hesabın var mı? giriş yap

  • biricik patronumun benden çeşit çeşit su tabancası almamı istemesi.

    dayanamayıp, "napıcaksınız efem su tabancasıyla" diye sorduğumda da, "evin bahçesini kediler bastı, bahçede rahat oturamıyoruz, oturduğum yerden tabancayla üstlerine su sıkıcam" diye cevap vermesi.

    işte böyle yaratıcı fikirleri olduğu için o patron, ben çalışanım :p

  • "bir şeyi uzun süre bekledikten sonra umutsuzluğa kapılıp hiç içine sinmeyen başka bir şeye razı olduğun anda o beklediğin şey çıkageliyorsa ve onu mecburen hiç hak etmediği bir yere koymak zorunda kalıyorsan tetris oynuyorsun demektir."

  • unutmak isteyen veya unutanlar için;

    7 haziran 2015 tarihinde, şu başımızdakileri def etmek için bir şansımız olmuştu.

    bu şansı maalesef iyi değerlendirememiştik o dönemde.

    malum stepne parti liderinin, daha seçim sonuçları netleşmemişken, iktidarda olan partinin olmadığı "çözüm" önerilerine kapıyı kapatması, en büyük nedeniydi bunun.

    ardından, sanki tüm türkçe sözcükler bitmiş gibi "istikşafi" gibi bir sözcüğün seçildiği, görüşmeler yapıldı, en çok oy alan partiyle diğer partiler arasında. elbette herkes farkındaydı, bir seçime daha gidebilmek için zaman kazanma oyunları olduğunu bunların.

    elbette görüşmelerden sonuç çıkmadı ve "seçim" kararı alındı.

    ve sonrasında da hemen tüm ülkede "patlama"lar olmaya başladı.

    ne tesadüf!

    bunlardan en büyüklerinden biriydi işte 10 ekim patlaması.

    olan, yurttaşın hakkını savunmak isteyen, özgürlük isteyen, hukuk isteyenlere oldu, her zamanki gibi.

    onlar gitti.

    yaklaşık bir ay sonra seçim oldu.

    daha birkaç ay öncesinde, iktidarı devretme olasılığı dillerde dolaşan bir parti, yeniden çoğunluğu aldı.

    ondan sonra olanlar ise, meclisin devre dışı bırakıldığı, saçma sapan bir yönetim modelinin başımıza gelmesi ile sonuçlandı.

    unutmayın bunları kardeşlerim.

    o insanlar boşu boşuna ölmüş olmasın.

    kanları yerde ve o "kan"ların kimlerin elinde olduğu da ortadadır.

    o seçim sonrası, muhalefet biraz daha akıllı davranmaya başladı ve büyükşehirleri aldığımız bir seçim başarısı yakaladık, kısa süre önce.

    ama işimiz daha bitmedi.

    önümüzde bir "seçim" daha var.

    işte o seçime kadar, sabırla ve yaşadıklarımızı unutmadan, beklememiz gerekiyor.

    o seçim gününde de gereğini yaparak, 10 ekim 2015 günü yaşamını yitirenlerin, yattıkları yerde huzur bulmalarını sağlamamız gerekiyor.

    bu da bizim boynumuzun borcudur, kardeşlerim.

    ali ismailler için,
    berkinler için,
    kuddusi okkırlar için,
    türkan saylanlar için,
    ethemler için...

    ve 103 yurttaşımız için...

    abdülkadir uyan
    metin kürklü
    gökhan akman
    orhan ışıktaş
    gülhan karlı elmascan
    yılmaz elmascan
    nevzat sayan
    bilgen parlak
    hacı kıvrak
    rıdvan akgül
    fevzi sert
    hacı mehmet şah esin
    gökmen dalmaç
    elif kanlıoğlu
    hakan dursun akalın
    ercan adsız
    ayşe deniz
    berna koç
    fatma esen
    gülbahar aydeniz
    eren akın
    canberk bakış
    tayfun benol
    nizamettin bağcı
    kasım otur
    başak sidar çevik
    nilgün çevik
    resul yanar
    mehmet ali kılıç
    tekin arslan
    sezen vurmaz
    dilaver karharman
    umut tan
    onur tan
    sarıgül tüylü
    dilan sarıkaya
    ali kitapçı
    ismail kızılçay
    muhammet demir
    korkmaz tetik
    veysel atılgan
    ibrahim atılgan
    emine ercan
    kübra meltem mollaoğlu
    meryem bulut
    seyhan yaylagül
    ebru mavi
    ali deniz uzatmaz
    ziya saygın
    vahdettin özgan
    cemal avşar
    ahmet katurlu
    selim örs
    azize onat
    dicle deli
    güney doğan
    binali korkmaz
    mehmet zakir karabulut
    leyla çiçek
    metin peşman
    mesut mak
    adil gür
    gökhan gökbönü
    şebnem yurtman
    osman turan bozacı
    idil güneyi
    abdullah erol
    mehmet hayta
    özver gökhan arpaçay
    şirin kılıçalp
    uygar coşkun
    ahmed alkhadi
    nurullah erdoğan
    gözde arslan
    aycan kaya
    yunus delice
    sevgi öztekin
    mehmet tevfik dalgıç
    sevim şinik
    emin aydemir
    fatma karabulut
    ramazan tunç
    erol ekici
    feyyat deniz
    necla duran
    osman ervasa
    ramazan çalışkan
    vedat erkan
    abdülbari şenci
    niyazi büyüksütçü
    gazi güray
    sabri elmas
    erhan avcı
    ümit seylan
    serdar ben
    hasan baykara
    fatma batur
    bedriye batur
    nevzat özbilgi
    ata önder atabay
    esfet duran
    mustafa budak
    ağa bayar

