hesabın var mı? giriş yap

  • ben bir tahmin yapayım biri yakışıklı ama sana çok pas vermiyor. ne geliyor ne gidiyor ve sen aşıksın. diğeri tam tersi beğenmiyorsun ama sana çok ilgi gösteriyor. duygularını önemsiyor seni mutlu ediyor o yüzden ondan da vazgeçemiyorsun.

  • modern, aydın görüşlü genç bir kadınım. uzun yıllardır spor yapıyorum. bir dönem sadece kadınların gittiği spor salonuna gittim. normal spor salonundan daha rahat hissettiğimi söylemem gerekir. ben hunharca spor yapıp kendimden geçerken tek amacı spor salonuna gelip birilerini ayarlamak olan ve devamlı etrafı dikizleyen erkeklerin olmaması güzel bir his. kadın kadınasın, kimse kimseye bakmıyor, biri yanına gelip konuşmaya çalışmıyor. sadece sporunu yapıp gidiyorsun. bir de bu açıdan bakmak gerek.

    edit: sizin fikirlerinizi merak etmiyorum. boş boş mesajlar atmayın arkadaşlar :)

  • suleyman: hasta bakici.
    ben: narkoz mu yoksa ostrojen hormonu mu aldigi belli olmayan sozde erkek hasta.

    - suleyman beeey size de cok zahmet verdiiik. (kibar ol, ekstra kibar ol, ama ayni zamanda isveli ol)

    kendimden utanamiyorum bile.

  • 16. yıl dönümünü kutladığımız leziz olay. tüm sözlükçüleri, buzdolabı kapağını 1 dakika açık tutmak suretiyle saygı duruşuna davet ediyorum.

  • 3d filmlerin tarihini merak edenler için: görsel

    3 boyutlu filmler, özellikle animasyon ve büyük bütçeli gişe rekorları kıran aksiyon ve macera filmleri olmak üzere yerel multiplekslerde yaygınlaştı. 3d filmler yeni bir trend gibi görünse de, 3 boyutlu teknoloji neredeyse film yapımının ilk günlerine kadar uzanıyor. ayrıca, 21. yüzyılın yeniden canlandırılmasından önce 3d filmler için yüksek popülerlik iki önceki dönem olmuştur.

    3 boyutlu sinema bileti satışları son yıllarda düşüş gösteriyor. bu, birçok yorumcunun mevcut 3 boyutlu film trendinin son noktasına ulaşabileceğini ilan etmesine neden oldu. bununla birlikte, tarih 3 boyutlu filmlerin döngüsel bir eğilim olduğunu göstermiştir - yeni nesil izleyicileri büyülemek için yalnızca 3 boyutlu film teknolojisinde bir ilerleme gerekir.

    3d filmlerin kökeni

    ilk film öncüleri, 3 boyutlu film yapımı için teknolojiyi araştırdı, ancak gelişmelerin hiçbiri ticari sergi için hem görsel olarak hoş hem de teknik olarak yeterli olacak bir sürece yol açmadı.

    yüzyılın başlarında ilk filmler çekilip sergilenirken, ingiliz mucit william friese-greene ve amerikalı fotoğrafçı frederic eugene ıves gibi sinema öncüleri 3 boyutlu film yapımcılığını denediler. ayrıca, edwin s. porter'ın (thomas edison'un new york stüdyosunun bir defalık başkanı) çektiği son film, niagara şelaleleri'nin manzaraları da dahil olmak üzere çeşitli 3 boyutlu sahnelerden oluşuyordu. bu süreçler ilkeldi ve o zamanki küçük katılımcılar 3 boyutlu filmler için çok az ticari kullanım gördü, özellikle de "2 boyutlu" filmler zaten izleyicilerle bir hit oldu.

