hesabın var mı? giriş yap

  • kucuk olcekli tipik turk esnafidir. alisverise gitmissinizdir ve misal kazak alacaksinizdir. kazagi denersiniz, hosunuza gider ve almaya karar verirsiniz. ancak hemen hemen her turk insani gibi pazarlik yapacaksinizdir dukkan sahibiyle etiket fiyati uzerinden indirim yaptirabilmek icin. olaylar gelisir;

    siz: "bu kazak guzelmis? etiket fiyati uzerinden ne kadarlik bir indirim yapabilirsiniz?"
    esnaf: "valla, biz, bize gelis fiyatiyla satiyoruz bu kazagi" (ic sesiniz: at yalani .... inanani seklindedir)
    siz: "olur mu ya? bu cok pahali. alaman ben bu kazagi bu fiyatiyla. yapin artik bir indirim (israrlar, israrlar, israrlar)."
    esnaf: (imana gelir) "tamam o zaman bakalim ne yapabiliriz" der

    ve hastasi oldugum surec baslar. esnaf, masasinin ustunde duran devase hesap makinesini (devasa hakikatten, boyle kafam kadar, devasa olmasina devasa ancak ironik bir sekilde ancak dort islem yapabiliyor) alir ve diffirential equation cozermis edasiyla bir o tusa bir bu tusa pasar. derin dusunur. ve

    esnaf: "valla en son bu olur, daha azi bizi kurtarmaz" der ve hesap makinesinde cikan sayiyi size gosterir. (ic sesiniz: hani lan size gelis fiyati buydu? seklindedir ve hala inanmazsiniz o kadar cok tusa basip bu sayiyi bulmasina)
    siz: "tamam o zaman aliyorum" der, odemenizi yapar ve iyi gunler dileyerek dukkandan ayrilirsiniz. esnaf ise bir sonraki musterinin gelmesini ve bu baglamda bir sonraki hesap makinesini kullanimini dort gozle beklemeye koyulur.

  • var olan ve native speaker olmayanlar arasında en çok hataya sebep olan farktır.

    home: genel olarak yaşam alanı. bu bi tren vagonu falan da olabilir.
    house: müstakil ev.
    apartment: apartman dairesi

    mesela apartman dairesine house diyemezsiniz. ama home diyebilirsiniz.
    aynışekilde house da home 'dur.

    ama home dendiği zaman neyin kastedildiğini anlamak için house mu apartment mı diye sormanız gerekebilir.

    edit:
    yoğunlukla " flat nerde hacı" diye mesaj aldım.
    flat'i de ekleyelim madem.

    flat: yoğunlukla her odası aynı seviyede bulunan mimariye sahip mekanlar için kullanılır.
    house kavramı hem ingiltere'de hem amerika'da genelde dubleks olur ya da bi bodrumu falan bulunur. o yüzden çok fazla flat denmez.
    eğer house 'un bodrumu yoksa ve sadece zemin katı varsa ona flat denilebilir. fakat bu özelliğe sahip bi mekan çoğunlukla apartman dairesi olduğu için apartment 'a da sıklılkla flatdenir.
    adı üstünde; flat. düz. plaka.

  • galerinin size polo parasına audi tt verip, ayda maksimum 50 liralık yakıt koyabilirsin, sonra arabayı iterek kullanırsın demesi gibi bir olay.

  • p. l. travers'in 1934-1988 yılları arasında yazdığı sekiz ciltlik kitap serisi ve kitaptan uyarlanan* meşhur 1964 yapımı disney filmi.

    her insan, ama özellikle her kadın için rol modeli olabilecek bir karakterdir mary poppins. aynı bünyede hem nezaketi hem de sağlam duruşu, hem duygusallığı hem de mantığı, hem estetiği hem de pratikliği, hem neşeyi hem de ciddiyeti, hem anaçlığı, sevgi doluluğu ve duyarlılığı hem de sert duruşu barındırabilen bir karakter. kendisi özellikle o dönem için kadınlara biçilmiş işlerden biri olan dadılık yapıyor ama bunu yaparken her zaman kendi kurallarını koymayı ve arkasında durmayı başarıyor. yalnız yaşıyor ve zamanı gelince gitmek ve kalmak arasında bocalamadan uçup gidiyor başka bir yere, başka insanların arasına, başka hayatlara dokunmaya. kaldığı yerde, kaldığı süre boyunca, birlikte kaldığı kişilere tüm sevgi, şefkat ve gerekli disiplini veriyor ama bağlanmıyor. bir yandan geleneksel kadın özelliklerini barındırırken, bir yandan da gelenekselin çok uzağındaki özellikleri de onda görüyoruz. ne istediği ve ne olması gerektiği konusunda net ve bunu düzgün bir şekilde dile getirebiliyor. duygusal olmasına rağmen duygularının esiri olmuyor. kitabın yazıldığı dönem için fazlasıyla yenilikçi bir karakter ve bunu gelenekleri paramparça etmeden yapıyor.

