hesabın var mı? giriş yap

  • tahta cetvelle parmak uçlarına vurulurdu. ,

    şimdi öyle mi el bebek gül bebek ,ondan mal gibi bir nesil yetişiyor zaten. servise bin okula git ,servise bin eve git. ben karlı okul yollarında ne sokak çocuklarından ne de öğretmen denilen psikopatlardan yediğim dayakları yazsam köprü olur.

    biraz salak olabilirim ama dayanıklıyım.

  • milan kundera'nın varolmanın dayanılmaz hafifliği romanında yazdıkları bu acımasızlığa yeter cevaptır;

    "gerçek insan iyiliği, ancak karşısındaki güçsüz bir yaratıksa bütün saflığı ile, özgürce ortaya çıkabilir. insan soyunun gerçek ahlaki sınavı, temel sınavı, onun, merhametine bırakılmışlara davranışında gizlidir: hayvanlara. ve işte bu açıdan insan soyu temel bir yenilgi yaşamıştır, o kadar temel bir yenilgi ki, bütün öteki yenilgiler kaynağını bundan almaktadır."

  • avm açık, avm içindeki restoranlar açık, ortada masa sandalye yok sadece. olası sonuç buydu zaten.

  • babasının sorumsuzluğuna annesinin ise daha rahat televizyon izleme densizliğine kurban giden çocuktur

  • küçük bir tadilatla büyük bir tadilata hazır hale getirilebilir, ve bu büyük tadilatla bina yıkılıp sıfırdan başka bir bina dikilebilir mesela.

  • istenen 70-80 bin liralara neden şaşırdıgınızı anlamadıgım piyasa.

    adam 2011 poloya 62 bin istemiş. araç genelde model yükseltmek için satılır. bu adam bugün egea almak istese 150 bin tl. 90 bine yakın para verecek yani cebinden.

    millet istiyor ki sanki ekonomi 3 senede yarı yarıya küçülmemiş gibi fiyatlar olsun, 50 bine cillop gibi araba alayım. 50 bine sana arabasını satan adam ne yapacak peki? adam belki sıfır araç alıp 7-8 sene binip satan adam. bugun arabasını sana satsa en dandik egeaya 100 bin eklemesi gerekiyor. mal mı bu adam?

    sıfır piyasa ne kadar yükselirse ikinci el de yükselir. gidin sıfır araçlara vergi kökleyen hükümete çemkirin.

  • 751 talas savaşi'nin türklerin müslüman olmasiyla ilgisi, tigana'nin ağzindaki kürdan'in beşiktaş'in "muhtemel" bir uefa şampiyonluğuna olan katkisi kadardir. yani çok zayif bir doğrudan ilişkiden sözedebiliriz. ama elbette dolayli bir ilişki sözkonusudur çünkü talas savaşı birçok yönüyle asya tarihinin ve çin'den anadolu ve arap yarimadasina kadar olan coğrafi alanin siyasal tarihi açisindan önemli bir gelişmedir. türklerin ilgili dönemdeki durumu dağınık göçebe kavimlerden ve parali askerlerden pek ötede değildir yabgu gençler o mevzuda yanliş anlama olmasin..
    ama illa söylemek gerekir ki savaş'in olduğu dönem araplar'in islam imparatorluğu için de, çin imparatorluğu için de karişikliklarla dolu bir evreye rastlar. iktidarin "peygamber ailesi"ne, "peygamber soyundan gelen"lere iadesi temasi etrafinda süregiden araplar içi iktidar ve pay alma savaşı özellikle 720'lerden sonra hizlanir. iktidarin emevi'lerden alinarak ali soyuna ya da peygamberin amcasi abbas soyuna devri amacini güden ayaklanmalar 730'lara damgasini vurur ki dikkat ediniz çin dolaylarina doğru savaş sathi mailine girilirken arap tarafindaki gelişmeler zincirinin en önemli halkasi budur. islam'in arap yarimadasi dişindaki en önemli genişleme halkasi olan ve giderek vergiler vs. yoluyla zenginliğin temel kaynağı olan bugünkü iran ve hazar'in doğusu, imparatorluğun olduğu kadar isyancilarin da en önemli merkezi durumuna gelmektedir. horasan, belh ve daha sonra zeyd yanlilarinin küfe ayaklanmalari direniş eğiliminin hizla biriktiğini gösterir. ancak tüm bu ayaklanmalar hizla bastirilir. mevalilerin, şiilerin yoğunlukta olduğu bu bölge muhaliflerin de merkezi haline gelmeye baslar. emevilerin horasan valisi olarak tanidiği ve hala şiilerin adi etrafindaki efsaneleri cari kildiği ebu müslim, bir yandan çeşitli isyanlari bastirirken bu direniş eğilimlerini de kendi etrafinda toparlar. (ebu müslim önemli aklinizda tutunuz, emevileri içerden hançerleyen adamdir...) 474 yilinda merv'e ve daha sonra'da imparatorluk merkezi irak'a kadar giderek emevi iktidarina son verir. ebu müslim'in öncülüğünü yaptiği ve ebu abbas'i başa getirerek abbasi soyunu başlatan bu süreçin en ilginç olgusu, "peygamber soyu'nun başa gelmesine" rağmen yoksul mevali şii ayaklanmalarinin sürmesidir. buhara ve semerkant'taki 750 yili ayaklanmalari bu kez abbasi'ler ve ebu müslim'in komutanlari tarafindan bastirilir vs.. neyse konuyu dağıtmayalim..

