hesabın var mı? giriş yap

  • orta okulda sınıfta bir çocuk vardı, hayrettin*
    her sınavda 100 alırdı, kaçarı yok. bir gün türkçeden sınav oluyoruz kazık mı kazık ama sorular.
    her şeyse kopyaydı mopyaydı geçirdik sınavı. aradan zaman geçti sınav sonuçları açıklandı.
    mahmut 45, haydar 55, tuğçe 50 ozan 25 vs. vs. okuyor hoca. en yüksek not 55 şu ana kadar.
    en sona bizim hayrettinin kağıdını ayırmış tabii.
    en son kağıt geldi hayrettin 100 dedi, alışılmış bir şey tabii. her neyse hoca ayağa kaldırdı hayroyu tebrik etti
    ve çocuklar biliyor musunuz, kağının sonuna ne yazmış hayrettin dedi.

    ''hocam, bu kadar kolay sorduğunuz için teşekkürler''

    allah belanı versin hayrettin allah belanı versin...

    not: vermedi tabii, boğaziçinde okuyor şimdi...

  • kazanin resmi raporu yayinlanmis.

    rapor icin (bkz: ich liebe pogaca) yazara tesekkur ederim.

    rapor

    gecmis olsun.

    su kazayi herhangi bir sekilde siyasete baglayan 3 gram beyni olmayan, kotu niyetli, kaza olsa da hemen bir seyler dosesek kafasindaki insanlar lutfen okumasinlar, rica ediyorum mesaj felan da atmasinlar, tiksiniyorum baya bu kafadaki akp lisinden de chp lisinden de.

    on raporda her sey ortaya cikacaktir, su an icin bir sey yazmak erken her kirim/kazada oldugu gibi yalniz kabaca tecrubelerimden bir seyler aktarmak isterim ilgililer icin;

    meydan:

    (bkz: odesa)'ya defalarca (bkz: b737) ucagi indirmis biri olarak, pisti cok ama cok kotu bir pisttir diyebilirim, her yeri yamali/cukurlu, indikten sonra heralde bir yerleri kirdik yine diye konusurduk kokpitte oyle sesler gelirdi cunku, sabiha'nin pistini bilirsiniz tek pist oldugu icin bakima alinamadi yama yapiliyor surekli, hah iste gitmeyenler icin odesa, sabiha'nin 100 kati yamali hali diyebilirim. bir de bu meydana ben en son gittigimde (baktim ucus kayit defterime de 6 ay kadar olmus) notam olarak inis agirligi limiti var idi, hala var mi bilmiyorum, yani pisti oyle cok uzun degil ve pistin yapisindan oturu belirli agirliktaki ucaklar buraya inemiyordu pist cokmesin diye, boyle bir meydandir dusunun, (bkz: b777) inse heralde karadelik felan acilir meydanda.

    hava durumu:

    ruzgar 20 knot yandan, hafif kar yagisli, 2 derece ve frenleme katsayisini 'iyi' olarak rapor edilmis yalniz ukrayna/rus vb meydanlarinin hava durumlarina pek guven olmaz; ancak fotograflardan gorulen pistin temiz oldugu lakin frenleme katsayisi baska bir olay 'good' derler 'medium' cikar, 'medium' derler 'good' cikar oyle guvenilmez olur, hava 2 derece civari oldugu icin gizli buzlanma muhtemeldir boyle pistlerde hele bir de ruzgar var ise, ankara ayaziyla birlikte dikmende olusan gizli buzlanmayi bilir misiniz? hah iste oyle birsey.

    ucak:

    ucak (bkz: tc-jgz) ucagi. bu ucakla defalarca uctum, eski bir ucak tipidir, genelde kisa git-gel dedigimiz ucuslara verilir, (ankara git gel, odesa git gel vb gibi) kayitli tum ariza vb ortaya cikacaktir ancak teknik bir problem oldugunu dusunmuyorum ucak ile ilgili.

    kokpit:

    hakkiyla lisansini almis, ucagini ucuran evine ekmek goturen iki insandan olustuklarindan suphem yok, baslikta abuk subuk yazanlara itibar etmeyin, bu insanlarin da ailesi var, bu insanlarin ailesi de buralari okuyor, ozenle yazin su sozlerinizi, hukumet veya yonetim ile ilgili dertlerinizi gidin onlarla cozun, emekci insanlar uzerinden prim kasacak kadar kotu niyetli olmayin, sozde emekci savunuculari.

    son olarak basliktaki bazi yorumlar ile ilgili olarak:

