hesabın var mı? giriş yap

  • babasının: binlerce flörtüm oldu. bir gece bir bayanla beraber oldum ve bir daha da görmedim. sonra 'çocuğum var' diyerek çıktı.

    bu çocuk o çocuk aq.

  • "sağ çıksalar ne olacak" gibi korkunç bir cümlenin geçtiği, ne kadar lanet bir ülkede yaşadığımızın tekrar fark ettiren açıklamalar.

    "karaman’da su patlaması sonucu çöken ocakta mahsur kalan işçilerden mehmet bahar’ın eşi emiş bahar madenin kötü koşullarına ve yetkililerin umarsamazlığına isyan etti.

    isyanın gözyaşlarıyla anlatan emiş bahar, çalışma koşullarının kötülüğünü ve geçim sıkıntılarını belirterek "içeriden sağ çıksalar ne yapacağız? üç aydır bizi yedirdiler, bitirdiler. maaşlarını düzgün vermediler. elimizde yiyecek ekmek koymayıncaya kadar uğraştılar. şimdi de canlarını aldılar. sağ çıksalar ne olacak, çıkmasalar ne olacak? maaşlarını düzenli vermezlerdi. ekmeklerini ellerinden aldılar. servislerini ellerinden aldılar. güneyyurt'u yediler bitirdiler. güneyyurdu bitirdikleri gibi her tarafı bitirdiler"

    bizim halimiz ne olacak? bitirdiler bizi, bitirdiler. bugünü yarına atarlar, yarını öbür güne atarlar. üç aydır maaş yüzü görmeyiz. eller bayram yaptı, biz yapamadık, eller kurban kesti, biz kesemedik. bu darlığın bir bolluğu olurdu ama olmuyor işte, olmuyor. dün öğleden beri içeride sağ adam mı kalır? memuruz deyip gezerler. işçilerin sırtından memurlar... ama bunları süründürmeli. hepsini süründürmeli"

    video

  • - neden böyle bir şey yapma ihtiyacı duyuyorsun
    + hoşuma gidiyor
    - tamam

    sonra da kızı öpüyor agsgafags bu ne saçma bir diyalog ne saçma bir ortam ne saçma sapan bir nesil aw

  • modlarla alakalı çok fazla entry giriliyor. özellikle ara ara oyunun ücretsiz dağıtımı ile oyuna yeni başlayanlar dalga dalga oyunu keşfetmeye çalışıyor. bu entry'de bence oyunun olmazs olmaz modlarını paylaşacağım. mod işi bir dehliz ben öncelikle oyunu oynamamı rahatlatan modları paylaşıcam. ileride daha farklı modları da eklerim. bu arada dikkat etmeniz gereken bir konuda dlc'ler. oyunu aldınız ama zibille dlc var. bazı modlar ve skinler belirli dlc'ler olmadan çalışmaz. bu yüzden mod yüklemeden önce sizde olmayan bir dlc'yi istiyor mu diye kontrol etmeyi unutmayın.

    tm:pe v11 stable (traffic manager: president edition)
    en önemlisi ve tartışmalı olanla başlayalım. trafik düzenleme modu. öncelikle menü açıklamasını bırakalım.

    bu modda benim en sık kullandığım özellik trafik düzenleme özelliği. özellikle otoban çıkışlarını ve katılımlarını düzenlemek için birebir. menüde lane connector olarak geçiyor.
    ikinci en sık kullandığım özellik ise geçiş önceliği ayarı.
    bu da menüde priority signs diye geçiyor. dönel kavşak veya 4 yol ağızı fark etmez her türlü kesişim noktasındaki karışıklıkları kolayca çözebilirsiniz.
    trafik ışıklarını açıp kapatabilirsiniz
    yolu kullanıcak olan araçları açıp kapatabilirsiniz.

    bunun dışında da özellikleri var ama benim en sık kullandıklarım bunlar.

    precision engineering yol yaparken bir viraj yapacaksını diyelim 90 derecelik bir açı ile dönmek istiyorsunuz. işte size bu bilgiyi yol çekerken ekran gösteriyor. yolun dönüş açısı gibi bilgileri görerek yaparsanız mükemmel simetriklite parseller yapabiliyorsunuz. şöyle görünüyor.

    move it yaptığınız şeylerin yerini değiştirmek bazen çok maliyetli oluyor. çoğu zaman da bi yolu geçirmek için azıcık kenara almak istiyorsunuz. işte bu tip ufak kaydırmaları rahatca yapabileceğiniz bir mod.

    extra landscaping tools adından anlaşılacağı gibi harfiyat işlerinizde size yardımcı olabilecek bir mod. oyunun kendi harfiyat aletleri biraz yetersiz. bu mod ile haya ettiklerinizi daha kolay yapabilirsiniz.

