hesabın var mı? giriş yap

  • ben yazları arabama çocuk kitapları stoklarım. ışıklarda su satan veya para isteyen çocuklara veririm. ışığın yanmasına uzun süre varsa hepsini gösteririm, içlerinden seçerler vs.

    bir gün bir ışıkta bir oğlan çocuğuna sherlock holmes vermişim. aradan birkaç hafta geçti. başka bir ışıkta baktım yine aynı çocuk. abla sen o dedektif kitabını veren abla değil misin dedi, evet benim dedim. abla kitap çok güzeldi, başka var mı diye sordu. ben de yanımda yok ama alırım dedim. aldım, arabaya koydum ama çocuğu tekrar göremedim maalesef.

    bir keresinde de bir çocuğa verdim bir kitap. eve geldim. bizim semtteydi zaten. bi yarım saat sonra arkadaşım aradı, ışıklardaki çocuğa kitabı sen mi verdin, direğin dibine oturmuş okuyor diye.

    10 kitap veriyorsam, 2'si okuyor kesin. diğerleri atabilir ya da satabilirler. 2 kişiye hayal kurdurup, gelecekleriyle ilgili bir şeyler düşündürebildiysem yeterli.

    debe editi: herkese güzel düşünceleri için çok teşekkür ederim.

    organ nakli hayat kurtarır. organlarınız bağışlayın. karaciğer ve böbrek için canlı verici bile olabilirsiniz. korkmayın. hayat kurtarın.

  • türkiye senin yaşadığın il veya ilçeden ibaret bir ülke değil . cehalet senin bildiğin boyutların fersah fersah üzerinde bir kavram. halı çok güzel bir ev eşyası.

  • tansiyonu çok yüksek bir doctor strange in the multiverse of madness trailer'ı ile karşılaştık. gördüklerimi hemen yorumlamak istesem de öncelikle kamera arkasına biraz bakmamız lazım. film ilk kez açıklandığında bilindiği üzere yönetmenlik koltuğunda ilk doctor strange filminin de yönetmenliğini yapmış olan scott derrickson vardı. ama belli bir süre sonra derrickson ile marvel studios yaratıcı fikir ayrılığı yüzünden yollarını ayırdı. derrickson ile marvel ciddi şekilde farklı filmler yapmak istiyorlardı. marvel event filmi istedi. derrickson ise doctor strange'e odaklanmak istedi. tam manasıyla bir devam filmi yapmak istedi.

    mcu için konuştuğumuzda süregelen büyük hikayeyi asla arka plana atamayız. tekil başarılı filmler çekmek önemli olsa da her filmin tamamlanması gereken bir büyük resmin parçaları olduğunu biliyoruz. bunun ne kadar doğru olup olmadığı ya da kriterin bu olup olmadığı başka bir tartışma konusu ama mcu temeli itibariyle bu. ilk filmi seven biri olarak derrickson'ın ayrılması beni üzmüş olsada kevin feige'nin büyük planına her zaman daha fazla güvendim.

    derrickson'un ayrılığının ardından marvel studios belki de olabilecek en iyi yönetmeni filmin başına getirdiğini duyurdu; sam raimi. raimi, mcu'ya katılana kadar mcu dışında en fazla tanınan, en kariyerli ve gerçekten auteur özellikleri olan belki de tek yönetmendi. chloe zhao mcu'ya katıldıktan sonra oscar aldı. taika waititi bir kesim tarafından bilinse de ragnarok'tan sonra gerçek manada popüler hale geldi. raimi ise bambaşka bir durum. fragmanı izlediğimizde kesinlikle bu filmin raimi tarafından çekildiğini anlayabiliyoruz. raimi kendi tarzını yansıtmayı başarmış. korku elementlerini de kullanmayı bilmiş. raimi'nin bu filmin yönetmeni olması filmin ve olası devam filminin başına gelen en iyi şey olabilir.

