hesabın var mı? giriş yap

  • marvel studios'un 17 ağustos'ta yayınlanmaya başlayacak yeni dizisi she-hulk: attorney at law'un fragmanı yayınlandı. phase 4 şu ana kadar en fazla yeni karakteri tanıdığımız aşama oldu diyebiliriz. elbette she-hulk'ta bunlardan biri olacak. özellikle dizilerinde varlığıyla birlikte çok sayıda yeni karakterin solo projelerinin de önü açılmış oldu. bu yıl moon knight ve ms. marvel'ın ardından dizilerle gelen üçüncü yeni karakterimiz she-hulk olacak.

    she-hulk gerçek ismi jennifer walters olan şubat 1980 yılında yayınlanan the savage she-hulk #1 çizgi romanında yaratılmış bir karakter. hulk olarak sevdiğimiz bruce banner'ın da kuzeni. çizgi romanlarda kötü giden bir dava sonucu walters vuruluyor. acil kana ihtiyacı oluyor. kuzeni bruce ise kendi kanını ona veriyor. bunun sonucun da karakter she-hulk'a dönüşüyor.

    genelde çizgi romanlarda ünlü karakterlerin kadın, çocuk ya da karakter kadınsa erkek versiyonları o karakterin popülaritesi sonrası yapılmış kopyalar olarak algılanıyor. buna kısmen katılsam da she-hulk için bu pek geçerli değil. karakterin marvel tarihindeki net şekilde bağlantılı olan ana karakterinden en fazla ayrılan ve en fazla ayakları yere basan versiyonu olduğunu söyleyebilirim. çizgi roman kültürüne aşina olanların çok iyi bileceği gibi özellikle john byrne'ın fantastic four sonrası the sensational she-hulk serinin yazarı olmasından sonra she-hulk gerçek anlamda popülaritesini katlar ve en iyi marvel run'larından birini sunar. dizininde o dönemden bolca esinleneceğini şimdiden söyleyebiliriz.

    she-hulk, marvel tarihine baktığımız zaman yaratıldıktan sonra evrene en fazla etki etmiş olan marvel karakterlerinden biri. bir çok seride, bir çok takımda kendisini gördük. reed, sue, johnny ve benjamin dışında en önemi ve en ünlü fantastic four üyesi olduğunu söylersek yanılmış olmayız. avengers'ın yine önemli üyelerinden biri. civil war döneminin en etkin karakterlerinden. ki bu dönemin yazarı dan slott'un byrne kadar yaratıcı olmasa da çok çok iyi bir iş çıkardığını düşünüyorum. slott'un şu an fantastic four yazdığını düşünürsek she-hulk ve fantastic four yazarlarının böyle kesişmesi de güzel bir tesadüf !

    dizinin fragmanına dönersek yerli ve yabancı bir çok mecrada cgı'ın kötü durmasından bahsedilmiş. smart hulk ve abomination olması gerektiği gibi duruyor. she-hulk'ın üzerinde daha çalışılması lazım. çıkış tarihine kadar daha güzel hale getireceklerdir. pandemi'nin ardından işler biraz daha yoluna girmiş gözükse de özellikle post prodüksiyon sıkıntılarını bu ara çok duyuyoruz. ant-man and the wasp: quantumania ve the marvels'ın yer değiştirmesi de bundandı. ant-man çekimlerini çok önceden tamamlamış ve post prodüksiyonda daha fazla yol almıştı.

    fragmanda yakalanan tonun oldukça güzel olduğunu düşünüyorum. bruce banner'ın bu kadar etkili olacak olması güzel olmuş. karakterin çizgi romanlardaki origin'i ile uyumlu. she-hulk okuması çok eğlenceli bir karakter. diziye de bu yansımış görünüyor. tatiana maslany'nin orphan black dizisinde ki performansını izleyenler kendisinin ne kadar yetenekli bir oyuncu olduğunu bilir. o yüzden karaktrer güvenilir ellerde. dizide hafif bir ally mcbeal havası da var. eğer ki çizgi romanlarda olduğu gibi karakter dördüncü duvarı kırarsa bu hava daha da hissedilir.

    dizide ana kötü karakter çizgi romanlarda da she-hulk'ın en önde gelen villain'ı olan titania. karakteri jameela jamil canlandırıyor. fragmanda çok az gördüğümüz için bi'şey söylemek güç. ama güzel olacak gibi duruyor. abomination geri dönüyor. karakteri the ıncredible hulk'ın ardından çok uzun süre görememiştik. geçen sene shang-chi'de görmek çok güzel bir sürpriz oldu. she-hulk'ta da görmeye devam edeceğiz. fragmanda wrecking crew olduğunu düşündüğüm bir grup var. onlar muhtemelen dizini akışı içerisinde çizgi romanlardaki hallerine dönüşeceklerdir. absorbing man'in de dizide kendisine yer bulacağını düşünüyorum.

