hesabın var mı? giriş yap

  • saçma sapan bir durum. tıraş yasak değil mi beyler diyor. tıraş neden yasak olsun berber dükkanlarının açık olması yasak. sonuçta orası berber dükkanı değil. 100-150 işçinin beraber çalıştığı fabrikalar şu an açık. 3 kişinin bulunduğu bir ortam neden polis baskını yiyor? suç unsuru oluşturmayan bir durumda polisin işgüzarlığından başka bir şey değil.

  • şimdi de speaking 1 ve 2 için hazırladığım yardımcı kalıpları ve ifadeleri paylaşayım.

    production kısmının ikinci aşaması olan speaking'de 6 soru vardır. sınavı alan kişi ilk iki soruda diğerlerine oranla daha özgürdür. daha önce yazılmıştır muhakkak ama gene de hatırlatma olsun diye tekrarlayalım. ilk speaking sorusu "iyi bir komşuda/arkadaşta ne gibi özellikler olması senin için önemlidir? sık gittiğin bir yeri tanımla ve o yerin senin için neden önemli olduğunu örneklerle açıkla, yılın hangi günü senin için önemlidir? neden?" tarzı tamamen kişinin deneyimlerine bağlı bir soru sorulur ve hazırlanmak için 15 saniye konuşmak için de 45 saniye verilir. ikinci soruda sınavı alan kişiye iki seçenek verilir ve kişiden hangisinin daha iyi olduğu ya da hangisinin tercih edileceğinin örneklerle ve sebeplerle açıklanması istenir. "grup çalışmaları mı yoksa tek çalışmak mı senin için daha verimlidir? neden? kedi mi köpek mi? vs" aynı şekilde 15 saniye hazırlık, 45 saniye konuşma için ayrılır bu soruda.

    işimize yarayacak kalıplar (daha çok ikinci soru için ideal çünkü kıyaslama söz konusu. fakat ilk soru için cevabı verdikten sonra direkt reason kısmına atlayabiliriz)

    ı think …, /ın my opinion, … / for me,… / ı believe…
    ı consider x to be better than y.
    ı prefer x rather than/ to y.

    ı prefer traditional food rather than/to exotic food.
    ı’d rather (verb base) than (verb base).
    ı’d rather live in a big city than live in a small city.
    ı prefer (ving) instead of (ving).
    ı prefer eating in restaurants instead of cooking.

    ..............................to give reasons..............................

    the reason ı like playing computers games is that it is really enjoyable.
    ı like computer games. that’s because ……/ that’s why
    ı like computer games. first of all, ….. for one thing, …..

    ...........................to add more points...........................

    another reason/example is/was
    plus, …/ ın addition, …. / furthermore,.. / what’s more,…/ moreover, ….
    also (ıt also improves my english) / ıt is also good for english.

    ..............................to give examples.........................
    for example/ for instance + sentence

  • bundan sonra ayakkabı dünyasından ayakkabı almayacak olmama neden olmuş rezalettir. ayakkabılarımı simit dünyasından alacağım.

  • yds’den mi kaldın çen. vasıfsız çeni. çalışmak koyuyor di mi lan? alışmışsın var yemeye çalışmak gerekince tutuşuyorsun. adım gibi eminim torpili vs ayarladın barajı geçemedin diye ‘hakeden’ birisini alacaklar ona tutuluyorsun.

  • western filmlerini yaratan ya da vahşi batıyı vahşi batı yapan bir takım sebepler vardır, bunları ele alalım:

    - birincisi vahşi batı denen yer, en genel anlamıyla missisipi nehrinin batı tarafı abd'nin en başta sahip olduğu bir yer değildir. bu toprakları abd zamanla işgal etmiş, fakat toprakların devasa boyutları nedeniyle birden otoriteyi tesis edemedi.

    - ilgili topraklar gevşek bir meksika yönetiminin elinde ya da yerlilerin kontrolündeydi.

    -abd 1840'larda önce teksas eyaletini, sonra california'ya kadar tüm batı yakasını ele geçirdi.

    - bu topraklarda nüfus yoğunluğu düşüktü, devlet otoritesi gevşekti.

    - nüfus yoğunluğunun düşüklüğüne rağmen çok farklı tiplerde insan grupları yaşıyordu. bunlardan birincisi yerlilerdi. yerliler devlete bağlı değildi, dahası savaştaydı. ikincisi meksikalılar vardı. bunlar da abd'ye bağlı tipler değildi, yeni iktidarlarını sevmiyorlardı. üçüncüsü devlet otoritesinden kaçan eşkiya tiplerdi. bunlar abd vatandaşı olup hem yerlilerle, hem devletle, hem meksikalılarla çatışmada idi. dördüncüsü kar amacıyla hareket eden vahşi kapitalistlerdi. bunlar da kendi çıkarları için bölgeyi karıştırmakta behis görmüyorlardı. beşincisi kendi halinde geçinmeye çalışan sadık abd vatandaşları vardı. bunları da devlet koruyordu. devlet aynı zamanda işletmecileri de koruyordu.

    - bu gruplar arasındaki ilişki son derece karmaşıktı. özellikle batıya yapılan tren yolu hattı rantı, zenginliği aynı zamanda kavgaları da arttırdı. fakat bu kavgalar özellikle demiryolunun bitmesi ile azaldı, demiryolu ve telgraf devletin bölgeye hakimiyetini arttırdı. devlet batının tüm stratejik noktalarına demiryolu inşa edip, garnizonlar kurup, meksikalıları dizginleyip son yerli kamplarını da işgal edince vahşi batı efsanesi tamamen ortadan kalktı.

  • az once cnn turkte bir muhabir ve bir koylu (ya da olay yerine yasayan bir kisi bilemiyorum) olay yerine dogru yurumekteydi. bu koylu arkadas dediki; "eskiden bu raylari kontrol eden kisiler vardi. metre metre yuruyup bunlari kontrol ederlerdi. simdi bu is taseronlasti. yol yaptik, kopru yaptik demekle..." dedigi anda cnn turk muhabiri adamin sozunu kesti ve " bu raylar yenilenmis" dedi. ustune "devlet butun imkanlarini seferber etti helikopter goruyorum" dedi. muhabirin ismi fulya ozturk'mus. sana lafim yok sayin ozturk, emekcisin sen ama yaptigin is dalkavukluk degil gazetecilik umarim farkina varirsin.