hesabın var mı? giriş yap

  • terrarium (teraryum) genellikle bitkiler, sürüngenler ve böceklerin yaşaması için hazırlanan susuz ortamlardır. bu ortamlar bir dekoratif unsur değil, kendi içlerinde birer ekosistemdir. özellikle şehirlerde bu denli rağbet görmesinin nedeni de doğadan bir parçayı evinize, okulunuza, ofisinize, kısacası yanıbaşınıza taşıma imkanı sağlıyor oluşu.

    hem kendinize hem de sevdiklerinize verebileceğiniz en anlamlı el yapımı hediyelerden biri olan terrariumları malzemelerinizi kendiniz temin ederek yapabilirsiniz.

    öncelikle minik ekosisteminizi nasıl bir ortamda oluşturmak istediğinize karar verin. bu basit bir kavanoz da olabilir, şık bir kavanoz da. önemli olan ayrıntılardan biri kapalı bir ortam mı tercih ettiğiniz yoksa hava alacak bir ortamı mı tercih edeceğiniz. ikisi için farklı bitki türlerini seçmeniz gerekecek. seçtiğiniz kabın ebatlarına göre malzeme seçmeniz gerekecek. unutmayın, bunun bir standardı yok, dilerseniz boynunuzda taşıyacağınız bir minik şişeniz olur dilerseniz bir masaüstü fanusunuz. tamamen sizin hayalgücünüz devrede!

    nemli ortamı seven ve fazla büyümeyen cinsten bitkiler seçmeye özen gösterin. eğrelti otları, arapsaçı, nemli alanlarda görülen yosunlar ve küçük otlar kapalı terrariumlar için idealdir. eğer ağzı açık ve biraz da büyük bir kap içerisinde bir ekosistem oluşturacaksanız kaktüs ve sukulent de kullanabilirsiniz. burada önemli olanın seçtiğiniz kabın büyüklüğü olduğunu malzeme seçiminde lütfen aklınızda bulundurun.

    her şeyi seçtiniz, sıra yapıma geldi. kullanacağınız kabı yıkayın ve iyice kurulayın. nemli kalmadığına emin olun. kabın en alt kısmına fazla suyu çekecek olan çakıl taşlarını veya küçük taşları yerleştirin. mangal kömürünü çakıl taşlarından daha küçük olacak şekilde parçalayın. kömür, olası bakteri ve küf oluşumlarını önlemek için işinize yarayacak, o nedenle eklemeyi ihmal etmeyin.

    kullanmaya karar verdiğiniz bitkinizi köklerine zarar vermeyecek şekilde, muhafaza ettiğinizden saksı ya da keseden çıkarın. ekstra toprak ya da torf kullanarak daha önce hazırladığınız kömürle kaplı zeminin üzerine bitkinizi ekin. zemini iyice sabitlediğinize emin olun. ve son olarak terrariumunuzu dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

    bakımı için dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle:

    - çok fazla suladığınız takdirde çürümesine neden olabilirsiniz. kabın zeminine yerleştirdiğiniz çakıl taşlarının durumuna bakarak nem oranını gözlemleyebilir ve ona göre sulayabilirsiniz.

    - çok fazla büyüdüğünde ya da yaprakları çürüdüğünde mutlaka budama yapın.

    - aydınlık bir ortamda tutun ama doğrudan güneş almamasına da özen gösterin.

    - ısı kaynaklarının üstünde veya yakınında olmamasına mutlaka dikkat edin.

  • bir de anne yatağı yaptıktan sonra, yatağa yatıp üzerine yorganın serileceği anı beklemek vardır. benzer kalibredeki güzelliklerdendir ikisi de. o anki duyguyu anti-depresanlara katacak bir teknoloji olsa keşke.

  • half life oyununda olur olmadık yerlerden çıkıp irkilmenize sebep olan yaratığın bir de peluş oyuncağını yapmışlar. alınacaksa da yanında mutlaka levye sipariş edilmeli.

  • quantum kimyası final sınavı öncesi tanık olunmuş diyalogdur.

    +bitirim öğrenci: hocam istediğimiz sorudan başlayabilir miyiz ekieğ ehueh
    - profesor: herhangi bir sorudan başlayabileceğinizi düşünmüyorum.

  • pahalı diye bu marketleri boykot edip daha pahalı olan bakkallardan alışveriş yapalim diyorlar.
    güzel kafaymış, güle güle kullansınlar.

  • malumun ilamıdır.

    geç gelmiş bir sonuç değildir. bu aşı gerekli izlem süreçlerini en kısa sürede başarıyla tamamladığı için (acil kullanım onayı için 2 ay, tam onay için 6 ay) zamanında bla almıştır.

    aşı karşıtları hemen başlamışlar kendi uydurdukları kriterleri sıralamaya. "bilimsel anlamda bir sıvının aşı olabilmesi için 3-6 yıl denenmesi gerekiyor" diye bir şey yok. genel kullanım için onay süreçlerini tamamlaması yeterli ki acil kullanım onayı da buna dahil. faz 4 de bir onay aşaması değildir. bir ilaç piyasada kaldığı sürece yapılan çalışmaların tümü faz 4'tür ve sonu yoktur. ilacın onayına bir etkisi de yoktur.

    ek: başta abd olmak üzere bu aşıyı uygulayan ülkelerde aşısızların tehdidine karşı ciddi önlemlerin alınacak olmasının da ön adımıdır bu karar aynı zamanda.