    1964 yapımı film klasik bir disney filmi. hayatta en önemli olanın aile olduğu vurgulanıyor. mary poppins ise aileye gönderilen bir hatırlatma. sözde çocukların dadısı ama karakteri ve yaklaşımıyla çocuklardan çok mr. ve mrs. banks'in hayatlarına etki ederek onlara asıl önemli olanın aile olduğunu hatırlatıyor ve tekrar mutlu olmalarını sağlıyor. son sahne çok tatlıdır... mary poppins evden ayrılması gereken zaman geldiğinde buruktur ama "pratically perfect people never permit sentiment to muddle their thinking" der. bunu derken hafif kendini kandırır gibidir ama sonunda her zaman olduğu gibi dediğini yapar. yüzündeki buruk tebessümle bir aileyi daha mutlu bir şekilde bırakarak uçar gider rüzgarla birlikte başka bir diyara.

    bu ay sinemalara 'mary poppins returns' geliyormuş. umarım üzmez...***

  • siz meyve sularının o reklamlarda gösterdikleri tazecik, pırıl pırıl parlayan meyvelerden üretildiğini mi düşünüyorsunuz? *

  • ulan bu ronaldo nasıl bir adam ya. james adama dünyanın en kolay golünü attırıyor. adam sanki golü kendi yaratmıs da atmış gibi kendi şovunu yapıyor, yanına gelen james' i görmezden geliyor falan.

  • son aylarda tatil ve otel rezervasyon sitelerinde yaşanan, özellikle rezervasyon (aka. booking) süreçleri hakkında sözlükte olsun, reel hayatta olsun bir çok sorunla uğraşan kişilerle karşılaştım. forumumuzda bu konu hakkında bir başlık aradım, mamaffih bulamadım. sonra insanlık vazifemi yerine getirmek için bu işin amatörlerine yol göstermek amacı ile bilgi vermeye karar verdim. ripleri unutmayalım;

    (not: başlığa booking.com yazdım ama siz ilgili tüm site veya kurumlar için kullanabilirsiniz. )

    booking.com, tatilsepeti.com, hotels.com v.b. siteler en temel anlamı ile tatilci ile otelleri buluşturan, tatilciye otelleri değerlendirme ve tatilcinin belirlediği şartlarda ona uygun otel seçenekleri sunan faydalı sitelerdir. anlatacağım yöntemler hem yurtiçi, hem yurtdışı oteller için geçerli olabilecek türde tavsiyeler olacaktır ama yazının ruhu yurtdışı tatil planlayanlar baz alınarak yapılacaktır.

    1) otelin ücreti:

    -yurtdışındaki oteller genelde gecelik oda ücreti bazlı çalışırlar. bununla birlikte müsait otel araması yaparken arama butonundaki kalacak kişi, tarih aralığı ve oda sayılarının doğru girilmesi çok önemlidir. 3 kişi gideceğiniz tatile 1kişi/1 oda için arama yaparsanız çok sağlıklı sonuçlar gelmeyebilir. kaç kişi gidip, kaç oda tutup, kaç gece kalacaksanız mutlaka o sayıları girin. son ekranda karşınıza gelecek tutar tamamen sizin ihtiyacınız olan fiyat olacaktır.

    -otel ararken mutlaka farklı sitelerden karşılaştırmalı arayın. örneğin x otelinin fiyatına bakarken aynı otelin tripadvisor.com, hotels.com gibi sitelerdeki fiyatlarını mutlaka kontrol edin. bazen siteler özelinde sizin gideceğiniz tarihlerde beğendiğiniz otelin kampanyası denk geliyor ve çılgın fiyatlara konaklanabiliyor.

    -yurtdışı tatillerinde, özellikle usd, eur ve gbp'nin çılgın attığı bu günlerde fiyat tabii ki önemli ama ucuz diye her otele atlamayın. turizm merkezlerindeki otellerin en kötüsü bile belli standartları tuttururken, merkezlerin biraz dışında ve merkez olmayan lokasyonlardaki oteller fecaat olabiliyor. bu nedenle otel hakkında yazılan yorumlara mutlaka bakın. özellikle tripadvisor.com'daki yorumlar hayat kurtarabiliyor. haaa "2 gün kaldım, 1 temiz havlu verdiler :(", "otele vardım kimse yüzüme gülmedi :,,(" gibi noktalara takılıyorsanız siz bastırın parayı güzel bir otelde kalın. çünkü türkler hiç birşeyden memnun olmaz otelde.

    - çok ucuz değilse otele site üzerinden ödeme yapmayın, ön ödeme almayan otelleri tercih edin. bazısı kk numarası ister garanti olsun diye, sanal kartı verip sonra limiti sıfırlayın. ödemeyi elden yapın, belli olmaz gidemezsiniz veya oteli değiştirmek isterseniz, iade süreçleri sıkıntılı olabiliyor.

