününde olacak.

    bütün bu sartlar olusursa, %50 ihtimalle golu atabilir kendisi.

  • "almanya'da oturan ali candan, 26 temmuz tarihinde uçakla geldikleri elazığ havalimanı'nda oy kullanmak istediğini, ancak sandık görevlilerinin kendisine "oy kullanmışsınız" dediğini iddia etti. oy kullanmış gibi gösterildiğini öne süren candan, başka kişilerin kendileri yerine oy kullanacağını iddia ederek, cumhuriyet savcılığına hem de ysk'ya suç duyurusunda buldu."

    tüm dünyada bu sahtekarlığı yapanın "akp" olmadığını iddia edecek insan var mıdır acaba? (akit ve habervaktim sayılmıyor)

    link