hesabın var mı? giriş yap

  • aile ve sosyal politikalar bakanlığı'nın yürüttüğü “türkiye'de aile yapısı araştırması”nda yapılan anketler sonucu ortaya çıkmış oranmış bu. evet ülkemizin yüzde 82 si alkol kullanmıyormuş.
    ben şahsen bu sonuçları okuduğumda anketi yapanların da alkol kullanan yüzde 18 içinde olduğunu düşündüm. yoksa bu sonuçlar ayık kafayla çıkarılacak sonuçlar değil gibi gözüküyor. maksadının ne olduğu açıkça belli kerameti kendinden menkul anketler.

  • okulda permütasyon hesabı öğrenmemiş bir bireyin söyleyebileceği bir söz. bunu söyleyenler bunu da söyledi: topu topu 0 ve 1 var anasını satayım kaç tane program yapılabilirki?

  • amerikalılara yönelik piyasaya sürdükleri vertuo kahve makinesi ve kahve podlarını yakında türkiye'ye de getirecek olan marka.

    vertuo kahve podları yarım küre şeklinde ve daha fazla kahve içeriyor ve daha büyük fincan kahveler demleme imkanı sağlıyor. böylece klasik nespresso kapsülünden 250ml su geçirip sulandırılmış kahve içmek zorunda kalmıyorsunuz. tabii ki bu kapsüller diğer klasik makinelere olmuyor. onun için de ayrı makine almanız gerekiyor.

    vertuo sistemi diğerlerinden çok farklı bir teknikle çalışıyor. her kahve kapsülünde makinenin okuyabileceği bir barkod var. barkodu okuyan makine ona göre demleme yapıyor. kahve demlenirken de kapsül yerinde hızla dönüyor. santrifrüj tekniği ile hızla dönen kapsüldeki kahve merkezkaç etkisi ile kenarlardan çıkarak diğer makinelerde göremeyeceğiniz kadar kalın bir (sahte) krema da üretiyor. kahve üzerindeki kremayı sevenler için çok çekici geleceği kesin.

    piyasa araştırmalarını bilmiyorum ancak düşüncem türk tüketicinin de kahvesini büyük fincanda sevdiği yönünde. türk kahvesi kültürümüz olsa da espresso halen çok popüler değil diye düşünüyorum. zaten amerikalılar da espresso sevmediği için çıkarılan bu seri türkiye'de belki ilgi görebilir. asıl sorun kapsül fiyatları olacak gibi. tanıtım amaçlı nespresso ilk zamanlarda diğer kapsüllere denk fiyatta sunabilir bu ürünleri ancak vertuo kapsülleri hacmi ve kahve içeriği sebebi ile diğerlerinden %25 ,%30 daha pahalı. bu da tahminimce ortalama 23-30tl arası bir fiyat aralığına denk gelecek. henüz muadili de satılmayan bu kapsülleri sadece nespresso'dan alabiliyorsunuz. bakalım bu fiyatlarla bu coğrafyada tutunabilecekler mi?
    göreceğiz.

  • devlet mevlet kalmamis ortada. kurumlar curumus gitmis, meydan at hirsizlarina kalmis.

    5 bin yillik devlet geleneginin geldigi son nokta.

    ha bir de kilicdar halkini dinlemiyur amk

  • tüm yararlarını geçtim de, başka bi' özelliği daha var;

    günde ortalama 100 gramı, geceleyin 20 çürük yumurta gücünde osurtuyor. yemin ederim şu soğukta pencereyi sonuna kadar açmak zorunda kaldım, yorganın altına soktuğum saç kurutma makinesiyle ısınıyorum.

    gözlerim yaşlı...

  • sadece bana mı oluyor bu merak ettiğim hede.
    ne zaman berberden çıksam nereye gideceğimi, ne yapacağımı bir anlık unutuyorum.

    edit: beyler bayanlar, berberden çıkar çıkmaz yaşadığım gel git ile bu tespiti yazmıştım, ancak bakabiliyorum ekşiye.

    bir çok kere yazıldığını gördüm "şu mesajimdan sonra mesaj kutum doldu" diyenleri, ya hadi oradan toppik seni, mesaj kutusu dolmuşta ne olmuşta.. inanmazdım!
    evet bir tespit ile mesaj kutusu patlayabiliyormuş. yuh ya şimdi nasıl cevap vereceğim tüm mesajlara.

  • altın neden artar?

    -altın küresel ekonomiye dair beklentiler bozulunca destek bulur; şu an küresel ekonomiye dair beklentiler son derece olumsuz.

    - altın enflasyon ve küresel likiditenin artmasından destek bulur. abd, 2 trilyon; japonya ve almanya yaklaşık 1 trilyon dolarlık destek paketleri açıkladı ayrıca bu paketlerin önemli bir kısmının helikopter para (helikopter para nedir) olarak tüketiciye yönlendirecek olması ayrıca enflasyon açısından(altın için de) pozitif.

    - altın emtia sınıfı bir varlıktır ve emtia cinsi varlıklar değerlenince altın da destek bulur. başta petrol olmak üzere emtialarda toparlanma var.

    - altının dolar ile ters korelasyon içinde olması beklenir. her kriz aynı zamanda dolar likiditesi krizidir. normal zamanlarda doların ciddi şekilde negatif etkilenebileceği birçok faktör içinde bulunduğumuz şartlarda pozitif olabilmektedir. (dolar likiditesi neden önemli) altın dolar ile ters korelasyon içinde hareket etmezse gram altın yatırımcısı bundan pozitif etkilenir. doların değerine gelince dolar endeksi eşik değerin üzerine çıkmış durumda ama türk lirası pozitif ayrışıyor olsa bile gelişmekte olan para birimlerinde değer kaybı dxy'deki artış ile izah edilemeyecek seviyede. dolar endeksi yıl başından beri %3-4 prim yaptığı halde gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybı %15-30 bandında. türkiye bir miktar pozitif ayrışıyor olsa da tl'de de doların değer artışı ile izah edilemeyecek bir değer kaybı var.(gelişmekte olan ülke para birimleri neden baskı altında)

    - borsalar ile altın arasında ters korelasyon görmeye alışığız ama geçmiş krizlerde de altının stresin artmaya başladığı ilk dönemlerde likidite korkusu ve teminat çağrıları sebebiyle bütün varlıkların herhangi bir mantık aranmaksızın satış yemesine şahit olmuştuk ve ardından stres azalması ile(vix endeksinden takip edilebilir/vix endeksi nedir) altın dahil her türlü varlığın düzeltme yapması görülen bir yatırımcı davranışıdır.

    -altını pozitif etkileyecek bunca gelişmenin yanında bir de salgın sebebiyle dünyada madenler kapanıyor o yüzden küresel arz sorunu var; bunun dışında var olan altının da talebe ulaşması(lojistik, teknik sınırlılıklar) konusunda sorunlar var; bu da spekülatörlerin altını yükseltmesi için hikayeler üretmesini sağlıyor.

    özetle şu ana kadar altın için pozitif olabilecek neredeyse her şey çakıştı; tabii ki dikkatli olmalı çünkü terazinin diğer kefesinde de şu var contango nedir