    1920'lerde ek gelişmeler ve deneysel sergiler gerçekleşti ve fransız stüdyosu pathé'den 1925'te piyasaya sürülen “stereoscopiks serisi” adlı bir dizi 3 boyutlu kısa film içeriyordu. bugün olduğu gibi, izleyicilerin şortları görmek için özel gözlük takmaları gerekiyordu. on yıl sonra amerika birleşik devletleri'nde mgm, “audioscopiks" adlı benzer bir seri üretti.” gösteri izleyicileri kısa bir süre heyecanlandırsa da, bu erken 3 boyutlu filmleri oluşturmak için kullanılan süreç önemli bir parlama yarattı ve bu da onu uzun metrajlı filmler için uygun hale getirmedi.

    1930'ların başında, film yapım şirketi polaroid'in kurucu ortağı edwin h. land, polarize ışık kullanarak ve iki projektör tarafından yansıtılan iki farklı görüntüyü (biri sol göz için diğeri sağ göz için) senkronize ederek parlamayı azaltan yeni bir 3 boyutlu süreç geliştirdi. önceki 3 boyutlu işlemlerden çok daha güvenilir ve görsel olarak etkili olan bu yeni süreç, ticari 3 boyutlu filmleri mümkün kıldı. yine de, stüdyolar 3 boyutlu filmlerin ticari uygulanabilirliği konusunda şüpheciydi.

    1950'lerde 3d modası

    giderek artan sayıda amerikalı televizyon satın aldıkça, sinema bileti satışları düşmeye başladı ve stüdyolar izleyicileri tiyatroya geri çekmenin yeni yolları için çaresizdi. kullandıkları bazı taktikler renk özellikleri, geniş ekran projeksiyonları ve 3 boyutlu filmlerdi.

    1952'de radyo yıldızı arch oboler, natural vision'da çekilen doğu afrika'daki insan yiyen aslanların gerçek hikayesine dayanan bir macera filmi olan bwana devil'i yazdı, yönetti ve üretti. bu 3 boyutlu süreç kardeş mucitler milton ve julian gunzburg tarafından geliştirildi. sergilemek için iki projektöre ve izleyicilerin efekti görmek için gri polarize lensli karton gözlük takması gerekiyordu.

    her büyük stüdyo daha önce gunzburg'un 3 boyutlu sürecini geçtiğinden (mgm hariç, hakları satın almış ancak kullanmadan geçmelerine izin vermişti), oboler başlangıçta "bwana devil" filmini bağımsız olarak yayınladı kasım 1952'de sadece iki los angeles tiyatrosunda.

    film çarpıcı bir başarıydı ve önümüzdeki iki ay içinde giderek daha fazla şehre yayıldı. 3d'nin gişe potansiyeline dikkat çeken united artists, filmi ülke genelinde yayınlama haklarını satın aldı.

    bwana devil'in başarısının ardından, diğer 3d sürümleri daha da büyük başarılar elde etti. hepsinden en dikkat çekici erken hit, korku filmi ve teknolojik dönüm noktası house of wax filmiydi. sadece 3 boyutlu bir film değil, aynı zamanda stereofonik sese sahip ilk geniş sürüm filmdi. 5.5 milyon dolarlık gişe hasılatı ile house of wax, 1953'ün en büyük hitlerinden biriydi ve vincent price'ın onu bir korku filmi simgesi yapacak rolde oynadığı roldü.

    columbia, 3d teknolojisini diğer stüdyolardan önce benimsedi. film noir (man in the dark), korku (13 ghosts, house on haunted hill) ve komedi (kısalar "spooks" ve "pardon my backfire," dahil olmak üzere çeşitli türlerde yapımlar ile columbia 3d'nin kullanımında bir yol gösterici olduğunu kanıtladı.

    daha sonra paramount ve mgm gibi diğer stüdyolar her türlü film için 3 boyutlu kullanmaya başladı. 1953'te walt disney studios, ilk 3 boyutlu kısa çizgi film olan melody'yi yayınladı.

    bu 3 boyutlu patlamanın özeti, kiss me kate (1953), alfred hitchcock'un dial m for murder (1954) ve creature from the black lagoon (1954) adlı filmleri içeriyordu. 3 boyutlu projeksiyon için çift projektörle donatılmamış tiyatrolar için eşzamanlı olarak flat versiyonlarda yayınlanmıştır.

    bu 3 boyutlu çılgınlık kısa sürdü. projeksiyon süreci hataya meyilliydi ve izleyicileri odak dışı 3 boyutlu filmlere maruz bıraktı. geniş ekran projeksiyonları gişede daha başarılıydı ve geniş ekran teknolojisi pahalı yeni projektörler gerektirirken, 3 boyutlu teknolojide bu kadar yaygın olan kalibrasyon sorunlarına sahip değildi. bu dönemin son 3 boyutlu filmi 1955 yapımı revenge of the creature, creature from the black lagoon filminin devamı niteliğindeydi.

