hesabın var mı? giriş yap

  • jon snow ile ortak bir noktamızın olduğu dizi.

    ikimiz de hiçbir şey bilmiyoruz amk. ulan bu diziyi ben de izliyorum insanlar bu kadar çıkarımı nasıl yapıyor? hadi jon snow rol icabı hiçbir şey bilmiyor. ben niye bilmiyorum? sebebi neydi ki?

  • günü güzelleştiren adam. etraftaki kızların gazıyla adamla t.şşak geçin, adama zorbalık yapın.. adam emaneti tık tık saplayınca “wtf” diye ağlamaya başladınız!!

    eline sağlık reyiz!

  • besteler içinde ise amme hizmeti yapmış olan ve kamu güvenliği lehine hareket ettiğinden bahisle ceza almaması gereken hırsız.

    besteler içinde yoksa boşa atmış ama.

  • altında şunun yazılmış olduğu paylaşım.

    --- alıntı ---
    ben ölürsem kimsenin adalet aramasına gerek yok ben hayatımdan memnunum ölürsem de benim sorunum.
    --- alıntı ---

    ileride bir gün, nefret ve öfke hisseden biri tarafından öldürülmek istiyor, biz karışmayalım.

  • ben bir anne olarak dün çok ağladım.

    marketten aylık alışveriş yapıyoruz. biz aldıklarımızı paketlerken arkamıza bir kadın geldi kucağında bebeği ile, bir şeyler konuştu duyamadım da, o an odaklanamadım poşetlerle uğraştığım için. gitti.

    çıkışta paketlerle servise bindik bekliyoruz. aynı kadını gördüm uzaktan kesiyorum, bebek maksimum 5-6 aylık. sürekli ağlıyor. kadın hoplatıyor, zıplatıyor kucağında sallayıp sakinleştirmeye çalışıyor. eşime "2 tane süt alalım da verelim" dedim. kadının bir talebi olmadığı için yanlış anlayabilir diye düşündük almadık.

    hala servisi bekliyoruz, hala kadını kesiyorum. çocuk sürekli ağlıyor. kadın susturamadı. bu sefer yoldan geçenlere "abla bakar mısınız? para istemiyorum lütfen bakın" demeye başlayınca fırladım gittim yanına.

    bebeğin biberonu cammış. elinden düşürmüş kırılmış sabah. akşam 8 den bahsediyorum bu arada. çocuk sabahtan beri aç. marketten biberon alıp geri bırakmış parası yetmediği için. öyle mahçup ki.

    biberon 30 tl. 30. 1 paket sigara parası. lanet olsun 30 tl.

    yanıma aldım gittik biberonu aldık, mama içiyor mu dedim, mama da alayım diye. alamıyoruz abla dedi. alışmasın dedi.

    bebek. alışmasın. kalbimi acıtıyor.

    mama alayım dedim, burada bulamam sıcak su dedi. süt veriyorum dedi.

    2 kutu laktozsuz süt, bir tane de biberon aldım.

    allah'ım o çocuk boncuk gibi. kapkara saçlar kapkara gözler. bir de güleç.

    "ya senin karnın mı acıktı yavruuum" diyorum gülerek, o da kıkır kıkır gülüyor. dişi bile yok. dünyadan haberi yok. karnı aç ama gülüyor.

    bir çorabı mavi, bir çorabı turuncu.

    adı paşa.

    cok cok emdi sütü, kurban olurum.

    paşa, paşalar gibi ömrün olsun.

    annesi ben giderken arkamdan "senin kızını da allah bağışlasın, yavrularımız açlık ne bilmesin, çok teşekkür ederim" dedi.

    yavrularımız açlık ne bilmesin gerçekten de.

    bir anneyi 30 liralık biberon, bir bebeğin zaruri ihtiyacı olan süt/mama için iki büklüm yollarda dilenmeyi reva gören insanlar da yerin dibine batsın.

    paranız da batsın, pulunuz da, aç gözlülüğünüz de.

    ben de anneyim. çok kanıma dokundu. gerçekten çok ağladım. servise bindim, eve gelene kadar ağladım. kızıma baktım. ne kadar şanslı olduğunu düşündüm. paşa, çok şanslı ol dilerim ki. hiç aç kalmayacak kadar şanslı ol bebeğim.