    2) otelin lokasyonu:

    - gideceğiniz otelin lokasyonu çok önemlidir. örneğin barselona veya londra diye arattınız diyelim, site size barcelona ve londra bölgesinde bulunan tüm otelleri süzüp getirir. zone 1'de londra/barselona'da, zone 4'te :) bir anda kendinizi havalimanına 150 km, şehre (eğlenceye, müzelere, hayata) son otobüsü saat 10:00'da olan 50 km uzakta bir yerde bulabilirsiniz. o nedenle iyi araştırma yapılmalı ve otelin lokasyonu mutlaka google haritalardan falan kontrol edilmelidir.

    - otel mümkün olduğunda merkeze, olamıyorsa merkeze/gezeceğiniz yerlere 1 otobüs veya metro ile ulaşabilecek bir yerde olmalıdır. bu ulaşım masraflarınızı düşüreceği gibi şehir hayatını kaçırmanızı da engelleyecektir. bunun için otelin lokasyonu hakkında yorumları okumanızı, hatta bunun için otele mail atmanızı öneririm.

    -eğer yaşlı başlı, aman ağzımın tadı kaçmasın gibi bir tip iseniz çok da merkezde kalmayın. örneğin barselona'da merkez diye la rambla üzerindeki bir otelde kalabilir ama zabbaha kadar sesten gözünüzü kırpmayabilirsiniz. bu nedenle yine misafir yorumları kısmına dikkatlice bakın. eğer otel sesli falan yazıyorsa size uygun değil demektir.

    3) oda özellikleri:

    kendi bütçemize uygun, merkezi sayılabilecek bir yerde otelimizi bulduk. sıra geldi oda özelliklerine;

    - odalarda tv, klima, özel duş, ısıtma sistemi gibi temel özelliklerin durumuna mutlaka dikkat edin. yoksa yazın 40 derece sıcakta, kışın 5 derece soğukta uyuyamayabilir, tuvalet konusunda hassasiyetiniz varsa büyük hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. bütçeniz özelinde mümkün olduğunca özel odalarda konaklamaya çalışın.

    - eğer hostel'de kalınacak ise yine duş ve tuvalet durumuna dikkat edin, yorumlarda mutlaka okuyun. çünkü bazı hostellerde temizlik rezil ötesi olabiliyor. yabancılarda hiç yok ama bizim türklerde büyük abdst yaparken çıkan ses konusunda büyük bir hassasiyet vardır. buna alışın

    - otelin temizliği hakkında dengeli olun. ucuz otelde kalıyorsanız temizlik hakkındaki yorumları mutlaka okuyun. yabancılar temzilik konusunda bizim kadar hassas değil, temizlik hakkında yorumlar içinize sinmiyorsa rezervasyon yaptırmayın.

    - oda hakkındaki beklentileri düşük tutun. mesela benim 2 kriterim vardır; sırtım yatak görsün, duşu/lavabosu temiz olsun bana yeter. bu nedenle rzv yaptırdığım otellerde asla hayal kırıklığına uğramadım. unutmayın, ne kadar ekmek, o kadar köfte.

    - sitede yer alan otelin kullanıcı bazlı değerlendirme puanlarına mutlaka dikkat edin. booking.com özelinde 7/7,5 puan üzeri oteller genelde iyidir.

    - kullanıcı puanları yetmez, sıralamaya da dikkat edin. kalmak istediğiniz oteller sıralamada ortalama puan sıralamasında ilk %25 içinde olursa iyidir, sorun çıkarmaz. ucuz fiyatlı arıyorsanız ilk %50 içinde olursa da işinizi görür. diyelim çok uygun fiyatlı, konumu süper ama sıralamada son %25 içinde bir otel buldunuz. fotolarına bakın, yorumları okuyun, içinize siniyorsa rzv yaptırın. ben bir iki defa kaldım bu tip otellerde çılgın fiyatlara. artık şansıma mı diyeyim yoksa beklentilerimin düşük olmasına mı? en ufak bir problem yaşamadım.

    şimdilik bu kadar, aklıma gelen başka bir şey olursa ekleme yaparım. eksik veya yanlış bir bilgi varsa ilgili arkadaşların düzeltmesini beklerim.

    hayırlı forumlar...

  • aslında kendisinin ve fedonun emdiği güneş ışınları sayesinde küresel ısınmaya bir nebze de olsa dur diyebiliyoruz ama kıymetini bilemiyorsunuz işte. işiniz gücünüz bok atmak, yılansı gece faresi ibneler sizi.

  • expert: uzman

    performance: performans

    disease: hastalık

    cancer: kanser

    kezbanietzsche: fatal error

    edit: yukarıdakilerden bağımsız olarak konuşacak olursam wi-fi açık yatanın çocuğu doğu perinçek gibi olabilir diyebilirim. gece yarısı "sen wi-fi açık uyudun!" diye gelip uykunuzu haram edebilir.