hesabın var mı? giriş yap

  • entry girerken bazen kelimelerin yazımları hakkında şüpheye düşüp, doğru yazılışını teyit etmek için google veya sözlüğün başlık ara butonunda kelimeyi aratmak.

    not: bu itirafta beni mal kılan detay ise aynı zamanda bir türkçe öğretmeni olmam.

  • pesin edit: justhink'e uyarisindan oturu tesekkurler. bu entry girildiginde 1 euro'nun da 2.95 tl olduğunu belirtmek isterim.

    bilgisizce yapılan bir kıyaslamadır. 1200 euro maaş asgari ücrettir. stajyerler 400-600 euro arasında kazanırlar. ortalama maaş olarak da 2500-3500 arasındadır. çocuğunuz varsa 180 euro'dan, evliyseniz ve eşiniz çalışmıyorsa 300 euro'dan, evcil hayvanınız varsa da 100 euro'dan başlayan ek gelirleriniz olur. böylece maaşınız 4000'i görebilir. şimdi karşılaştırma yapmaya kalkarsak, zaman zaman berlin'de zaman zaman da istanbul'da yaşan birisi olarak şunları söylemeliyim:

    - türkiye'de dışarıda her türlü karnınızı doyurursunuz. lakin almanya'da döner dışında çok ucuz alternatifleriniz yoktur. ortalama öğlen yemeğiniz 12 euro'dur.

    - dışarıda yemek yemenin aksine, alım gücünüz türkiye'ye göre daha yüksektir. 100 euro'ya bir haftalık et, süt, her çeşit peynirinizi, balığınızı alır buzdolabınızı doldurursunuz. türkiye'de 100 euro'ya o dolabı ancak bim'den doldurursunuz. yediğinizin çoğunda da bok gibi katkı maddesi vardır. yani dışarıda bir bonfile yeseniz buna 18 euro civarında para verirsiniz, marketten alırsanız 4-5 parçayı 6 euro civarında alırsınız. 6 euroya türkiyede sadece 1-2 dilimini alırsınız. kangal sucukları 5 euroya 10'ar 10'ar alırsınız. türkiye'de 5 euroya bim'den tavuk sucuk alırsınız.

    - araba almaya kalksanız bmw 2004 bmw 116i'yi 7000 euro civarında alabilirsiniz. türkiye'de ise 40 bin civarına alabilirsiniz. aynı arabayı almanyada 7 ay boyunca kenara 1000 euro koyarak alabilirsiniz, türkiye'de ise 40 ay boyunca kenara 3 bin koyarak 13 ayda alırsınız. ben 4500 euroya 2006 model de bulmuştum bir ara.

    - 600-1000 liraya ev kiralayan arkadaşın nerede ev kiraladığını merak ediyorum. varsa öyle bir muhit söylesin de verelim. velev ki tuttun, türkiye'de emlakçının komisyonunu cebinden ödersin, almanya'da emlakçının komisyonunu ev sahipleri ödemek zorundadır.

    - içki konusuna gelirsek, karaköy'de 7500 tl alıyorum diye düşünerek gidip, bir kız ile tanışıp kendisine bir adet martini ısmarlamayı deneseniz cebinizden 30 tl'yi çıkarmanız gerekir. şisesini 40 liradan alırsınız migrostan. berlin'in en pahalı market zincirinden biri olan galeria'dan 6.99 euroa alabilirsiniz. (https://www.galeria-kaufhof.de/…720387?v=1001731610)

    daha fazla onlarca karşılaştırma yapabilirim size. karşılaştırma yapacaksanız türkiyede 7500tl vs berlinde 3000 euro şeklinde deneyin. o zaman bu kadar eğlenceli olmayacaktır.

  • su baskınları ve deniz seviyesinin yükselmesi haricinde dünya üzerindeki yaşamı etkileyecek bazı sonuçlar doğuracaktır.

    öncelikle oluşacak downforce bütüm dünyadaki bitki örtüsünün zarar görmesine neden olacaktır. bunun sonucunda gıda temininden, havadaki oksijen seviyesine kadar etkilenecektir.

    bitkiler fotosentez sayesinde havadaki karbondioksiti oksijene çevirir ve oksijenin canlı yaşamı için önemli olduğu kadar, güneş ışınları da fotosentez için öneme sahiptir. durmaksızın yağacak bir yağmuru sağlayacak yoğunlukta bulutlar güneş ışınlarını engelleyecek ve zaten bir kısmı zarar gören bitki örtüsünün yeterli oksijeni üretmesine engel olacaktır. ayrıca fotosentez yapamayan bitkiler de ölecektir. bu sayede soluduğumuz oksijenin %30'unu üreten bitkiler yok olacaktır.

    güneş ışınlarının engellenmesi soluduğumuz oksijenin %50'sini sağlayan planktonların da ölmesine neden olacaktır. bu sayese oksijen kaynağımızın %80'i yok olmuş olacaktır.

    bitkilerin yoksunluğu, beslenmek için hayvan yetiştirmemizi de önleyecektir. belki bir ihtimal bol bol suya ihtiyaç duyan pirinç yetiştirmek mümkün olabilir.