    talas savaşina giderken ikinci önemli dinamik malumunuz çin tarafidir. çin bu dönemde özellikle bugün seyhun diye bildiğimiz siri derya'nin doğu'suna egemendir ya da bu bölgedeki sogd ve türk egemenlerinden vergi almaktadir. bu egemenleri devlet sanmayiniz, daha çok kent yaşaminin ve ticaretin yöneticisi kent ve kabile yöneticileri sifatinda soylardir. çin hindistan ticaret yolu üzerine araplarla isbirliği yapan kabileler vs. dolayisiyla ortaya çikan rahatsizliklari ortadan kaldirmak ve arap yayilmasini engellemek için 750'de bir çin ordusu bölgededir. abbasilerin iktidara geldiği ve araplarin iç kavgalarla boğuştuğu dönemde önce kaşmir ve tibet daha sonra da taşkent üzerine yürüyen çinliler taşkent'i alir ve kentin valisini öldürür. vali'nin oğlu müslim'den yardim ister ve müslim bu bölgeyi kontrol etmek ve doğu'ya doğru açilmak üzere firsat olarak gördüğü bu savaş için güçlü bir orduyu bölgeye yollar. (buralar biraz emin oktay tarih kitabi gibi oldu idare edin..) ve iki ordu güzelim talas ovasi'nda karsilasir. çin ordusu çinlilerin yanisira, geçtiği yerlerden topladiği, bizim insan haklarini sadece dayak yiyince hatirlayan memleket proletaryasini kazak şantiyelerinde benzetenleri andirdiğina iddiaya girebileceğim karluk, fergana vs. türklerinden oluşur. doğan avcioğlu savaşın gelişme sürecine dair 25-30 bin kişilik orduya 40 bin civarinda türk kabile askerlerinden oluşan bir destek sağlandiğini yazar bu mevzuda. riyoux falan ise biraz daha insaflıdır. türk sayisini 20 bin civarinda verir. ama arap tarafi, yani müslim'in komutani ziyad'in ordusu esas olarak soğd, türk ve araplardan oluşur. (türkü türke kirdirmiş araplarla çinliler taaa 1300 yil önce görüyor musunuz gençler, hep aynı oyunlar oynaniyor bu millet üzerinde heyhat..) neyse, savaşin 5 gün sürdüğü ve türk tarafina geçen karluklarin çinlilere arkadan saldirmasiyla yani bildiğin türklerinin taraf değiştirmesiyle çinliler yenilir. budist rahipler'ini de alip memlekete dönerler. yine bu siralarda çin karişir, imparatorluğa karşi iç savaş süreci başlar, hatta bir bölüm uygur türkü imparatora yardim için çin'e kadar gider vs.. arap tarafinda da türklerin etkinliği bu savaş sonrasinda artmaya baslar. abbasi saraylarinda, bağdat'a taşinan iktidar merkezinde vs. türkler önemli bir askeri inisiyatif almaya baslarlar.