  • tarkan'in 1992'de piyasa cikardigi ilk albumu yine sensiz'in hit parcasi. sozleri $oyledir:

    takmış takıştırmış
    sürmüş sürüştürmüş
    bir dağınıklık, bir rüküşlük
    kıl oldum abi

    giyinmiş rengarenk
    perperişan hali
    üstelik çorabı da kaçmış
    kıl oldum abi

    kaçacak yer ararım
    görsem karanlıkta
    basına güneş mi geçti
    ne oldu sana?

    kendine gel kendine
    dönde bir bak haline
    aynalara küsmüsün
    kıl oldum abi

  • istanbul'da çok uzun zamandır yaşa-ma-dığım için gittiğim yerler çok az olup ve yine çok bilindik yerlerdir.

    oturup internetten biraz araştırma yaptım;

    öncelikle ekşi sözlük başlıklarına bağlantı vereyim;
    istanbul'da gezilecek yerler, istanbul'daki en iyi manzara, istanbul'un en güzel yerlerigibi başlıkları inceledim.

    bunun yanı sıra yine internetten ufak bir araştırma yaptım; başta kendim olmak üzere, hafta sonu ne yapsam acaba diye düşünenler için buraya da yazayım dedim.

    romantika fenerbahçe parkı
    tarihte bizans imparatorları ve osmanlı padişahlarının köşklerinin bulunduğu bir yarımada özelliğine sahip olan, anadolu yakası'nın en güzel konumlarından birinde yer alan romantika fenerbahçe parkı, 19. yüzyılda halka açılarak istanbullular'ın gözde parkı haline gelmiş. 1990 yılında yapılan düzenlemelerle yemyeşil bir park haline gelen romantika fenerbahçe parkı için anadolu yakası'nın küçük cenneti de diyebiliriz.
    fotoğraf

    belgrad ormanı
    istanbul’un en büyük yeşil alanı olan belgrad ormanı doğa yürüyüşlerine meraklı olanlar, piknik yapmayı sevenler ve sessiz sakin bir gün geçirmek isteyen insanlar tarafından tercih ediliyor. özellikle hafta sonları daha da kalabalık olan belgrad ormanı, şehir hayatından kaçmak ve temiz hava almak isteyenler için ideal bir yer olma özelliği taşıyor. doğayla iç içe olmak istiyorsanız, belgrad ormanı’na gidebilirsiniz.
    fotoğraf

    mihrabad korusu
    kanlıca'nın en güzel yerinde, ı. mahmut zamanında kurulan ve tarih boyunca padişahlar tarafından büyük ilgi gören mihrabad korusu'na, nevşehirli damat ibrahim paşa tarafından yaptırılan ve ııı. ahmet'e armağan edilen mihrabad kasrı'nın adını verdiği iddia edilir. yahya kemal'in gözlerden uzak saatler geçirmek için tercih ettiği mihrabad korusu, bugün istanbul'u seyretmek isteyenler için harika bir adres. fotoğraf için

    pierre loti
    pierre loti ismini, asıl adı louis marie julien viaud olan fransız asıllı bir romancıdan almış. istanbul’un o muhteşem manzarasını ayaklarınızın altına seren pierre loti, hafta sonu arkadaşlarınız, aileniz ve sevdiklerinizle birlikte yemek yiyip, bir şeyler içerek hoş vakit geçirebileceğiniz bir mekan. istanbul’un eyüp ilçesine bağlı olan pierre loti’de otururken seyre dalacağınız manzarada haliç’i göreceksiniz. gündüz başka, gece başka olan bu manzarayı fotoğraflamayı ihmal etmeyin. fotoğraf

    caddebostan sahili
    avrupa ve asya’nın atmosfer farkını herkes bilir. avrupa yakasının karmaşıklığından, kalabalığından uzaklaşmak isterseniz; rotayı caddebostan sahili’ne çevirmelisiniz. sakin insanlar, sokaklar, hoş kafeler ve restoranların keyfini rahatlıkla sürebileceğiniz caddebostan sahili’nde çimlere yayılabilir, pötikareli örtünüzü serip sepetinizden çıkaracağınız atıştırmalıklarla piknik yapabilir, bisiklet ya da paten sürebilir, hatta sessizlik içinde kitabınızı okuyabilirsiniz. fotoğraf