    fragmana geçelim artık. doctor strange'in gördüğü kabuslar ile fragmanı açıyoruz. strange her gece aynı rüyayı gördüğünü söylüyor. ilk teaser'da da gösterilen paralel evrenlerden birinin sanctum sanctorum'unu görüyoruz. o evren ve o evrenin doctor strange variant'ı ile ilgili çok olay olacağı belli. daha sonra america chavez'in yakalandığını ve karşısında bir yaratık olduğuna şahit oluyoruz. arkasında da başka evrenlere açabildiği yıldız şeklinde portallar var. bu sahnedeki yaratığı şu an için ne olduğunu söylemek güç. ama sahnesin çok güzel çekildiğini söylemek mümkün.

    paralel evrenler demişken şunu çok net belirtmek lazım ki bu filmle birlikte gerçek anlamda paralel evrenler ve variantlar hikayesi başlıyor. spider-man: no way home için paralel evren öğeleri bildiğimiz marvel evrenine geldi demiştim. işte bu sefer biz diğer evrenlere gidiyoruz. en az 3 doctor strange variant'ı ve en az 2 wanda variant'ı kesin. ilk doctor strange elbette bizim bildiğimiz doctor strange. diğeri defender doctor stange. at kuyruğu saçı olan. sonuncusu da şimdilik evil doctor strange diyeceğim karakter. evil doctor strange bence what ıf'teki değil. başka bir variant olacak. fragmanın sonunda gördüğümüz zombi benzeri doctor strange'in evil doctor strange ya da corrupted defender doctor strange olduğunu düşünüyorum. ama bunlar tabi bir çıkarım sadece.

    en az iki wanda demiştim. bizim tanıdığımız wanda bu filmde çocuklarını multiverse'de aramaya çıkacak. ama sadece astral boyutta başka evrenlere gidebilecek. fiziksel olarak gitmesi için america chavez'e ihtiyacı olacak. normal kıyafet olarak gördüğümüz wanda başka bir evrenin wanda'sı. o evrende çocuklar gerçek ve sağ. bizim wanda o evrenin wanda'sını astral olarak ele geçirecek ve bedenini kullanacak. tabi bu süreç muhtemelen bizim wanda'ya da o kullandığı bedene de zarar verecek.

    şu anda fragman ile ilgili en çok tartışılan şey patrick stewart versiyon xavier. evet filmde xavier var ve patrick stewart tarafından canlandırılacak. ama fox filmlerindeki versiyon olmayacak. patrick stewart'ın olduğu filme özgü bir xavier variant'ı göreceğiz. o sahnede dikkat çekici bir çok unsur var. doctor strange'in tutuklanıp önüne çıkarıldığı heyet yüzde 99 multiversal ılluminatı. çizgi romanlarda ılluminati çok güçlü ve zeki süper kahramanların kurduğu dünyanın gidişatı ile ilgili önemli müdahalelerde bulunan bir grup.

    çizgi roman ana sürekliliği earth-616'da ekip doctor strange, reed richards, namor, xavier, ıron man ve black bolt'tan oluşuyor. biz filmde bunun multiverse halini göreceğiz. xavier'de bu ekibin başı olacak. çizgi romandan bildiğimiz ekip full'de olabilir farklılıklarda olabilir. şu an bilemiyoruz. çeşitliliği arttırmak ve 6 sayısı ile sınırlı kalmamak için sempatizan olarak başka karakterlerde eklenebilir. filmde ekipte monica rambeu versiyon captain marvel'ın da olması bekleniyor ki wanda ile dövüşen büyük ihtimalle o (karaktere zoom yapınca kozmik güç kazanmış superior ıron man'e de benziyor aslında.) what ıf animasyonundan captain carter bekleniyor ki onu da posterde tease ettiler. iki fragmanda da gördüğümüz baron mordo yine bu ekipte olabilir.

    yine aynı sahne de konuşulması gereken en önemli şey ıron manvari ultron robotları. ılluminati ekibinde ultron robotlarını kontrol eden bir ıron man'in olması bekleniyor. variant ıron man ile ilgili de çok büyük bir oyuncunun ismi geçiyor. öncelikle şunu söylemek lazım multiverse'e girdiğimiz anda artık sınırlar kalkmış oluyor. daha önce mcu dışında marvel filmlerinde oynamış herkes, ismi geçmiş ama role gelmemiş herkes, önümüzdeki filmlerde role gelebilecek herkes yani akla hayale gelebilecek herkes bu film ve devamındaki multiverse hikayeleri için masada. ben çok çok büyük cameolar bekliyorum.

