hesabın var mı? giriş yap

  • amk ibnesi kesin, "imamoğlu kazandı, zafer kardeş halkların oldu" bilmem ne diye zırvalayacak, akabinde ysk seçim yenileme kararı alacak, akp'de seçimlere kadar bu ibnenin söylemleri üzerinden siyaset yapacak.
    hep aynı tiyatro amk yeter artık.

  • bir aydınlanma halidir ve bu hal başta kısa süreli bir yıkım getirse de sonradan yerini ‘’olsun lan, ben böyle iyiyim’’ demeye bırakıyor. en azından benim hayatımda böyle tezahür etti.

    bir arkadaşımla konuşuyoruz, diyor ki ‘’hatırlıyor musun hani erdal vardı, o da seninle aynı dönem mezun oldu. işte o sonra mimarlığın üstüne antropoloji okudu şu anda meksikada’da zapatistalarla ilgili araştırma yapıyor’’ mideme bir yumruk iniyor ama hala nefes alıyorum.

    başka gün okuldan birine rastlıyorum, ne var ne yok rutininden sonra, nerde çalışıyorsun soruları başlıyor. ben nihayet mesai saatleri insani, maaşı iyi bir işe girmişim, yıllarımı nasıl beş paraya ziyan ettiğimi anlatıyorum, o ‘’evet haklısın, ben de sonunda kendime geldim ve gelecek ay kanada’da sinema okumak için yola çıkıyorum’’diyor. ben buldumcuk olmuşken o bıkmış bile. yolunu çizmiş, hedefe nişan almış. ben hala aybaşına kaç gün kaldığını hesaplıyorum. o an sırtıma bir bıçak saplandı. zar zor çektim, yaşamaya devam ettim.

    en son da bir arkadaşın amerika’da bir üniversitede ders vermeye başladığını öğrendim. benden iki yaş küçük bu adam şu an orda ben de burada onun yazdığı makaleyi okuyorum. bir an kendimden geçmişim.

    ilk şoku atlattıktan sonra, durdum düşündüm. ne ki bu şimdi? tamam, onlar özel ama ben de harika punch yaparım mesela. içen cennete gider gelir. birkaç kişiyi gülmekten işetmişliğim vardır, hep anlatırlar. ne işe elimi atsam öyle veya böyle tamamlamışımdır. belki çok sıradan şeyler bunlar, belki benim gibi milyonlar var ama huzurluyum olduğum yerde.(sanırım hala prozacların etkisindeyim) canım istese ben de giderim*ama ben burada olmayı seçtim. sıradan insanlar ordusunun yıkılmaz bir neferiyim artık. mutfakta punch yapıyorum.

  • sözlüğün ziraat mühendisilerinden biri olarak oturup kabaca hesapladım. kabaca diyorum çünkü şu an günümüzdeki veriler ve tahminler ile hesapladığım bu maliyet yarın iki katına dahi çıkabilir.

    gece dolar fırlamasından sonra şöyle #129408707 bir entry girmiştim. orada da bahsettiğim gibi gübrelerin fiyatlarında tonda 5 kat ve daha fazlasına kadar zam gerçekleşti bir yıl içerisinde. ilaç ve gübre bayileri silahlı güvenlik tutmayı düşünmeye filan başladı çünkü iki torba üre gübresi 1000 lirayı aştı. günümüzdeki maliyetler önümüzdeki buğday hasadının maliyetlerini verdiği için günümüz dolar kurunu bir dahaki hasada kadar daha az göreceğiz.

    ekmek maliyet hesaplamamıza gelirsek, önce bir kg buğday üretim maliyetini hesaplayalım. bazı kaynakları en son vereceğim, bazıları da sektörde olduğum için bildiğim maliyetler, onları direkt yazacağım:

    -tohum: 105 tl
    -gübre, yaprak gübreleri: 592.5 tl
    -zirai ilaç:52.5 tl
    -mazot: 50 tl
    -icar kirası: 280 tl
    -hasat ve nakliye: 60 tl
    -genel gider ve amortisman %5: 57 tl
    -finansman gideri %5.25
    -1 daa(dönüm) buğdayın toplam maliyeti: 1.256,85 tl
    -ortalama buğday verimi kg/daa: 296
    1 kg buğday üretim maliyeti: 4.25 tl

    buraya kadar bu derece ayrıntılı bilgi verebiliyorum zira işin içindeyim. lakin sonrası daha tahmini olacak.