    yıldız parkı
    yıldız parkı yüzlerce yıldan beri var olan ağaçlarıyla ve 45 hektardan fazla büyüklüğüyle, istanbul’un en önemli turizm merkezlerinden biri. parkın içerisinde malta köşkü, kır kahvesi, şale köşkü gibi tarihi yerler ve dünyanın her yerinden getirilmiş ağaçlar yer alıyor. hafta sonları istanbulluların en çok tercih ettiği yerlerden olan yıldız parkı, kalabalık metropol hayatından sıyrılmak isteyenler için en doğru adreslerden biri olma özelliği taşıyor.
    fotoğraf

    bebek sahili
    istanbul’un en güzel yerlerinden olan bebek, yürüyüş için oldukça ideal olan sahili, deniz havası, yeşillikleri ve sakinliğiyle ön plana çıkıyor. bebek sahilinde yer alan bebek parkı, kafeleri ile sakin, huzurlu ortamıyla özellikle hafta sonları ziyaretçilerine boğaz havası eşliğinde seyir zevki yaşatıyor. fotoğraf

    emirgan korusu
    istanbul’un rahat nefes alınabilecek, dinlenilebilecek yerlerinden biri olan emirgan korusu, doğal güzellikleri ve muhteşem laleleriyle istanbul’un bütün güzelliğini içerisinde barındırıyor. emirgan korusu, 1871 – 1878 tarihleri arasında inşa edilen pembe köşk, sarı köşk ve beyaz köşk’e ev sahipliği yapıyor. hafta sonları kuş seslerinin çocuk seslerine karıştığı emirgan korusu, ayrıca sincaplarıyla ve papağanlarıyla da meşhur. fotoğraf

    moda sahili
    evde canınız sıkıldı ve bir şeyler yapmak istiyorsunuz. bu durumda yapacağınız en mantıklı hareket arkadaşlarınızı arayıp, onları moda’ya çağırmak olacaktır. hatta eğer aklınızda biraz daha romantik bir şeyler yapma arzusu varsa; moda sahili’nde kayık kiralayıp, harika manzara eşliğinde güzel bir vakit geçirebilirsiniz. çeşit çeşit kafe ve restoranların bulunduğu moda’da, damak zevkinize uygun birçok yeni lezzeti tadabileceğinizi de unutmayın. fotoğraf

    topkapı sarayı
    ihtişamıyla ve mimarisiyle büyüleyen topkapı sarayı istanbul'da görülmeden geçilmemesi gereken tarihi mekanların başında yer alır. 1478 yılında fatih sultan mehmet tarafından yaptırılan saray, 400 yıl boyunca padişahların yaşadığı ve devleti idare ettikleri ana merkez görevini üstlenmiş, tarihe tanıklık etmiştir. abdülmecit döneminde ziyarete açılan topkapı sarayı günümüzde de ziyaretçilerini ağırlamakta, gizemi ve osmanlı mimarisine ait taşıdığı izlerle turistlerin ilgi odağı olmaktadır
    fotoğraf

    cafer ağa medresesi
    ayasofya müzesi'nin yanında konumlanmış olan bu tarihi mekan, çay molası vermek isteyenlerin, pazar günlerinin huzurlu kahvaltıları için alternatif arayanların kesinlikle uğraması gereken bir mekan. 16. yüzyılda kanuni sultan süleyman dönemi'nde yaptırılan medrese şu an tarihle sanatı da buluşturan bir özelliğe sahip. medresede cüzi bir ücret karşılığında hat, ebru, takı, resim gibi atölyelere katılabilir, tarihi mekanın keyfini çıkarabilirsiniz. fotoğraf

    ayasofya
    sınırsızlığı ve görkemiyle yerli yabancı çoğu turisti şaşırtan ve görmek için mutlaka vakit ayrılması gereken mekanlardan biri de ayasofya müzesi'dir. bizans imparatoru 1. jüstinyen tarafından yaptırılmış daha sonra ise fatih sultan mehmet tarafından camiye dönüştürülmüş olan ayasofya tarihi hissetmek, şahit olmak isteyen bir çok turisti ağırlamaktadır. fotoğraf