    "balık tutar onunla besleniriz" diyeceksiniz ancak onlardan da uzak durmak gerekecektir zira bu kadar yağışın oluşturduğu kuvvet kanlizasyon atıklarından, ağır metallere kadar tüm kirliliği göllere, içme su kaynaklarına ve denizlere taşıyacaktır.

    içme suyuna karışan kirleticiler hepatit, kolera ve tifo salgınlarına neden olacak, taşkınlar nedeniyle oluşan su birikintileri sivrisinek popülasyonunun aşırı artmasına, sıtma, deng humması ve sarı humma gibi hastalıkların yaygınlaşmasına neden olacaktır.

    ayrıca aşırı nem ile gelen küf de barınma sorununu neden olacaktır. yediğimiz rokforun içerisindekinin aksine oldukça zararlı ve ölümcül olabilen küf türleri bulunmaktadır.

    yine yağışın oluşturduğu muazzam baskı ve toprağın suya doyması nedeniyle dünya genelinde ölümcül toprak kaymaları meydana gelecek, sonucunda yollar kapanacak, enerji nakil hatları ile iletişim ağları devredışı kalacaktır. oluşacak yeraltı erozyonları sayesinde yeraltındaki kayalar yerlerinden oynayacak ve depremler meydana gelecektir.

    özetlemek gerekirse; yeryüzünde 300 günü aşkın süre ile yağmur yağabilen bölgeler olsa da tüm dünyada durmaksızın yağmur yağması pek mümkün değildir. ancak bir şekilde böyle bir şey gerçekleşirse hayat tamamen yok olur diyebilmek mümkündür.

    kaynak: youtube/life noggin

  • inanmak istemiyorum. hakkında entry girecektim uzun uzun ama toparlamayı bekliyordum.

    görüp görebileceğiniz en samimi insandı kendisi. facebook'dan takip edenler bilirler. yeni gitarı gelince de, kedilere kartondan ev yapınca da büyük bir mutlulukla video çekip yollardı. genç bir grupla ankara'da sahne alacaktı. grubun bir elemanına yaptığı bon jovi düzenlemesini gösterdiği video vardı. baya baya heyecanlı. orda bile anlardınız nasıl biri olduğunu. yılların gitaristi adam 20 yaşında bir çocuğa düzenleme dinletirken heyecandan konuşamıyor düşünün.

    bu adam türkiye'deki en yetenekli gitaristlerden biriydi. rock'n roll'u doğru zamanda doğru yerde yaşamış. awesome john olarak nam salmış. bir temsilde jimi hendrix'i oynamış. buna rağmen egonun zerresi yok. iki sohbet etseniz anında geri dönerdi size. şimdiki burnundan kıl aldırmayan müzisyenleri görünce değeri daha da iyi anlaşılıyor.

    mutlu bir insandı. içinde nefret bulundurmayan bir insandı. popülerliği sevmeyen bir insandı. müziği seven bir insandı. müthiş bir gitaristti. türkçe söz yazdığı still got the blues şarkısındaki tonu gary moore kadar iyidir mesela.

    yazmakla bitecek gibi değil. gerçekten çok üzgünüm. dünyadan bir tane daha iyi insan, bir tane daha gerçek müzisyen ayrıldı. hiç inanılası gibi gelmiyor. başı sağolsun herkesin.

  • "dünyaya zulmeden bir milletin dilini öğrenmişsiniz" deyip "7 cihana korku salan" osmanlı'yı öven bir kişinin videosu.

    doğru ya batı yapınca zulüm, osmanlı yapınca fetih, ecdad, din iman.
    tarihi iki yüzümüzle okumayı bıraktığımızda insan olacağız, gerçekten.

  • ne bos insanlar var. insan gercekten hayret ediyor. 80 yasina gelmis adamin ugrastigi seye bak.
    liseli muhabbeti

  • daha ana dilini doğru düzgün konuşamayan/yazamayan kişilere karşı beslenmesi gereken hissiyattır. hele de anlatımda bozukluğa yol açıyorsa (bittabi alışkanlık haline de getirilmişse).
    misal verelim;

    +ben en çok yüzmesini severim, bir de müzik dinlemesini.
    - kimin?

    fevkalade kulak tırmalayıcı.

  • görmemle birlikte beni şoka sokmuş olan haç işaretidir. tevekkeli değil ben de diyorum dayım niye katolik oldu?!