hesabın var mı? giriş yap

  • çakırkeyif olduğu bir gece eve balkondan girmeye kalkmış, karanlıkta ayağı takılıp düşmüş. balkondaki muhtelif nesneyide yere devirir ki, "booooooom" diye bi ses! istanbul'un tamamı ayakta. o kafayla "amma gürültü yaptık yahu" diye söylenerek eve girer ve yatar. ertesi gün öğrenir ki, haydarpaşa açıklarında iki tanker çarpışmış, indenpendante adındaki petrol yüklü tanker infilak etmiştir!

  • savaş almanya için biteli iki ay olduğundan almanların yüzünde çöküşten ziyade yeniden doğuş psikolojisini gördüğüm kayıt.

    der untergaang'ın sonunda kırık bisikleti yerinden kaldıran çocuk sahnesi ile bütünleşen bir görüntü.

    almanların çalışkanlığı ve örgütlenmesi de dikkatten kaçmadı.

    ve videodaki çoğu almanın kadın olması da dramatik.

  • --- spoiler ---

    uçakta giderken hem beni hem yanımdaki teyzeyi koltuklarımızı tekmelemek suretiyle rahatsız eden ve adının rafael olduğunu öğrendiğim velede "yeter ama artık!" diye çıkıştım. yolculuk boyunca çocuğunu uyarmak zahmetine bile girmeyen pişkin adam bana "çocuk bu hanımefendi, bağlamamızı mı bekliyorsunuz?" diye karşılık verdi. ben daha elimi belime koyup ağzımı açamadan yanımda oturan teyze cevabı patlattı: "bak hele oğlum, sen daha gavur karına ağırlığını koyup evladına türk ismi koyamamışsın, şimdi de çocuğuna söz geçiremiyorsun da bize mi dilin yetiyor? o çocuk büyüyünce senin gibi olacaksa bağla evladım çocuğunu şimdiden, bağla elbet!" ben bu dobra yurdum insanını çok seviyorum çok!

    --- spoiler ---

  • kadinin yuzunde morluklar, sislikler varken g.t lalesinin birisi cikip erkege siddet filan basligi yazmis. bu ulkenin mali bitmez.

  • bu pazar milletvekilliği seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?
    kararsızlar dağıtılmadan önce
    chp %23
    akp %22,5
    iyi parti %13,3
    hdp %8,7
    mhp %6,8
    zafer %2,3
    yrp %1,8
    deva %1,7
    tip %0,9
    saadet %0,8
    oy kullanmayacağım %6,2
    kararsızım %10,6

    kararsızlar dağıtıldıktan sonra
    chp %27,7
    akp %27,1
    iyi parti %16
    hdp %10,4
    mhp %8,2
    zafer %2,8
    yrp %2,1
    deva %2
    tip %1
    saadet %0,9
    gelecek %0,4
    diğer %1,4

    cumhur ittifakı (akp, mhp) = %35,3
    millet ittifakı (chp, iyi parti) = %43,7
    altılı masa = %47

    bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa kime oy verirsiniz?
    mansur yavaş %59,7
    recep tayyip erdoğan %31,1
    kararsızım %4,2
    oy kullanmam %4,5
    cevap yok %0,6

    ekrem imamoğlu %51,8
    recep tayyip erdoğan %37,2
    kararsızım %2,9
    oy kullanmam %7,6
    cevap yok %0,6

    kemal kılıçdaroğlu %46,6
    recep tayyip erdoğan %37,5
    kararsızım %4,4
    oy kullanmam %11,1
    cevap yok %0,4

    hangi ittifaka oy verirsiniz?
    cumhur ittifakı (akp, mhp) %33,3
    millet ittifakı (chp, iyi parti) %39,8
    ittifak dışı diğer partiler %18,3
    oy kullanmayacağım %6,9
    kararsızım %1,7

    erdoğan mı muhalefet adayı mı?
    muhalefet adayı %54,2
    erdoğan %30,9
    kararsızım %9,5
    oy kullanmam %5

    erdoğan yeniden aday olursa oy verir misiniz?
    asla oy vermem %58
    kesinlikle oy veririm %28,5
    kararsızım %12,6
    oy kullanmam %0,9

    araştırma 24-28 haziran tarihleri arasında 27 ilde 2704 kişi ile görüşülerek gerçekleştirilmiştir.

    kaynak
    kaynak 2

    bu pazar seçim olsa ekşisözlük kullanıcıları hangi partiye oy verecek? anketi
    cumhurbaşkanlığı 1. turunda ekşisözlük kullanıcıları kime oy verecek? anketi

    (bkz: 4 temmuz 2022 piar araştırma seçim anketi)

  • mutlu etmiştir. niyeyse mutlu oldum. amcanın dikkatle dinlemesi, sonra heycanla evet ben de ordaydım demesi. ne güzel. oynadığı maçın hatırlanmış olmasının verdiği mutluluk da güzel.

    bu arada ne güzel ülkeler var lan dünyada. mutlu edicek şeyler de oluyor bazı ülkelerde.

