hesabın var mı? giriş yap

  • jupiter fotoğraflarıdır. şuradan erişebilirsiniz: nasa

    görsel - görsel - görsel

    yayınlanan iki görüntü, james webb uzay teleskobu'nun yakın kızılötesi kamerasından (nircam) alınmıştır. kızılötesi ışık insan gözüyle görülmediği için ışık, görünür spektrumda haritalanmıştır

    webb'den alınan birkaç görüntünün birleşiminden oluşturulan jüpiter görüntüsünde, auroraların (ışık yansımalarının) jüpiter'in hem kuzey hem de güney kutuplarının üzerindeki yüksek irtifalara kadar uzandığı görülüyor. auroralar, alt bulutlardan ve üst puslardan yansıyan ışığı da vurgulayan daha kırmızı renklerle eşlenen bir filtrede parlar. sarı ve yeşille eşlenen farklı bir filtre, kuzey ve güney kutuplarında dönen pusları gösteriyor. mavi ile eşlenen üçüncü bir filtre, daha derin bir ana buluttan yansıyan ışığı gösterir.

    dünya'yı yutabilecek kadar büyük bir fırtına olan "büyük kırmızı leke", çok fazla güneş ışığı yansıttığı için diğer bulutlar gibi beyaz görünmektedir. yayınlanan görüntüde jüpiter'i kendisinden milyon kat daha sönük ve soluk halkaları ile amalthea ve adrastea adlı iki uydusu ile birlikte görebilmekteyiz.

  • bizim şirketin arada sırada "öylesine" ilan verdiği site. bazen girip bakıyorum, bizim şirket kah mimar arıyor kah mühendis. ulan ofise bakıyorum herkes yerli yerinde, mühendisler şantiyelerde... en son patrona sordum: "bulunsun kızım, belki birisi pat diye bırakıp gider işi. şantiye başı boş mu kalsın? hemen 6 ay önceki ilana başvuranları aramaya başlıyorum, daha hızlı yürüyor işe alım süreci" dedi.

    "bilmemkaç tane işe başvurdum dönen olmadı" veya "filanca ilana 1 sene önce başvurmuştum yeni aradılar" diyen arkadaşlar bunu bi düşünsün derim ben. özellikle inşaat sektöründe çalışanlar...

  • anneye anlatır gibi anlatıyorum.

    2 çeşit nükleer reaksiyondan enerji elde edilir.

    fizyon ve füzyon.

    fizyon, izotopların parçalanması sonucu enerji açığa çıkarır, füzyon birleşmesi sonucu.

    uranyum, plutonyum gibi radyoaktif elementler ve izotoplarının fizyonu, yani parçalanması, klasik anlamda bildiğimiz nükleer santrallerdir.

    füzyon ise güneşte ya da hidrojen bombasında olduğu gibi yüksek sıcaklık ve basınç altında plazmaya dönüşen hidrojen izotoplarının birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu sırada enerji açığa çıkarması reaksiyonuna denir.

    dünyadaki yaşamın kaynağı bu enerjidir. fizyona göre temiz ve çok daha güçlüdür.

    fakat füzyon gerçekleştirmek için çok yüksek ısı ve basınçlara ihtiyaç vardır. güneşte süregelen ve dünyamızın yakıtı füzyon, güneşin sıcaklığı kadar korkunç kütlesinden kaynaklanan muazzam yerçekiminin oluşturduğu basınç sayesinde mümkündür.

    insanoğlu şu ana kadar füzyonu kontrollü şekilde gerçekleştirememiş, hidrojen bombası gibi yapıcı değil yıkıcı amaçlarla kullanabilmiştir. çünkü ne reaksiyonun gerçekleştirilmesi için gerekli ısı ve basınç ne de reaksiyon sonrası açığa çıkan enerji kontrol edilebilir değildir.

    bu son gelişme ise bir süper mıknatıslama tekniği ve düzeneği sayesinde oluşturulan çekim kuvvetinin hidrojen izotoplarını plazma haline getirerek kontrollü füzyona olanak sağlaması hakkında. bu teknoloji geliştirildiğinde nispeten çok küçük, mobil ve çevre dostu reaktörlerde akılalmaz boyutlarda enerji üretilebilecek. yakıt olarak da tehlikeli radyoaktif elementler yerine hidrojen izotopları kullanılacak.

    üretilecek enerji yine ısı ve dolaylı yoldan elektrik enerjisi, ısınan suyun çevrimiyle jeneratörler döndürülecek, orda işin temelinde bir değişiklik yok. sadece çok daha ucuza, kolay ve temiz.

  • zaman veya mekan hakkkında düşüncelere dalınca yaşanabilir.

    dinozorlar günümüzden 65 milyon yıl önce yaşamıştır. ancak yeryüzündeki ilk modern insana sorulsa o da aynı yanıtı verip 65 milyon yıl önce derdi. bütün insanlık tarihi boyunca bu rakamı değiştirecek kadar bile zaman geçmedi. topu topu 160 bin yıldır buralardayız insanlar olarak. dinozorlar bile 158 milyon yıl yaşamışlar dünyada. insan türünün o kadar yaşayacağından şüpheliyim çünkü çevreyle adaptasyonu sıfır. ve çevreye uyum sağlayamayan türler yok olmaya mahkumdur.

    mekan kısmına hiç girmiyorum. bu yeterli sanırım.