    ama milliyetçi ya da yüzeysel türk tarihçiliğinin sık sık iddia ettiği gibi tarihin savaş sonrasinda lise tarih kitaplarindaki gibi akin akin müslüman olan türk kabileleri aramak pek olumlu netice vermez. "bu araplar çok delikanliymiş, şahane savaşiyorlarmiş, biz de hemen müslüman olalim" ya da "arap kılıcıyla türkler müslüman edildi" gibi bir baskiyla müslüman olan topluluklara rastlamak mümkün değildir. o dediğiniz biraz conan filmlerinde cereyan eder. talas savaşı'nın asıl önemi bölgedeki çin egemenliğinin çok uzun bir süre için ortadan kalkması ve bölgenin daha kesin olarak arap islam hinterlandina yerleşmesidir.. seyhun'un batisi artik araplar için, yari bağımsız türk kabile devletlerinin, soğdlularin ve çin kontrolünün bulunduğu savaşlarla dolu korkutucu bir yer olmaktan çıkmış ve araplar ve islam imparatorluğu seriderya'nin batisina da yerleşmeye başlamıştır. islam dininin genişlemesi için uygun siyasal ve toplumsal koşullar sağlanmış, özellikle hint ve çin ticaretini kontrol eden yari bağımsız soğd tüccarlarla ilişkiler genişlemiş ve doğuşundan itibaren ticaretle içiçe gelişen bi din olan islam bölgede hareket yeteneği kazanmiştir. bu önemli bir dinamiktir çünkü islam bu bölge için uzunca bir süre "tüccar ve asker dini" olarak gelişmiştir. elbette bir diğer sonuç da islam'in bir arap dini olmaktan çıkmaya başlamasıdır. ortaasya bölgesindeki türk kabilelerin, abbasilerin islami "arap dini" olmaktan çikararak tüm müslüman toplumlari eşitleyen bir yorum getirmesine rağmen kolay kolay müslüman olmadiğini unutmamak gerekir. özellikle bu tarihten sonra abbasilere ve islamiyete karşi düzenlenen tüm ayaklanmalarda budist, şamanist, maniehist türk kabilelerin büyük katkisi vardir. bir kentlere talan saldirilari düzenleyen türklerden korunmak için kentlerin çevresine surlar dikilir, türklerden köle askerler yapilir vs.. müslüman türk topluluklarinin kitleselleştiğini görmek için ise 10. yüzyila kadar beklemek gerekir. "türkler gibi kafir" sözünün bu dönem boyunca bölgedeki arap ve şii mevali arasinda yaygin bir kalip olduğunu da belirtmeden geçmeyelim ki o vakitler türklerin araplar tarafindan nasil görüldüğünü anlamayi kolaylaştırsın.
    ki türklerin bin yillik bir müslümanlik, onun yarisi kadar da bir halifelik ve imparatorluk geçmişi olmasina rağmen arap yaramidasinda hala "türk gibi kafir" sözünün cari olmasi biraz da bu işlere bağlıdır. bütün küffarlara selam ederim..

  • hala daha gerizekalı gibi aldığınız para düşük yazanlar var. he düşük he. ulan yüksek olsa (genel itibari ile) o fiyatlar orada mi kalacak sanıyorsun. benim maaşım yüksek türkiye ortalaması üzerinde. şu an istanbul da herhangi bir yere (evet lacivert veya mikla da dahil) gidebilirim. veya kadıköy'de herhangi bir yere. fiyatlar insanları keriz yerine koyacak kadar yüksek. bunun aldığın para ile ilgisi yok.

    edit: bir arkadaş düzeltti hatamı sağolsun. yani girdi fiyatları yüksek evet haklı da. ama sağolsun bu işletmeciler fiyatlar bir yukseliyorsa dört yukseltiyorlar. bu durum saçma. evet kazanamadilar vs doğru da bu biraz fazla değil mi ?

  • yapanın taşşağına sağlık dediğim uygulamadır. kimsenin footer'larda ya da köşe kolonlarda falan çıkan reklamlarla bir sorunu yok.

    ama tek fonksiyonu video stream etmek olan bir sitede, istediğim videoyu izlemeden önce "zorunlu" olarak siksok bi reklam izlemem gerekiyor ve adblock sayesinde bu engelleniyorsa, tekrar ediyorum:

    yapanın taşşağına sağlık dediğim uygulamadır.

  • güneş saatleri her kapalı havada zamanı askıya aldığından, daha tutarlı ölçümler yapılmasını sağlayan saatlerdir. ilk su saatinin, mısır’da m.ö. 1500’ lerde gömülen bir firavun mezarında bulunan saat olduğu düşünülüyor. antik yunan' da ise m.ö. 325' ten beri yapıldığı düşünülmekte...

    zaman, insanoğlunun hep derin anlamlar yüklediği bir olgu... modern hayatta vakitsizliğin bizi nasıl kıskıvrak yakaladığı düşünülürse, hala aynı önemini sürdürdüğü aşikar... aynı zamanda insanın zamanı anlamlandırma ve ölçme çalışmaları da bir o kadar ilgi çekici...

    zamanın koşulları çerçevesinde, hem mühendislik hem de kültür harikası bir saatten bahsetmek istiyorum; el-cezeri' nin filli su saati...13. yy ın ilk dönemlerinde el-cezeri tarafından diyarbakır kralı için yapılmış bir saattir. her yarım saatte bir zamanı söyleyen bu saat; altın çağını yaşayan doğunun, dönemine göre, gelişmiş teknolojisinin göstergesiydi.