    yerebatan sarnıcı
    suların içinde yükselen sütunlarıyla, yaşandığı rivayet edilen ilginç efsaneleriyle yerebatan sarnıcı en çok merak edilen, görmek için can atılan mekanlar arasında. bizans imparatoru tarafından sarayın su ihtiyacını karşılamak için kullanılan yerebatan sarnıcı, fatih sultan mehmet döneminde de bir süre aynı şekilde devam etmiştir. sütunların üzerinde bulunan şekillerin gözyaşlarını andırması, büyük basilika yapılırken kaybedilen bir çok kölenin dramını temsil etmesi açısından önem taşıdığı ise efsane ve rivayetler arasındadır. bu yüzden yapısıyla da bir çok turistin ilgi odağı olmakta, merakını cezbetmektedir.
    fotoğraf

    gülhane parkı
    gülhane parkı, osmanlı döneminde topkapı sarayı'nın has bahçelerinden biri olarak kullanılmaktaydı. döneminde, güllerle, lalelerle bir çok çiçekle bu bahçe süslenirken zamanla bakımı sekteye uğramış fakat günümüzde yeniden bakımı yapılıp, türkiye'nin en büyük parklarından biri haline getirilmiştir. hafta içi ya da haftasonu çiçekler içinde, temiz hava ve doğayla başbaşa kalmak, aynı zamanda şehirden çok da uzaklaşmak istemiyorsanız, çay içmek ve parkı gezmek sizin için güzel bir alternatif olabilir.
    fotoğraf

    adalar
    büyükada, heybeliada, burgazada gibi bildiğimiz takım adalar eski dönemlerde prens adaları olarak da bilinmekteydi. bunun nedeni ise bizans imparatorluğu döneminde taç giymiş bir çok saray mensubu istanbul'a uzak olduğu için bu adalara sürgün edilmiş, ve buralarda yaşamak durumunda kalmıştır. günümüzde ise nostaljik havası, hala kullanılan faytonları ve trafiğin olmaması nedeniyle hafta sonu kaçamaklarının ilk adresleri haline gelmiştir. adalar, piknik yapmak, bisiklete binmek, nostaljiyi tatmak isteyen yerli yabancı bir çok turistin gözdesi haline gelmiştir. fotoğraf

    dolmabahçe sarayı
    dolmabahçe sarayı, imparatorluk döneminde osmanlı kaptan-ı derya'sının gemileri demirlediği bir alan olarak kullanılmış daha sonra ise has bahçeye dönüştürülmüştür. cumhuriyet döneminde ise atatürk'ün istanbul ziyaretlerinde kaldığı bir mekan olmasıyla ve hayata gözlerini burada yumması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. bu kadar tarihi dokuyu bir arada bulunduran saray, yerli yabancı turistlerin mutlaka görmesi gereken yerlerdendir. fotoğraf

    rumeli hisarı
    osmanlı döneminde, istanbul fethi sırasında anadolu hisarı'ndan halat çekmek için yapılmış olan etrafı kalelerle kaplı rumeli hisarı günümüzün vazgeçilmez mekanları arasında yer alır. hem turistlerin hem istanbul'da yaşayanların kesinlikle bir hafta sonu kahvaltısı için aynı zamanda da tarihi yapıyı görmek için gitmesi gereken mekanlardandır. fotoğraf

    anadolu hisarı
    bizans'a karadeniz'den gelen yardımları engellemek amacıyla yapılmış olan anadolu hisarı rumeli hisarı'nın tam karşısında yer almaktadır. günümüzde istanbul boğazı'nın kenarında yer almasıyla küçük bir balıkçı kasabasını andıran anadolu hisarı sessiz, sakin yapısıyla ve tarihi güzelliğiyle görülmeye değer mekanlardandır. fotoğraf

    yedikule hisarı
    istanbul'un en eski açık hava müzelerinden biri olan yedikule zindanları diğer bir deyişle yedikule hisarı günümüzde kültürel etkinliklerin, konserlerin ve çeşitli organizasyonların düzenlendiği tarihi bir mekan halini almıştır. böyle bir mimarinin içerisinde düzenlenmiş organizasyona katılmak yerli yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. fotoğraf

    beylerbeyi sarayı
    beylerbeyi sarayı üsküdar'ın beylerbeyi ilçesinde konumlanmış sultan abdülaziz tarafından yaptırılmış tarihi bir mekandır. saray günümüzde pazartesi ve perşembe günleri haricinde diğer günlerde ziyaretçilere kapılarını açmakta ve bir çok konuğu ağırlamaktadır. fotoğraf