    günümüzde 50 kg bir çuval unun maliyeti yaklaşık 151 tl satışı 180 tl.
    2022 yılı tahmini çuval un satış fiyatı 257 tl. içinde buğday üretim maliyeti ve değirmen çalıştırma işcilik, amortisman dahil.

    bir çuval un ile çıkan ortalama ekmek adedi 290.

    bugün sadece bir ekmek için gerekli olan unun maliyeti 0.62 tl.
    2022 yılı bir ekmek için gerekli un maliyeti 0.88 tl

    buna istinaden günümüze oranla 2022 enerji maliyetlerinin en az %40, işcilik maliyetlerinin(asgari ücret tahmini zammıyla oynayabilir) %30 oranında artması bekleniyor.
    ekstradan maya, su, tuz gibi hammadde maliyetlerinde de en az %30'luk artış tahmin ediliyor.

    yani kısaca günümüzde 2 tl olan istanbul ekmek fiyatının 2022 yılında şu anki tahminlerimize göre sadece ürün hammadde maliyetlerini dahil ettiğimizde en az 3.64 tl olması, tüm maliyetler dahil edildiğinde en az 4 lira olması bekleniyor.

    bu sadece ekmek. buğday diğer temel gıda maddelerimiz olan makarnanın, simitin de hammaddesi. özellikle makarnalık buğdayda maliyet artışlarının yanında tarım bakanlığının korkunç politikaları yüzünden dehşet bir artış söz konusu. fakat bu başka bir entry konusu.
    ne diyeyim, tüm simülasyon oyuncularına kolaylıklar dilerim.

    edit: entryi yazalı henüz iki ay oldu. yukarıda yazdığım 1000 lira gübrenin fiyatı 1500 oldu. dolardan da hızlı artıyor mübarek.

    kaynaklar:
    -öncelikle kendi bilgilerim :)
    -gaziantep ticaret borsası
    -ekmek yapım maliyetleri hakkında bilgi almak için tıkladığım bir kaç haber tık tık
    -itb bitkisel üretim raporu tık

  • oyuncu doğa rutkay kamal beklenen istanbul depremiyle ilgili "500 bin insan ölümle burun buruna" diyen deprem uzmanı prof. dr. naci görür'e tepki gösterdi: "artık yeter. istanbul korkusundan yasımızı yaşayamadık. korkudan uyuyamıyoruz, anneyiz nefes alamıyoruz."

    ablacim 20 senedir konusuyor bu adam. dinlemiyorsunuz. icimizde olmasi gereken o korku olmadigi icin bu haldeyiz. hazmet, sindir, iliklerine kadar hisset ki, hissedelim ki bir seyler degissin; degil mi?

    tanim: kuma kafa gomme sanati.

    kaynak: https://www.sozcu.com.tr/…m_campaign=sag_textmanset

  • tüm türk sporcularının kendine örnek alması gereken adam. adam gibi adam. bazı yanaşmalar gibi para için her şeyi yapmamıştır. her zaman çalışma ahlakı üst düzey olmuştur. atatürk'ün bahsettiği zeki, çevik, ahlaklı sporcudur. nba finali oynayan ilk, nba'de şampiyonluğu bulunan, nba'de all star olan tek türk'tür. kariyeri bir sakatlık sonrası bitince de abd'de kalmış, öyle herkesi kabul etmeyen utah şehrine düzgün kişiliğiyle kendini kabul ettirmiş, utah jazz'in elçisi olmuştur. iyi bir aile babasıdır, bunu instagram hesabından görebilirsiniz. iyi ki varsın be abi,düzgün karakterinin değerini bilmeyenler utansın.

  • "siz bir şey yapmazsanız köpekler size durup dururken saldırmaz" diyen gevşek ağızlılar henüz gelmedi mi başlığa? ben bu tarz videoları empati yapmadan izleyemiyorum ve içim parçalanıyor. başıboş sokak köpeklerine karşıyım.nokta.

  • -yaw sen inşaat mühendisiydin dimi?
    - evet??
    - baksana bu bina yıkılırmı?
    - ne biiiim ben, bisürü testi var bu işin öle karpuza vurur gibi anlaşılmaz bu işler!
    - ne biçim mühendissin lan sen?
    -.......