    jennifer walters'ı dizide süper kahramanlar üzerine davalarda uzmanlaşmış bir avukat olarak izleyeceğiz. bu da bir çok karakterin dizide görünmesinin yolunu açılması anlamına geliyor. wong bunlardan biri olacak ki kendisini shang-chi'de abomination ile birlikte görmüştük. muhtemelen halihazırda mcu'da olan birden çok karakterin dışında sürpriz bazı karakterlerde göreceğiz. en fazla dedikodusu dönen karakterlerden biri daredevil mesela. dizinin bize bu konuda güzel sürprizler hazırladığını düşünüyorum.

    genel olarak keyifli bir dizi vadediyor fragman. bu dizi wandavision gibi 9 bölüm olacak. süre olarak da yine wandavision gibi olacaktır. komedi öğelerinin daha fazla ön planda olduğu açık zaten. jennifer walters'ın mcu yolculuğu böylece başlıyor. takip etmesi güzel olacak.

  • "bir zeka, herhangi bir anda varolan tüm parçacıkları ve onlara etki eden tüm yasaları bilebilirse geçmiş ve gelecek bütün berraklığı ile gözleri önüne serilir.". - petek dinçöz.

  • sosyal medyanın ortaya çıkışıyla beraber kadınların erkeklerin sadece yüzde 5-10'luk kısmına ulaşma arzusu yüzünden yaşanan bir olay. işin acı kısmı şu ki değiştiremediğimiz şeyler yüzünden bile elendiğimiz oluyor. tipin olsa boyun kısadır, boyun olsa tipin yoktur, bu ikisi olsa paran yoktur, bunların hepsi olsa ağzın laf yapmasa yine eleniyorsun. şimdi burada siz de kadınlardan güzellik bekliyorsunuz diyen kadınlar olacak ama erkeklerin çoğu 5/10 üstü kızlara razı ki kadınların ilişkide güzellik dışında sunduğu şeyler de kısıtlı. kadınlara güzellik, kilo konusunda toplum tarafından politik doğrucu davranılırken bir erkeğin kısa olması durumda bütün aşağılayıcı ifadelere katlanmak zorunda.

  • hayatında yurt dışı görmemiş, denize girmemiş, kocası tarafından tecavüze uğramış her gün fiziksel ve psikolojik şiddet görmüş kadından anne oluyor ise...sosyalleşip içinden geleni yaparak mutlu olan ve mutluluğu ileride çocuğuna aktaracak kızdan da tabiki de anne olur

  • 1941-1943 yılları arasında alman ordularının sovyet işgali esnasında sivil halka yaptıklarının intikamıyla yanıp tutuşan rus askerlerinin 21 ekim 1944'te erişebildikleri ilk alman toprağı olan doğu prusya'nın en doğusundaki nemmersdorf kasabasında yaptıkları ilk katliamdır. yılın sonunda uluslararası bir heyetin incelemesiyle de tescillenen katliam hem ruslar hem de almanlar tarafından bir miktar abartılarak anlatılsa da gerçekliği aşikardır. büyük bir kısmı rus askerlerinin kasabalarına yerleşmelerinden hemen önce yollara düşen çevre kasabaların insanları olmak üzere 60 civarı sivil vatandaş hayatını kaybetmiştir. ikinci dünya savaşı esnasındaki özellikle de alman birliklerinin yarattığı terör günlerinde yapılan katliamlardaki kayıp sayısına oranla bu sayı çok önemsiz gibi dursa da katliamın önemi öldürülen kişi sayısında değil kızıl ordu'nun ilerlemesi ve berlin'e kadar girmesi halinde almanları nelerin beklediğinin bir işareti olmasıdır. katliamı tamamen reddetmeyen rus liderlerin ana amacı da bu tehdit unsurunda gizlidir.

