hesabın var mı? giriş yap

  • önemli bir veridir.

    bakın, 50 yaşında bir dayınızım. çizgili t-shirt, bol paça gri kumaş pantul ve tokyolar ile dolaşıyorum. kafamda da dyo marka bez şapka var. göğüs cebime de kimlik ve cigara koydum. polis bile kimlik sormuyor. o kadar yaşımla uyumluyum. en büyük zevkim de inşaat seyretmek, sokak röportajlarına dadanıp "akp'li dayı simülasyonu" yapmak ve ağzına kadar dolup taşan kafeleri, iki elim arkamda seyrederek dolaşmak...

    50 yaşına kadar pek çok kriz gördüm.

    70'leri, o tüp kuyruklarını hatırlıyorum.

    1980 darbesini gördü bu gözler.

    1994 yılı idi sanırım. yeni mezun olmuştuk. ekonomik kriz patladı. bom! diye. pek çok kişi işsiz kaldı, dolar fırladı, raflardaki malların fiyatı ikiye katladı...

    2001 yılındaki anayasa fırlatma krizini de yaşadım. ingiltere'den yeni dönmüştüm. bir de baktım ki, memleket karışmış...

    eneeee!! la noliy! dedik.

    ama, hiçbirinde insanlar bu kadar rezil şartlarda yaşamadılar.

    her krizde fatura emekçilere kesildi ve işsiz kalanlar oldu,

    ama ne evsizlik ne de açlık tehlikesi ile karşı karşıya kaldık.

    yetersiz beslenme konusu tartışılıyordu ama kıtlık yoktu memlekette.

    şimdi ise...

    kriz var. öyle bir kriz ki, elektrik, doğal gaz, benzin vs. devamlı zamlanırken, büyük marketler stokçuluk yapmaya başladılar.

    bırakın ev araba almayı, ev kiralayamaz, kiraladığımız evde duramaz olduk.

    türkiye'nin hiçbir döneminde insanlar bu kadar rezil ve çaresiz bırakılmadılar.

    ve birileri halen çıkmış, "teğet geçti. bu kriz nedir ki?" diyor. lan her şeyimizi kaybediyoruz, birader! sen neyin hesabındasın? aloooo! hayırdır!?

  • türkiye halklarının giderek muhafazakarlaşmasının sonucudur.

    bugün ht gazetesinde ali ağaoğlu röportajı vardı ki sorsak, sokaktaki 10 yurdum delikanlısının (atıyorum) 7'si bu adamı örnek olarak kabul ediyordur.adam diyor ki röportajda "6 evim var ama tek kitap sahibiyim !!" "hatunun tazesini severim (bu esnada ismi hazal ....... olan sevgilisi sigara içerek röportajı izliyormuş)" vs.vs.vs.

    '80 darbesinin bu ülkeye yaptığı en büyük kötülük, böyle salak tiplere kol kanat gerip embesil bir nesil (ki yeşil kuşak projesiymiş bunun ismi) yetişmesine uygun zemin yaratmaktı.bunu da başardılar zaten.sorsan hepsi ahlak ve kişilik sahibi ama yolda oturup "taze mala bak !!" "hacı asgari ücret alıyorum ama ayfon siksplas ya da en olmadı ayfon siks almazsam olmaaaaaaz" muhabbetindeler.bu tayfanın idolleri belli, niyetleri belli.kimisi de "....... elitizmi" diye ayar kasmaya çabalar aldığı entelektüel eğitimin olmazsa olmazı bir tavırla.ve evet kardeşim bilgisiz adamı, öküz adamı, cahil kalmakta ısrar eden adamı, o cahilliğini her yere yaymayı görev edineni aşağılıyorum !!!

    gerçi ülkeye tercüman mı seçiyoruz, cumhurun reisini mi seçiyoruz? değil mi.sikmişim bilgiyi, bilimi, kültürü afedersin.

    not : "...... elitizmi" cümlesinde genel tavır kastedilmiş olup, hiçbir entry ve kişi ile ilgisi yoktur.

