hesabın var mı? giriş yap

  • kötü demeyeyim de, misafirlikte akşam yemeği olarak çilek ekmek yemişliğim var.

    iki belçikalı arkadaşım yatılı kalmaya gelmişlerdi bize. annem döktürmüş yine, anteplidir kendisi, kebaplar, kilis tavalar, mantılar... annecim dedim, hiç gerek yoktu bunlara menemen de yapsak değişik gelecek. yoğurdu sadece tatlıyla yemeğe alışık misafirlerimiz mantıyı yoğurtsuz yemek için ısrar ettiler, engel olamadık :(

    neyse bir iki yıl sonra ben gittim belçikaya, bunları ziyarete. birisi sordu "siz türkler et yiyor muydunuz tam hatırlamıyorum?". ben şok. türkiyede yediği yemekleri hadi unuttu diyelim. kızın evinin önünde "istanbul döner kebap" var :( biraz saflardı, evet. et yediğimizi, sadece pek domuz tüketmediğimizi falan hatırlattım. emin olamadığım için annem sebze yapacak akşam dedi. sorun olmayacağını, sebze de yediğimizi söyledim. bir süre sonra çilek sevip sevmediğimi sordu. sevdiğimi söyledim. sevindi. çilekli bir tatlı yapacaklarını düşünüp mutlu oldum.

    akşam evlerinin bahçesinde ailecek masaya oturduk. annesi marketten sapları koparılmış olarak alınan çilekleri yıkayıp, kocaman bir kasenin içine koyup masaya getirdi. herkesin önünde bir tabak, küçük boy bir yoğurt. hepimiz çilekleri tabağımıza aldık, kestik, üzerine yoğurdu döktük, üzerine toz şeker ve ekmekle yedik.

    türkler yoğurt sevdiği için böyle bir şey düşünmüşler. önce anlamadım akşam yemeği olduğunu, daha sonra yemek gelicek sandım. baktım durum öyle değil ikinci tabağı aldım, bol ekmekle yedim. sevdin mi diye sordular. evet elinize sağlık, çilek çok sevdiğim bir meyve dedim. babası, bak sevdi ki ikinci tabağı alıyor dedi :(

    arkadaşım ailesine "türklerin tuhaf yoğurt yeme alışkanlığını" anlattı. yemeklerle, tuzlularla yoğurt yiyormuşuz, olacak iş değil. tatlımm dedim, yoğurdu bizden öğrendiniz, bir de yeme alışkanlığımıza tuhaf diyorsun. aferin tatlılarla yemeği öğrenmişsiniz, bikaç yüzyıla yemeklerle de yemeği öğrenirsiniz. babası hak verdi, adı bile türkçe dedi. kız şok.

    bu da böyle bir anımdır.

  • çevremin ne kadar küçük, sokaklarımın ne kadar dar ve bunaltıcı ancak çocuk dünyamın ne kadar geniş olduğunu bana hatırlatmıştır. yaptım, böyle hissettim.

  • - karinizla bir gece icin bir milyon dolar veririm
    - ya o diil de bende bi baldız var ilik gibi şerefsizim
    - ee?
    - eesi ikisini beraber bir buçuğa bırakırım sana
    - bambaşkaymışsın yabancı
    - tamam ya birdörtyüz ver ayağın alışsın

  • gelmiş geçmiş en iyi dizidir.

    çünkü bu cümle sabırsız bekleyişin son bulmasıdır. nihayet başlamıştır, kafalardaki sorular cevap bulacaktır. ya da o sorulara yenileri eklenecektir. ne olursa olsun o cümlenin yaşattığı hissiyatı artık hiçbir dizi veremeyecektir.

    `(bkz: previously on lost)`

  • sabah sabah tüm sinir sistemini çökerten çocuk. orada gevrek gevrek gülen gerizekalı kıza muhtemelen şirin gözükmek için girilen aptal saptal bir iddianın sonucunu 7 senedir çektiği eziyet olarak kazanmıştır.

    delikanlının gözyaşlarına ayrı içim yandı, o anneciğin gözyaşlarına ayrı.

    umarım bir hayırsever duyar sesini de en kısa sürede sağlığına kavuşur. en azından "anne" diyebilir.

  • bir fenerbahceli olarak oldukca ezik buldugum eylemdir. her anlamda yerin dibine soktu bizi sagolsun aziz baba. bu vesileyle fenere veya fenerlilere kufer etsin etmesin, tum galatasaraylilarin 4. yildizini kutlarim.

    buyukluk, kaybettigin zaman dahi kazanini tebrik edebilmektir. dunyada kimse herzaman ve surekli kazanamaz. cikar bir t-shirt, ezeli rakibimiz ama her daim dostumuz galataray'in 4. yildizini kutlariz. ama 5. yildizi ilk biz alcaz kusra bakmasin :)

    en azindan bir gerilimi azaltir, bir olgunluk gostermis olur, biraz da anlamli ve olma ihtimali olan mizah iceren bir espri yapmis olursun. cok mu zor anasini satayim. herkeste bir egolar, bir gerilim. cok mu zor lan soyle bir ortami tahsis etmek!?

