hesabın var mı? giriş yap

  • berzahin yaptigi gibi, 5 duyu uzerinden yaradiliscilikla sentezlenecek bir sey degil: "canlıların dış dünya ile irtibat kurmalarını sağlayacak 5 duyu organının 5'inin de meydana geldiğini görüyoruz. bal gibi akıllı bir evrilme bu"

    organize dinler insanlari ne kadar antropomorfik (edit: anthropocentric olacak bu, insan-merkezci yani) hale getiriyor. bir kere insanlarda 5 "temel" duyunun otesinde bir duzine baska duyu var (dokunma bir cok duyunun birlesimi, kasinma ayri bir duyu), fakat bunun otesinde dis dunya ile irtibat kurmanin sonsuz yolu var:

    gorme dedigin sey, elektromanyetik spektrumun yuzde 10 uzeri -26'lik kismini algilamaktan ibaret. onda biri degil, binde biri degil, trilyonda biri degil, 26 tane sifir var orada. bu spektrumun baska kisimlarini algilayabilseydin, sonsuz sayida baska duyun olacakti.

    duyma dedigin sey, 20 kilohertzlik ufak bir araliktaki hava titresimlerini algilamaktan ibaret. ultrasonu algilayabilseydin bu baska bir duyu olacakti.

    koku ve tat dedigin kucuk bir grup kimyasali algilayabilmekten ibaret.

    bunlarin otesinde hava basinci, manyetizma, elektrik alanlari, radar, isigin polarizasyonu gibi dis dunyayla irtibat kurmaya yarayacak bir cok yontem tamamen biyolojimiz disinda. baska hayvanlar bu ozelliklerin bazilarina sahipler, bazi olasi duyular ise kimsede yok (zayif elektromanyetik kuvveti algilayan varsa beri gelsin. edit: zayif nukleer kuvvet olacak o *)

    daha ilginci, sinirli algimizin otesinde, varolan alginin neural-mapping'i (ben uydurdum, yani reseptorlerin beyinde yarattigi etki) sonsuz ayri sekilde olabilir. 650 nanometre dalgaboyu olan radyasyona kirmizi diyorsun ama bu yesil de olabilirdi, klasik muzik senfonisi de, hic hayal edemeyecegimiz bir duyu/algi da. sonsuz sayida kombinasyonun cok kisitli bir kismini tecrube edebiliyoruz.

    bunlara bakip da hala "usta oradan bi bucuk akilli tasarim, ustune azicik evrim ilave et" diyenin aklini tasarlayanin aklindan suphe edecek sekilde evrildim.

  • ilkokul: saç çekmek, kafasına top atmak

    ortaokul: hoşlanılan kızın eteğini kaldırmaya çalışmak, kız sinirlenince sırıtmak

    lise: derin ve anlamlı olması hedeflenen, ama klasik kesiş hareketinden öteye gidemeyen bakışlar

    üniversite: ders notu istemek, beraber ders çalışmayı teklif etmek

    ofis ortamı: iş çıkışı yemek yemeyi ya da bi şeyler içmeyi teklif etmek(artık yol yordam öğrenilmiş)

    emeklilik: beraber parkta yürümeyi teklif etmek

    *

  • atlanta'da altın madalyayı naim'e gerçekten kıl payı kaybetmiştir. performansının hakkını da seremoni öncesi naim'e " sen en iyisin" diyince "hayır leonidis, ikimizde en iyiyiz" cevabıyla almıştır. eminim yunan halkı için değildir ama leonidis için aldığı bu cevap büyük onurdur ve bir nevi kariyer zirvesidir.
    bu iki büyük şampiyonun birbirleri ile ilgili söylediklerine bakıldığında ilk giden leonidis olsaydı naim'in de o cenazede bulunacağına emin olabilirsiniz. isteyenler olympic channelda yayınlanmış 23 dakikalık epik belgesele bakabilirler.

    the historic battle for atlanta weightlifting gold | olympic history

    ekleme editi :

    leonidis'in cenazeye gelişi sosyal medyada, kısmen sözlükte ve tabiiki ana akım medyada çok büyük adammış bükemediği bileği öpmüş şeklinde algılanıyor. bence sadece kısmen doğru bir okuma bu. olayı bu şekilde algılamak naim'in ağırlığını anlayamamak, büyüklüğünü idrak edememektir.

    naim süleymanoğlu'nu bir olimpiyat efsanesi, büyük şampiyon vs olarak düşünmeyin. naim en kuvvetli olduğu dönemde mitolojik bir yaratıktı, aklın almadığı mantığın yetmediği performanslar sergileyerek hüküm sürüyordu. o yüzden meşhur lakabı cep herkülü üzerine tam oturmuştur. öyle bileğini bükmek falan gibi bir şey zaten söz konusu değildir, düşünülemez. leonidis, yunan olmasınında büyük ve güzel tesadüfüyle, tanrılara meydan okuyan bir ölümlü gibi naim'in karşısına dikilmiştir. kazanması imkansızdır, ama inançlıdır azimlidir cesaretlidir. ilgili belgeselde kaldırışlardan birinin tam öncesindeki sessizlikte kardeşinin naim'i motive etmek için söylediği bir cümle duyulur: "herşeyini ver!" leonidis bir ölümlü olarak bunu başarmıştır. naim'i herşeyini vermeye zorlamıştır. sadece bu bile leonidis'ten başka kimsenin başaramadığı birşeydir. velhasıl kazanamaz ama hikayenin sonunda da bu meziyetleri yüzünden övülür ve ödüllendirilir. böyleyken böyle.

  • bu kadın ve türevleriyle bir şekilde orta yol bulup yanına çekecek olan kimseye oyumu da hakkımı da helal etmem. tek tek yargılanacaklar. tek tek hesap verecekler. biz de elimizde çekirdek televizyon başında bunların sürünmelerini izleyeceğiz. başka türlü bu gençliğin içi soğumaz.

  • okul bahçesinde bir gün geziyordum
    hoca çağırdı "albert buraya gel"
    "buyrun hocam"
    dedi "çıkar kalem"
    cebimden plütonyum-239 çıkardım
    dedi "çıkar defter"
    formul kağıtlarını çıkardım
    dedi "çıkar harita"
    işte güzelim orada senin
    benim vücudumda bıraktığın
    üç beş tane foton yarası varya
    işte onları çıkardım
    hoca dedi "bunlar ney"
    hocam üç beş foton yarası
    sanki sanırsınız ki piskopatın allahı
    ama bilmezsinizki o üçbeş foton yarası
    ela gözlü sevdiğimin hatırası

    sanirim sair ile filozof arasi biseymis einstein.

  • uzayda kaybolan bir astronotun büyük çilesi. uzaylının seninle iletişim kurabilen, isterse seni dünyaya geri gönderebilecek teknolojiye sahip türüne denk gelmişsin ama güneş diyorsun bakıyor, samanyolu diyorsun bakıyor. senden daha açıklayıcı bir tarif bekliyor seni geri gönderebilmek için. sen de ona bakıyorsun, kamera gözlere zumluyor...