    automatic bulldoze v2 yine ismi ile müstesna bir mod. terk edilmiş, yanmış, yıkılmış binalar otomatik olarak yıkıyor. bu mod olmazsa bu binalar tek tek sizin tespit edip yıkmanız gerekiyor. yoksa bu binalara başka yeni insanlar gelip yerleşmiyor. önce yıkılması şart. şehir büyüyünce de bunu takip etmeniz gerçekten zorlaşıyor. özellikle de bazen şehirde beklenmedik sıkıntılar yaşandığın bir anda büyük popülasyon kayıpları yaşayabiliyorsunuz ve bir anda yülerce terk edilmiş bina oluyor. bunları da tek tek yıkmak çok can sıkıcı. mesela bir deva benim kanalizasyon çıkışım su pompasına fazla yakın olmuş bütün şehir içme suyundan zehirlendi ve bir anda kitlesel ölümler yaşandı. bir yandan insanları hastanelere yetiştirirken bir yandan da terk edilmiş binaları yıkmak çok zor bir şey. o yüzden bunu da kurun bence.

    roundabout builder 4 yol ağızları trafiğin 1 numaralı kaynağı. bu yüzden yoğunluk olan yerlere roundabout yani dönel kavşak yapmaya çalışın. özellikle otobanların şehre bağlandığı ilk noktalara mutlaka yapın. bazen de 4 yol ağızı olan bir yer oyun ilerledikçe yoğunlaşıyor. orayı sonradan dönel kavşak yapmak için bu mod ideal. çapını belirliyorsunuz, hangi tip yol yapmak istediğinizi seçiyorsunuz, 4 yol ağızının ortasını seçiyorsunuz ve tıklıyorsunuz mükemmel yuvarlaklıkta bir dönel kavşak yapıyor. bu da şöyle görünüyor.

    auto line color
    bence bu mod oyunun buglarından birini kapatıyor. diyelim ki metro hatları döşediniz ve birden fazla hattınız var. bu hatları harita açtığınızda her hattın aynı renk olduğunu göreceksiniz. bu renkleri değiştirmeniz gerekiyor. hangisi hangisi anlamak için. işte bu küçük mod yeni bir hat açtığınızda ona otomatik farklı bir renk veriyor. tekrar girip değiştirmenize gerek kalmıyor.

    clouds & fog toggler
    bu özellikle bilgisayarı zorlananları rahatlabilir. oyundaki bulut ve sisleri ortadan kaldırıyor.

    city vitals watch
    şehir büyüdükçe takip etmeniz gereken ve büyütmeniz gereken bazı temel metrikleri düzenli olarak devamlı ekranda tutan bir mod. mesela elektrik, su, kanalizasyon kapasitenizi falan devamlı ekranda tutuyor böylece kesinti yaşanmadan gerekli büyütmeleri yapabiliyorsunuz. ekranda sağda city vitals watch diye bir pencere var. o siz kapatmadığınız sürece sabit duruyor. bu alanı kişiselleştirebiliyorsunuz da.

    one-way street arrows
    tek yön olan yolların yönlerini sürekli gösteren mod. yol menüsüne girdiğinizde görebiliyorsunuz biliyorum ama ben bu bilgiyi almak için her seferinde yol menüsüne girmiyim her an göreyim isterseniz bu mod çözüm.

    unlimited money + everything son olarak da bu mod işin kolayına kaçma isteyenlere herşeyi limitsizce kullanabiliyorsunuz.

    bunlar dışında çeşitli skin modları var. nedir bu skin modları mesela tırları dhl kamyonu gibi gösteren mod var. şehirlerin mimari tarzını değiştiren mod var. mesela yeni bir yerleşim bölgesi yaptınız. bu bölgeyi districts'den ayrı bir bölge olarak oluşturun. bölgeyi oluşturduğunuzda oraya otomatik bir isim atayacak. o isme tıklayın. şöyle bir menü açılacak. bu menüde european yazan şey o bölgedeki binaların mimarı çeşididir. işte indireceğiniz bu tip modlarla farklı mimari özelliklere sahip bölgeler yaratabilirsiniz. bendeki seçenecekler mesela şöyle. bunları ben indirdim yüklü gelen şeyler değil. steam'de nerde bunlar derseniz işte burda.

    şimdilik benden bu kadar. ara ara tazelerim burayı. sorusu olan olursa da yeşillendirsin. ben steam üzerinden oynuyorum bu arada. steam dışındaki platformlarda modlar nasıl kurulur vs. o konulara hakim değilim.

  • kaymakamlığın kendisine yardım edip çükünü keseceği kişidir.
    otuz iki çocuk yapan bir adama yapılacak en mantıklı yardım budur.
    belli ki adam nasıl kullanacağını bilmiyor, en iyisi kesin gitsin.

