hesabın var mı? giriş yap

  • marx, hegel, kant, gerekli
    cübbeli, fethullah, hatipoğlu gerekli değil.

    debe editi: kisa bir sure once yazarligim onaylanmis olmasina ragmen, bu kisa surede bir kac defa debe'ye girebildigim icin hepinize tesekkurler.
    yeni tema hakkinda bir kac kelam etmek isterim bu vesile ile, sozluk ortaminin yazarlarin kendini arasinda da haberlesebilmesi icin mesajlasmak icin cok onemlidir.
    ve malasef mesajiniz var bildirimi eksik, eskiden budurum yesil renk ile kolayca gorulebiliyordu.
    uzun zamandir mesajlarima bakmiyordum ve hic bir bildirimde olmadigi icin dun bakma ihtiyaci hisettim, yazarlardan mesajlar almisim ve ben bunlara gec cevap verebildim.
    bugun sabahta bir kac mesaj almisim yine bildirim yok.
    boyle birsey sozluk formatina uymaz, insanlar en azindan birbirleri ile kolayca mesajlasabilmeli ve bunu farkedebilmeli.
    ben bu yaziyi yazarken acaba ucurulmuyum diye bir an dusundum ve bu durum ise sozlugun "ozgur" ortaminin ne kadar yara aldigini gosterir.
    en ufak bir elestiride yazarlarin ucurulmasi ne kadar mantikli?
    burada bir kac tecrubemi aktarmak isterim.
    - inci sozluk zamaninda reklam aldi bir iddaa sirketinden (nesine.com) olabilir, yazarlarin isyani ile inci sozluk uzun zaman yada benim bildigim kadari ile reklam almadi, yonetim yazarlara uydu.
    - eksi sozluk yonetimi ise yazarlarin itirazlarini dinlemeden karsi ataga gecti.
    -28 subat gecesi, tema ile ilgili elestirel bir basligim silindi, ve bunu rezalet diye adlandirdigim diger bir basliksa cok tiklananlarda idi sabah o yazi da ucmustu.
    - bu ornekler gosteriyor ki yonetim olaylari bastirmak ve susturmak icin cebri yontem olarak secmistir.
    - sozlugu sozluk yapan ortami idi, bu ortam kaybolunca bu arada cok para kazanabilirsiniz ama uzun vadede insanlar soguyacaktir.
    simdi ben bunun icin ucurulabilir miyim? hem evet hem hayir, cunki ortada sistem kalmadi.
    debe icin yeniden tesekkurler..

  • aromaterapi, genel sağlığı düzeyini korumak ve artırmak için doğal bitki özleri kullanan bütüncül bir iyileştirici tedavidir. bazen buna esansiyel yağ tedavisi de denir. aromaterapi; vücudun, zihnin ve ruhun sağlığını iyileştirmek için aromatik esansiyel yağları tıbbi olarak kullanır. hem fiziksel hem de duygusal sağlığı geliştirir.

    yakın zamanda aromaterapi, bilim ve tıp alanlarında daha fazla tanınmış ve popüler hale gelmiştir.

    aromaterapinin tarihi

    yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapinin ilk olarak mumya yapımında eski mısır uygarlığı tarafından kullanıldığı bilinmektedir. aynı çağlarda, eski çin uygarlığı tarafından da aromaterapi yağları ve bitkileri tanrıya olan şükranın bir ifadesi olarak kullanılmaktaydı. aromaterapinin tedavi ve güzellik maksadıyla kullanımı ise ilk olarak eski yunan medeniyetlerinde ortaya çıkmıştır. roma imparatorluğu devrinde aromaterapi, banyo sonrası masaj teknikleriyle kullanım alanı bulmuştur.

    uçucu yağların damıtılması ise 10. yüzyılda perslere atfedilir. ancak bu uygulama daha önce de kullanılıyor olabilir. uçucu yağ damıtması hakkında bilgi 16. yüzyılda almanya'da yayımlandı. 19. yüzyılda fransız doktorlar, uçucu yağların hastalık tedavisindeki potansiyelini fark etti.

    tıp doktorları 19. yüzyılda kimyasal ilaç kullanmaya odaklandı. bununla birlikte, fransız ve alman doktorlar hala hastalıkların tedavisinde doğal botaniklerin rolünü kabul etmekteler.

    “aromaterapi” terimi, 1937'de yayımlanan bir konuda yazdığı bir kitapta bir fransız parfümcü ve kimyacı rené-maurice gattefossé tarafından ortaya koyuldu. gattefosse daha önce lavantanın yanık tedavisinde şifa potansiyelini keşfetmişti. kitap, tıbbi durumların tedavisinde de uçucu yağların kullanımını tartışıyor.

    aromaterapi tedavisi nasıl çalışır?

    aromaterapi, aşağıdaki gibi ürünleri kullanarak koku ve cilt emilimi hissi ile çalışır:

    -difüzörler
    -aromatik spritzerler
    -inhalerler
    -banyo tuzları
    -masaj veya topikal uygulama için vücut yağları, kremler veya losyonlar
    -yüz vapurları
    -sıcak ve soğuk kompresler
    -kil maskeleri gibi.

    bunları tek başına veya herhangi bir kombinasyonda da kullanabilirsiniz.

    neredeyse yüz çeşit uçucu yağ mevcuttur. genellikle insanlar en popüler yağları kullanırlar. uçucu yağlar çevrimiçi olarak, sağlık sektöründeki gıda mağazalarında ve bazı süpermarketlerde bulunur. yağlar, fda tarafından düzenlenmediği için saygın bir üreticiden satın almak önemlidir. bu, yüzde 100 doğal kaliteli bir ürün satın almanızı sağlar. hiçbir katkı maddesi veya sentetik içerik içermemelidir.