    saat şöyle bir şey; tık tık;. bu filli su saatinin çalışma mekanizması kadar önemli bir diğer şey, etkilendiği tüm kültürlerin öğelerini içinde barındırmasıdır. bu karmaşık hareketli saat heykeli, hint fili üzerinde bulunan mısır zümrüdüankası, çin ejderleri, iran halısı ve arap kıyafetleri giymiş; hükümdar, katip, seyis gibi figürleri ile tam bir kültür sentezi özelliği de taşımakta...

    saatin orjinalinin, bugünün hesaplamalarına göre, bir metreden daha uzun olduğu tahmin ediliyor. temel olarak yunan (arşimet) prensiplerinden yola çıkıp aynı zamanda ghatika olarak bilinen hint kökenli bir mekanizmadan esinlenerek yapılmıştır. saatin zamanlama mekanizması ve diğer sistemleri filin gövdesine yerleştirilmiştir. filin üzerinde oturduğu görülen katip her yarım saatte bir tur atar, bu esnada elindeki kalemle taksimat üzerindeki dakikaları gösterir. kale üzerindeki kadran ise saati... filin üzerindeki kale olay zincirini başlatan 30 tane top içerir. katibin dönmesiyle en tepedeki zümrüdüanka ses çıkararak kendi etrafında bir tur atar, bu esnada kale üzerinde oturan hükümdar elini kaldırır, kolu hareket ettiğinde şahin ortaya çıkar. kaleden gelen top şahinin kafasının arkasından yol alarak gagasından dışarı çıkar, çin ejderi ise şahinin ağzından düşen topu yakalar ve file doğru alçalır. filin üzerindeki seyis, arkasındaki vazoya ejderin ağzındaki topun düşmesiyle kolunu kaldırır ve bu son hareketle çevrim tamamlanır.

    özetle bu saatin, dönemin oldukça geniş bir coğrafyadaki kültür ve teknolojisini yansıttığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. ne kadar doğru bilmiyorum ama el-cezeri' nin otomata kitabının da rönesans bilim adamlarının arasında elden ele dolaştığı rivayet edilir. batının karanlık döneminde bayrağı elinde taşıyan bu coğrafyanın, bilim ve kültür mirasına sahip çıkamaması ne acı...

  • bir malzeme almak için yer araştırması yaparken karşıma çıkan liste. faydalı bilgiler olduğunu düşünüyorum.

    altin: kapalicarsi merkez.varakci sokak cikisinda cuhaci han'daki imalatcilara ziynet esyasi yaptirabilirsiniz.

    antika: cukurcuma eski hareketini kaybetti nisantasi yeni yogunlasma alani. horhor'da antikacilar pasaji ve sahaflar carsisi civari da bir merkez.

    av silahlari: son yillarda finansal gucluk icinde de olsalar, uzumlu, huglu gibi uretim merkezlerinden ıstanbul'a mal geliyor ama asil merkez uzun carsi sokak.

    ayakkabi: toptan piyasanin merkezi, beyazit anayol ile kumkapi sahil arasindaki gedikpasa semti.bu semtteki emin sinan hamami sokak ve buradaki efes carsisi, carsili han ve digerleri bu piyasanin merkezi. ayakkabı yan sanayi ise, yine bu semtteki, kavaflar han ve ugur han'da yer almakta.

    aydinlatma cihazlari:ana merkez, sishane yokusu ve okcu musa caddesi.bu bolgede, serattar, menevse ve erseven hanlar, aydinlatma cihazi satis merkezleri. e-5 avcilar kesiminde ve sirinevler'de yol ustunde ucuz avize satan merkezler var. vefa semtinde de uretim atolyeleri bulunuyor.

    baharat : baharatin merkezi, tahtakale hasircilar sokak ve civari. buralarda agirlikli olarak toptan satis yapiliyor.

    bakliyat bu mallarda merkez rami gida carsisi. paketlenmis mallar bu piyasadan alinip atolyelerde paketleniyor.

    basma, kaput bezi,tulbent,divitin vs.: mahmutpasa bezciler sokak merkez.bu urunler oztas pasaji'nda satiliyor. yazmacilar carkcilar sokakta. ayrica, cakmakcilar yokusundaki, buyuk yeni han, buyuk valide han gibi hanlarda da bu mallar satiliyor.

    battaniye: osmaniye aksu caddesi uzerinde fabrika satis magazalari var, fakat ucuz ve toptan satis merkezi yine mahmutpasa.

    berber ve kuafor malzemeleri: tahtakale zaza han, tiras bicagi, bigudi, manikur-pedikur takimlari, makas vs. merkezi.

