hesabın var mı? giriş yap

  • 90lı yılların ortalarına kadar süren acaip bir dönemdi. liseliler bilmez, sokakta elinde tefle çingene bir adam yanında kocaman bir boz ayıyla gezerdi. şimdi 48 ay banka kredisiyle alınmış yüzlerce arabanın doldurduğu sokaklarda kedi görmek bile zorken böyle bir sahneyi tahayyül etmek fazla sürreal kalıyor.

  • vietnam ve kore savaşında askerlerde oluşan bir psikolojik problem. kişinin anlık olarak kendini güvensiz ve ölmek üzere olarak hissetmesi.

  • algoritması sorulmuş tatmin edici bir cevap olmadığından anlatayım.

    kuru asıl belirleyen yerli ve yabancı piyasa yapıcı bankalardır. buna interbank piyasası denir. belirlendiği yer londra yada istanbuldur denemez çünkü elektronik olarak gerçekleşir.

    piyasa yapıcı bankalar her saniye elektronik platformlara dolar tl yi almak istedikleri fiyat ve satmak istedikleri fiyat olmak üzerq alış ve satış kotasyonu girer. bloomberg, reuters,360t , integral vs gibi yazılımlara girilir yani bu kotasyonlar. bu platformlar öenek olarak akbank ın girdiği kotasyonu alır citibankla eşleştirirae anlık fiyat oluşmuş olur. aslında borsanın işleyişi gibidir.

    bu platformlarda her an yaklaşık 200 banka alım satım kotasyonlarıno girer sistem emirleri eşleşir ve anlık genel bşr fiyat oluşmış olur. dolar tl olarak ekranda gördüğünüz rakam bu.

    siz bu bankalar arası piyasaya erişemezsiniz sadece bankalar emir girebilir.

    bu sistemlerde oluşan fiyat sonra banka tarafından kendi platfomlarında üstüne marj eklenerek internet sitesinde şubede yayınlanır siz de o fiyattan alım satım yaparsınız.

    örnek sistemde oluşan alış 8.3040 satış 8.3060 sa banka bunu kendi cep şubesinde 8.3010 8.3080 yapar hem alım hem satımdan kazanır.

    döviz büroları da bloomberg reuters vs üstünden bu oluşan kuru alırlar ve ona göre kendi marjlarını ekleyip yayınlarlar.

    bu sistemler döviz bürosuna banka ile işlem yapma hakkı da tanır yani ekrandan gördüğü fiyst üstünden banka ile işlem yapabilir. ama bu bankalae ararası piyasa değil banka ile 1-1 işlemdir.

  • düşündüm benimkiler de büyüdükçe çekti mi diye. çocukken en büyük hayalim neydi, şimdi ne diye... motorlu kanatlardı, yelek gibi giyiyorsun düğmesine basıyorsun çalışıyo. burada yok ama almanyada falan kesin yapmışlardır bunu. bizim de almanyada benim tanımadığım bi akrabamız oluyo, istanbul'a gelirken bana bunlardan getiriyo bi tane. her gün kanatlarımı takıp bizim sokağın üzerinde uçuyorum . bütün çocuklar bi tur istiyo, hiçbirine vermiyorum. yalnız oğuz isteyince onu da yanıma alıp uçuyorum. karşı apartmanın çatısına tünüyoruz beraber, orada çekirdek yiyoruz. çok spesifik olarak çekirdek ama. romantik buluyormuş olmalıyım.

    yaklaşık 25 yıl geçti, şimdiki hayalim daha az mekanik. basit bir hamak. limon ağacının altında bir hamak, o kadar. yıldızları gören bir yerde olsun. bir de güzel bir ses sistemi olsun, müzik olsun hep. içimden geçen o anda çalınsın. karşımda bir dağ olsun. mümkünse hep gece olsun, ve hep dolunay yükselsin o dağın tepesinden. limon ağacının dalında bana arkadaşlık edecek bi cırcır böceği olsun yeter. hiç konuşmasın, sadece bi ayağıyla müziğe ritm tutsun sakin sakin, ki bileyim o da seviyor çalanı. karnım hiç acıkmasın ama limitsiz içecek olsun ve ne kadar içsem de hiç çişim gelmesin. bak düşündükçe hayal komplikeleşiyor. oysa haftalardır "sadece bi hamak" deyip duruyordum. belki de insan büyüdükçe hayalleri küçülmüyordur da, hayal kurmaya zaman ayırmadığı için detayları modellememiş, ilk aklına gelen dilekte yorulup bırakmış oluyordur?

  • --- spoiler ---

    görevliyse bana adres yanlışlığı nedeniyle iptal edilen siparişlerin kuryeler tarafından yendiğini söyledi.
    --- spoiler ---

    bu ne biçim iş lan?

    -irfan abi surda iptal edilen 7 porsiyon kofte var. ye onlari be.

    -tamam bilader hemen yiyorum.

  • 17.06.2021 tarihine aşı randevusu alıp normal vatandaşların yaptığı gibi randevu saatinde hastaneye gittim. aşı olmak için geldiğimi söylediğimde biontech aşısının kalmadığını öğrendim. sabahtan beri gelen randevusuz kişiler aşılandığı için ellerinde bulunan biontech aşısını bitirmişler. aşı yapan sağlık görevlileri de haklı olarak mecburen kimseyi geri çeviremediklerini, randevululara öncelik tanınsa tepkiyle karşılaştıklarını belirttiler. madem randevu almadan aşı yapılıyor randevu sistemi tamamen kaldırılsın. her şeyi olduğu gibi aşılama işini de ellerine yüzlerine bulaştırdılar. üstelik 6 aydır çoğu ülke günde bir milyon aşı yapıyor bunlar kadar şovunu yapana rastlamadım.