    her uçucu yağ; kendine özgü iyileştirici özelliğe, kullanıma ve etkiye sahiptir. sinerjik bir karışım oluşturmak için uçucu yağları birleştirmek daha da fazla fayda sağlar.

    aromaterapinin faydaları

    aromaterapinin faydaları genel olarak:

    -acıyı ve ağrıyı hafifletmesi,
    -uyku kalitesini artırması,
    -stres, ajitasyon ve kaygıyı azaltması,
    -boğaza iyi gelmesi,
    -baş ağrısı ve migren tedavisi,
    -kemoterapinin yan etkilerini hafifletmesi,
    -işgücü rahatsızlıklarını azaltması,
    -bakteri, virüs veya mantarla savaşması,
    -sindirimi düzenlemesi,
    -bağışıklığı arttırması gibi.

    kanıtlanmamış iddialar:

    aromaterapi için bilimsel kanıtların bazı hastalıklarda sınırlı olduğu düşünülmektedir. alzheimer hastalığı, parkinson hastalığı ve kalp hastalığının tedavisinde aromaterapi kullanımını destekleyen kanıtlar henüz bulunmamaktadır.

    tedavi edebileceği durumlar:

    aromaterapi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok durumu tedavi etme potansiyeline sahiptir:

    -astım,
    -uykusuzluk,
    -yorgunluk,
    -depresyon,
    -iltihap,
    -periferik nöropati,
    -adet sorunları,
    -kellik,
    -kanser,
    -erektil disfonksiyon,
    -artrit,
    -menopoz gibi.

    en popüler aromaterapi yağları

    national association for holistic aromatherapy'e göre, en popüler uçucu yağlar:

    -adaçayı,
    -selvi,
    -okaliptüs,
    -rezene,
    -sardunya,
    -zencefil,
    -herdemyeşil,
    -lavanta,
    -limon,
    -limon otu,
    -mandalina,
    -neroli,
    -silhat,
    -nane,
    -roma papatyası,
    -gül,
    -biberiye,
    -kabe samanı,
    -ylang ylang gibi yağlardır.

    uçucu yağlar değişik yollarla kullanılabilir: örneğin, vücut losyonlarına veya taşıyıcı yağlara eklenip ardından topikal olarak uygulanır. yüz toneri, şampuan veya saç kremi uçucu yağlarla zenginleştirilip denenebilir. sıvı sabun, diş macunu veya gargaraya dahil edilebilir. ayrıca yağları bir odaya sıkabilir ya da banyoya damlatabilirsiniz.

    yan etkiler

    çoğu uçucu yağın kullanımı güvenlidir. ancak, bunları kullanırken almanız gereken bazı önlemlerin yanı sıra, özellikle reçeteli ilaçlar kullanıyorsanız, bilmeniz gereken bazı yan etkiler olacaktır.

    esansiyel yağları doğrudan cildinize uygulamayın. yağları seyreltmek için daima bir taşıyıcı yağ kullanın. uçucu yağları kullanmadan önce cilt testi yaptırmayı unutmayın. narenciye esansiyel yağları; cildinizi güneşe daha duyarlı hale getirebileceğinden, güneş ışığına maruz kalacaksanız bu yağlardan kaçınmalısınız.

    hamile veya emziren kadınlar uçucu yağları dikkatli ve doktor gözetiminde kullanmalıdır. bazı yağlardan kaçınmalı ve uçucu yağları asla yutmamalıdır.

    uçucu yağları kullanmanın yan etkileri şunlardır:

    -döküntüler
    -astım atakları
    -baş ağrıları
    -alerjik reaksiyonlar
    -cilt tahrişi
    -mide bulantısı gibi.

    aşağıdaki rahatsızlıklardan birisi varsa, uçucu yağları dikkatli kullanın:

    -saman nezlesi
    -astım
    -epilepsi
    -yüksek tansiyon
    -egzama
    -sedef hastalığı

    not: herhangi bir aromaterapi tedavisine başlamadan önce daima doktorunuzla konuşun. aromaterapinin tamamlayıcı bir terapi olduğunu unutmayın. doktor onaylı herhangi bir tedavi planının yerini alması amaçlanmaz.

    kaynaklar: tr.wikipedia, healthline, webmd, medicalnewstoday websiteleri. turek, c., & stinzling, f.c. (2013, january). stability of essential oils: a review. comprehensive reviews in food science and food safety 121: 40-53

  • şeyma subaşı gibi birinin kitap çıkarmasından daha kötü bir şey varsa bu kitaba para verip satın alacak insanların olmasıdır.
    edit: önyargılı olduğumu ifade eden bir çok mesaj aldım, tolstoy da zengindi zengin insan yazar olamaz diye bir kaide mi var diye soran yazarlarımız da oldu tüm bu mesajlardan sonra belirtmek istedim ki şeyma subaşı’nın kitabını satın almaktan daha kötüsü onu canhıraş savunmak.

  • yaş iki, çocuk parkında karınca yuvası inceliyoruz:

    - baba, bu karıncalar nereye gidiyor?
    - yemek bulmaya gidiyorlar canım.
    (karıncalara eğilip parmağıyla ileriyi işaret ederek bağırır)
    - karfur* buradaaaa!

  • taammüden adam öldürme bu. adam elinde bıçakla 20-30 metre koşarak gelip bıçağı saplayıp kaçıyor. bilinçli olarak öldürme amacıyla yapılmış bir hareket. baya bildiğin cani.