hesabın var mı? giriş yap

  • iş telefonu olarak 7 yıllık giriş seviyesi sayılabilecek samsung j5 kullanıyorum; gün boyu telefon görüşmesi + gün boyu aktif whatsapp kullanımı ile şarjı 3 günü zorluyor. annem 4 yıllık yine giriş seviyesi redmi note 8 kullanıyor; gün boyu candy crush oynuyor yine şarjı bitmiyor, herhangi bir uygulamada kasma-takılma yaşamıyor. iş arkadaşım 4 yıllık orta segment samsung a51 ile çılgınlar gibi pubg oynuyor. bakın iphone ile denk amiral gemisi modelleri saymıyorum bile. onların zaten alayı 2015'ten beri aktif olarak kullanılıyor.

    bu gariban apple fanboyları sanıyor ki sadece iphone uzun yıllar kullanılabiliyor. uzun yıllardan kasıtları da 3-4 yıl ha, onun da yarısı serum takar gibi powerbank'la dolanarak geçiyor. insanları 2023 yılında 60hz ekranla usb type-c 2.0'ı övmek zorunda bırakan apple'ı da ayrıca tebrik ediyorum. herkesin yapabileceği bir iş değil bu.

  • -kimin yerinde olmak isterdiniz? sorusuna,

    -kendim olmayı zor başarmışken başkası olmaya mecalim yok...

    demiş olan ve beni benden alan şair yazar..

  • bir arkadaşım uyku konusunda huyluydu biraz. takıntılarından biri de yanında yönünde kimsenin yatmaması. aynı odada bile biri varken rahatsız oluyor ama yanında biri yatarken mümkün değil uyuyamıyor. ortaokuldan beri tanıyorum o zamandan beri var bu huyu.

    bir kızla birlikteydi. bir gün sevgilisiyle konuşurken bunun konusunu açtım. hani bekliyorum ki kız da şikayet edecek, güleceğiz falan. ama kız çok şaşırdı. yok öyle bir huyu dedi.

    meğer çocuk kıza sarılıp bir dakika bile uyumadan bütün gece yatıyormuş öyle. sonra sevgilisi gidince sabah uyuyormuş olur da fırsat bulabilirse. kızın haberi bile yok. ne uyuyamıyorum demiş ne bir şey.

    bence bu çocuğun seni seviyorum demesine gerek yok.

  • odadan iceri girerken ayagin kapi esigine takilmasi ve sendelemem sonucu hr ablanin espiri yaparcasina,

    - bu sizin dikkatsiz oldugunuzu gösterir

    demesi

    ve benim de: sizin de önyargili oldugunuzu.

    demem.

    (bkz: dakka bir gol bir)

  • yazmayayım diyordum çünkü kendi hakkımda fazlaca bilgi veriyorum yazarken ama enin'in muhteşem entrysini okuyunca yazmak zorunda hissettim kendimi.

    20 gün sonra 36 yaşına girecek bir ablanız olarak kabul edin sözlerimi.

    ben hayatı tersinden yaşadım. 18 yaşıma basana kadar barlara girmeye çalışıp, reşit olduğum gün duruldum. 19 yaşımda beraber yaşamaya başladığım adamla 21 yaşımda evlendim. 22 yaşımda anne oldum, 24 yaşımda ikinci çocuğum oldu. ikinci çocuğumu emzirirken üniversiteye döndüm. okudum, çalıştım, çocuklarımla ilgilendim. 30 yaşıma gelip yurtdışında burs kazandığımda, 1 yıllığına çocukları anneme emanet edip gittim. döndükten bir süre sonra da boşandım.

    en çok bana veriyorlardı bu mesajı: boşandın, hayatın bitti, orta yaşlısın artık, iki çocuğun var diye... ben de bu durumu kanıksamaya başlamıştım artık. ne de olsa artık genç değildim. bundan dolayı normalde özgüvenim yüksek olsa da hayatımdaki kişiyi memnun etmek için saçma sapan şeyler yaptım.