    - ucagin inis takiminin acilmamasi gibi bir durum yok, ana inis takimlarini goruyorsunuz video'dan.
    - ucagin inis takiminin indikten sonra kirilmasi gibi bir sey yok, buyuk ihtimalle pist disina ciktigi icin topraga gomuldugunden oyle bir goruntu soz konusu.
    - trabzon'da pistten cikan pegasus ile benzer kaza mi diye yazilmis, cok yuksek ihtimalle yine hayir, orada baska bir ariza ile ilgili istikametin kaybedilmesine sebep olan bir ariza vardi, burada daha cok 'frenleme' ve 'durma mesafesi' ile ilgili sorun gibi, pegasus ucaginin durma problemi yoktu.
    - ucak teker koyduktan sonra yan ruzgardan dolayi ucak inis takimi kirilmasi mumkun degildir.
    - boeing 737-800 ucaginin bir yan ruzgar limiti yok, test pilotlari tarafindan (bkz: demonstrate)'olarak yapilan inis/kalkislarda 33 ila 37 knot arasi bir limit soz konusudur, sirketler bunun uzerine degil ancak altina limit koyabilir, thy'nin de bir limiti var pilotlara koydugu ancak bunu burada aciklamayacagim yalniz 20 knot olmadigini soyleyebilirim, yani bir limit asimi soz konusu degildir.

    en kotu kirim boyle olsun, bir daha yasanmasin, gerekli dersler alinsin diliyorum, herkese cok buyuk gecmis olsun.

    duzeltme:

    oncelikle uzunca bir sure ucuslardan giris yapamadim, tum guzel mesajlariniz icin tesekkurler, hic kotu mesaj gelmedi, demek ki bazi seyler degisiyor, bunu hissetmek bile cok guzel, sagolun.

    simdi oncelikle on raporun da on raporuna gore on dikme ile ilgili bir problem mevcut gibi; ancak tam detaya kimse hakim degil su anda konu ukrayna sivil havacilik otoritesi tarafindan arastiriliyor. on inis takimi hic mi acilmadi, yoksa bizim 'down and locked' dedigimiz (acildi ve kilitli) kisminin 'kilitli' kismi mi olmadi, dikmede baska bir problem mi vardi, yere degdikten sonra mi toplandi bunlarin hepsi soru isareti, on rapor ve detayli kirim raporuyla birlikte ogrenecegiz ama bir seylerin ters gittigi kesin.

    her kazada oldugu gibi tabii ters giden bir seylere muhakkak ki bir seyler eklenince kirim/kaza kacinilmaz oluyor.

    bu kaza ile ilgili de meydan pistinin durumu, hava sartlari vb eklenince tum olayi daha iyi gorebiliyorsunuz. tekrardan bu sekildeki tum dis etkenlere ragmen ucagi kimsenin burnu bile kanamadan kaptanlarimiza sonsuz saygilar, ellerine saglik. artik su baslikta kim ne kadar aliyor tartismalarina bir son verirsiniz diye dusunuyorum, bir yakininiz o ucakta olsaydi, zarar gormemesi icin ne kadar verirdiniz?

    son olarak bazi yazar arkadaslarim duzeltmeler yaptilar sagolsunlar onlari da paylasiyorum:

    (bkz: oldsalt) meydanin guncel notam durumunu paylasti, sizler de okuyup yararlanin diye mesaj attigi icin direk paylasiyorum:

    "both ilss are out of service (see notam with the nice wording "procedures suspended"). no approach lights/papı on rwy34 because of the displaced threshold. only approach is ndb rwy16. no circling is permitted to rwy36 for lack of lights/darkness. poor quality runway surface. the new runway (under construction for 2 years) is close to being complete, expected to be open soon (someone in the know might update us when?). obviously they had to start with building a shiny new terminal first because that's what you need the most for safe operation. "

    (bkz: moon shaped pool) su linki paylasarak ucagin topraga saplanmadigini belirtti, gorsel de acik goruluyor, kendisine de tekrar tesekkur ederim.

    (bkz: slusherz) da yine benzer sekilde ucagin topraga saplanmadigini belirtti, tekrar tesekkur ederim.

  • onbinlerce maç izledim brezilya liginden kore ligine kadar önüme gelen maçları izlerim, evinde oynayan ve 2 penaltı alan, 1/0 önde olan ve rakipte 10 kişi kalmış takımdan 4 gol yiyen bir takım daha hayatımda görmedim. böyle bir hezimet görmedim hayatımda.

  • ne yapsın insanlar. ayda en iyi ihtimalle 2.500 lira alırken bir spor ayakkabıya 400-500 lira mı versinler?

  • var böyle bir örgüt. sıcaktan yapış yapış terleseniz bile klimayı açtırmazlar. neymiş çarpıyormuş. genelde 35 yaş üstü insanlar bu örgüte dahil olurlar. adamı hayattan soğuturlar.