    beş çocuğun bir masaya dillerinden çivilenmesi, ölü-diri fark etmeksizin yaşayan her kadına tecavüz edilmesi gibi barbarlıkların yanı sıra rus askerlerinin henüz kız çocuklarına tecavüz etmeye başlamamaları açısından da dikkat çekici olan katliamın çeşitli sonuçları savaşın genelinin gidişatını da değiştirmiştir. bu katliamın en önemli sonucu amerikan ve ingiliz ordularından benzer zulümler görmeyen batı almanya vatandaşlarının sovyet eline geçmektense bu iki ülke tarafından işgal edilmeyi yeğlemelerine ve savaş uğraşısına gerekli ciddiyeti göstermemelerine sebep olmasıdır. nemmersdorf'tan gelen ve bizzat goebbels tarafından yayılan propaganda metinleri ve katliam fotoğrafları batıda reich'ın liderleri için ters tepmiştir. katliamın bir başka sonucu, alman halkının kendi işgal ordularının başka ülkelerde yarattığı terörün ahlaki yanı bir kenara ne kadar yanlış bir yol olduğunu nihayet anlamalarına sebep olmasıdır. stuttgart halkı kendi nazi liderlerine "ettiğimizi çekiyoruz" şeklinde özetlenebilecek geribildirimler iletmiştir. katliamın üçüncü sonucu, savaştan yılmış olan doğu prusya halkı ve diğer doğu alman vatandaşlarının işgal durumunda başlarına gelecek olanları görüp savaşa dört elle sarılmalarıdır. batıda amerikan ve ingiliz ordularına karşı halkın gösterdiği cılız dirence karşılık doğu'da alman halkı gerçek bir ölüm kalım savaşına girmiştir. bu durum rusların doğu prusya'yı beklenenden çok daha geç zaptetmesinin sebeplerinden biridir. nemmersdorf'un bir başka sonucu ise başta adolf hitler olmak üzere nazi klanının derebeylerine alman ailelerinin de parçalanabileceği, dehşeti yaşayabileceği, tecavüz, çivileme, ikiye bölme, deşme gibi zulümlerle karşı karşıya olabileceğini ilk kez yaşatmasıdır. klan, beklendiği gibi bu katliamı kendi moskova ve baltık terörünün yarattığı nefrete değil rus ordusunun asyalı barbarlar oluşuna yorarak teslim yerine son kurşuna kadar savaş yoluna gitmiştir. bu da nemmersdorf gibi nicelik olarak küçük bir katliamın devasa bir doğu almanya kırımına doğru büyümesinin önünü açmış ve şiddetin en kıyıcısını nisan 1945'te berlin halkı da yaşamıştır.

  • babam sorumsuz bir adam olduğundan, hayatı boyunca hiçbir işte dikiş tutturamadı. biraz da şanssız adamdı, neye elini atsa kuruttu durdu. bu yüzden asla maddi olarak düzlüğe çıkamadık. çok şükür hiçbir şeyimiz eksik olmadı ama yarınımızdan da hep endişe ettik.
    şanssız adamdı dedim ya, üniversiteyi kazandığım sene iyice dibe vurdu.

    üniversite eğitimimi dedem (babamın babası) sayesinde bitirdim desem, sanırım babama haksızlık etmiş olmam. üstelik bunu o da kabul eder. aklına geldikçe ''sen yat kalk dedene dua et'' diye hatırlatır durur.

    mavi önlük, beyaz yaka ile okula adım attığım ilk günden, lise son sınıfa kadar her sabah ayakkabımın içine harçlık bırakan dedem; üniversite hayatım boyunca da her ay emekli maaşını benim hesabıma aktardı. bu fedakarlığa rağmen 2 sene okulu uzattım, of! bile demedi. mekanı cennet olsun.

    diğer dedemle pek içli dışlı olamadım mesafeler yüzünden. ben tatillerde köye gitmeyi sevmezdim, o da gariban adam; ancak 2-3 yılda bir gelirdi. çocukluk işte, şimdi imkanım olsa gölgesinden ayrılmam.

    teyzem anlattı, duyunca mahvoldum. ölmeden 2 hafta önce ''yazık'' demiş.
    - yazık bize, hiçbirşey yapamadık çocuğa. uzak ilde bir başına yavrucak. ne bir kez yanına gidebildim, ne üç kuruş parayı denkleyip yollayabildim, kızmıştır bana.

    bir öğle vakti köy kahvesinde kalbine yenik düştüğü gün, gömleğinin cebinden adımın soyadımın yazdığı küçük bir kağıt çıkmış.
    adım, soyadım ve hesap numaram.
    duyunca mahvoldum..

    nurlar içinde yat güzel dedem.

    ve yeteri kadar öpemediğim için o pamuk ellerini, kızma bana. çocukluk işte, şimdi imkanım olsa gölgenden ayrılmam.