    kısa kısa gördüğümüz şeylerde var. mesela prehistoric döneme ait bir kare gördük. belki savage land olabilir. gargantos'u daha fazla gördük. (büyük ihtimalle haklar yüzünden shuma-gorath değilde bu ismi kullanacaklar.) fragmanın final sahneleri mükemmel. şu an diyecek bir şey bulamıyorum onlara. zombi benzeri strange bildiğimiz variantlardan mı ? yoksa dördüncü bir variant mı ? onu şimdilik kestiremiyorum. darkhold'un doctor strange tarafından kullanıldığını görüyoruz. orası da çok önemli şeylere sebebiyet verecektir. kamar-taj'a saldıran kişinin scarlet witch olduğunu da tv spot'ta görüyoruz.

    multiverse hikayesi bu filmle sonlanmayacak. aksine daha da güçlenerek devam edecek. multiverse of madness sadece ara durak. ant-man and the wasp: quantumania, loki ikinci sezon, olası bir avengers 5 filmi hep bu hikayeden ilerleyecek. fantastic four'un tercih edeceği hikaye bile multiverse ile ilgili olabilir. ınfinity saga ile anlatılan ınfinity stones ve thanos hikayesi buzdağının sadece görünen kısmıydı.

    fragmanın şu ana kadar ki en iyi mcu fragmanlarından biri olduğu kesin. çok heyecanlı, harika bir fragman olmuş. filmi sabırsızlıkla bekliyorum.

  • on yaşlarında sakat bir çocuğun, tekerlekli sandalye yerine, bebek arabasında taşınmak zorunda kalındığını gördüğün an. muhtemelen o her yeri dökülen bebek arabasını da başkası vermiştir çünkü çocuğun annesi 1,5 lira olan otobüs parasını bile zor denkleştirdi, ''1 lira olsa olmaz mı? daha geri döneceğiz bir de'' dedi. muavin gencin bile gözleri oldu ''abla hava sıcak, su alırsınız, para istemez bizden olsun'' dedi. bizim kampüsün girişindeki araştırma hastanesinde onlar inene kadar kimseden çıt çıkmadı.
    insanların böylesi zorluklar yaşadığı bir ülkenin vatandaşı olmaktan utanıyorum...

  • çalışma bakanlığı tarafından hazırlanıp işçi cinayetlerine ilişkin patronu ve devleti aklamaya yönelik yayınlanan kamu spotu

    eskiden gizli gizli yaparladı böyle algı yaratma işlemlerini fakat artık demek istedikleri şeyi kendi kesimleri anlamaması endişesinden spotunun sonunda "iş kazası diye bir şey yoktur" yazma ihtiyacı da hissetmişler.

    gözlerimiz "fıtratında var" cümlesini aradı...

  • sabah 10'dan önce, akşam 10'dan sonra gereksiz mevzular için telefonumu meşgul edenlere hödük gözüyle bakıyorum. öğrenin bir zahmet şunu.

    bir de bir hanımla sokakta yürüyorsanız er kişi olarak, kaldırımın yola yakın tarafından yürümeniz önemlidir.

  • köpekbalıklarının bir balıktan daha fazlası olarak anılmasını ve insan avcısı olarak görülmesini sağlayan saldırılardır.

    bugünlerde köpekbalıkları hakkında konuşmak dahi birçok kişinin korkuyu hissetmesi için yeterli olsa da bu, her zaman bu şekilde değildi. steven spielberg'in jaws'ı (1975) insanları okyanusta yüzmemeye ikna etmeden önce bir dizi köpekbalığı saldırısı paniğe yol açtı ve köpekbalıklarına kötü bir ün kazandırdı.