    1980'lerde 3d'nin dirilişi

    1966'da bwana devil yaratıcısı arch oboler, space-vision adlı yeni bir 3 boyutlu süreci kullanmasıyla dikkat çeken 3 boyutlu bilimkurgu filmi the bubble'ı yayınladı. özel bir kamera lensi kullanarak, 3 boyutlu filmler sıradan bir film kamerasında tek bir film şeridi ile çekilebilir. sonuç olarak, the bubble sergi için yalnızca bir projektöre ihtiyaç duydu ve kalibrasyon sorunlarını ortadan kaldırdı.

    bu çok gelişmiş sistem 3 boyutlu çekim ve projelendirmeyi daha pratik hale getirse de, 1960'ların ve 1970'lerin geri kalanında nadiren kullanıldı. dikkate değer istisnalar arasında 1969 x dereceli komedi the stewardesses ve 1973 yapımı flesh for frankenstein (andy warhol tarafından üretildi) yer alıyor.

    ikinci büyük 3 boyutlu trend comin’ at ya! (1981) popüler, ancak doğrulanmamış bir söylenti, filmin izleyiciler arasında o kadar popüler olduğu ve tiyatroların 3 boyutlu gözlükleri tükendiği için bazı pazarlarda tiyatro çalışmasının kısa bir süre kesintiye uğradığı yönünde. 3d, özellikle bir korku serisinin üçüncü filmi olan friday the 13th part ııı (1982), jaws 3-d (1983) ve amityville 3-d (1983) korku filmleri için hızla tanıtım oldu. 1950'lerin altın çağı'ndan 3 boyutlu filmler de tiyatrolara yeniden gösterime girdi.

    1980'lerin 3d dirilişi, 1950'lerin ilk çılgınlığından bile daha kısaydı. birkaç büyük stüdyo 3 boyutlu film yapımcılığına geri döndü ve 1983 büyük bütçeli 3 boyutlu bilim kurgu filmi spacehunter* kar elde edemediğinde, çoğu stüdyo 3d teknolojisini terk etti. özellikle, dönemin ilk 3 boyutlu animasyon filmi olan abra cadabra görüldü.

    imax ve tema parkı gelişmeleri

    yerel sinema salonlarında 3d daha az yaygınlaştıkça, tema parkları ve dev boyutlu ekran projeksiyon sistemi imax gibi "özel cazibe" mekanları tarafından benimsendi. captain eo (1986), jim henson’s muppet vision 3-d (1991), t2 3-d: battle across time (1996) gibi tema parkı cazibe merkezleri 3 boyutlu kısa filmlerini içeriyordu. müze sergileri, teknolojiyi james cameron'un 2003 yılında rms titanic'in sualtı enkazını araştıran ghosts of the abyss belgeseli gibi kısa, eğitici filmlerde de kullandı. film, tüm zamanların en başarılı belgesellerinden biriydi ve cameron'a bir sonraki uzun metrajlı filmi için 3 boyutlu teknolojiyi kullanması için ilham verdi.

    önümüzdeki iki yıl boyunca, çok başarılı iki 3d film yayınlandı: spy kids 3-d: game over ve the polar express'in imax versiyonu, bugüne kadarki en başarılı 3 boyutlu film çağına sahne oldu. dijital prodüksiyon ve projeksiyondaki gelişmeler, 3 boyutlu projeksiyon sürecini film yapımcıları ve stüdyolar için daha da kolaylaştırdı. cameron daha sonra stereoscopic 3-d çekim yapabilen fusion kamera sistemini birlikte geliştirecekti.