    şubat ayının sonunda birden bir aydınlanma yaşadım. karşımdaki adam kaşımdan gözüme, kılığımdan kıyafetime, saçımdan makyajıma kadar her şeyimi eleştiriyordu. incir çekirdeğini doldurmayacak bir "ben kıvırcık saç sevmiyorum, o saçların hep toplu olacak!" tartışmasından sonra banyoya gittim. aynaya baktım ve "ne yapıyorum ben?" diye sordum kendime... bütün hayatını kendi dilediği gibi yaşamış, hep seven ve sevilen biri olmuştum. aynanın karşısındaki kişi ise ben değildim artık. yalnız kalmaktan korktuğu için sürekli taviz veren bir kadın vardı karşımda ve ben o kadından hiç hoşlanmadım.

    o aynanın karşısında saçlarımı kökünden kazıdım. o "ne yaptın sen??!" diye bağırırken adamın karşısına geçip eline saçlarımı verdim ve dedim ki "ister fön çek topla, ister kıçına sok bunları, hadi hoşçakal!"

    sonrasında pişman olur muyum acaba diye düşünmüştüm ama açıkçası şu güne kadar herhangi bir pişmanlık yaşamadım. 36'ya merdiven dayamış, kocaman çocukları, 1,5 metrelik boyu, subay traşı saçları olan bir kadının bile her gün bir şekilde iltifat alabileceğini gördüm.

    kimseye mecbur değiliz hemşirelerim. hayatımız bitiyor falan değil. özgüveninizi zedelemeye çalışan kara propagandalara aldanmayın. biz kendimizi sevip beğenince başkalarının da beğeneceğini unutmayın. özgüveninizi sağlam tutun, yürüyüşünüz bile değişir.

    30 yaşında kadın genç kızlıktan kadınlığa daha yeni terfi etmiştir. kendini keşfetme sürecinin en başındadır. iyi insanlara karşı iyi ve mütevazi olurken, egosunu zedelemeye çalışan terbiyesizlere karşı da "bastığım toprağı, soluduğum havayı şereflendiriyorum!" mesajını vermelidir.

    ayrıca "30 yaşına gelmiş kadın çok rerörerö!!" diyen adamların hiçbiri bir biscolata erkeği değil, lütfen bunu unutmayın. çoğu benim bakkal hüseyin efendi'ye benziyor...

    - ne yaptın hocam sen ya? yakışıyor mu hiç bu yaşta? bayan dediğin uzun saçlı olur!
    + baymayan olmaya karar verdim.

  • board game olarak bilinen oyun türünün ülkemizde yaygın olarak kullanılan adı.

    türkiye'de aslında var olan bir kültür ama nedense çağın çok gerisindeyiz. çocukluğumuz bu oyunlarla geçti. monopoly, scrabble, tabu, risk en bilinen örneklerden. sadece hasbro ne getirdiyse onu oynayabildik. yuma aile oyunları*** da en meşhur yerel üreticimiz. aslında tombala, kızma birader hatta okey, satranç, tavla bile bu kategoride. sadece ne olduğunu bilmiyoruz.

    bir de kenarda köşede satılan, özensiz hazırlanmış 2-3 liralık çakma oyunlar var. belki de bu oyunlar sektörün ülkemizde gelişmesini uzun süre engelledi. çünkü kaliteli bir oyun yaptığınızda veya ithal ettiğinizde belli bir fiyata satmanız gerekiyor. yuma'nın sahibi de aynı şeyden yakınmış ve bu yüzden üretimi durdurmak zorunda kaldıklarını açıklamıştı.

    dünya ise çok farklı bir yerde. yeni nesil kutu oyunları diye bir kavram var. monopoly gibi sektörü ele geçirmiş çok köklü oyunlara alternatif üretilen oyunları ifade ediyor. bu konuyla az çok ilgilenen herkesin bildiği boardgamegeek adlı site, bu işin imdb'si. 15 binin üstünde oyun var şu anda ve her geçen gün yenileri ve daha kalitelileri ekleniyor (güncelleme: 2021 itibariyle 20 bini geçti. gelişimi takip etmek için silmedim, 3 yılda 5 bin oyun eklenmiş.). sona ekleyeceğim listeye bakarsanız monopoly bu listenin en kötü 10 oyunu arasında. neler oynadığımızı siz anlayın.

    son zamanlarda bizde de canlanmalar var. ben de yaklaşık 2015'ten beri yeni nesil kutu oyunlarıyla ilgileniyorum. kendimce yorumlarımı ve tavsiyelerimi ayrı bir entry'de toparlayacağım, var olmayan oyunların da başlıklarını açmayı düşünüyorum.

    peki oyunlara nasıl ulaşacağız? arkadaş çevremle, oyunları neotroygames.com sayesinde almaya başladık. daha sonra amazon.com ve özellikle kampanya zamanında amazon.de üzerinden oyunlar getirttik. (güncelleme: şu an amazon'dan oyun getirmek aşırı pahalı). tabii ki bütçe olarak zorluyor bu şekilde 100 liradan aşağı mal etmek çok zor. (güncelleme: 100 liraya oyun kalmadı. 400-500 standardımız oldu, üst sınır yok). neotroy o açıdan çok iyi oldu, hem türkçeleştiriyorlar hem de uygun fiyatlara alabiliyorsunuz. almayayım sadece oynayayım diyenler için daha güzel fırsatlar var. ankara'da da vinci escape & board game cafe'de epey bir miktar vakit öldürdük. bildiğim kadarıyla istanbul, izmir ve eskişehir'de de bu konseptte cafeler var. orada yaşayan arkadaşlar derlerse daha iyi olur. lafı daha fazla uzatmadan linkleri ekliyorum.