  • her sabah 7de gelip burnuyla burnuma dokunması.
    aldım karşıma konuştum, 7 çok erken dedim. 7buçukta gelmeye başladı.

  • evet 250 saati devirdiğime ve iki karakterime full gear yaptıktan ve oyundaki çoğu şeyi tecrübe ettikten sonra tecrübelerimi sizinle paylaşmak istediğim çevrimiçi mmorpg oyunu.

    öncelikle oyun skyrim ile meşhur olan elder scrolls serisinin son nesil mmorpg oyunu. oyunu almadan önce bilmeniz gerekenlerden bahsettikten sonra oyun içindeki maceralarımı paylaşacağım.

    önceki entrylerde ya da steam yorumlarında oyunun olumsuz yanı olarak görülen bir noktayı düzeltmekte fayda var. oyunu gördünüz, bu neymiş ne değilmiş diye araştırmaya başladığınızda karşınıza çıkan ilk 3 şeyde birisi pay to win yani para ödemeden güçlenemeyeciğinize dair bi eleştiri olacaktır. bu kesinlikle yanlış bir algı. şöyle ki oyunda satın alabileceğiniz ve bunun için yüzlerce lira para harcamanız gereken ek içerikler ve chapterlar var bu doğru. bunlara sahip olmak size avantaj sağlar mı? evet kesinlikle. peki bunlara sahip olmayan biri sahip olan biriyle karşılaştığında güç dengesi nasıl olur? cevap basit. bunlara sahip değilseniz oyunda daha çok ticaret yapıp para kazanmanız gerekir ama en nihayetinde yine eşit güce ulaşırsınız. yani pay to win’den ziyade pay to skip dediğimiz daha hızlı kasma olayı var. nihai noktada yine aynı noktaya gelebiliyorsunuz. ayrıca base game’i aldığınızda size oyunu oynayıp güçlenmek için en az 300 saatlik içerik çıkıyor ki daha sonrasında yine kasmaya ve güçlenmeye devam edebilirsiniz. tabiki de bunu ek paketlerle yapmak daha eğlenceli oluyor ki bunun da en mantıklı yöntemi eso plus dediğimiz aylık şuan 42 tl karşılığında bütin ekstra içeriklere ve oyun içinde harcamanız için verilen 45 tl değerindeki 1650 cp. yani başta pahalı gelse de oyunun kendi içersindeki fiyat dengelerine göre oldukça karlı bir yöntem. o yüzden benim bu oyuna en az 300-400 tl harcamam lazım yoksa bir bok yapamam diye bir durum yok. steamde sık sık indirime giriyor ya da internette 45-46 tl bandında sürekli bulunan base game’i size yüzlerce saat eğlenceli bir oyun vaad ediyor.

    evet oyunu satın alma aşamasında karşılaşacağınız problemleri çözdükten sonra gelelim karakter oluşturma ekranına. skyrim’den daha az ama yine de tatmin edecek bir ırk yelpazesi var. ırk yelpazesinin az olmasındaki ana sebep karakterin ırka bağlı kalmaması ve sizin hayal gücünüze bağlı olarak karakteri şekillendirebiliyor olmanız olsa gerek. bu kısma ayrıntılı bir şekilde girip ger ırkı ayrı ayrı anlatmayacağım. ama şunu belirtmekte fayda var, eğer pvp’de güçlü olmak istiyorsanız güncel metada(evet meta var ve güçlü ırklar, classlar ve gearlar yılda yaklaşık 2-3 kere değişime uğruyor ki oyunu diri tutması açısından faydalı) en güçlü ırk/class’lar şöyle;
    1- magicka sorcerer
    2- stamina deagonknight
    3- stamina necromancer
    bu olay kişiden kişiye çok değişen bi durum çünkü oyunda çok fazla mekanik var ve her karakterin güçlü olduğu bir senaryo oluşabiliyor. ancak usta oyuncuların genel tercihi, rehberler ve videolardaki genel kanaat şuan bu yönde. bu güç dengesini bilmeniz önemli çünkü amacını cyrodiil( bu eso’nun açık ara farkla en sevdiğim kısmı sonra geleceğiz) safhasına geldiğinizde hasar yerine oksijen attığınızı fark ettiğinizde yaşadığınız hayal kırıklığı size oyunu bıraktırabilir. bu ırklar, setler, nasıl kasılır gibi sorularınıza cevap bulabilmek içinalcasthq sizin için altın değerinde bir site olacaktır.