    21. yüzyıl başarısı

    teknolojideki gelişmelerle stüdyolar 3 boyutlu teknolojiyle daha konforlu hale geldi. disney, 2005 animasyon filmi chicken little in 3-d'yi amerika birleşik devletleri'ndeki yaklaşık 100 tiyatroda yayınladı. 2006 yılı, film yapımcılarının ve stüdyoların 2d'de çekilen filmi kullanarak 3 boyutlu filmler oluşturmasına izin veren bir süreç olan 3-d'ye dönüştürülen 20 dakikalık 2 boyutlu görüntüleri içeren superman returns: an imax 3-d experience'in piyasaya sürülmesini gördü. bu dönüşüm sürecinden geçen ilk filmlerden biri, ekim 2006'da 3 boyutlu olarak yeniden yayınlanan 1993 yapımı the nightmare before christmas oldu.

    önümüzdeki üç yıl boyunca stüdyolar, özellikle bilgisayar animasyon filmleri olmak üzere sürekli bir 3 boyutlu film akışı yayınladı. ancak oyunu değiştiren film, cameron'un ghosts of the abyss'in yapımı sırasında 3 boyutlu film yapımı hakkında öğrendiklerini kullanan james cameron'un 2009 bilimkurgu destanı avatar filmiydi. avatar, sinema tarihinin en yüksek hasılat yapan filmi ve dünya çapında 2 milyar dolardan fazla hasılat yapan ilk film oldu.

    "avatar" ın benzeri görülmemiş gişe başarısı ve çığır açan teknik gelişmeleriyle, 3-d artık schlocky filmleri için bir hile olarak görülmedi. aynı başarıya ulaşmayı umarak, diğer stüdyolar 3 boyutlu film üretimlerini hızlandırdı, bazen 2 boyutlu olarak çekilen filmleri 3 boyutlu hale getirdi (clash of the titans (2010) gibi). 2011 yılına kadar, dünyanın her yerindeki multipleksler, oditoryumlarının bir kısmını veya tamamını 3 boyutlu tiyatrolara dönüştürdü. tiyatroların çoğu, bunu yapmak için görsel efekt şirketi reald tarafından geliştirilen projeksiyon yöntemlerini kullandı.

    düşüş: bilet fiyatları ve sahte 3d

    3 boyutlu filmlerin popülaritesi düşüşte, başka bir 3 boyutlu eğilimin sonuna yaklaştığımızın birkaç işaretinden biri. ancak bu sefer asıl mesele teknoloji değil. tiyatrolar, 3 boyutlu filmleri 2d versiyonlarından daha pahalıya sattıkları için, izleyicilerin 3d yerine daha ucuz bileti seçme olasılıkları daha yüksek.

    avatar ve martin scorsese'nin hugo gibi diğer dönüm noktası filmlerinden farklı olarak, bugün çoğu 3 boyutlu canlı aksiyon filmi başlangıçta 2 boyutlu olarak çekiliyor ve daha sonra dönüştürülüyor. izleyiciler ve eleştirmenler, avatar'da görülen çığır açan doğal 3 boyutlu efektlerin aksine sahte 3 boyutlu efektler için fazladan ödeme yaptıklarından duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler. son olarak, 3 boyutlu televizyonlar artık mevcut ve satılan az sayıda televizyonu oluştururken, tüketicilerin kendi evlerinde 3 boyutlu film izlemelerine izin veriyorlar.

  • dört italyan ile birlikte izlediğim maç olmuştur.

    yaptığım bazı gözlemleri yazmak istiyorum.