    ve katledilen yeşil için, önü kesilen sular için, ateşe verilen ağaçlar için...

    tanım : yüreklerimizin bir kısmını orada bıraktığımız kanlı eylem.

  • tansiyonu çok yüksek bir doctor strange in the multiverse of madness trailer'ı ile karşılaştık. gördüklerimi hemen yorumlamak istesem de öncelikle kamera arkasına biraz bakmamız lazım. film ilk kez açıklandığında bilindiği üzere yönetmenlik koltuğunda ilk doctor strange filminin de yönetmenliğini yapmış olan scott derrickson vardı. ama belli bir süre sonra derrickson ile marvel studios yaratıcı fikir ayrılığı yüzünden yollarını ayırdı. derrickson ile marvel ciddi şekilde farklı filmler yapmak istiyorlardı. marvel event filmi istedi. derrickson ise doctor strange'e odaklanmak istedi. tam manasıyla bir devam filmi yapmak istedi.

    mcu için konuştuğumuzda süregelen büyük hikayeyi asla arka plana atamayız. tekil başarılı filmler çekmek önemli olsa da her filmin tamamlanması gereken bir büyük resmin parçaları olduğunu biliyoruz. bunun ne kadar doğru olup olmadığı ya da kriterin bu olup olmadığı başka bir tartışma konusu ama mcu temeli itibariyle bu. ilk filmi seven biri olarak derrickson'ın ayrılması beni üzmüş olsada kevin feige'nin büyük planına her zaman daha fazla güvendim.

    derrickson'un ayrılığının ardından marvel studios belki de olabilecek en iyi yönetmeni filmin başına getirdiğini duyurdu; sam raimi. raimi, mcu'ya katılana kadar mcu dışında en fazla tanınan, en kariyerli ve gerçekten auteur özellikleri olan belki de tek yönetmendi. chloe zhao mcu'ya katıldıktan sonra oscar aldı. taika waititi bir kesim tarafından bilinse de ragnarok'tan sonra gerçek manada popüler hale geldi. raimi ise bambaşka bir durum. fragmanı izlediğimizde kesinlikle bu filmin raimi tarafından çekildiğini anlayabiliyoruz. raimi kendi tarzını yansıtmayı başarmış. korku elementlerini de kullanmayı bilmiş. raimi'nin bu filmin yönetmeni olması filmin ve olası devam filminin başına gelen en iyi şey olabilir.

    fragmana geçelim artık. doctor strange'in gördüğü kabuslar ile fragmanı açıyoruz. strange her gece aynı rüyayı gördüğünü söylüyor. ilk teaser'da da gösterilen paralel evrenlerden birinin sanctum sanctorum'unu görüyoruz. o evren ve o evrenin doctor strange variant'ı ile ilgili çok olay olacağı belli. daha sonra america chavez'in yakalandığını ve karşısında bir yaratık olduğuna şahit oluyoruz. arkasında da başka evrenlere açabildiği yıldız şeklinde portallar var. bu sahnedeki yaratığı şu an için ne olduğunu söylemek güç. ama sahnesin çok güzel çekildiğini söylemek mümkün.

    paralel evrenler demişken şunu çok net belirtmek lazım ki bu filmle birlikte gerçek anlamda paralel evrenler ve variantlar hikayesi başlıyor. spider-man: no way home için paralel evren öğeleri bildiğimiz marvel evrenine geldi demiştim. işte bu sefer biz diğer evrenlere gidiyoruz. en az 3 doctor strange variant'ı ve en az 2 wanda variant'ı kesin. ilk doctor strange elbette bizim bildiğimiz doctor strange. diğeri defender doctor stange. at kuyruğu saçı olan. sonuncusu da şimdilik evil doctor strange diyeceğim karakter. evil doctor strange bence what ıf'teki değil. başka bir variant olacak. fragmanın sonunda gördüğümüz zombi benzeri doctor strange'in evil doctor strange ya da corrupted defender doctor strange olduğunu düşünüyorum. ama bunlar tabi bir çıkarım sadece.

