hesabın var mı? giriş yap

  • yıllar önce bir arkadasim kredisine kefil olmami istemişti zor durumda olduğunu biliyorum dedimki ben sana kredi alayim kefil olmamak için yeminim var. gözden çıkardığım tutar için kredi aldim ve verdim . artık vermese de ne yapayım dedim. taksitleri gecikterek de olsa ödedi. ben kredi tarihinde kendim ödeyerek kredi skorumu bozmamıs oldum .kredi bitti ben bir oh çekmişken bir hafta sonra aradi bana tekrar kredi alırmısın dedi. bende isyerimi degiştirmemi düsünuyorum kısa surede iş bulurmuyum bulmazmıyim belli değil
    durumu kendisine anlatip tekrar kredi alamiyacagımi ilettim. bana küstu ve bir daha da aramadi.yorum size kalmış

  • francisco pizarro sömürgeci ve işgalci bir ispanyol komutan idi. pizarro 168 askeri ile 80000 kişilik bir askeri gücü bulunan günümüzde peru ülkesi ve çevresinde bulunan inka imparatorluğu’nun tanri-lideri atahualpa’yı esir alıp hem inkaların sonunu getirdi hem de ülkesini altına ve gümüşe boğdu.

    peki bunu nasıl yapabildi?

    1. askeri teknoloji
    ispanyollar inkalarda bulunmayan tüfeklere, çelik silahlara ve atlara sahipti.

    2. bulaşıcı hastalık
    ispanyollar vücut bağışıklığına sahip olduğu mikropları amerika kıtasına getirip bu mikroplarla hiç karşılaşmamış yerlilere bulaştırarak hasta olmalarına sebep oldu.

    3. deniz teknolojisi
    ispanyollar deniz teknolojisi sayesinde okyanusu geçip amerika kıtasına gelebildi.

    4. merkezi siyasal yapı
    ispanyolların ve avrupa devletlerinin belli düzen ve kurallar ihtiva eden merkezi siyasal yapısı, amerika kıtasındaki yerlilerin sahip olduğu kabile hayatının karşısında önemli bir üstünlüğü vardı.

    5. yazı
    yazı, iletişimi güçlendirip ayrıntıları artırırken aynı zamanda bilgi birikimini artırıp bilimsel ve kültürel gelişme yolunda taşların döşenmesini de sağlıyordu.

    kaynak: jared diamond, tüfek, mikrop ve çelik.

  • ismini; 20. yüzyıl başlarında abd'nin michigan eyaletinden çıkardığı demirle büyük servet kazanmış john munro longyear isimli zattan alan kent. longyear; norveç'in kuzeyinde demir madeni amacıyla kazılar yürütürken demiri eritmek amacıyla kömüre
    ihtiyaç duydu. en yakın kömür yatakları svalbard'da olduğundan bu adalar üzerinde longyearbyen kasabasını kurdu. sonrasında norveç kuzeyindeki demir madenini işlemeye değer bulmayınca da kasaba kurulduğuyla kaldı. an itibariyle kuzey yarı kürede longyearbyen'den daha kuzeyde bir idari merkez yok.

    soğukluğu öne çıkarılıyor ama kış aylarında buradan daha soğuk olan yerler var. mesela moğolistan başkenti ulan bator. ocak ayının bugününde hava durumuna baktığımda birisi -1 civarı görünürken diğeri -20'lerde. gözünü sevdiğimin gulf stream sıcak su akıntısı; iskandinavya'yı en kuzeyine dek yaşanılır kılıyor.

  • fetullahın eteklerini öperken gururla fotoğraf çektiren adamı başımıza bakan yapan hükümetin duyurusudur.

  • "ama kullanabileceği vicdansızlığın %100'ünü kullandı" şeklinde devam etmesi gereken cümle.