    çırağan sarayı
    sultan abdülaziz tarafından yaptırılan çırağan sarayı bir dönem konumu itibariyle "beşiktaş sarayı" olarak da anılmaktaydı. büyük bir ihtişama ve görkeme sahip olan saray, bugün düğün, balo, parti gibi organizasyonların düzenlendiği bir mekan halini almıştır. böyle bir mimariyi görmek, geçmişten bir hava solumak isteyenlerin çeşitli organizasyonlar için uğrak yeri olmuş, bir çok yerli yabancı turisti ağırlamaktadır. fotoğraf

    yıldız sarayı
    beşiktaş, ortaköy ve balmumcu arasında yer alan yıldız sarayı tarihe tanıklık etmiş mekanlardan biridir. bizans dönemine kadar dayanan tarihi dokusuyla günümüzde müze olarak kullanılan yıldız sarayı'nda sultan ıı. abdülhamit'in kişisel eşyaları sergilenmekte ve turistlerin ilgi odağı olmaktadır. aynı zamanda içerisinde yıldız sarayı tiyatrosu ve sahne sanatları müzesi de bulunmaktadır. fotoğraf

    kapalıçarşı
    kapalıçarşı istanbul'un merkezinde yer alan, tarihi dokusu ve alışveriş yapılacak bir çok mekanı içerisinde barındırması nedeniyle turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşır. gün içerisinde yarım milyon insanın uğradığı bile bilinmektedir. özellikle yabancı turistlerin uğramadan ülkelerine dönmedikleri bir yer olan kapalıçarşı, her gün bütün ihtiyaçları karşılayacak dükkanlarıyla gözde mekanlardan biridir. adeta bir şehri andıran kapalıçarşı fatih sultan mehmet tarafından tarafından insanların yaptıklarını sergileyip satmaları için yaptırılmıştır. fotoğraf

    mısır çarşısı
    istanbul'un en eski kapalı çarşılarından biri olan mısır çarşısı aktarlarıyla, kuruyemiş ve şarküteri ürünlerinin satılmasıyla meşhur bir mekandır. turistlerin özellikle alışveriş için tercih ettiği gözde mekanlardandır. 1600 yılında turhan sultan tarafından yaptırılan mekan, pazar günleri de açık olma özelliğiyle cezbedicidir. istanbul'da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alır. fotoğraf

    bakırcılar çarşısı
    özellikle yabancı turistlerin dikkatini çeken bakırcılar çarşısı beyazıt semtinde yer alır. kazan, tencere, mangal gibi bakırdan yapılan eşyaların sergilendiği ve satışa açık olduğu sıra sıra dükkanlar çevresini sarmaktadır. turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan bu bakır işlerinin bulunduğu bakırcılar çarşısı mutlaka görülmesi gereken, çok bilinmeyen mekanlardandır. fotoğraf

    tekfur sarayı
    bizans imparatorluğu'ndan günümüze kadar gelen tekfur sarayı bugün az duyulsa da edirnekapı semtinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. tarihi olayların gizemini çözmed adına yapılan arkeolojik çalışmalar ise hala devam etmektedir. bu nedenle ilgi çekici ve görülmeye değer tarihi yapılardan biridir. fotoğraf

    miniatürk
    miniatürk bir çok eserin maketlerinin sergilendiği bir mekandır. topkapı sarayı, anıtkabir, mevlana türbesi gibi çeşitli yapıtları burada maket olarak toplu halde görmek ve hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. 2003'ten beri turistlerin istanbul'a adım attıkları andan itibaren ilk gidecekleri ve mutlaka görülmesi gereken mekanlar arasında yer alır. fotoğraf

    hidiv kasrı
    mısır'ın son hıdıvi abbas hilmi paşa tarafından italyan bir mimara yaptırılan hidiv kasrı 1907 yılında bitmiş ve dönemin mimari özelliklerini taşımaktadır. günümüzde düğün gibi çeşitli organizasyonların yapılabildiği, gidilip, görülebilecek yakınlarında bir çay molası verilebilecek bir mekandır. fotoğraf

