hesabın var mı? giriş yap

  • bu nasıl bir şey amk? çocuğun babası sen değilsin diyor, beyaz show'daki gibi orkestra dıp tıs dıp tıs çalıp efekt veriyor. toplum yozlaşınca programlar daha da yozlaşıyor haliyle...

  • "adamda lider vasfı yok yeeeaaa" diyenlere inat yapılan hamledir.

    siz adamın omuzlarının genişliğini erdoğan'ın omuzlarıyla karşılaştıradurun... bu adamdaki cesaret, meclis'teki diğer milletvekillerinin toplamında yok olm.

    akp'liler de görsün, ibret alsın. haklı olduğundan emin olan adam, kendini aklamak için yargılamayı engellemeye çalışmaz. siz 4 bakanı yargıdan kaçırıp "akladık" dediniz, halbuki aklamak böyle olur.

    debedit: (bkz: 15 temmuz 2015 metro turizm kazası)

  • valla karadeniz yöresinde uzunca zaman geçirmiş biri olarak söyleyebilirim ki, baharat tarzı şeyleri seviyorsanız size hitap etmeyecektir. karalahana sarması dediğin şeyin nesi güzel anlamadım keza çorbası da aynı. muhlama biraz iyi içlerinde, o da offf denilecek kadar süper bir şey değil. ispir fasülyesi erzurum'a dair bir fasülye türü. karadeniz pidesi de kapalı pide dedikleri şey olup tercih sebebim olmadı. laz böreği de ahım şahım değil.

    mutfak dediğin güneydoğu'da bence.

    edit: dün gece de karadenizli arkadaşlarıma sordum bu soruyu, onlar da kendi yemeklerinin tüm mutfaklardan daha iyi olduğunu beyan ettiler. bu durumda karadenizliler dışında karadeniz mutfağını en çok seven pek kimse yok.

    edit 2: tabi ki burada tüm karadenizliler böyledir tarzında bir çıkarım yapmıyoruz, genellikle diyelim.

  • çok enteresan kodlamalar ile çalıştığım sınav.

    mesela boksit aklıma ''amk '' kısaltmasından geliyor.

    antalya-akseki
    muğla- milas
    konya-seydişehir.

    volkanik set göllerinde, lavlar gölden dışarı taşarken bi bahçıvanın set kurduğunu düşünüyorum.

    balık
    a
    haçlı
    çıldır
    ercek
    van

    bi tane kadının yanına gidiyorlar, diyorlar ki türkiye'nin ilk kadın valisi olur musun ?
    yok, diyor. sonra ısrar ediyorlar. yine olumsuz cevap. lale verip tekrar ısrar ediyorlar, kadın da bıkkınlıkla ay! tamam, diyor.

    türkiye'nin ilk kadın valisi, lale aytaman.

    edit: gülmeyin piçler

  • ben bu olayı gecenin bi vakti, karadenizde bi askerlik şubesinin önünde yapmıştım. kapıdaki nöbetçi askerin de mal mal bizi kestiğini yaklaşık 30 sn süren öpüşme seansından sonra fark etmiştim.

    ama o sıralar daha askere gitmemiştim tabi.
    şayet askere gitmiş olsaydım, bu hareketi asla bir askerin önünde yapmazdım.
    neden yapmazdım? çünkü orada nöbet tutan ben olsaydım mesela, vururdum o iki sevgiliyi de alınlarının çatlarından.
    adamlar abazanlıkla dolu günler geçirirken nispet yapar gibi karşılarına geçip şapır şupur öpüşmek de nedir.
    bu olay için hala kendime kızarım.

    bizi vurmadığın için teşekkürler. özür dilerim asker kardeş. iyi nöbetler.
    gerçi ne nöbetin kalmıştır ne de askerliğin. iyisin lan yavşak yedin koca askerliği.

  • bence mumkun oldugu kadar az meyveli yapilmasi gereken tatli. tahil ve yemişlerle daha çok hoşuma gidiyor. meyve kurulari konulacak ise de oldukca minik dogranmali...

  • 8 aydir guvenle yasadigim memleket. 8 aydan sonra yerleseceklere bir kac nacizane tavsiye vermeyi kendime uygun gordum.

    konaklama

    oncelikle dubai de konakladigin muhit cok onemli. ben ilk geldigimde sirket beni al nahda adinda , sharjah emirligine sinir bir yere yerlestirdi. ben artik dubai de yasayacagim diye sevinirken, kendimi bir anda pakistan-hindistan sinirinda bir yerde buldum. sokaga ciktigimizda beyaz insan gordugumuzde hayirdir ins dedigimiz bir yere denk geldik. sokaga ciktigimizda dedigime de bakmayin, markete falan ciktigimizda. yoksa sole 2 yuruyeyim, bir parkta oturayim diyebileceginiz hic bir yer yok. sirketteki 6. ayi tamamladigimda direk 3 arkadasim ile beraber dubai marina da bir daireye ciktik. suan su sekilde bir manzaraya sahip evimde aksamlari balkonda nargile tutturuyoruz.

