hesabın var mı? giriş yap

  • ankara - altınpark'ta bir çay bahçesi. arkadaşımla birlikte birer çay içer konuşuruz diye gitmişiz. iki kişiyiz ve başka müşteri yok. çay bahçesini yeni devraldıkları belli çünkü şark köşesinde yerleri olduğunu 3 defa hatırlattılar.

    garson- (arkadaşıma) ne alırsınız?
    arkadaşım- iki çay lütfen
    garson- (bana) siz ne alırsınız?
    ben- ben arkadaşın çaylarından birini içerim.
    garson- ????????

  • altın neden artar?

    -altın küresel ekonomiye dair beklentiler bozulunca destek bulur; şu an küresel ekonomiye dair beklentiler son derece olumsuz.

    - altın enflasyon ve küresel likiditenin artmasından destek bulur. abd, 2 trilyon; japonya ve almanya yaklaşık 1 trilyon dolarlık destek paketleri açıkladı ayrıca bu paketlerin önemli bir kısmının helikopter para (helikopter para nedir) olarak tüketiciye yönlendirecek olması ayrıca enflasyon açısından(altın için de) pozitif.

    - altın emtia sınıfı bir varlıktır ve emtia cinsi varlıklar değerlenince altın da destek bulur. başta petrol olmak üzere emtialarda toparlanma var.

    - altının dolar ile ters korelasyon içinde olması beklenir. her kriz aynı zamanda dolar likiditesi krizidir. normal zamanlarda doların ciddi şekilde negatif etkilenebileceği birçok faktör içinde bulunduğumuz şartlarda pozitif olabilmektedir. (dolar likiditesi neden önemli) altın dolar ile ters korelasyon içinde hareket etmezse gram altın yatırımcısı bundan pozitif etkilenir. doların değerine gelince dolar endeksi eşik değerin üzerine çıkmış durumda ama türk lirası pozitif ayrışıyor olsa bile gelişmekte olan para birimlerinde değer kaybı dxy'deki artış ile izah edilemeyecek seviyede. dolar endeksi yıl başından beri %3-4 prim yaptığı halde gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybı %15-30 bandında. türkiye bir miktar pozitif ayrışıyor olsa da tl'de de doların değer artışı ile izah edilemeyecek bir değer kaybı var.(gelişmekte olan ülke para birimleri neden baskı altında)

    - borsalar ile altın arasında ters korelasyon görmeye alışığız ama geçmiş krizlerde de altının stresin artmaya başladığı ilk dönemlerde likidite korkusu ve teminat çağrıları sebebiyle bütün varlıkların herhangi bir mantık aranmaksızın satış yemesine şahit olmuştuk ve ardından stres azalması ile(vix endeksinden takip edilebilir/vix endeksi nedir) altın dahil her türlü varlığın düzeltme yapması görülen bir yatırımcı davranışıdır.

    -altını pozitif etkileyecek bunca gelişmenin yanında bir de salgın sebebiyle dünyada madenler kapanıyor o yüzden küresel arz sorunu var; bunun dışında var olan altının da talebe ulaşması(lojistik, teknik sınırlılıklar) konusunda sorunlar var; bu da spekülatörlerin altını yükseltmesi için hikayeler üretmesini sağlıyor.

    özetle şu ana kadar altın için pozitif olabilecek neredeyse her şey çakıştı; tabii ki dikkatli olmalı çünkü terazinin diğer kefesinde de şu var contango nedir

  • (supermen tşörtü ile servis yapan genç kız garsona)

    - tişikkirlir sipirmin

    --- spoiler ---

    söylenebilseydi şahane olacaktı, söylenemedi bile, o kadar da gaz verdik arkadaşa
    --- spoiler ---

  • lan oğlum ben de 86’lıyım şu adamın yaşını abartıp durmayın alınıyorum üzülüyorum ya.

  • üyesi olmayanların okuduğunu anlama problemi olduğunu gösteren dernektir. yahu adam “robot süpürge aldığına pişman olanlar” demiş ama gelen giden ne kadar “memnun olduğundan!” bahsetmiş. arkadaşlar tamam hepinizin robot süpürgesi çok iyi kabul ama bırakın da memnun olmayanlar gerekçelerini açıklasın. anlatsınlar da neden memnun olmadıklarını bilelim değil mi ama?

    öğretmen: çocuklar kalemi olmayan var mı?
    öğrenci: benim var öğretmenim!

  • yunan halkıdır. bundan sonra da kimse "yunanlarla biz çok benziyoz, sadece din farklı" diye ötmesin. belli ki adamların iq ortalaması bizimkini üçe katlar.

  • devletin en üst düzeydeki güvenlik toplantısı dinlenmiş, ses kayıtları youtube'a düşmüş, istihbarat teşkilatı ve dışişleri'nin başbakanın bilgisi dahilinde kendi toprağına, kendi askerlerine saldırı düzenleyerek komşularından biriyle savaş çıkarmak için gerekçe yaratmaya çalıştığı ortaya çıkmış, ağzımız açık bunu algılamaya çalışıyorken, yarım saat sonrasında başbakanın helyum çekmiş gibi bir sesle düzenlediği mitingi izleyip katıla katıla gülmeye başlamamız sonucunda ortaya çıkan durum. son 3,5 ayda yaşadıklarımızla iyi bile dayandık aslında. fazla hunisi olan var mıydı?