    en az iki wanda demiştim. bizim tanıdığımız wanda bu filmde çocuklarını multiverse'de aramaya çıkacak. ama sadece astral boyutta başka evrenlere gidebilecek. fiziksel olarak gitmesi için america chavez'e ihtiyacı olacak. normal kıyafet olarak gördüğümüz wanda başka bir evrenin wanda'sı. o evrende çocuklar gerçek ve sağ. bizim wanda o evrenin wanda'sını astral olarak ele geçirecek ve bedenini kullanacak. tabi bu süreç muhtemelen bizim wanda'ya da o kullandığı bedene de zarar verecek.

    şu anda fragman ile ilgili en çok tartışılan şey patrick stewart versiyon xavier. evet filmde xavier var ve patrick stewart tarafından canlandırılacak. ama fox filmlerindeki versiyon olmayacak. patrick stewart'ın olduğu filme özgü bir xavier variant'ı göreceğiz. o sahnede dikkat çekici bir çok unsur var. doctor strange'in tutuklanıp önüne çıkarıldığı heyet yüzde 99 multiversal ılluminatı. çizgi romanlarda ılluminati çok güçlü ve zeki süper kahramanların kurduğu dünyanın gidişatı ile ilgili önemli müdahalelerde bulunan bir grup.

    çizgi roman ana sürekliliği earth-616'da ekip doctor strange, reed richards, namor, xavier, ıron man ve black bolt'tan oluşuyor. biz filmde bunun multiverse halini göreceğiz. xavier'de bu ekibin başı olacak. çizgi romandan bildiğimiz ekip full'de olabilir farklılıklarda olabilir. şu an bilemiyoruz. çeşitliliği arttırmak ve 6 sayısı ile sınırlı kalmamak için sempatizan olarak başka karakterlerde eklenebilir. filmde ekipte monica rambeu versiyon captain marvel'ın da olması bekleniyor ki wanda ile dövüşen büyük ihtimalle o (karaktere zoom yapınca kozmik güç kazanmış superior ıron man'e de benziyor aslında.) what ıf animasyonundan captain carter bekleniyor ki onu da posterde tease ettiler. iki fragmanda da gördüğümüz baron mordo yine bu ekipte olabilir.

    yine aynı sahne de konuşulması gereken en önemli şey ıron manvari ultron robotları. ılluminati ekibinde ultron robotlarını kontrol eden bir ıron man'in olması bekleniyor. variant ıron man ile ilgili de çok büyük bir oyuncunun ismi geçiyor. öncelikle şunu söylemek lazım multiverse'e girdiğimiz anda artık sınırlar kalkmış oluyor. daha önce mcu dışında marvel filmlerinde oynamış herkes, ismi geçmiş ama role gelmemiş herkes, önümüzdeki filmlerde role gelebilecek herkes yani akla hayale gelebilecek herkes bu film ve devamındaki multiverse hikayeleri için masada. ben çok çok büyük cameolar bekliyorum.

    kısa kısa gördüğümüz şeylerde var. mesela prehistoric döneme ait bir kare gördük. belki savage land olabilir. gargantos'u daha fazla gördük. (büyük ihtimalle haklar yüzünden shuma-gorath değilde bu ismi kullanacaklar.) fragmanın final sahneleri mükemmel. şu an diyecek bir şey bulamıyorum onlara. zombi benzeri strange bildiğimiz variantlardan mı ? yoksa dördüncü bir variant mı ? onu şimdilik kestiremiyorum. darkhold'un doctor strange tarafından kullanıldığını görüyoruz. orası da çok önemli şeylere sebebiyet verecektir. kamar-taj'a saldıran kişinin scarlet witch olduğunu da tv spot'ta görüyoruz.

    multiverse hikayesi bu filmle sonlanmayacak. aksine daha da güçlenerek devam edecek. multiverse of madness sadece ara durak. ant-man and the wasp: quantumania, loki ikinci sezon, olası bir avengers 5 filmi hep bu hikayeden ilerleyecek. fantastic four'un tercih edeceği hikaye bile multiverse ile ilgili olabilir. ınfinity saga ile anlatılan ınfinity stones ve thanos hikayesi buzdağının sadece görünen kısmıydı.

    fragmanın şu ana kadar ki en iyi mcu fragmanlarından biri olduğu kesin. çok heyecanlı, harika bir fragman olmuş. filmi sabırsızlıkla bekliyorum.