hesabın var mı? giriş yap

  • bir örneğiyle bir an kendimi kaybettim forum sitelerinden birinde;

    €-''arkadaşlar ebay üzerinden amerikada ki bir laptopu satın almak istiyorum
    sizce kargo ücreti ne kadar tutar?
    kaç günde elime ulaşır?
    gümrüğe takılma ihtimali nedir?
    daha önce yurtdışından alışveriş yapmış arkadaşlarımın yardımını bekliyorum şimdiden sağ-olun''

    $-''laptop oldursen sokamassin''

    €- ''neden girdiremem ve ben yeşil pasaportlu yum acaba gümrüğe gidip kendim alabilir miyim?''

    $- ''laptop sokamazsin dediysem sokamazsin bilader.kac dolar ama soyle hadi yinede daha ebay da kac kargo kac tutar ona bakmayi bilmiyorsun laptopmu sokcaksin?''

    €- ''sakin ol laptopu ülkeye sokucam sen her halde üzerine alındın?''

    (bkz: aga sen ne yaptın ya)

  • retrocausality, sonucun kendini oluşturan sebeplerden önce çıktığını savunan anti-nedensel hipotez.
    retrocausality, geleceğin şimdiki zamanı, şimdiki zamanın geçmişi etkileyip etkileyemeyeceği gibi konuları ele alan fizik elementlerine dayanan bir düşünme deneyidir. zaman yolculuğu hakkındaki felsefi düşünceler ve retrocausality evrensel olarak eş anlamlı terimler olmasalar da aynı meseleleri ele alırlar. retrocausality hakkındaki bazı tartışmalar uç ya da sözde bilim olarak sınırlanırken, mantık çerçevesindeki bazı temel fiziksel teorilerin retrocausalitye yol açtığı düşünülmektedir. neden-sonuç arasındaki ayrım fizik alanındaki en temel seviyede yapılmadığı için,bu fizik için problem teşkil etmektedir.

    - felsefi olarak -
    nedenselliği anlama felsefi çabaları aristoteles'in dört nedenine kadar dayanıyor olmasına rağmen zaman oku'nun terse döndürülebileceği görüşü esasen daha günceldir. 18. yüzyıl filozoflarından david hume'un da ele aldığı gibi, bağlantılı iki olay incelendiğinde nedenin sonuçtan önce gelmesi sebebiyle retrocausality'nin kendisiyle çeliştiği düşünülüyor. nedenlerin kendi sonuçları tarafından boşa çıkarılabileceği görüşünü ele alan geçmişi etkileme yeteneği, dede paradoksu gibi bazı paradoksları da yaratıyor.
    1950'lerde michael dummett, bu tarz tanımlamalara karşı olarak, nedenlerinden önce gelen sonuçlar hakkında bir felsefi görüşün olmadığıyla ilgili bir yazı yazdı. bu argümanlar antony flew tarafından reddedildi ve daha sonrasında max black'in "dolandırıcı argüman" ı, sonuçları gözlemleyen kişinin geleceği etkileyen nedenleri oluşmadan engellemeye çalışacağını bu yüzden retrocausalitynin imkansız olduğunu savundu. black'in konusunu açtığı meselelerle ilişkili olarak özgür irade ile ilgili daha kompleks tartışmalar newcomb paradoksu tarafından özetlendi.
    konu ile ilgili son zamanlardaki felsefi çalışmalar, ışık hızından daha hızlı hareket eden takyonların ve kuantum mekaniğinin zamandan bağımsız yönleri gibi konuları içeren modern fizik konusuna adapte oluyor. kopenhag universitesi'nden jan faye makroskopik zaman yolculuğuna getirilen mantıklı bakış açılarının retrocausalityi önleyemeyecebileceğini savunuyor. bu mümkün olsa bile normal nedensel ilişkilerden kaynaklananlardan farklı bir sonuç elde etmeye yeterli olmayabilir.

    - fiziksel olarak -
    varolan fizik genellikle retrocausalitye başvurmaz. buna rağmen parçacıkları hesaba katan teoriler veya zamanda geçmişe yolculukla ilgili bilgiler öne çıkan bilim insanları tarafından ortaya atılmaktadır.

    > anti-madde
    parçacık fiziğinin modern anlayışının gelişimi ile beraber retrocausality elektromanyetizma ve anti-madde gibi konuları içeren alışılmışın dışındaki şartlara model aracı olarak kullanıldı.
    john archibald wheeler and richard feynman tarafından ortaya atılan wheeler–feynman emici teorisi maxwell denklemleri tarafından kesin sonuçlarla ortaya atılan yakınksak eş merkezli dalga yoksunluğunu(?) açıklamak amacıyla yok edici girişimin zamansal formunu ve retrocausalityi kullanır. bu dalgalar neden-sonuçla alakası olmayan sadece normal dalgaları tanımlamak için kullanılan farklı bir matematiksel yöntemdir. kullanılmalarının nedeni de, yüklü parçacıkların klasik elektromanyetizmada olduğundan farklı olarak kendileri üzerinde etki oluşturmama ihtimalleridir.
    feynman ve öncesinde stueckelberg elektronun zamanda geriye hareketiyle ilişkili olarak pozitrona bir yorumlama getirdi. zamanda geriye hareket eden elektronlar pozitif elektrik yüke sahip olabilirlerdi. wheeler tüm elektronlar tarafından paylaşılan özdeş özellikleri (hepsi kompleks ,kendilerine ait kesişen hayat çizgileriyle beraber aynı elektronlar) açıklamak için bu konuya başvurdu. yoichiro nambu daha sonra tüm parçacık-antiparçacık çiftlerinin kreasyon ve imhasına bunu uyguladı ve "çiftlerin olası kreasyon ve imhası aslında imha veya kreasyon değil ama hareket eden parçacıkların geçmişten geleceğe veya gelecekten geçmişe doğru yönlerinin değişimi." olduğunu belirtti. zamanda geriye gitme görüşü bu günlerde diğer betimlemelere eşdeğer kabul ediliyor ama neden ve sonuç gibi mikroskobik fiziksel tanımlamaların makroskobik terimlerle uzaktan yakından ilgisi bulunmuyor.