    http://i.hizliresim.com/zn7mv7.jpg

    oncelikle yasadigimiz bu 4 oda 4 banya 1 salon, 1 misafir odasi evimizin kirasi senelik 155.000 dirhem. yani 130.000 turk lirasi. kisaca aylik kiram 11 bin lira diyebiliriz. ve emin olun evin bulundugu muhit , evin buyuklugu ve manzarasi goz onune alindiginda evin kirasini kime soylesek , cok sanslisiniz lafini isitiyoruz. yani demem odur ki arkadaslar, ev kiralari pahali. cok pahali. eger bir is bulup geliyorsaniz, konaklamanin ucretsiz olmasina dikkat ediniz. ya da en guzeli, sirketin konaklama icin size en az senelik 50.000 dirhem para vermesini isteyiniz. zira verecekleri konaklama benim ilk yerleskemden farkli olmayacaktir.

    ulasim

    ulasim icin metro ve taksi yaygin bir secenek olarak gozukuyor. taksi inanilmaz derecede cok. ucretleri turkiye ile paralel. ancak kazandiginiz para dusunulunce taksinin ucuz oldugunu dusunebilirsiniz. metro sehrin hemen heryerine var. ancak inanilmaz yogun. tabi ki bunun icinde dubaide yer seyde oldugu gibi, bir ust klas var. gold class tercih ederek, daha luks ve nispeten bos kompartmanlarda 2 kat ucret karsiligi yolculuk edebilirsiniz. metronun bir ucundan bir ucuna 7 dirhem karsiligi standart, 15 dirhem karsiligi gold klass olarak yolculuk edebilirsiniz. ayni yolculuk icin taksiye yaklasik 80 dirhem odersiniz. 1 dirhem = 0.84 tl . arac almak icin ise dunya uzerinde daha uygun bir yer dusunemiyorum. zira vergisiz ortamda arac fiyatlari inanilmaz ucuz. dun arkadaslarimla 'bmw 650 cabrio mu yoksa mercedes slk200 cabrio mu' almanin daha iyi olacaginin muhabbetini yapiyorduk. ve 2006-2008 model bu iki aracin fiyati yaklasik olarak 25bin 26 bin tl civarinda degismektedir. memleketteki baba yadigari 2000 model fordu satip almayi dusunuyorum.

    yeme icme

    yeme icme konusunda cesitlilik inanilmaz derecede fazla. dunyanin butun mutfaklarina bizdeki yemeksepeti benzeri bir site olan talabat.com ile ulasabilirsiniz. ancak fiyatlar konusunda biraz caninizin sikilacagini belirtmek isterim. ornek vermek gerekirse gecen turk arkadasimla lahmacun soleyelim dedik. 6 lahmacun 1 litre ayrana, 145 lira para verdik. bir ogun icin odeyebileceginiz en dusuk tutar 40 dirhemdir. tabi bu yine yasadiginiz bolgeye gore degiskenlik gostermektedir. eski yasadigim bolgede , bir hint kardesimizin essiz ellerinden cikmis bir tavuk biryaniyi 20 dirheme yiyebilirsiniz. sunu soylemek isterim ki, ben yemek solemem ekonomi yaparim, gider marketten alisverisimi yapar, yemegimi kendim yaparim diyenlerdenseniz, nah yaparsiniz. zira evde yemek yapmak ile, disardan soylemek arasinda ogun basina en fazla 4 5 lira oynar. zira super marketteki fiyatlarin da masallahi vardir. bir kilo dometes geldigi ulkeye gore yaklasik 10 11 liradir . tavuk filetonun kilosu 24 liradir. bunun baharatini yagini tuzunu ekleyince size bir ogun yaklasik olarak 25 26 liraya denk gelmektedir. yani evde yapmak ve disardan soylemek sizin bir tercih meselenizdir. bu arada tum supermarket ve kucuk marketlerin eve tasima bedeli vardir.

    icki konusuna gelince , evet belki her kose basinda marketten soguk biranizi alamiyorsunuz ama, bir bar club a gidip rahatlikla ickinizi icebilirsiniz. ustunede soguk su niyetine bir biraya 50- 60 dirhem paranizi birakirsiniz. benim isim icabi bir cok yerde yuzde 50 indirimin oldugu icin daha birami daha keyifli icebiliyorum. ancak size tavsiyem dubai de yasayacaksaniz eger, ajman emirliginde bulunan ve alkol lisansi istemeyen bir kac dukkandan yuklu alisverisinizi yapip, alkolu evinize getirmeniz. zira alkol fiyatlari dedigim yerde oldukca uygundur. uygun dedigim bir litrelik red label i 60-70 dirhem araliginda alabilirsiniz.