    1916 yazıydı, okyanusta yüzmek insanlar için halen yeni bir zaman geçirme deneyimiydi. oluşan sıcak hava dalgası daha çok insanı sahile çekiyordu. insanlar okyanusta köpekbalıklarının olduğundan haberdardı ancak bu konuda oldukça umursamazlardı. yaygın görüşe göre köpekbalıklarının büyük ve sivri dişleri insanları avlanmak için olsa da insanlar av olamayacak kadar büyüktü. ancak, 12 gün boyunca new jersey kıyılarında gerçekleşen bir dizi köpekbalığı saldırısı sonucunda 4 kişinin ölmesi 1 kişinin de ağır yaralanmasıyla her şey değişti.

    ilk kurban, beach haven'da akşam yüzmek için denize giren 25 yaşındaki charles vansant'tı. bir şey bacağını ısırdı ve büyük bir parça kopardı. sonunda kan kaybından hayatını kaybetti.

    bu ilk saldırının ardından insan yiyen yaratığın köpekbalığı olup olmadığı hakkında bir belirsizlik mevcuttu. bazıları bunun bir deniz kaplumbağası olduğunu ya da insanlara saldırma eğilimli başka bir hayvan olduğunu iddia ettiler. çoğu insan bu kıyılardaki köpekbalıklarının zararsız olduğu bilgisine sahipti bu nedenle de saldırının köpekbalığı tarafından yapıldığına şüpheyle yaklaşıldı.

    ilk saldırının üzerinden henüz beş gün geçmişken spring lake'deki beach haven'ın 70 kilometre kuzeyinde, bir köpekbalığı (muhtemelen aynısı) başka bir kurban daha aldı. bu noktadan sonra korku yayılmaya başladı. gazete manşetlerinde köpekbalıklarından bahsedilmeye başladı. sahil sakinleri suya tereddütler yaşayarak girdiler.

    ancak saldırılar henüz sona ermemişti, iki kişi daha hayatını kaybedecekti. bir sonraki saldırı en yakın koydan 2 kilometre uzaklıktaki bir derede gerçekleşti. 11 yaşındaki bir çocuk köpekbalığı tarafından yutuldu. arama kurtarma ekibinde görevli bir adam da ölümcül bir saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti. aynı günün ilerleyen saldırıda bir genç bacağından yaralandı. saldırılardan tek kurtulan kişi olarak kayda geçti.

    iki gün sonra matawan deresi yakınlarında balık tutmaya giden iki adam nefsi müdafaa için bir köpekbalığını öldürmesi ile saldırılar son buldu. saldırıların son bulması, tümünü aynı köpekbalığının yaptığı düşüncesine neden oldu.

    bilim insanları, balıkçılar tarafından yakalanan ölümcül balığın bir beyaz köpekbalığı olduğunu doğruladı. köpekbalığının mideni incelediklerinde 15 kilo kadar insan eti buldukları bildirildi. (bu iddia tartışmalıdır.)

    o yaz yaşanan saldırılar sona erse de yarattığı korku ve endişeler bugün de devam etmektedir. köpekbalığı saldırılarının nadir olmasına ve insanları avlaması pek olası olmasa da okyanus kıyılarında yüzenler halen tetiktedir. bilim insanları köpekbalıklarının olumsuz anılmasını önlemeye çalışsa da, bu saldırılar, köpekbalıklarının tekrar sadece balık olarak görülmesi ihtimalini belki de sonsuza kadar ortadan kaldırmış gibi gözükmektedir.

    kaynak: britannica

  • tony montana: ın this country, you gotta make the money first. then when you get the money, you get the power. then when you get the power, then you get the women

    (bkz: scarface)

  • homer ölecektir, son gece çocuklarını yatağında ziyaret edip onlar uyurken onlara güzel şeyler söyler, över tek tek. maggie'ye "ne tatlısın, ne şirinsin" der, lisa'ya "ne zeki, çalışkan b kızsın , övünç kaynağımızsın" falan der. sıra bart'a gelir, bakar bakar diyecek bir şey bulamaz ve:

    -bart, (bi kaç sn. sessizlik) ,yorganın çok güzel