    karakterimizi de seçtik ve oynamaya başladık. işte burası oyunun en kritik kısmı. seven burada sevip yüzlerce saat oynar sevmeyen de o anda bırakır. çünkü en başta da dediğim gibi eso yeni nesil bir mmorpg. yani oyunda zilyon tane özellik bi dünya bok püsür var. ilk başta oyuncular bunun içinde kaybolup ne yapacağını bilemiyor ve boş boş haritada dolaşıyor. çünkü eso’da metin2 gibi oraya git buraya git diye klasik bir sistem yok. oyuna başladıktan sonra güçlenmek için muhakkak görev yapmanız lazım. haritada boş canavar keserek kasmanız çok zor. görev sistemi de şu şekilde işliyor;
    1- main quest; burada siz emin değilim ama 5 ya da 10 lv’la ulaştıktan sonra garavel usta gibi bir hayalet sizi görev için çağırıyor(bunun tiki yok*)
    2- side quests; bunlar eso’daki onlarca bölgede bulunan rasgele görevler.
    3- zone questler; her şehrin ayrı bir main quest tarzı görevleri var, bunları yapmanız sizin için çok faydalı olacaktır.
    4- guild quests; guild’lar işe paranın bulaştığı kısım, belli guildlar (fighters guild, mages guild) ana oyunun içindeyken işinize yarayacak bazıları da (psjiic order, dark brotherhood vs.) siz para ödeyip o quest log’u açtığınızda gelecek. her guild ayrı ayrı skill line’a sahip ve size ekstra skill point verecek ki bu oyunda çok önemli.
    5- event/daily quests; etkinlik için ve günlük tekrarlanabilir görevler, yapın çok faydasını görürsünüz.

    şimdi başlangıçta bunlar arasından vardenfell’in zone questlerini yapmaya başlamak klasik ama güzel bi fikir olacaktır (ps; main ve zone quest’lerde göstergenin içinde şekiller mekiller var, düz ok değil yani). şimdi gelelim işin janjanlı kısmına; tartışılan, yıllardır iyi mi kötü mü karar verilemeyen leveling system.

    bu leveling sistemi şu şekilde işliyor. oyunda en fazla 50 seviye var ve daha sonra cp yani şampiyon puanı kasmaya başlıyorsunuz. oyundaki en üst seviye eşya 160 cp ve o zamana kadar asla eşya kasmak için para falan harcamayın dk başı lv alacaksınız zaten. seviye ve cp kasmak mesele değil ki zira oyun 160cp’den sonra başlıyor zaten tipik endgame mantığı. ben çok sevdim, en güzel yanı da cpleriniz hesap paylaşımlı yani yeni bir karakter açtığınızda 50 oluyorsunuz ve hop cpler ortak oluyor. bu arada bu cplerle de kendinizi bufflayan statlar var onları açıyorsunuz.

    leveling sistemini uzatmadan kapatıyor ve pve olayını da hızlıca özetlemek istiyorum. oyunda istemediğiniz kadar pve sistemi var. dungeon, trial, veteran dungeonlar, delveler, herkese açık dungeonlar, ejderhalar ( bunun için de para ödemeniz lazım) vs vs.. yani seç beğen al hepsi ayrı güzel hepsini yapmanın ayrı ayrı faydaları var. zaten zamanla keşfedeceksiniz hepsini.