    beyaz peynir: buyuk ureticiler rami gida piyasasinda.

    bijuteri:merkez tahtakale bereket han ve misir carsisi civarinda boncuk han'in alt kati

    bisiklet:. dogu bank civari ile, sarachane semtindeki hasim iscan gecidi bu piyasanin merkezi. sirkeci daha ziyade profesyonel bisiklet ve yedek parcalari uzerinde gelismis.cocuk bisikletleri gecitte yer aliyor.

    bit pazarlari: cumartesi ve pazar gunleri kadikoy sali pazari ve topkapi pazari en buyukleri.

    branda ve cadir bezi: merkez ımc bloklari. ancak bu yerlerin yetersiz kalmasi ile piyasa vefa civarina da yayilmis.ımc ilk iki blogunda, bu imalat daha agirlikli yapiliyor.

    boru: bu piyasanin merkezi, persembe pazari. ancak persembe pazarinin tasinmasi ve bu bolgede piyasanin kapatilmaya calisilmasi nedeniyle perpa'da da borucular var. merter demirciler sitesi de diger bir merkez.

    buro mobilyasi: karakoy kemeralti caddesi bu piyasanin merkezi.gunesli'de de buro mobilyasi bulunuyor. bunlarin disinda, bircok firma kendi teshir salonlarinda ithal ve imal urunlerini sergiliyor.

    cam urunleri: ana merkez pasabahce. pasabahce ve tuzla'da buyuk satis yerleri ve depolari var, sehrin bircok yerinde de satis magazalari buılunabilir.mercan siyavuspasa sokaktaki gul han ve yeni okur han'da diger merkezler.

    cakmak: toptan merkez yine tahtakale. bereket han cakmakcilarin toplandigi bir merkez. tokai'nin ureticisi de burada. her turlu cakmak malzemeleri sirkeci buyuk postahane yani sokakta bulunabilir.

    canta: sehrin cesitli yerlerinde fabrika uretimi yapilan yerler var. yikilmasina ragmen zeytinburnu'da bir merlez. simdilerde tuzla organize sanayi her turlu deri mal uretimi yapiyor.bu buyuk merkezlerin disinda, carsikapi centilmen han ve gedikpasa'daki aydin saray is merkezi, bomonti caddesi uzerindeki magazalar ucuz canta alinabilecek yerler.cay: merkezi rami gida carsisi.

    cicek:karamursel-yalova yolu merkez.ayrica, bayrampasa ve dolapderede gibi bircok semtte de cicek mezati yapiliyor. eminonu,misir carsisi yaninda cicekciler pazari da bir merkez sayilabilir.cicek sogani ise yine cicekciler pazari ile, bostanci,yesilköy gibi semtlerdeki seralarda bulunabilir.

    cimento: bayilerin toplandigi bir merkez yok.aksaray da depolar bulunabilir. keresteciler ile cimentocular bir arada kumelenmis durumda.

    cocuk giysisi: cocuk giysilerinin merkezi yesildirek.turk ocagi caddesi arkasindaki nebioglu han, anadolu han ve diger hanlar bir merkez. ayrica, nisantasi sair nigar'da da bir cok han var.

    corap:yesildirek macuncu sokak ve tarakci cafer sokak uzerindeki hanlar corapcilarin merkezi. ayrica, ıstanbul erkek lisesi'nden mahmutpasa'ya inen ara yol uzerinde de bircok corapci var.

    cuval: eminonu hasircilar sokak civarindaki hanlarda cuval ve ip toptancilari bulunuyor.

    deniz malzemeleri: sirkecide olta,igne,misina gibi malzeme satan yerler var, ayrica mercan'da kurulan dogu blogu pazarinda ucuz olta satiliyor. karakoy'de de bu tip malzemeler bulunabilir.

    deniz motorlari: senrin bircok yerinde isyerleri var.ancak karakoy galata mevlevihanesi sokak civarinda degisik modeller bir arada bulunabilir.

    deniz urunleri: toptan ve perakende hali kumkapida. ayrica tuzla'dan avcilar'a ve sariyer'e kadar butun kiyi seridinde balik satisi var. midye merkezleri rumeli kavagi, beykoz ve sariyer.

    deri giyim: yeni merkez tuzla organize sanayi bolgesi, zeytinburnu 5 kardesler caddesi, nisantasi'nda kosar deri ve yine gedikpasada'daki bazi hanlar alisveris icin uygun yerler. zeytinburnu'ndaki fabrikalarin tuzla'ya tasinmasindan sonra burada fabrika satis merkezleri kaldi. ucuz ve kaliteli deri icin, zeytinburnu'nun ic kesimlerine gitmekte yarar var. gedikpasa bolgesi daha ucuz ama kalite biraz daha dusuk. kapalicarsi icinde bazi hanlarda da ucuz deri giyim bulunabilir.