    öncelikle, italyanlar benim tuttuğum takımı sordular, fenerbahçe cevabımdan sonra :

    - "ooo bene, bene, benfica sikilaççi de cimbome, mehehehe, zehehehe" gibi laflar ettiler.

    dilim döndüğünce türklerin büyük kısmının yerel ligde rakibi olan takımları avrupa kupalarındaki maçlarda içten bir şekilde desteklediğini anlatmaya çalıştım ve :

    - benfica sikilaççi cimbome? nooo noo... cimbome mokoko benfica. uefa copa de 2000? moroni!"

    biraz alındı sanki italyan misafirlerimiz benim yaptığım yoruma. her neyse, maçı izlemeye başladık.

    fark ettiğim net bir şey var, bu elemanların dördü de açıktan benfica'yı destekliyordu.
    şimdi türk'ün türk'ten başka dostu yok edebiyatına girmek istemiyorum. ancak italyanlar can'ı gönülden benfica'nın galatasaray'ı yenmesini, hatta fark atmasını istiyordu. lecce'li italyanların ne işi olur portekiz'le, benfica'yla allasen? sırf türk takımına rakip diye destekliyorlardı benfica'yı. mamma li turchi güzelim, evet.

    ilk yarı ortada geçti, fazla pozisyon yoktu ama mücadele ve galatasaray'ın oynama azmi takdire şayandı.

    devre arasında elemanlara türk kahvesi ısmarladım, pek beğendiler, "içtiğimiz en güzel yunan kahvesiydi" dediler. "boğazınıza dursun, zıkkım olsun pezevenkler" dedim gülümseyerek. serde diplomatlık var sonuçta.
    sanırım bir gün önce hacıoğlu'nda lahmacun yerken: "pizza, pizza diye dünyayı ele geçirdiğiniz yemeğin fikri aha işten bundan çalıntı, habarınız olsun eeey" demiş olmamın etkisi vardı yaptıkları bu talihsiz yorumda.

    ikinci yarıya geçtik.
    emre aşık ilk golü taktığında elemanlar biraz bozuldular "tesadüfiyaçço" gibi birşeyler dediler.
    "yarramiyeoo tesadüfiyaçço" dedim ben de. gol geleceğim diyordu sonuçta.
    güldük.
    ben daha çok güldüm ama.

    ardından, gerek hazırlanışıyla, gerek bitirilişiyle mükemmel bir gol olan ikinci galatasaray golü ümit karan'ın ayağından gelince ben hafif kontrolümü kaybedip alessandro'nun ensesine sağlam bir tane yerleştirmişim. "al sana tesadüfiyaçço dallameooo" diye de bağırmışım.

    derken maç bitti. italyanlar sanki maçın öncesinde benfica alır, benfica deşer, benfica mokoko yapar diyen kendileri değilmiş gibi nasıl bir yalakalık yarışına girdiler anlatamam. övgüler, hamaset kokan ifadeler havada uçuşuyor.

    ben ise gülümseyerek garsona "bize dört bardak soğuk su getir" diye seslendim. anlamadılar ama içtiler. afiyet olsun dedim. "sen niye içmiyorsun" diye sordular. güldüm. anlamadılar. anlamasınlar zaten.

    kısacası, benim için oldukça keyifli bir maç oldu. 1999-2000 döneminden beri görmediğim kadar ne yaptığını bilen bir galatasaray vardı sahada. bakın buraya yazıyorum, şükrü saraçoğlu'nda uefa kupası finali çok büyük bir hayal değil. bu gece oynadığı futbolla galatasaray'ın üzemeyeceği takım yok.

    olur da bu hayal gerçekleşirse ne yapıp edip mabedimize gidip galatasaray'ın başarısını alkışlamak üzere stattaki yerimi alacağım. umarım yanıma bir kaç tane italyan düşer. mehehehe.

    not : bu entarinin yazılması esnasında hiçbir italyan zarar görmemiştir. alessandro'nun ensesi kalın merak etmeyin.

  • herhangi bir düşüncenin bir zihinden diğerine bilinen 5 duyuyu kullanmadan aktarımı olarak nitelendirilen olay. hücreler arası iletişimde bilinen 2 tür olan kimyasal ve elektriksel iletişimin bir sonucudur da denebilir. bir yere dokunduğumuzda dokunduğumuz yerle ilk teması kuran hücrelerimiz hemen arkalarındaki sinir hücrelerine kimyasal bir karışım ile durumu aktarırlar. arkadaki sinir hücreleri ise headquarterlarına (takma adı "beyin") saniyenin 20de 1i kadar bir sürede (ben hiç ölçmedim) gerekli mesajı aktarır. beyinde de gelen bilgiler işlenerek düşüncelerimiz oluşur.