    (bkz: boardgamegeek.com) kutu oyunları imdb'si. en iyi oyunlar listesi
    oyunların puanlarının yanı sıra, kaç kişiyle oynanabileceği, oyun süresi, zorluk derecesi gibi bilgiler var. her oyuna ait forumda birçok içeriğe ulaşılabiliyor.
    en iyi oyunlar reddit listesi

    ingilizce sınırsız sayıda içerik var, türkçe içerikler de çoğalıyor ama oyun öğrenmek için ingilizceniz varsa youtube'da her türlü kural anlatım ve inceleme videosuna ulaşabilirsiniz. 3 tane en beğendiğim kanalı ekliyorum.
    (bkz: watch it played) rodney smith abimiz en güzel anlatanlardan biri. matematik bilmeyene yks'de 40 net yaptırır.
    (bkz: rahdo) anlatıp oynayarak güzelce öğretiyor. youtube kanalı
    (bkz: tom vasel) dünya tatlısı adam. iki arkadaşıyla yürüttüğü youtube kanalı

    (bkz: melodice) kutu oyunlarına uygun müzik listeleri bulabileceğiniz bir site.

    -ankara'daki kafeler:
    (bkz: da vinci board game cafe) 200 küsür oyunları mevcut. kesinlikle deneyin. (2023 itibariyle 500 küsür oyuna ulaştılar. bahçelievler'e ek olarak neorama'da 2. şubelerini açtılar.)
    (bkz: misthios store) cinnah'ta.
    (bkz: sauron board game & coffee) eryaman'da.
    (bkz: bam cafe) ümitköy'de.
    (bkz: pegasus oyuncak) buranın da ankara şubesi mevcut. neotroy oyunlarını ücretsiz deneyebilirsiniz. daha çok magic ve warhammer oynayanlara yönelik frp cafe.
    (bkz: hypatia kütüphane & cafe) kızılay'da, neotroy oyunları mevcut.
    (bkz: ulson cafe) altındağ'da, şimdilik sadece cumartesileri.

    -istanbul*:
    (bkz: goblin cafe) caferağa, kadıköy
    (bkz: periwinkle xl board game cafe) neotroy'un yeni mekanı, bakırköy'de
    (bkz: game gallery) bahariye, kadıköy
    (bkz: pegasus oyuncak) merkezi beşiktaş'ta
    (bkz: kiddie home) kozyatağı'nda daha küçük yaş çocuklara başlangıç seviyesinde kutu oyunları satıyor.
    (bkz: board game zone) esenyurt'ta
    (bkz: grimdark) (moda, kadıköy)*
    (bkz: gizli bahçe game zone) kadıköy

    -izmir
    (bkz: d20 masaüstü oyun kulübü)
    (bkz: meeples & peoples)

    -eskişehir
    (bkz: meeple board game cafe)

    -tekirdağ
    (bkz: nakavt burger & board game cafe)

    -antalya
    (bkz: lorien coffee)

    -kayseri
    (bkz: lava coffee)

    -türkiye'den oyunları alabileceğiniz siteler*
    (bkz: neotroygames.com) en başarılısı. yurt dışındaki oyunların lisansını alıp türkçeleştirerek uygun fiyata satıyorlar. üretimleri de çok kaliteli. bu konuda ülkemizde öncü.
    (bkz: goblin cafe) 2021 itibariyle türkçe lisans işine girdiler. kalburüstü oyunlarla güzel bir giriş yaptılar, devamı gelecek. buradan

    onun dışında bazı oyunlar d&r'larda da yer almaya başladı. codenames bunlardan biri. zerens oyunları da gelmiş. neotroy oyunları arkadaş kitabevi ve nezih'lere gelmiş, satış noktalarından bakabilirsiniz.
    güncelleme: neotroy oyunlarının bazıları idefix üzerinde de mevcut, arada indirimler oluyor.

    anne.com.tr genellikle çocuklara yönelik zeka oyunları var ama kutu oyunu olarak dixit ve kingdomino oyunlarının türkçe lisanslı versiyonları mevcut.

