hesabın var mı? giriş yap

  • reuters'ta çıkan haber doğruysa yakında normalleşmenin gerçekleşme ihtimali yüksek olan olay. link

    öncelikle ikinci el otomobil fiyatları ne oldu da fiyatlar uçtudan başlarsak;

    1- 2018-2020 arası kümülatif olarak ~%40 olan enflasyon sebebiyle doğal olarak araç fiyatları ciddi şekilde yükseldi ve motorlu taşıt pazarı bütün dünya olduğu için bizim halkımızın alım gücünün azalması fiyatları sınırlı şekilde düşürebiliyor. sıfır araçlara göre alım gücümüzle daha güçlü etkileşimde olan ikinci el araçlara talep arttı.

    2- bahsettiğim enflasyonu önlemek için para politikasının sıkılaşması piyasayı ayrıca olumsuz etkilemişti çünkü otomobil piyasası, konuttan sonra krediye en bağımlı piyasa. finansman şartlarının iyileşmesi ile geçmişten ertelenmiş talebin etkisi ile güçlü talebe şahit oluyoruz.

    3- fiyatlardaki artışın en önemli sebeplerinden biri merkez bankası munzam karşılık kararı.

    mb munzam karşılık oranlarında yeni düzenlemeye gitmişti ve düzenlemeye göre bankalar kredi hacimleri kıstasına göre munzam karşılık ayıracaklar. bankaların mb'nin teşviğinden yararlanabilmesi için kredi hacmini artırması gerekiyor ve genel anlamda bankalar ticari kredilere kıyasla bireysel kredi vermeyi tercih ediyorlar. ( bireysel kredilerde artış %30'lara yaklaştı.)

    mb'nin finansal istikrar raporunda bireysel kredilerin çok ciddi oranda taşıt kredilerine aktığını görüyoruz.

    mb daha sonra munzam karşılık kararında yeni düzenlemeler ile bahsettiğim tercihin cazibesini azaltmaya çalıştı ama munzam karşılık teşviğinden öte bankalar artan kredi verme kapasitesini kullanmak için bireysel kredi vermeye çok meyilli.

    bireysel kredilerin anormal artması sadece ikinci el araç piyasasını olumsuz etkilemiyor, ekonomimiz üzerinde de olumsuz etkileri var, bu sebeple reuters'ın iddiasına göre ekonomi yönetimi tedbir alacak ve doğal olarak bu durum ikinci el otomobil piyasasında normalleşmeyi beraberinde getirebilir.

  • helali hoş olsun, harcayın aslanlarım benim. sümeyyenur'ların talhacan'ların benzin paralarına gideceğine harcadıklarınız, aslanlar gibi ecnebinin cebine gitsin. havalarda uçuçsun latteler, makiyatolar.

  • hasta olan arkadasla baglanti kurdum en kisa zamanda bana tahlilerini yollayacak.

    bu konuda dunyada en kompetitif cerrah tampa florida'daki norman parathyroid center'in kurucusu jim norman'dir. adamlarin ununu bu hastaliklar ile ugrasan herkes bilir.

    eger metastatik ise dakarbazin ile kemoterapi mumkun. ayrica vincristin ve cyclophosphamide ile chemo da verilebilir.

    ayrica metastatik yayilim sinirli ise radyasyon, radio frequency ile ablasyon veya cerrahi debulking mumkun.

    ayirca hypercalcemia icin sensipar yeterli degil. denisumab yada zoledranic acid kullanmak gerek buna ek olarak.

    ama desigim gibi hastalik metastatik mi degil mi daha belli degil. hastaligin evresini ogrendikten sonra kendisi ile cesitli opsiyonlari konusucaz.

  • çaresizlik nedir bilmeyenler bu video üzerinden goygoy yapmasınlar. çaresizlik tam olarak budur!

    ne zaman bu sözü de söyleyince aklıma rahmetli dilek özçelik'in "görüyorum ki çaresizliği hiç tatmamışsınız hayatınızda" lafı aklıma gelir. bir kez daha mekanın cennet olsun dilek!

  • 50 metreye pas atamıyormuş kendisi. adam kaleye 30-35 metre mesafede topla oynuyor. topla orta sahada buluşsa en uzak adam kendisinden 20 metre uzakta oluyor. ne yapsın topu stadın dışına mı göndersin? tabi türkiyede sabri reyizin ortalarını, defanstan forvete şişirme topları izleyen adamlar herkesten aynısını bekliyor.

  • elenmemiz aslında çok da kötü olmadı. bakanlıktan uçaklar dolusu bürokrat katar gezisi yapacaktı, futbolculara sonuncu olmalarında bile 50 milyon dolar prim dağıtılacaktı...

    her hanenin 150 tl vergisi israftan döndü.