  • ilk kitaptan son kitaba, bir annenin sevgisiyle başlayıp, yine bir annenin sevgisiyle sona eren hikayenin kahramanı.

    her şey nasıl başlıyor? lily potter ile, onun sevgisiyle. o olmasa, voldemort ile harry'nin arasında durmasa sağ kalan çocuk da olmayacaktı, bizim ayıla bayıla okuduğumuz olaylar da.

    son kitaba gidelim. voldemort, harry'nin öldüğünü sandığında gerçeği öğrense, oracıkta harry'nin işini bitirirdi. ama narcissa, o çok değerli lorduna yalan söylüyor. çünkü oğlunun yanına, hogwarts'a girmesinin tek yolu bu. o anda galibiyet önemli değil, önemli olan tek şey oğluna kavuşabilmek.

    bu anneler çok farklı. lily potter ve narcissa malfoy. ak ile kara, gryffindor ile slytherin, harry ile draco kadar farklılar. farklı taraflarda savaşıyorlar. ama ikisinin de oğullarına duydukları sevgi, harry'nin hayatta kalmasını sağlıyor.

    yıllar sonra bile, böyle şeyleri hatırladıkça ya da fark ettikçe rowling'e olan saygım artıyor.

  • izin günümde yapmayı en çok sevdiğim şey; eski türk filmi seyretmek. zaten hava is pas içinde oturdum paso türk filmi seyrediyorum. şimdi sabah bu neşeli günler filmini 107. kez tekrar seyrettim. daha önce de sinirlerimi bozan bir husus iyice gözüme battı. aslında şener şen'in kült karakteri ziya bu filmin yıldızı ve kendisine haksızlık yapıldığını düşünüyorum. filmde yan karakter gibi görünmesine rağmen filmin ana karakterlerinden biri. filmde haksız yere sürekli ezildiğini düşünüyorum.

    ziya’nın abisi kazım dönmez cihangir’de bulunan ve uzun süredir faaliyet gösteren turşucu dükkanını eşi ile birlikte işletmektedir. kazım agresif bir yapıya sahip, sürekli sorun çıkaran bir insan. uyduruk bahanelerle eşi ile sürekli kavga çıkartıyor. hatta eşine hitap ederken “karı” gibi kaba ifadeler de kullanmakta. eşi saadet üzerinde sürekli baskı yapıyor, psikolojik şiddet uyguluyor. fakat saadet bu tarz lafları yemeyerek gerekeni yapıyor, hiç altta kalmıyor. kazım, turşunun limon suyu ile daha iyi kurulacağını iddia etmesine rağmen saadet sirke ile kurulması gerektiğini düşündüğünden sürekli kavga ediyorlar.

    filmde anladığım kadarıyla, kazım eften püften bahanelerle kavga çıkarıp kadından ayrılmak istiyor, bu durum net bir şekilde hissediliyor. kazım dönmez’in turşucu dükkanına nasıl sahip olduğu filmde belirtilmiyor ama sanırım turşucu dükkânı kazım’ın babasından veya saadet’in babasından miras yolu ile gelmiş.

    ziya ise abisi gibi aksi yapıya sahip biri değil, aksine çok neşeli. o sıralarda almanya’da bulunan ziya türkiye’ye dönüyor. (vatan hasreti çekmesinden dolayı türkiye’ye kesin dönüş yaptığını söylemesine rağmen aslında alman polisi tarafından sınır dışı edilmiştir.) döner dönmez hasret gidermek için abisinin turşucu dükkanına gidiyor. fakat abisi bunu görünce sinirleniyor yine ve “palavracı” diyerek karşılıyor. tonton saadet ise ziya’yı görünce çok seviniyor. aynı günün akşamı ziya abisinin evine misafirliğe gidiyor, yemeğe davetli olarak gitmiş. çocuklara hikayeler anlatıyor. ziya çocukların dilinden çok iyi anlayan bir insan. almanya’da aslan avına gittiğini ve 10 metrelik aslanı çakı ile avladığını tam bir komedyen edasında anlatırken abisi sürekli ziya’yı engellemeye çalışıyor. ziya 10 metrelik aslan olmayacağını bilmiyor mu sanki? çocukları eğlendirmek için uyduruyor bunları. kazım ziya’yı çocukların gözünde küçük düşürmeye çalışıyor. fakat çocuklar babalarının aksi halinden fersah fersah uzak ziya amcalarını görünce ve anlattığı hikayeleri dinledikleri zaman gülmekten karınlarına ağrılar giriyor. bu arada kazım saadet ile gündüz başlattığı kavgayı devam ettirme niyetinde. kavgayı ateşlemek için fırsat kolluyor. bunun için de ziya’nın çocuklara anlattığı hikâyeyi bahane gösterme derdinde. saadet’e olan kızgınlığını ziya’dan çıkarmaya çalışıyor.