    deri saraciye:en onemli merkez mercan bolgesi, uzun carsi civari.buralarda bavuldan cuzdana her turlu mal bulunabilir.tuzla organize sanayi, desa, matras gibi buyuk firmalarin satis merkezleri de var.dunyanin unlu markalarinin hakikisinden ayirt edilemeyecek kadar kaliteli taklitleri, uzun carsida bulunabilir. mercan yokusunda, dunya pazarlarina en son giren bavul modellerini veya en gelismis bond cantalari bulmak mumkun.

    dogu sanayi sitesi: yenibosna bölgesinde her turlu makine ve kalip imalatinin gerceklestirildigi dev bir site.e-5 otoyolunun hemen arkasinda .

    dosemelik kumas:en fazla cesit ımc bloklarinda, ilk 5 blokta her turlu dosemelik kumas bulunabilir.

    el aletleri:matkaptan ingiliz anahtarina kadar her turlu ev aletinin ana merkezi karakoy persembe pazari.burada akla gelebilecek her turlu el aleti satiliyor.

    elektrik malzemeleri: duy,priz vs butun elektrik malzemelerinin ana merkezi bankalar caddesi olarak da bilinen okcu musa ve voyvoda caddesi üzeri.yol uzerindeki magazalarla, hanlarin ikinci veya ucuncu katlarindaki magazalar arasinda fiyat farki var. satis fiyatlari piyasaya gore % 30 daha dusuk.

    deterjan: en onemli satis bolgesi rami piyasasi.sehrin degisik bolgelerinde de spotcular var.

    elektronik parcalar:kadikoy'de yazicioglu ıs hani, karakoy'de eski selanik pasaji ile karsi sirasindaki balikli han en onemli satis merkezleri.

    fabrika satis magazalari: bu magazalarda fiyatlar normal etiketlere gore daha ucuz. merter bu acidan zengin. hazir giyim ve ic camasiri burada bulunabilir.yine, yeni bosna, ic camasiri, e-5 bostanci sapagi ayakkabi ve hazir giyim, nisantasi ve bomonti'de deri mamuller, hazir giyim ve kumas,havlu, spor ayakkabi,ic camasiri, topkapi eski londra asfalti uzerinde ve cevizlibag'da celik tencere orme ve tekstil, kundura konusunda fabrika satis magazalari var. ayrica, bakirkoy sahil yolu,sumerbank, veliefendi osmaniye'de battaniye ve kumas,gunesli'de spor ayakkabi ve giyim, cocuk giysileri,avcilar'da konfeksiyon,tul perde ve catal bicak takimlari satan satis magalari bulunuyor.

    fon makinesi: spot merkezi mercan siyavuspasa sokak uzerindeki asilsoy ticaret merkezi ve cevahiroglu han. özellikle ev fon makinelerini buralarda bulmak mumkun.tahtakale marpuccular ıs merkezi ve civardaki diger hanlarda perakende satis daha yaygin. gomlek: gurun han'dan demiray han'a mahmutpasa'ya kadar bircok yerde gomlek satisi var.bomonti civari ve nisantasi bolgesi de diger bir merkez.

    gozluk:gozluk cercevelerinin merkezi, sirkeci altin han ve dogu bank is haninin ust katlari ve vakif han

    havlu: toptan satis, merkezi yesildirek'i mahmutpasa'ya baglayan yol uzerindeki hanlar. mahmutpasa'daki hurriyet carsisi'da diger bir merkez.

    hazir mutfak: hazir mutfak uretimi konusunda merkez sayilabilecek bolge gaziosmanpasa civari.hazir mutfak firmalari anahtar teslimi hazir mutfaklar yapiyorlar. hazir mutfagi parca parca almak da mumkun. ancak fiyat olarak komple mutfaklar daha uygun.modoko icinde de hazir mutfak ureten bircok firma var.

    hesap makinesi: her boy hesap makinesinin toptan satis merkezi tahtakale cavusoglu han. talep oldugu takdirde perakende satis da yapiliyor.

    hirdavat: kucukpazar ve tahtakale arasindaki ara yollar ile, karakoy persembe pazari hirdavat malzemesinin merkezi.tarihi fatih hirdavatcilar carsisi ve perpa'da hemen hemen her isteneni bulmak mumkun..tel citlerden, motorlara, civata ve rulmandan, yassi urun saclara, demir ve celik'e kadar hirdavatin merkezleri buralari.