    alisveris

    dubai icin alisverisin baskenti diyebiliriz sanirim. zira inanilmaz buyuk alisveris merkezleri butun turistleri cezbetmektedir. zira ben alisveris merkezi kullanmayi tercih etmiyorum. zira afedersiniz, o devasa binalarda, aradigim hic bir boku bulamamaktayim. ayrica kilik kiyafet konusunda dubaiden alisveris yapmanizi tavsiye etmem. ben isim geregi cok gezen bir insan oldugumdan, kilik kiyafet alisverislerimi baska ulkelerden ya da turkiyeden yapmayi uygun goruyorum. zira dubai de oldukca yuklu bir miktar oduyorsunuz. alisveris yapmak istiyorsaniz , teknoloji alisverisinizi dubaiden guvenle yapabilirsiniz. yeni tasindigimiz ev icin lg 65 inc 4k uhd televizyonumuzu 4600 dirhem ( 3880 tl ) ye aldik. ayrica yine lg marka 5+1 ses sistemi bize sadece 770 dirhem ( 650 tl ) ye maloldu. turkiyeye gelmeden kendime bir adet 128 gb iphone 7 aldim. onunda bedeli 3200 dirhemdi. yani doslarim sizlere tavsiyem , elektronik alisverisinizi dubaiden, diger alisverislerinizi memleketten yapmaniz.

    faturalar

    tabi dogal olarak faturalarda pahali. en yuksek bedel dogal olarak merkezi klimaya gitmektedir. aylik 600 dirhem merkezi klima , diger hizmetleri ise aylik 1200 dirhem olarak dusunebilirsiniz. internet icin televizyon ve ev telefonu ile birlikte 500 dirhem, cep telefonu faturaniz icin ortalama 200-300 dirhem olarak dusunebilirsiniz.

    genel itibari ile soylemek gerekirse dubaide is buldugunuz taktirde en az 10.000 dirhemlik bir gelirinizin olmasina dikkat ediniz. tabi bu ilettigim tutar ev kirasi haric olan tutardir.

    genel itibari ile dubai aileniz ile beraber ozgurce, guvence kayginiz olmadan yasayabileceginiz bir yerdir. gece saat kac olursa olsun, sehrin istediginiz yerinde rahatca dolasabilirsiniz. basiniz alkollu olup kavga gurultu cikarmadiginiz surece kolay kolay belaya girmez. ama basiniz polis ile belaya girerse, cok kolay bir sekilde dubaiye by by diyebilirsiniz. eger ben etliye sutluye karismam, alirim parami, keyifli keyifli yasarim diyorsaniz, dubai tam size gore.

    eger gelmeden once sorulariniz olur ise, cevaplamaktan mutluluk duyarim.

  • soyle bir kronoji yaparsak fena olmaz:

    1490: sinan’ın ağırnas köyü’nde doğumu
    1512-20: yavuz sultan selim dönemi
    1512-20: sinan’ın devşirilmesi ve yeniçeri olarak yavuz sultan selim’in iran ve mısır seferlerine katılması
    1520-1566: kanuni sultan süleyman dönemi
    1520: hassa mimarlığı’nın kurulması
    1521-1526: kanuni sultan süleyman’ın belgrad, rodos ve mohaç seferlerine katılması
    1526: acemi oğlanlar yaya başı’lığına getirilmesi
    1529-32: alman seferi’nde zemberekçi başı oluşu
    1530: edirne taşlımüsellim su yollarının inşası
    1534: sultanın hasekisi olması
    1538 karaboğdan seferi’ne katılması
    1538: sinan’ın mimarbaşı oluşu.
    1538: istanbul haseki külliyesi’nin yapımı
    1539: eyüp ayaz paşa türbesi’nin yapımı
    1540-48: istanbul mihrimah sultan külliyesi’nin yapımı
    1541: beşiktaş barbaros hayreddin paşa türbesi’nin yapımı
    1543-1548: istanbul şehzade külliyesi ve türbesinin yapımı
    1545: yenibahçe hüsrev paşa türbesi’nin yapımı
    1547: üsküdar mihrimah sultan külliyesi’nin yapımı
    1550: istanbul rüstem paşa medresesi’nin yapımı
    1550: edirne rüstem paşa kervansarayı
    1550-1557: istanbul süleymaniye külliyesi’nin yapımı
    1551: istanbul hadım ibrahim paşa camii’nin yapımı
    1551-1565: diyarbakır iskender paşa camii’nin yapımı
    1552: kırım tatar camii’nin yapımı
    1552: tekirdağ rüstem paşa camii’nin yapımı
    1553: sultan selim külliyesi’ndeki şehzadeler türbesi
    1553-1554: edirne kanuni sultan süleyman köprüsü
    1554-1565: istanbul kara ahmed paşa külliyesi’nin yapımı
    1554-1564: kırkçeşme su yolları’nın (moğlova, güzelce kemer, eğri kemer ve uzunkemer) yapımı
    1555: beşiktaş sinan paşa külliyesi’nin yapımı
    1556: istanbul haseki hürrem hamamı’nın yapımı
    1557: süleymaniye su yolları’nın yapımı
    1558: topkapı kara ahmed paşa külliyesi’nin yapımı
    1559: istanbul ali paşa medresesi’nin yapımı
    1559: istanbul cafer ağa medresesi’nin yapımı
    1560: edirne rüstem paşa kervansarayı’nın yapımı
    1560: şehzadebaşı rüstem paşa türbesi’nin yapımı
    1560: eyüp sokullu mehmed paşa türbesi’nin yapımı
    1561: eminönü rüstem paşa camii’nin yapımı
    1562-1565: istanbul edirnekapı mihrimah camii’nin yapımı
    1562-1565 babaeski’de semiz ali paşa camii’nin yapımı
    1563: konya-karapınar ii. selim külliyesi’nin yapımı
    1562: erzurum lala mustafa paşa cami’nin yapımı
    1565: diyarbakır iskender paşa külliyesi’nin yapımı
    1565: istanbul fındıklı molla çelebi camii’nin yapımı
    1565: konya sultan selim camii’nin yapımı
    1565: ankara cenabı ahmed paşa camii’nin yapımı
    1566-1567: süleymaniye kanuni ve hürrem sultan türbesi
    1566-1574: ii. selim dönemi
    1567-68: van köse hüsrev paşa camii’nin yapımı
    1567: istanbul kanuni sultan süleyman türbesi’nin yapımı
    1567: istanbul büyük çekmece külliyesi ve köprüleri’nin yapımı
    1567: edirne yalnızgöz köprüsü’nün yapımı
    1568: silivri sokullu mehmed paşa köprüsü’nün yapımı
    1568: eyüp, sokullu mehmed paşa medrese ve türbesi’nin yapımı
    1569-1575: edirne selimiye camii’nin yapımı
    1569-70 lüleburgaz sokullu mehmed paşa külliyesi
    1570: beşiktaş yahya efendi türbesi
    1570-1583: istanbul üsküdar atik valide külliyesi’nin yapımı
    1571-1572: istanbul kadırga sokullu külliyesi’nin yapımı
    1572: eyüp pertev paşa türbesi
    1572-73: diyarbakır behram paşa camii’nin yapımı
    1573: kasımpaşa piyale paşa camii’nin yapımı
    1573-74: ayasofya minareleri’nin yapımı
    1574: topkapı saray mutfaklarının yapımı
    1574: hatay payas sokullu külliyesi’nin yapımı
    1575: eyüp zal mahmud paşa türbesi’nin yapımı
    1575: fındıklı arap ahmed paşa türbesi’nin yapımı
    1576: ayasofya ii. selim türbesi’nin yapımı
    1576: konya ilgın lala mustafa paşa külliyesi’nin yapımı
    1576: edirne havsa sokullu mehmed paşa külliyesi’nin yapımı
    1577: azapkapı sokullu camii’nin yapımı
    1577: vişengrad drina köprüsü
    1578: topkapı iii. murad köşkü’nün yapımı
    1579: izmit pertev paşa külliyesi’nin yapımı
    1580: istanbul üsküdar şemsi paşa camii’nin yapımı
    1580: istanbul zal mahmud paşa külliyesi’nin yapımı
    1580: istanbul davutpaşa, siyavuş paşa köşkü’nün yapımı
    1580: tophane kılıç ali paşa külliyesi’nin yapımı
    1580: mimar sinan’ın kendi türbesini yapması
    1585: kayseri kurşunlu camii’nin yapımı
    1585: istanbul çarşamba, mehmed ağa camii’nin yapımı
    1585 ayvansaray kazasker ivaz efendi külliyesi’nin yapımı
    1585: istanbul yenibahçe mesih mehmed paşa camii’nin yapımı
    1585: kocamustapaşa ramazan efendi camii’nin yapımı
    1586-1587 manisa muradiye küllliyesi’nin yapımı
    1587: diyarbakır melek ahmed paşa camii’nin yapımı
    1588: karagümrük nişancı mehmed paşa camii’nin yapımı
    1588: sinan’ın ölümü

    kaynak: bir ton kitap karistirarak, ben... ayrica "turkish art and architecture in anatolia & mimar sinan" isimli kitapta da yayinlanmistir.