    kazım, gündüz başlayan kavganın devamında ziya’yı hakem göstererek limon suyunun mu sirkenin mi daha iyi olduğunu söylemesini istiyor. ziya da iki turşu suyunun tadına bakarak ve arada kalarak ikisinin de “harika” olduğunu söylüyor. abisi bu durumda ziya’ya hakaretler yağdırıyor. ağza alınmayacak laflar ediyor. kendisini evine aldığı için hata ettiğini söylüyor ve evden kovuyor. ziya saygısından dolayı abisine en ufak bir hakaret etmiyor. ziya çok saygılı ve efendi bir insan. kavgayı sonlandırmak için “bak giderim” gibi laflar etmesine rağmen abisi “defol” diyor ve işsiz, gurbetten dönmüş, gidecek bir yeri olmayan ziya’yı turşu suyu gibi uyduruk bir bahane ile evden kovuyor. o an yaşanan kavgadan sonra kazım’ın istediği en sonunda oluyor, kendisi evden ayrılıyor ve boşanıyorlar. daha sonra kazım, samatya’da turşucu dükkânı açıyor ve işletmesine orda devam ediyor. saadet ise sarıyer’de turşucu dükkânı açıp hayatına orda devam ediyor. cihangir’de bulunan turşucu dükkânın akıbeti belli değil. tabii kazım ileride çok zorlanıyor. tek başına 3 çocuk, bütün her şeyi ve ev işlerini kendisi yapmak zorunda kalıyor. bu durumu hakkediyor sanrım.

    ziya bir gün yine neşeli bir şekilde abisini itfaiyeci kıyafeti ile samatya’daki turşucu dükkânında ziyaret ediyor. izmit itfaiyesi'nde işe başladığını ve izmit itfaiye şefliğinin kendisi ile gurur duyduğundan bahsediyor. yaşanan bir yangın olayı esnasında kaza sonucu ateşe benzin döktüğünü ifade ediyor ve kendisini kovduklarını anlatıyor.

    ziya’nın sevgilisi de kazım’ın komşusu sıdıka hanım’ın kızı nilgün. nilgün’ü çok seviyor ve evlenmek için işlerini yola koymaya çalışıyor, fakat işleri bir türlü istediği gibi gitmiyor. hatta politikaya bile atılmak istediğini ifade ediyor ama hangi partinin teklifini kabul edeceğini bilemiyor. kendisine bakanlık teklifi bile edildiğini söylüyor. ben filmi izlerken ziya’ya teklif edilen bakanlık görevine gerçekten çok inandım, filmde kimse inanmamış olabilir ama bakanlık yapacak kalitede ve yetkinlikte bir insan. tabii kazım yine her zamanki gibi kıskanıyor ziya’yı, sürekli palavracı olarak nitelendiriyor. başarılı olmasını istemiyor. o esnada ziya paraya ihtiyacı olduğunu ve işportada tıraş bıçağı satacağını abisine söylüyor. fakat abisi kesinlikle para vermeyeceğini ifade ediyor. ziya çok zor durumda, istediği parada da bir şey yok ama abisi yardım etmiyor, kalbi kırılıyor. kavga ediyorlar. ziya yine kavgayı sonlandırmak istemesine rağmen, “bak sonra pişman olma” demesine rağmen kazım yine evden kovuyor. ziya para bulmak için yengesi saadet’e gidiyor. tonton saadet çok yufka yürekli bir insan. ziya’nın zor durumda olduğunu anladığı için çıkarıp ziya’ya istediği parayı veriyor.

    ziya elde ettiği sermaye ile tıraş bıçağı işine giriyor. kahvede tıraş bıçağı tanıtımı yapıyor. satış artırmak için ünlü kişiler “ingiltere kralı, rahmetli başkan kennedy, taçsız kral pele, beckenbauer, kaleci mayer, nadia komanaçi, brigitte bardot, fenerbahçeli cemil” in de aynı tıraş bıçağı kullandığından bahsediyor. ziya daha sonraları farklı iş girişimlerinde de bulunsa da hep başarısız oluyor. hatta en son nikah şekeri işine girdi. o iş projesi de başarısız oldu(farklı kıyafetler ve yüzler ile nikah şekeri toplamak bana göre çok akılcı bir projeydi.)

    sonuç olarak ziya’nın hayatta başarısız olma sebeplerinden birisi abisi kazım’dır. sürekli ziya’ya köstek olmuştur. kendisi turşucu dükkanı ile paraya para demezken kardeşine gel beraber yapalım dememiştir hiçbir zaman. hiçbir şekilde destekleyici olmamıştır.

    ziya herkes tarafından “ziyaaa” veya “atma ziyaaaa” sloganı ile meşhur olmasına rağmen bu slogan da haksız bir slogandır. espriden ve halden anlamayan düz adam kazım’ın ziya için kullandığı saçma bir laftır.

    debe editi 1: filme ismi veren kişi ziya arkadaşlar. neşeli günler ismi bence ziya'dan dolayı. ziya'dan başka neşeli insan yok filmde.

    debe editi 2: ekşi şeyler'e teşekkürler. mavi damla'm yoktu.

    10 kasım özel edit: bir türk kadını olarak sahip olduğum tüm hak ve özgürlüklerimi borçlu olduğum, bu coğrafyada yaşayan tüm toplulukların başına gelen -belki de yegane iyi şey- atamızı saygı, sevgi ve minnetle anıyorum. “büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir.”