  • - kediler yaşamak için hayvansal kökenli besine ihtiyaç duyarlar. bu durum özellikle taurin, a vitamini ön maddesi ve araşidonik asit gibi gereksinimlerden kaynaklanır.

    - ergin kediler, sabah ve akşam ana öğün, öğlenleri ise ara öğün şeklinde beslenmeli.

    - kediniz için sabit ve ona uygun bir yer ( soğuk fayans üzeri ve tuvalet yakını olmayan, giriş- çıkışı kolay ) ayırarak, mamasını rahatça tüketmesini sağlayın. öğünü tüketmesi için 5 dakika yeterli olacaktır.

    -her gün iki kez taze su verilmeli.

    - çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler verilmemeli.

    - sonradan vazgeçecekseniz sakın evinize almayın, besleme işlemini sokaktaki milyon tane kediden sadece karşılaştığınız kediler için yapabilirsiniz.

    - hayvanları beslediğinizde kendinizi yorgun hissediyorsanız işte orada bir sorun var demektir, sakın ama sakın evinize kedi almayın, sokakta beslemeye devam.

    - bulunduğunuz bölgeye su ve mama kabı koyabilirsiniz. eğer hergün yenilemek içinizden gelmiyorsa arada bir doldurun değiştirin falan.
    [ belki bir gün koyduğunuz mama yada su kabını bir başkası doldurur. ( yazar burda hayallerinden bahsediyor.)]

    - çok soğuk havalarda kedilerin girip saklanabileceği küçük kedi evleri yapabilirsiniz, örneklerini aşağıya döşüyorum.

    http://youtu.be/92pjb4nd1d0

    http://youtu.be/hlhufaryqlu

    http://youtu.be/kr-klgrhqps

    http://youtu.be/ewadofi9ocq

    http://youtu.be/j44gqiqrtsg

    http://youtu.be/uylckvgyy_w

    http://youtu.be/m6-vootu0om

    - çeşitli sitelerde satılan indirimli kedi mamalarından alarak uzun bir süre birçok hayvanı besleyebilirsiniz.
    ( örneğin ben hepsiburada.com dan ecocat 15 kg kuru mamayı 48 tl'ye temin ediyorum, kargo bedava)

    - hayvanlara kötü davranan birini gördüğünüz zaman - bu kişi bir çocuk da olabilir- tepki verin, durdurun, yardım çağırın, gerekiyorsa bağırın.
    ( çoğunluk bu kafaya erişse çok güzel şeyler olur ama yok illa üç maymun olunacak )

    - hayvanları koruyan ve besleyen işletmelere destek verebilirsiniz.

    - mahallenizde hayvan besleyenlere teşekkür edebilirsiniz, bu onları inanılmaz mutlu edecektir. ( yazar burda kendinden bahsediyor)

    saygılar, sevgiler.

    edit: zaman geçtikçe, hayvanları daha çok besleyerek tecrübe ettikçe, keseye uygun birçok seçenekle hem evdeki hem de sokaktaki canavarları temizmama.com sitesinden aldığım mamalarla besliyorum.

    edit2 :
    kedi kumlarına alternatif çok güzel bir şey keşfettim. herkesin bir an önce alıp kullanmasını tavsiye ederim. ben kullanmaya başlayalı 2 ay oldu. tecrübeyle sabittir ki bu şey bi harika dostum. evin içinde kıyıda köşede kum görmüyorsun, patilere yapışmıyor ve en önemlisi tozutmuyor böylece kedilerin solunum yollarını tıkayıp hastalanmalarına neden olmuyor.
    ürün, selüloz liflerinden oluşuyor rossmann'da satılıyor. fiyatı şuan 15 tl. 12 litre ağırlığında. denemenizi tavsiye ederim. tekrar sevgiler, bol patiler.

    1 - 2 - 3

    edit3: bahsettiğim rossmann ürününü bulmak çok sıkıntı. ürün geldiği gün bitiyordu. şimdi ise hiç görmüyorum. hazreti google’a ‘çam peleti kedi kumu’ yazınca farklı satış sitelerinde benzer ürünü bulabilirsiniz. sevgiler.

    edit 4: bahsettiğim çam peleti kedi kumunu buradan alıyorum.
    diğer kumlara göre hem çok çok çok çok hesaplıya geliyor hem de kedilere diğer kumların verdiği zararı vermiyor ayrıca patilerinin arasına girmediği için evin her yerinden kedi kumu toplamıyoruz.

  • 10 yıl önce izlediğim bir vcd de:

    orjinali: - show no mercy
    çevirisi: - gösterme hayır teşekkürler.

  • çok itici ve samimiyetsiz bir tabir bence bu. kendini üstün gören kezbanımsı bir laf. genelde hiçbir şey bilmiyordu ben adam ettim büyüttüm vs şeklinde kullanılmakta. nereden baksan kezbanlık akıyor.