    şimdi pvp’ye gelelim. pvp için de battlegrounds dediğimiz tipik 4v4 oyunlar var (capture the flag, deathmatch vs..). ve bir de cyrodiil var. ben bu olayı çok seviyorum çünkü çocukluk hayalimin gerçekleştiği kısım burası. 100 kişi aynı anda bir yeri ele geçirmek için taarruz yapıyor ve bunu diğer online oyuncuların savunduğu kalelere yapıyor. teoride müthiş, pratikte de müthiş. ama baştan uyarayım, burada var olabilmek için yani tek yemeden skkr çıkarabilmek için çok fırın ekmek yiyip çok da sabırlı olmanız gerekecek çünkü burası artık en iyilerin yeri. oyunda 3 tane alliance var ve bunlar cyrodiil isimli devasa bi haritada sürekli savaş halinde. siz de o alliance’ın askerisiniz yani o mapte savaşan npcler yok. internetten videolarına bakıp hemen fikir sahibi olabileceğiniz muazzam bir savaş sistemi var. oylamayla komutan seçtiğiniz, 16 kişilik gruplarla var olabildiğiniz ve deli gibi savaştığımız bir sistem.
    bitti mi? hayıır. ticaret ve crafting var daha.. demiştim bir dünya bok püsür var diye. ticaret her mmorpg’de olduğu gibi burada da para sahibi olmak için en iyi yöntem. bir ticaret guild’ı bul. ucuza al ya da sen çıkar, kar marjıyla sat. bunun için master merchant addon’u çok önemli ( addonlara sonra geleceğim).

    crafting; oyunda kendi kendinize her şeyi üretebilirsiniz ama bu uzun ve meşakatli bir süreç. bir o kadar da karışık o yüzden videolardan how to içeriklerine bakarak detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. ama oyuna başladığınız gibi başlayın muhakkak.

    addons: bu kısmı da çok seviyorum. oyun size bımboş bir arayüz veriyor ve bunu siz nasıl isterseniz o şekilde düzenleyebiliyorsunuz. harita, action bar, master merchant, advanced ui ya da bandit’s userface gibi sayısız addon var. bunu yine ufak bir araştırmayla çözeceksiniz.

    özetle ambiyans, çevre olarak mükemmel ,en azından benim için. sadece haritada yürüyerek bile çok saat keyifle oynanmışımdır. uyarı, benle başlayan neredeyse herkes bıraktı çünkü karmaşık bir oyun. ama özellikle bu yazı sizin çoğu soru işaretinize cevap olacaktır ve karantina döneminde başlayıp boş vakit diye bir şey kalmasın istiyorsanız müthiş bir tercih olacaktır. sorularınız için yeşillendirmekten çekinmeyin, sağlıcakla kalın.
    edit: yazım hataları düzeltmece