    kız kulesi
    istanbul boğazı'nda salacak açıklarında yer alan küçük bir adacık üzerinde konumlanmış bir kuledir. hakkında neden yapıldığına dair çeşitli rivayetler ve efsaneler bulunan kız kulesi bu gizemi anlayabilmek adına bile görülesi mekanlardandır. günümüzde eşinizle, dostunuzla gidebileceğiniz, romantik bir akşam yemeği ya da rutin dışında bir öğle molası için gidilebilecek ve yapısıyla mutlaka görülmesi gereken tarihi bir mekandır
    fotoğraf

    ...devamı gelecek...

  • küçük kardeşlerin dünyaya geliş amacı abla ya da abilerine hizmet etmek; anneler sizi biz yalnız kaldık diye doğurdu, lütfen işinizi yapın.

  • ver mehteri dedirten aciklamalar.

    on tane almanca kaynaga baktim, ama hic birisinde bakanin agzindan cikmis öyle bir cümle bulamadim. tam tersine bu sorunun iki ülke arasinda diyalog ile cözülmesi gerektigini belirtmis alman disisler bakani.

    ama tabi medyamiz (sagci yandas, solcu yoldas farketmeksizin) atese körükle gitmeyi tercih ettigi ve sevdigi icin ve de bu haberlerin daha fazla okunduklarini bildikleri icin bu tarz carpitma bilgileri paylasmaktan utanmiyorlar.

    --- spoiler ---
    die gesprächsfenster zwischen griechenland und türkei müssen jetzt weiter auf- und nicht zugemacht werden. dazu brauchen wir nun statt neuer provokationen endlich schritte der entspannung und einen einstieg in direkte gespräche. das wollen wir nach kräften unterstützen, heute auch vor ort.
    --- spoiler ---

    kisaca aciklamak gerekirse, bakan twitinde diyor ki:
    yunanistan ve türkiye arasindaki görüsmeler bu sürecte kapatilmamali tam tersine acik tutulmalidir. bunun icin yeni provokasyonlar yerine direk müzakerlerin baslamasi ve orta yolun bulunmasi gerekiyor.

    bunu diyen adamin, bu twiti kendi sayfasinda dururken "biz yunanistan'in yanindayiz" demesini gercekten de inandirici buluyor musunuz? cevabiniz evetse, tebrikler.

    kaynak 1

    almanca kaynak 2
    alman bakanin twiti

    edit: imla.

  • ben de başdanışmanın troll avına düşüp cevap vereyim. bırak yunanları, sadece yunanistandaki türklerin önüne sandığı koy, yunan vatandaşlığından çıkıp türk vatandaşlığına geçeceksiniz de, bırak yüzde 50'yi yüzde 10 evet çıksın, oyumu akp'ye vericem. ulan adamların zaten türkiye'ye gelip vatandaşlığa geçme hakkı var kökenlerinden dolayı. onlar bile tenezzül etmiyor, ayda 500 euro işsizlik maaşı alan yannis, o koşulları bırakıp, ayda 800 lira asgari ücretle haftada 60 saat çalışan hamzayla aynı koşullarda yaşamayı seçecek. ba ba ba ba. fantaziye bak.

  • çekin gidin işinize bakın.

    arkadaş kalalım tuzağına asla düşmeyin.
    tümüyle iletişiminizi kesin.

    başlıkta erkekleri iğdiş etmeye çalışan manüplatörlere de kulak asmayın.
    nazmış niyazmış, tekrar deneyin ısrarcı olun diyenlere itibar etmeyin. sümüklü böcek olursunuz.

    kadın ödül değildir, dolayısıyla kazanılacak bir şey yok. karşılıklı çekim varsa olur zaten.
    kendisini değersizleştiren birine kadının saygı duymasını da beklemeyin.

    şunu da unutmayın,
    sizi reddeden kadın sizi istemiyordur.
    hiçbir kadın ilgi duyduğu erkeği naz vs gibi saçmalıkar yaparak riske atmaz.

    size hayatının kapısını kapatanın, bacasından girmeye çalışmayın. paspas kadar değeriniz olmaz. aksine tiksinti uyandırırsınız.