    işte bu noktada dikkatinizi elektrikli aletlere çekmek isterim. bilinen her elektronik veya genel olarak elektrikli alet elektrik vasıtası ile bişeyler yapmaya çalışırken bu bişeylerin yanında ayrıca bazı radyofrekansları, radyasyon ve benzeri şeyleri üretir. bu nedendendir ki uçaklarda (sanırım yavaş yavaş bunun da önüne geçecek teknoloji geliyor) kalkış ve uçuş esnasında uçağın elektronik donanımı etkilenmesin diye yolcuların bütün zavazingolarını kapatmaları istenir.

    temel olarak insan vücudu elektrikle çalışan organik bir makinaya benzetilebilir (çok matrix oldu be) zira beyne iletilen verilerden tutun da kasların kasılıp gerekli forma gelmesi işleri için hep elektrik kullanılmaktadır. bu işlemler esnasında da vücudun diğer elektrikli aletlerde olduğu gibi dışarı bazı sinyalleri yolladığı bilinmektedir ve bu da herbirimizi wireless modem/router yapar. bu sinyallerin haybeye havada gezindiği bir ortamda bazı zihinlerin bunları yakalaması olasıdır. kac zitrilyon insan olduğunu düşündüğünüzde bu gerçekten normal. bunun için de standart radyo örneğini ele alabiliriz. birsürü verici ve birsürü alıcı. evet herkes hem radyo hem de radyo istasyonudur aslında. alıcıların da ayarları ile oynarsak farklı radyoları yakalama imkanımız var. yakın arkadaşların, karı kocanın, anne çocuğun, aşıkların alıcı ve vericilerini birbirlerine bilerek veya genelde zaman içinde bilmeden ayarlamış olmaları nedeni ile (akrabaların çok yakın dna dizilimine sahip olmaları da alıcı ve vericinin uyumunu kolaylaştırır) aralarında aynı anda aynı şeyi söyleme, birinin canı sıkkınken diğerinin anlayabilmesi, içinde bulunduğu mekana ve duruma trilyonlarca milimetre uzakta olunsa bile detaylarını tahmin etmekten öte net söyleyebilme gibi "şeyler" olabilmektedir. bütün bu şeylerin bir kısmı elbette geçmiş deneyimlerin ortaklığından oluşan anonim matematik formulündeki iki doğrunun kesiştiği noktaların gerçek hayattaki görselliği de olabilir fakat büyük bir kısmı telepatidir. ayrıca karşısındakinin vericisine direk odaklanabilen insanlar da vardır elbette. bunlar genelde hisli insan veya falcı olurlar. bu yeteneklerini maskaralık yerine insan kaynakları departmanlarında kullananlar da vardır elbet.

    hepimiz bir anteniz, karşımızdaki veya çok uzağımızdaki vericilerin sinyallerini yakalayabilecek alıcılara sahip şekilde. kimimizde (oran olarak da çoğumuzda) kullanılmayan organın işlevini kaybetmesi veya körelmesi gibi bu alıcılar paslanmış. fakat bazılarının alıcıları süper çalışıyor. etrafta uçuşan qatzilyon frekans var anlayan için.

    iste bu nedendendir ki kunteper dememek gerekiyor 3 sefer.

  • nezaket beklentisine kasıntı diyorlar. köylüler şehirleri işgal ettikçe böyle kültürünü de işgal ediyorlar işte.

  • star gazetesi haber başlığı.

    “kızılcahamam- ak parti kadın kolları başkanlığının, merkez yürütme kurulu ve merkez karar yönetim kurulu üyeleri ile 81 il kadın kolları başkanlarından oluşan kurmay heyetle kızılcahamam'da gerçekleştirdiği üç günlük çalışma kampından "2023'ü tarihi farkla kazanma" kararı çıktı.”

    alırsınız tabii.

    1- barı açıyorum
    2- ayla'yla aramı düzeltiyorum
    3- 2023'ü tarihi farkla alıyorum