  • yunan mitolojisine göre içinde bin bir türlü kötülüğün yanında umudun da bulunduğu kutu. yunan mitolojisi, özgünlüğü olmakla birlikte mezopotamya mitolojisinin değişik bir versiyonudur. kullanılan argümanlar benzerdir. yunan mitolojisi de diğer mitolojiler gibi yaratımlardan ilişkilere kadar erkek egemenlikli bir mitolojidir. belki de erkek egemenliği en fazla yunan mitolojisinde görülür. yunan mitolojisi, kadının olmadığı, sadece erkeklerden oluşan bir toplumdur.
    yunan mitolojisinde önce tanrılar ve titanlar yaratılmıştır. tanrı ve titanların yaratımından sonra uzun bir süre yaratım işi durur. yeniden yaratıma ilişkin anlatımlar mö.5. yüzyılda görülmektedir. bir titanın oğlu olan ve tanrıların başına bela olan prometheus’u cezalandırmak için yeniden yaratım işine başlanmıştır. bu yaratım esasında insanların oluşumunu konu alır. burada ilginç olan tanrılarla titanlar arasındaki mücadelede insanların, özellikle de kadının cezalandırma aracı olmasıdır. bu durum o dönemin toplumsal yapılanmasını da resmeder. zenginlerle orta sınıf arasındaki çıkar mücadelesinde alt toplumun kullanılması söz konusudur. bunun için de o zaman yurttaş olmayan kadının kullanılması anlaşılırdır.
    mitolojiye göre, titan iapetos’un dört çocuğu vardır. bu çocuklar akıl gücü bakımından tanrılardan üstündürler ve bu yüzden sürekli tanrılara kafa tutarlar. bu durum, baş tanrı zeus’un zoruna gider. bu yüzden titanlara ve onların çocuklarına kin ve öfke duyar. bu kin ve öfke özünde sınıf kini ve öfkesidir. gelişen orta sınıfları temsil eden titanlar, aristokrat ve zengin sınıfın temsilcisi olan tanrıları zorladığından tanrıların böyle bir kin ve öfke beslemesi anlaşılırdır.
    tanrılarla titanlar arasındaki savaşta istediği fırsatı yakalayan baş tanrı zeus, titan iapetos’un büyük oğlu atlas’a gök kubbeyi yükler. böylece onu diskalifiye eder. titanın ikinci oğlu hades’i de yer altına -ölüler diyarı- gönderir. buna rağmen öfkesi geçmez. kendisinden ateşi çalarak insanlara veren prometheus’u da kayalıklara zincirleterek ciğerlerini kartallara parçalatır.
    mitolojiye göre, insanları titanlar yaratmıştır. bu yüzden zeus insanlara tepkilidir. insanlardan intikam almak için bir kadın yaratır. mitolojinin ilginç yönlerinden birisi de budur. erkek insanlar titanlar tarafından yaratılıp tanrıların başına bela edilirken, kadın tanrılar tarafından titanların ve insanların başına bela olması için yaratılmıştır.
    zeus’un talimatıyla tanrı hephaistos, su ve topraktan ilk kadın heykelini yapar. bu yönüyle tek tanrılı dinlerdeki insanların çamurdan yaratılması hikâyesine benzer. her tanrı kendinden bir parçayı yapılan heykele verir. böylece tanrıların yaptığı bu kadına “tanrıların armağanı” anlamına gelen pandora ismi verilir. zeus heykele yüreğine yerleştirdiği kıvılcımla can verir. böylece insanların yaratımı tamamlanmış olur. aphrodite pandora’ya güzelliğini, minevra çekiciliğini, hermes yalancılığını ve kurnazlığını, diğer tanrılar da çeşitli özelliklerini verirler. böylece kadın daha yaratılırken tüm tanrıların toplamı olur. tanrılar kendilerinde bulunmayan akıl ve duygu dışında her şeylerini pandora’ya verirler. böylece pandora’yı insanların arasına göndererek intikamlarını almak isterler.
    tanrılar tarafından yaratılan pandora da tanrılar gibi bencil ve duygusuzdur. kendi istekleri için yapamayacağı hiçbir şey yoktur. aklı olmadığından düşünemez. bu yüzden tanrılar tarafından yönlendirilir. zeus, pandora’ya bir kutu vererek insanların arasına gönderir. bu kutuya insanın aklına gelebilecek bütün kötülükleri, acıları, hastalıkları, üzüntü veren şeyler yanında bir de umudu koyar. aşırı merakçı olan pandora’nın bir gün mutlaka kutuyu açacağını bilmektedir. yunan mitolojisi bu yönüyle de tek tanrılı dinlerin yaratılış hikayesine benzer. kadının merakçı özelliğinden dolayı tüm kötülükler ona mal edilir.
    prometheus, kardeşi epimetheus’u uyararak, zeus’dan gelecek hiçbir hediyeyi kabul etmemesini söyler. ancak pandora’nın çekiciliğine dayanamayan epimetheus, kardeşinin uyarısını unutur ve pandora’yla evlenir. bir süre sonra kutuyu merak eden pandora kutuyu açar. kutunun içindeki tüm kötülükler çevreye dağılır, umutta kutudan çıkmak üzereyken, pandora kutunun kapağını kapatır. böylece kutuda bir tek umut kalır.