  • savaş değil sadece karasularının ihlali söz konusu.
    ukrayna donanmasına ait 2 hücumbot ve 1 romörkör azak denizinden kerç boğazına ilerlerken, rus savaş gemileri bölgeye intikal etti ve iddialara göre rus gemileri ukrayna gemilerine önleme sırasında taciz atışlarında bulundu.
    kerç boğazı, ruslar tarafından kapatılmış durumda.
    rus sahil güvenlik gemisi 'ızumrud' bir ukrayna romörküne çarpmış ve hasar almış
    rus sahil güvenlik gemisinin ukrayna römorkörünü önlemesi
    ukrayna gemileri boğazın 3 mil açığında beklemede.
    olayın yaşandığı nokta
    rusya, kerç boğazını geçişlere kapattı.
    olaylara ait video kayıtları
    rus gemileri bir ukrayna hücumbotuna 30mm'lik silahlar ile atış gerçekleştirdi, hücumbot isabet aldı ve yanmaya başladı. 2 ukrayna denizcisi yaralandı(düzeltildi).
    vurulan gemi gyurza-m sınıfı berdyanks hücumbotu, motor kısmından aldığı hasar yüzünden hareket edemiyor.
    ukrayna gemisine ait ''mayday'' çağrısı ses kaydı
    rus özel kuvvetleri, azak denizi açıklarında, kreç kenti yakınlarındaki ukrayna donanmasına ait 2 hücumbot ve romörköre baskınlar yapmaya başladı. 23 ukraynalı denizci esir alındı.
    rus yanlısı bir haber bu olanların yaşanmadığını ve ukrayna gemilerinin üslerine döndüğü aktardı(yalanlandı).
    ukrayna deniz kuvvetleri ve savunma bakanlığı internet siteleri şutlanmış.
    kerç boğazı gemi trafiği, saat 22:56
    ukrayna topçuları donetsk şehrine topçu atışları yapıyor, donetsk, rus yanlısı milislerin kontrolündeki en büyük şehir.
    poroşenko'nun kurmaylarıyla toplantı yapmadan önce çekilmiş fotoğrafı
    poroşenko, ülkede sıkıyönetim ilan edilmesi kararını hemen parlamentoya sunacak. poroşenko, ayrıca sıkıyönetimin savaş ilanı olmadığını söyledi.
    rusya tarafından ele geçirilen gemiler kerç limanında.
    bir başka görüntü.berdianks(u-175), nikopol(u-176) ve yank kapu römorkörü görülüyor.
    amerikan hava kuvvetlerine ait rq-4b insansız hava keşif aracı doğu ukrayna üzerinde uçmakta, saat 14:10-26 kasım.
    ufak bir hatırlatma; amerikan donanmasına ait uss harry s. truman(cvn75) uçak gemisi ve görev gücü akdeniz açıklarında.
    ukrayna devlet başkanlığı, meclis'den aldığı yetki sonucu ülkede 25 ocak 2019'a kadar sıkıyönetim ilan etti.
    sıkıyönetim ilen edilen bölgeler
    putin, savaş kabinesini kırım yalta kentinde cuma günü toplayacak.
    ukrayna gemisinin aldığı hasar
    rusya ilhak ettiği kırım'a s-400 hava savunma sistemleri konuşlandırdı.
    ukrayna'da 40 yaşın altındaki erkekler askere alınacak.
    amerika, rusya'nın kırım'daki faaliyetlerini dikkatle takibe almış durumda. krizin başlamasından bu yana keşif uçakları bölgede hergün uçuş yapmaya başladı.

  • ne zaman ki ödemem gereken miktar ...,20 olur, korkarım. cebimde de ...,25 lira oldu mu gör gerginliği...

    - para üstünü almayıp "üstü kalsın" desen "artize bak sanki para üstü de bir şey olsa bari..." denecek.
    - para üstünü beklemeden oradan uzaklaşsan kısa süre sonra "beyefendi para üstünü almadınız" diye çağırılacaksın.
    - para üstünü beklesen "ulan adama bak 5 kuruş için bekliyor ne açgözlü pinti adammış" denecek.

    siz en iyisi kart kullanın.

  • ben bu adamı çok seviyorum. sevdiğim için de kendisini uyarmak istiyorum: bak vedat abi, gözünün yağını yiyeyim şu yöresel ustaların hiçbir şey anlamadığı muhabbetleri kısa tut.

    gidiyorsun rizeli kuru fasulyeciye virginia'daki hububat üretiminden bahsediyorsun, diyarbakır'daki paçacı fazıl'a fransa'nın güneyinde koyunun yanağını nasıl pişirdiklerini anlatıyorsun, çanakkaleli balıkçıya "italyan köylerindeki ancelotti dolması da buna benzer" diye muhabbet açıyorsun, urfalı kebap ustasına marsilya sığırların beslenme saatini anlatıyorsun. allahını peygamberini seviyorsan kısa tut şu muhabbetleri ya da hiç açma... adam yöresel adam vedat abi, ateşin harında dura dura yaz sıcağında zebani siniri yapmıştır o. bir de "televizyoncular gelecekmiş" stresi... valla bir gün milano danası, lancaster koçu, paris billuru derken konuştuğun ustaya/tükkan sahibine balatayı contayı yaktıracaksın. tamam izleyiciler öğrensin diye de açıyorsun bu muhabbetleri ama karşısındaki ustayı da düşün. sen "kosta rika'da koyunun kellesini meşe odunuyla tütsülerler", "güney carolina'yda koçun yağlı kısmını ekmek arası ederler" derken sırf kibarlıktan "doğrudur efendim" diyen adamın dramını düşün. düşün ve insafa gel.

    vedat abi seni seviyorum ama tehlikedesin bunu bil...