  • sirket: bilmemne semiconductor, bilmemne muhendisligi pozisyonu
    mulakat: ayni gun icinde altinci
    beyin kivami: musmuladan hallice; cikarip patronun masasina cap cap diye vurmaya az kalmis.

    -musterinizin bir sorunu var ve cozum icin uzunca bir sureyi telefonda gecirmeniz gerekiyor. o sirada calisma arkadasiniz isi icin sizden acil yardim istedi. supervisor'iniz da size onemli bir gorev vermek icin yanina cagiriyor. hangisine oncelik verirsiniz?

    -dogru karari vermek icin yeterli veri yok guzel kardesim. musterim ne kadar onemli, calisma arkadasim daha once kac kez sirtimdan gecindi kredisi ne durumda, supervisor'imin isini verebilecegi baska biri yok mu, vs?

    -baska hicbirsey bilmedigini farzet.
    -yeni mi girdim yani ise?
    -evet yeni girdin.
    -yeni girdiysem, ben musteriyle konusurken is arkadasim bu laubaliligi yapacak cesareti bulamaz.
    -is arkadasin epey sorumsuz biri.
    -o zaman boyle birini ise alan insan kaynaklari da, onu tutan supervisor da sorumsuz. boyle sirkete bastan girmezdim.
    -(deliyle sidik yaristirmanin manasizligini gorerek) diyelim ki is arkadasin o sabah manyadi, hangisine oncelik verirsin?
    -(10 saniye ara) (ara biter) bu sorunun bir dogru cevabi yok saniyorsunuz ama aslinda var
    -(haydaaa) haydaaaa!!!

    -simdi boyle konserve * sorularin dogru cevabi pek olmaz, belli ki secimimi nasil izah edecegime ve secimimde ne kadar kararli olacagima bakacaksiniz. iyi bir mantik kurdugum ve flip flop yapmadigim surece hangisini secersem seceyim sizden tam puan alirim.

    -eee peki bizim goremedigimiz tek dogru cevabi neymis?

    -hicbirine oncelik vermem. madem yeterli bilgim yok oncelik sirasini yapabilmek icin, ben de supervisori cagirir, musterimin kim oldugunu ve arkadasimin isini aciklarim. sonra ona hangisini secmem gerektigini sorarim. supervisor olduguna gore musterimi en iyi taniyan odur ve hangisini secmem gerektigini soyler. arkadasimin aksine, karar verme sorumlulugu resmi olarak kendisine yikilmis oldugundan, gercekten en onceliklisi degilse bencilce davranip kendi isini yaptirma luksu de olmaz.

    -guzel ama orjinal oldugunu dusunuyorsan diye soyleyeyim, sadece bugun buna benzer bir cevap veren 3. kisisin.

    -(yalanci herif, daha sen bugun uc kisiyi anca interview ettin, butun sabah is toplantisindaydin. egom ne kadar yuksekten duserse kirilir diye gormek icin blof yapiyorlar belli ki. yapmiyorlarsa da eve gidince aglarim zaten; simdi artistik zamani) sonucta bana orjinal cevap verin demediniz ki, dogru cevabi verin dediniz. illa orjinal olmam isteniyorsa...(kafatasinda giderek buyuyen musmula kutlesinin elektrik sinyallerini yavaslatmasi sonucu epey bir duraksama)... is arkadasima oncelik veririm. ise yeni basladigim icin kimseyi tanimiyorum, o yuzden yani cubicledaki tas hatunla beni tanistirip yemege cikarmasi karsiligi bunu yaparim. musteriye supervisorumin beni cagirdigini soyleyerek sucu sirkete atarim, supervisor'ima da is arkadasimin isini bana yiktigini bahane ederim. herkes birbirine duserken, ben de kiza ogle yemegi hesabini odettiririm hosgeldin yemegi ayagina. (bunu da mi soyleyen 3. kisiyim ha ibne, konussana)

    -ha ha (corporate gulusu) iste biz de boyle yaratici insanlari ariyoruz da kil yun (sanki sitcom senaryo yazarligi anasini satayim, semiconductor isinde ne yaraticiligi be, allahin office space milton'i gibi birsey olacaz alt tarafi)

    sonuc: "ise alindim" diyecegimi saniyorsunuz di mi? bizim hikayeler boyle cheesy degildir arkadas; oyle "kafam atti, aldim patronu karsima, ana avrat duz gittim, bi de baktim sirket beni ise almis, altima cekmisler mersoyu" gib hollywoodvari seyler olmadi. al iste, yillar sonra bakiyorum, resmen agizlarina tikmisiz lafi, yine de fos cikti kardesim, almadilar. en sonunda risk budur diye bagirmadigim icin olabilir gerci, hep icimde ukte kalmistir o.