hesabın var mı? giriş yap

  • "sigara kullanmadığım için tam 3 saat 47 dk otobüs bekledim amk. allahtan durağa biri geldi sigarasını yaktı da yarısında otobüs geldi."

  • hastaligi kapma ihtimali yuksek ortamlarda bulunan kisiler surekli maske takmis olabilir. korelasyon ve nedenselligi karistirmamak lazim.

  • renkli fotoğraflar üstünden çok zaman geçince siyah-beyaz olur zannederdim. büyüklerin fotoğrafı siyah-beyazdı. ben de bakardım fotoğraflarıma sürekli siyah-beyaz olmuşlar mı büyümüş müyüm diye.

  • sıfırdan zengin olmanın yöntemini buldum arkadaşlar.
    banka müdürü arkadaşım var. şimdi bankaya gidiyorum. kendisine kuruş para vermeyeceğim. a4 kağıdına 100 milyon dolar teslim ettiğimi yazıp kaşeleyip imzalayacak.
    sonra bankaya gidip 100 milyon doları ödeyin diyeceğim. banka 100 milyon doları ödemeli. çünkü a4 kağıdına kaşe kahvehanede basılmadı. yurdum insanını fakirlikten kurtaracak olan bu yöntemi icat eden tarator hocaya sevgiler, saygılar.

  • 6 yıllık profesyonel bir metrobüs kullanıcısıyım. farklı otobüs kombinlerinde bile hangi kapının nerede duracağını hesaplar, en kalabalık duraklarda bile 2. bilemediniz 3. metrobüste kendime rahat bir koltuk ayarlayabilecek ustalıkta biri olarak tanımlayabilirim. bunca zaman içinde bu lanet taşıtın içinde tırnak keseninden ayaklarını ayakkabısından çıkartıp ayak parmaklarını aça aça çoraplarını geren ve parmak arasına sıkışmış kokuyu dışarı salana, ishal olup otobüse sıçandan kusana, karısını dövene, taciz edene her türlü iğrençliği gördüm. hiç almadığım kokuları bu aracın içinde aldım. ne zaman yok artık daha kötüsü olamaz dedim, işte o zaman metrobüsün içinde yeniden şaşıracak bir olaya şahit oldum. şimdi bu ve buna benzer olaylara duraklarda görüyorum. neden mi? inanması çok güç ama metrobüsler dolu. ne yapsın adam metrobüse binemiyor ki? orada göremediği işini durakta hallediyor. her zaman bir kişilik yer vardır mottosuyla hareket eden bu araçlarda artık yer yok. ben bile binemiyorsam amatörler ne yapsın?
    tanım: her geçen gün daha da imkansız olacağını düşündüğüm önerme.

  • kalecimiz şenol güneş e dakikalarca ' trabzon dışarı 've ' hamsi dışarı' gibi alaycı tezahüratlar yapıldığı maçtır. ama kalecimiz o gururla bahsettiği zonguldak maden işçisi eldivenini bırakıp gitmemiş, geçici görevini yerine getirmiştir.

  • tamamlandığında hubble uzay teleskobundan daha kaliteli görüntü elde edebilecek olan gözlemevi.

    yer konuşlu teleskopların en büyük problemi uzaydan dünyaya ulaşan ışığın atmosfer tabakaları nedeni ile pek çok defa kırılıp yansımasıdır. gelen ışıktaki bu dağılma nedeni ile teleskoplarda elde edilen görüntüler dağınık ve işlenemez halde olur.

    doğu anadolu gözlemevinde bu problemi aşmak için iki özel sistem birden kullanılacak.

    ilk olarak teleskobun 4 metrelik aynası özel bir sistem ile bozulmanın tersi şekilde titretilerek düzeltilecek.

    ikinci olarak ise troia adı verilen ve türkiye'de üretilen adaptif optik sistem ile aynadan gelen ışık mikro aynalar ile bir daha düzeltildikten sonra teleskobun kamerasına iletiliyor.

    bu iki sistem sayesinde atmosferden kaynaklı bozulmaların neredeyse tamamı düzeltilerek dag teleskobu sanki uzayda çalışıyormuş kalitesinde görüntü elde edebilecek. düzeltme farkına bir örnek

    bunların yanında görüntünün kalitesini dolaylı olarak iyileştiren bir başka sistem ise teleskop binasının içinin binanın dışı ile aynı sıcaklıkta tutulmasını sağlayan özel soğutma sistemi. bu sistem sayesinde gözlemevinin kubbesi açıldığında teleskop aynası ve optikleri üzerinde yoğuşma oluşmayacak. ayrıca ani ısı değişimi nedeni ile aynanın yüzeyi esnemeyerek görüntü kalitesi bozulmayacak.

    dag gözlemevi kasım 2020 itibari ile 37-38 milyon dolara kurulmuş olacak. bu fiyata bu kabiliyette ve büyüklükte bir teleskop yapmak gerçekten mucize denilebilecek bir başarı.

    teleskop ile ilgili bilgiler için kaynak teleskop ile ilgili bilgiler için kaynak

  • --- 6x5 spoiler ---

    hodor meselesiyle ilgili ufak bir anektodu da aktarayim,

    3 yıl önce, michael ventrella diye bir eleman, bir konferansta george r. r. martin ile tanışır. konferansın yapıldığı yerde, martin ile birlikte aynı asansöre binerler. martin, asansörün düğmesine kendisi için basar ve diğer kişilere de hangi katı istediklerini sorar. sonra, ventrella'ya dönüp "hep bir asansör operatörü olmak istemişimdir" der. birlikte gülerler ve odalarına giderler.

    bir süre sonra, martin ile venrella tekrar asansörde karşılaşır ve aralarında şu diyalog geçer.

    + ben sanırım kitabınızdaki bir karaktere neden hodor adını verdiğiniz buldum.
    - öyle mi?
    + asansör operatörü olmak istediğinize dair sözleriniz üzerinde düşündüm. bence, hodor'un "hold the door" lafının kısası olduğu çok bariz.
    - (martin gülmeye başlar) gerçeğe ne kadar yakın olduğunu bilmiyorsun.

    bu da, ventrella'nın 2 yıl önceki blog postu.
    https://ventrellaquest.com/2014/04/20/got-got/
    --- spoiler ---

  • --- spoiler ---
    - ev kadar büyük, saatte 20 litre benzin yakan, bir ton gürültü ve duman çıkaran, elmayı da üçe bölen şey nedir?
    - elmayı dörde bölsün diye yapılan sovyet makinesi!
    --- spoiler ---