    ıc camasiri: yine yesildirek merkez olmak uzere, civardaki sigorta han, kaplan han, yesildirek han ve diger bir cok dukkan ve han icinde ic camasiri piyasasi yer aliyor.

    ikinci el is makineleri: e5 otoyolunun bostanci, maltepe ve kartal arasindaki bolumu bu urunlerdeki en onemli merkez.

    ıkinci el kamyon: ayni is makineleri gibi, ikinci el kamyon pazarinin merkezi, bostanci,maltepe, kartal arasinda.

    ımes sanayi sitesi: umraniye dudullu bolgesinde agir makine imalati yapilan dev bir site. ayrica kalipcilar ve diger kucuk imalatcilar da burada yer almislar.

    ınsaat demiri: bir muddet oncesine kadar persembe pazari bu urun'un merkezi idi. simdilerde, merter demirciler sitesi ve bazi toptancilari ile perpa, insaat demiri merkezleri.

    kagit: tahtakale'de ithalatcilar, cagaloglu'nda depo ve satis merkezleri var. tahtakale ve kucukpazar'da defter satis merkezleri, e-5 cayirovada meteksan defter satis merkezi bulunuyor.

    kagit urunleri: tuvalet kagidindan peceteye kadar butun kagit urunlerinde ana merkez rami piyasasi

    kahve ve kakao: misir carsisi tahtakale cikisi, toptan kahve ve kakao'nun merkezi..

    kamyon: kamyon ve traktor piyasasinin merkezi uzun bir sure sirkeci'idi. sehrin muhtelif yerlerinde kamyon satisi var.

    kaset: kaset piyasasinin merkezi, ımc 6.blok.

    kereste: kereste piyasasinin merkezi, aksaray, kartal-maltepe-pendik ve cibali. avcilar bolgesinde fabrika satis magazalari bulunuyor.

    kucuk ev esyalari spotu: bu tur urunlerin spotu, mercan'dan eminonu'ne inen siyavus pasa caddesi uzerinde yer aliyor. bu cadde uzerinde, gul han, yeni okur han, asil han ve cevahiroglu han'da kucuk ev aletleri satan spotcular var.

    laboratuar malzemeleri: eminonu bahcivanci sokak bu tip malzemeler ve laboratuarda kullanilan kimyasal urunlerin pazarlandigi bolge.

    matbaa: geleneksel olarak matbaacilarin toplandigi merkez cagaloglu civaridir. yakinlarda kurulan ıkitelli sapagindaki matbaacilar sitesinde dev bir piyasa olustu.

    meyve ve sebze:'80 lerin sonuna kadar 1940'da almanlarin eminonu'nde yaptigi hal binasi merkezdi.daha sonra merkez bayrampasa'ya tasindi.bugun topkapi bostan hali ve kadiköy hali de toptan merkezleridir. bu hallerin yaninda bir donem oldukca revacta olan ama artik sabit hale gelen eski kamyon pazarlarina benzeyen faturasiz ve rusumsuz mal satan direkt satis yapan yerlerde bulunuyor. buralardan birkac kucuk tuketici ortak olarak kasalarla mal alabilir.

    mobilya: toptan merkezler arasinda, umraniye modoko,(sehir icindeki magaza fiyatlari ile karsilastirildiginda fiyat cazibesi pek yok.) karakoy kumbaraci yokusu (ismarlama ve ince el isciligi icin), caglayan ve e-5 otoyolunun avcilar-sirinevler ve bostancı-maltepe arasindaki bolgeleri sayilabilir.ıstanbul artik anadolu'ya cok fazla mal gondermiyor hatta ınegol, eskisehir gibi bolgelerden gittikce azalmasina ragmen ıstanbul'a mal akisi goruluyor.

    nikah sekeri ve susu: bu tur mallarin ucuz olarak bulunabilecegi yer, tahtakale hasircilar sokak. anadolu'ya giden malzemeler de buradan yollaniyor.

    oto aksesuarlari: kiliftan kokuya en onemli merkez aksaray yedek parca piyasasi. taksim piyasasi da eski onemini yitirmis gibi gorunmesine ragmen diger bir merkez. ıthal aksesuarlar daha cok, dubai, kuveyt gibi yerlerden bavul ticareti ile gelen mallardan olusuyor.

    oyun aletleri:okey takimi, iskambil kagidi, tavla vs. gibi oyun aletlerinin pazarlandigi yer, misir carsisinin arkasindaki sabuncu hani sokaktaki bıncuk han'in alt kati. yine bu sokak uzerindeki cesitli imalat ve ticaret merkezleri var.