    -zamanın ötesine gidenler
    biguen türkçe lisans işine girmişti, ne yazık ki bahsettiğim sebeplerden dolayı bu trenden ayrıldı.
    (bkz: puhu games) yeni açıldılar, yolları açık olsun. güncelleme: maalesef kapandı.
    (bkz: kertenpelex.com) buradan da eski yuma ve benzeri yerel oyunları bulabilirsiniz.* güncelleme: hiçbiri kalmamış.

    -facebook grupları
    board game türkiye facebook grubu hobiye giriş yapacaklara kesinlikle tavsiye ederim.
    board games türkiye benzer şekilde.
    bunun dışında fiyatlar uçuk seviyeye geldiği için 2. el oyun piyasası oldukça gelişti. 2 tane facebook grubu var. board game takas ve satış ve board game sales - turkey
    online kutu oyuncuları platformu online oynama deneyimi pandemi döneminde oldukça önem kazandı.
    ankara, istanbul, antalya gibi şehirlerin board game enthusiasts grupları var. yerelde oyun buluşmaları, turnuvalar için katılabilirsiniz.

    -türkçe içerikli youtube kanalları
    masa üssü
    online kutu oyuncuları
    board game lovers tr
    kutu oyunu falan
    masa başı
    studio gizo
    meepublic
    neotroy ve goblin kanalları.
    unuttuklarım alınmasın, mesaj atın.

    -türkçe podcast
    (bkz: saat yönü podcast) spotify
    (bkz: zincirsiz podcast) youtube

    -twitter
    ihsan yeniçeri

    -online board game platformları
    boardgamearena en kullanışlısı.
    yucata.de arayüzü kötü, oyunları daha iyi, euro game ağırlıklı.
    boiteajeux.net benzer şekilde
    board game play yeni açıldı, içeriği kısıtlı.
    bunlar tamamen lisanslı ve ücretsiz. bunun dışında steam veya mobil mağazalar üzerinden oyunların resmi uygulamalarını edinebilirsiniz. mobilde pahalı ama steam'de daha uygun fiyatlar.
    tabletopia ve tabletop simulator başlangıç için önermem, çünkü oyunu bilen birinin oynatması gerekiyor. tabletopia yine lisanslı içerik ama tts'de korsan sürümler de olabiliyor.
    burayı anlamadım bir de izleyeyim diyenler

    -yurt dışından alışveriş için öneri yazmayacağım. çünkü güncelliğini her an yitiriyor. kur çok yüksek, kargo ücretleri zamlandı. ayrıca şanslıysanız %18-20 gümrük vergisi var. daha fazla vergi çıkma riski var, gümrüğe takılma gibi riskler var. bunları içine girdikçe ayrıntılı öğrenirsiniz. başlangıç için tavsiye edemem. mesaj atabilirsiniz.

    -türk yapımcılar
    (bkz: tunca zeki berkkurt) ihtilal ve ittifak adlı iki türk oyununa sahip. serinin 3. sü inkılap yolda.
    (bkz: tca games) incorporated ve alchemistry türk yapımcılardan ingilizce oyunlar.
    (bkz: parley) yine türk yapımı ingilizce bir oyun.
    (bkz: arif nezih savı) sinners oyunu neotroy'dan çıktı.
    (bkz: zerens) biraz daha genele hitap eden oyunlar üreten türk firma.
    (bkz: arvis games) board royale oyunları kickstarter'da 200 bin dolar fonlandı.
    (bkz: meetingames) onur & sena şencan
    (bkz: elemental) 2011 yapımı kart oyunu

    (bkz: goblin cafe) yeni oyunları hazırlık aşamasında.

    -diğer türkçe içerikler
    meepublic tamamen board game odaklı türkçe içerik.
    masadaoyunvar yapım aşamasında.
    (bkz: kahramangiller) burdan tek içeriği bu değil ama kutu oyunları içeriği de hayli geniş.
    (bkz: geekyapar.com) aynı şekilde

    eksiklerim olmuştur. aklıma geldiği şekilde özetledim. mesaj atarsanız ekleme yapabilirim. kutu oyunları kültürünün ülkemizde yaygınlaşması dileğiyle, iyi eğlenceler.

    edit: so far so good so what izmir ve istanbul için öneriler gönderdi, teşekkürler.

    edit 2021: içerikler güncellendi.

    edit 2022: ufak güncellemeler.

    edit 2023: ankara'ya yeni açılan cafeler eklendi.

    edit 2024: tekirdağ, periwinkle, game gallery, antalya, kayseri