hesabın var mı? giriş yap

  • bütün psikolojisi bozuk tiplerin, topluma faydası olmayan kıytırık insanların, minik beyinleri ile savunmaya geçtiği kadın. onu savunmuyor olmanın adı kıskançlık değil. bu çok daha ciddi bir mevzu.

    yeter ki soyunsun vergi kaçırsa da olur tayfa fikir beyan etmesin. sen enayi misin üç kuruş maaşına vergi adı altında kıyım yapılıyor. doğal gaz faturasına ağlayanlar gelmiş burda merve taşkını savunuyor.

  • bir bıkmadınız avrupalının tuvalet temizliğini tartışmaktan. avrupalının bilimini sanatını tartışsana birader. rönesansı nasıl kaçırdım diye merak etmiyor ispanyol kıçını nasıl siliyor diye merak ediyor.

  • neden öyle hareketli, neşeli bir müziğin arka planda çalındığını merak ettiren görüntüler.

    hem kafamla ritim tutuyorum hem kazalar eyvah eyvah diyorum.

  • biraz önce, balkonumdan bahçede öten bir sakanın gerçek bir çipetpet duyma şerefine nail olabildim ve bunu kaydettim.

    https://soundcloud.com/user2969641/ipetpet

    kaydettiğimi defalarca dinlerken, sondan ikinci ötüşe kadar sabırsızlanıyordum çünkü, sondan ikinci ötüşü dörtlü bir çipetpet, diğerleri üçlü. evet diğerleri de çipetpet ama lezzetli çipetpet değil, amatörü eğlendirir. belki bir cibili şak şak aniya duyamadım ama bu bana yetti.

    şimdi şevket ağabey'imi daha iyi anlıyorum.

  • yemek siparişi verilen bir platformda "sümük gibi" yazıp bu yorumun kabul göreceğini bekleyen, hırsını kaba ve saldırgan bir üslup ile çalışandan çıkaran bir adet tüketici barındırır.

    haklı olmayı bile beceremiyorsunuz.

  • hayvansal sütlerin iklime olan negatif etkileri ve hazımsızlık, yorgunluk hissi gibi sebeplerle tercih ettiğim ve evimde kendim ürettiğim bitkisel süt.

    yürütülen birkaç araştırmadan örnek verebilecek olursam yulaf sütünün diğer bitkisel bazlı sütlere göre daha çevre dostu ve sürdürülebilir olduğunu iddia etmek mümkün. bazı karşılaştırmalarla argümanlarımı destekleyelim!

    oatly firmasının isveçte yürüttüğü çalışmasına göre, yulaf sütü üretimi inek sütüne kıyasla %80 daha az sera gazı emisyonu ve %60 daha az enerji ihtiyacı olduğunu ortaya koymuştur. çalışma aynı zamanda %80 daha az arazi kullanımının yeterli olduğunu belirtmiştir.

    diğer bitkisel bazlı sütlere göre yulaf sütü en az su tüketimine ihtiyaç duyan üründür. kaynak

    besleyicilik açısından bakıldığında market lideri badem sütüne göre daha besleyicidir. ancak soya, bezelye gibi muadillerine göre besin değerleri bir miktar düşüktür. besin değerleri tablosu. ancak görüldüğü üzere çok ciddi farklar görülmemektedir. aradaki minik farklar ek besin takviyeleriyle rahatlıkla kapatılabilecek düzeydedir.

    bu bilgiler ışığında ekosisteme faydası açısından yulaf sütünü tercih etmek mantıklı görünmekte. bunun vegan olup olmamanız ile alakası yok! ben bir vegan değilim ancak carnivore olduğumu da söyleyemem*. hayvansal ürünleri kendime yasaklamadım, zaten düşünce yapım* gereği kısacık ömrümde asla böyle kısıtlamalar koymam. fakat en azından bunları azaltmamız mümkün. yapılan çalışmalarda açıkça ortaya koyulduğu gibi hayvancılık endüstrisi sera gazı ve karbon ayak izi açısından ekosistemde derin izler bırakmakta. ayda 1 kilo et, peynir veya 5 litre inek sütü tüketmek yerine. bunları %50 azaltıp tek başınıza bile bir fark yaratabilirsiniz.

    konuyla ilgili interaktif bir ted videosu
    kendi yulaf sütümü yaparken uyguladığım reçete