hesabın var mı? giriş yap

  • para amaç olduğu için normal bir insan parayı unutmaz diye düşünülmüş sistem. kart araç, para amaçtır. insanlar kartı unutuyor diye böyle uygun görmüşler ama parayı unutmayı nasıl becerir insan akıl sır ermez.

  • maliyeden hiç anlamayan maliye bakanıdır. ama kurtuluş savaşının mali kahramanı olarak geçer. şöyle ki;

    milli mücadelenin ilk yıllarında maliye bakanı olan hasan bey'i*mali durumun berbat olması sebebiyle muhalefet istifaya zorlamış ve mustafa kemal ve arkadaşları buna sinirlenmişti. çünkü mali durumun kötülüğü şahıslara münhasır bir durum değildi.

    sinirlenen mustafa kemal paşa maliye bakanlığı için “bana maliyeden hiç anlamayan birini bulun” der, çünkü mali durumumuz bilenin içinden çıkamayacağı kadar karışıktır. ve bunun üzerine hasan fehmi bey* 24 nisan 1922’de maliye bakanı olarak seçilir. hasan fehmi bey 2 ocak 1924’de kadar bu görevde kalır, dolayısıyla büyük taarruz sırasında maliye bakanlığı yapmış olur, yani paraya en çok ihtiyaç duyulan zamanda.

    kendisi teşkilatçı ve hesap verme sorumluluğu olan biri. bu yüzden iki ayrı ordu (1. ve 2. ordular) için iki ayrı defterdarlık kurmuş, masrafları belgelendirmiş, öncelikle parayı orduya harcamıştır. kendisinden para isteyen bakanlara, “para ancak yağlı kurşun ile keskin süngüye”, kolordu olan grup komutanlarına araba isteyen milli savunma müsteşarı selahattin adil paşa’ya ise “izmir’de düşmanın elinde istediğinizden fazla otomobil var, orada duruyorlar, gidin alın hepsi sizin olsun” der. böylelikle cimriliği ile nam salar, zor kaynaklardan elde edilen gelirleri en doğru yere yönlendirir, aylarca ödenmeyen maaşların ödenmesini sağlar.

    hasan fehmi bey en ciddi sınavını büyük taarruz öncesinde verir. orduya 1.5 milyon lira para lazımdır, hasan fehmi bey “nerden bulayım” der, mustafa kemal de “ben bilmem, bu göreve bu zor gün için seçildiniz, bir çare bulacaksınız” der.

    bunun üzere hasan fehmi bey gece boyunca hiç uyumaz, sanki ordu taarruza kendisi yüzünden çıkamayacakmış gibi bir hisse kapılır. ertesi gün çareyi bulur. osmanlı bankası’nın ankara şube müdürü mösyö bojeti’yi çağırır ve der ki “ordunun 1.5 milyon liraya ihtiyacı var, bu parayı bana siz bulacaksınız, bulamazsanız milli hükümetin sınırları içinde yer alan 16 şubenizdeki tüm parayı makbuz mukabilinde alırım” der ve kendisine 1 saat mühlet verir. bojeti ise ilk başta karşı çıkmasına rağmen gördüğü kararlılık karşısında “mühlete lüzum yok” der ve parayı getireceği sözünü verir. bunun üzerine hasan fehmi bey büyük bir cömertlikle mösyö bojeti'ye "şimdi demli bir çayı hakettin" der.

    hasan fehmi bey savaş sonrası başarılarından ötürü kırmızı-yeşil şeritli istiklal madalyası ile ödüllendirmiştir.

    kaynakça:
    wikipedia
    sevin dabağ
    haldun cezayirlioğlu
    turgut özakman
    ismail kandemir

  • adam kira ücreti karşılığı sevgililik yapacak kadın arıyor ya la ahahaha. sevgi satın almaya çalışmasını geç, olm para karşılığı sevgililik yapanlar 6 aylık geliriyle seni de evini de satın alır zaten. bu nasıl yokluk nasıl bir zavallılık ben anlamıyorum ki.

  • 10 yıldan fazla bir süredir elektronik ve mobil sektöründe çalışan birisi olarak turistik bir ilçede görevimi sürdürmekte olduğumdan telefon ve fiyatıyla ilgili bir yorum yaparsam eğer ;

    1.ülkede vergi yükü çok yüksek.bu telefonda da 2000 liraya yakın bir vergi var.satın alanlar yine devlete çalışacak.geri kalan yine amerika'ya tabi ki...
    2.işsiz,asgari ücretli,zengin farketmez bu fiyatla kredili,kredisiz,hat üzerinden,nakit yada tek çekim olarak bu yeni telefona çok alıcı gelecek.gelişmemiş yada gelişmekte olan ülkelerde mesela bizde bu ilgi çok daha fazla.ben çalıştığım yere gelen yatı,villası,lüks arabası olan tanıdığım çok fazla yerleşik yabancının elinde hala iphone 4,4s,s2 yada tuşlu telefon görüyorum.alacak güçleri var ama görüş açıları bizden farklı.bozulana kadar kullanıyorlar.tamir ettiriyorlar.yahut bu fiyatlar onlara yüksek geliyor.kendi ülkelerinde hat üzerinden neredeyse bedavaya alıyorlar.tabi bizdeki gibi fahiş ücretler çıkmıyor hat üzerinden.
    3.orta halli yada geçim sıkıntısı yaşayan dar gelirli bile zenginin arabasına,evine sahip olamadığı için en azından kompleksini böyle yeniyor.onların kullandığı telefonu kullanırım yine de geride kalmam diyor.15 yaşında çocuğa bile okulunda her arkadaşının elinde iphone x var.ben niye almayayım diyip borç harç satın alacak çok insan tanıyorum.
    4.neredeyse 3 aylık asgari ücretli maaşını geçen bu telefon cari açığımızı her ithal ürün gibi yine zıplattıracak.
    5.iphone x mükemmel bir telefon olabilir.ki her apple ürünü ve servisi gibi yine başarılı olacaktır.kronik sorunları olacak mı göreceğiz.
    6.bu telefonun maliyeti bu ülkenin insanına çok fazla.biz bu kadar zengin bir ülke değiliz(ana muhalefet partisi tarzında da bir eleştirim olsun dedim ama zaten doğrusuda bu)
    7.tablet,pc,notebook,tv,radyo,navigasyon aleti,sporcu saati,adım sayar,oyun,wi fi ve mobil internet tarayıcı ekranı,mp3 çalar,fotoğraf makinesi,e-book gibi görev yapan bu akıllı telefonu diğer bütün bu aletleri ayrı ayrı almak istemeyen her dünya vatandaşı alabilir.herkesin keyfine göre.iphone ile foto çekip fotoğraf sergisi açan,kısa film çekip ödül alanlar var.bizde böyle birşey var mı bilmiyorum fakat iphone x yine uzun bir süre konuşulacak ve android kullanıcıları tarafından eleştirilmeye devam edecek gibi...