    oyuncak: bu mallarin toptan merkezi de tahtakale. her cesit oyuncagi, tahtakale sokak ve sabuncu hani sokak uzerindeki dukkanlarda bulabilirsiniz.plastik agirlikli yerli oyuncaklar toptan olarak, tahtakale'yi mercan'a baglayan sokak uzerinde. telefon sokak'ta da perakende satis yapiliyor.

    pamuk ıpligi: sultanhamam merkez sayiliyor. ancak merter'de bu alanda onemli bir bolge

    parfumeri: eskiden orijinal parfumler sisli pilavci pasajinda satiliyordu simdi laleli bolgesi bu isin merkezi durumunda.

    pasaport: pasaport ticaretinin, daha dogrusu permi ticaretinin yapildigi yer, sirkeci dogu bank ishaninin on kapisi.buradaki cigirtkanlar is haninin ust katlarindaki isyerleri icin permi topluyorlar.

    patates:nigde, adapazari, bolu gibi illerden gelen patatesin ıstanbul merkezi rami gida carsisi.fiyat burada olusuyor.

    pencer bandi: kapi ve pencere bandinin satis merkezi eminonu fetva yokusunun uzerindeki dukkanlar.

    perdelik ve mefrusat: eski merkez, sultanhamam asir efendi caddesi idi. simdilerde zeytinburnu riza pasa yokusu ve ımc esas merkezler haline geldiler.

    pil: tahtakale canta tezgahlarda perakende olarak her cesit ve marka pil bulmak mumkun.

    plastik esya: mercan yokusundan prof.cemil birsel caddesine kadar olan bolge toptan ticaretin merkezi.

    saat: tahtakale asri han, saatin en ucuz fiyatlandigi toptan merkezi.bu han hem telefon sokaktan hem de tomruk sokaktan iki ayri girise sahip. unlu markalarin taklitleri de dahil her turlu saati en ucuz buradan ve bolgedeki diger hanlardan bulabilirsiniz.

    sanayi tipi mutfaklar: ev mutfak malzemelerinin merkezi bakircilar olmasina ragmen, sanayi mutfaklarinin ana merkezleri kasimpasa'yi dolapdere'ye baglayan caddenin ustunde yer aliyor.

    sarmisak: taze sarmisak sebze hallerinde, kuru sarmisak ise rami toptan gida piyasasinda bulunabilir.

    seramik: en onemli satis merkezi persembe pazari piyasasi. maltepe'de defolu seramiklerin satildigi buyuk bir fabrika satis magazasi var.

    soba: merkez eminonu. misir carsisi cikisindan prof.cemil birsel caddesine kadar olan bolge sobacilarin merkezi.

    spor malzemeleri: sirkeci mimar vedat sokak ile yesildirek'te spor malzeme satisi var. bomonti birahane sokak'ta ise yabanci markalar fabrika satis merkezleri var.burada fiyatlar piyasaya gore yari yariya ucuz.

    sulama sistemleri: karakoy necati bey caddesi ve persembe pazari satis merkezleri.

    takvim: uretim ve satis cagaloglu bolgesinde yapiliyor.

    tarti aletleri:toptan tarti aletlerinin merkezi kantarcilar. butun tarti aletleri burada bulunabilir.

    telefon: kablosuz telefonlar tahtakale is merkezinde bulunabilir. yerli telefon firmalarinin uretimleri sishane bolgesinde. tahtakale telefon ve tomruk sokaktaki canta tezgahlarda da her turlu telefon bulunabilir.

    tel ve civi: piyasa merkezi persembe pazari ve perpa. kucukpazar piyasası da civi merkezi. tel satisinin diger bir merkezi de merter demirciler sitesi .

    tugla ve kiremit: bu mallarin satildigi belli bir merkez yok.ıstanbul disindan fabrikalardan mal geliyor.

    un: uncularin toplu olarak bulunduklari merkez karakoy omer abid han. burada trakya unculari yer aliyor.

    yumurta: toptancilarin merkezi rami piyasasi

    zeytinyagi ve aycicek yagi: toptan merkezi agirlikli olarak rami piyasasi.eminonu ve uskudar gibi semtlerde trakya birlik'in satis merkezleri var. kucukpazar bolgesinde aycicek yagi toptan satisi yapilan yerler de var.

    zuccacıye: celik tencere ve diger celik esyalar beyazit bakircilar sokak'ta. teflon tava ve tencereler de buralarda kolayca bulunabilir.

  • sermayeyi yola dokmus, dokerken de sokagi yapis yapis yapmis olmasi muhtemel bakkaldir. onu fabrikadan almamak gerek, aldiktan sonra sen onu bakkal olarak musteriye satsan da icsen de doksen de coca cola icin bir sey degismiyor.

    kesin ak partiye oy veriyordur.