  • bu iranlı messi değil kardeş. bildiğin arjantinli olan bunun çakması.

    vallahi ilk selfi çeken vatandaşın neyi messi'ye benziyor ki diye baktım. ben formalı olanı messi öbürünü benzeyen sandım.

    benim gibi olan var mı lan?

    edit: herkeste aynı etkiyi yaratmış valla. yeşillendirenleriniz bol olsun :)

  • “çok işkence gördüm, çok çektirdiler hiçbirine yanmam da atatürk rozeti vardı yakamda onu aldılar ona yanarım” diyen ebulfez elçibey nerede 10 kasım tarihini zafer günü ilan eden aliyev nerede.

  • çekilin işin uzmanı geldi !
    kedi oğullarımla onlarca kez yolculuk (uçuş) yaptım. neredeyse tüm firmalarla.
    öncelikle kedi çocuğun karnesi mutlaka yanınızda olmalı . havaalanında çıkacak bir sorun için önlem olarak mutlaka veteriner hekimden 'uçmasında bir sorun yoktur.' gibi bir dilekçe istemelisiniz ve kaşesini basmalı. (şart değil ama hayat kurtarır, tecrübe ile sabit. )
    kediye müşteri hizmetlerini önceden arayıp rezervasyon yapmalısınız yoksa almazlar . çünkü bir uçağa en fazla 2 kedi alınıyor. (ben uçak biletini almadan önce arayıp kedimi alacak mısınız ona göre bilet alıcam haaa tarzında bir konuşma yapıyorum genelde.)
    kedi box ile beraber en fazla 8 kg olmalı. (kilo kontrol önemli sjsjsj )
    bakın çokomelli kısıma geldim . yer hostesleri aşıdan falan anlamıyor en önemlisi 6 ay icinde yapılmış kuduz aşısı. bu olmazsa olmaz. kuduz şart.
    benden 1 ucuşta iç dış parazit istediler .karneye işletmemiştim . veterinerimizi aradım ,o an bir yazı yazdı ve whatsapptan fotosunu gönderdi kabul ettiler. (aşıları tam gibisinden)
    bir kere de yıllardır yolculuk yaptığım box ı beğenmedi thy . yönetmelik değişmiş bez taşıma çantası şartı gelmiş . ben önceden rezervasyon yaptığımda böyle bir bilgi yoktu . havaalanında eşek yüküyle o paraya box ı aldım . thy ye twitter'dan bombalama yaptım . boxın parasını geri ödediler. box bedavaya geldi shsjsjsj
    ne olursa olsun kendinizden ve kedinizden emin olun. oradakiler hayvanlar hakkinda bir şey bilmiyor . hatta bir çoğu karneye bakmayı bile bilmiyor.
    ilk kez uctugunuzu belli etmeyin. çömez muamelesi yapmasınlar . bir sorun olursa çözüm odaklı olub ve mutlaka kuduz aşısı yaptırın (son 6 ay içinde olmuş olmalı )
    mutlaka ama mutlaka onceden kedinin biletini alın. biletin ödemesini havaalanında yapacaksınız.
    bu arada 1 insan 1 pet taşıyabiliyor . ben de iki kedi var , ikinci kediyi annemle falan taşıdım . yoksa mümkün değil . sürekli uçuş yapıyorsanız ikinci kediyi alırken düşünün çok zor ben bu sebepten tayin istedim hahahahah
    kedicik son 8 saat falan bişi yemesin, su içmesin
    hava alanında çişi gelirse (-ki benim bir keresinde 12 saat rötarim olmuştu ) hemen wc ye gidip peceteleri parçalayın ve patileriyle kazma hareketi yaptırın. çok sıkışmışsa yapar hayvanda rahatlar . ev kedisi toprağı tanımaz , tanısa da havaalanında toprak olmaz :)
    bu arada kedi rezervasyonunuz varsa online check in yapamazsınız , çünkü önce kedinin kaydı yapılacak havaalanında. sonra bu check in niye olmuyor diye kafayı yemeyin . ( ben yemiştim de. )
    kediniz kabinde box tan çıkamaz . kucakta gidemez . ayağınızın altına koymanızı isteyecekler . bu sebeple check in yapılırken yanında boş koltuk olan bir koltuk rica ederseniz yardımcı olabilirler. kediyi de koltuğa oturtursunuz.
    kediden rahatsız olan yolcu yanınızda oturabilir , hanım hanım onun da bileti var !!!! diye cemkirebilirsiniz.
    şimdilik aklıma gelenler bu kadar. ileri de tecrübelerime göre ekleme yapabilirim ...
    zaten farkettim de kedi uçuş ordinaryüsu olmuşum ...
    neyse ;
    kedinize ve sizlere iyi yolculuklar dilerim <3

  • yahu arkadaş 2024 e giricez 2024!
    koskoca bir ülkenin "başkentinde", vahşi hayvanlar dolaşıyor, insan avlıyor.

    tekrar ediyorum, bir ülkenin başkentinde vahşi hayvanlar insan avlıyor. burası bir afrika ülkesi değil.
    orta asyanın veya hindistanın unutulmuş bir köyü de değil.

    türkiye burası türkiye. utanın be utanın. utanın.

    ek; zafer partisinden bu konunun kökten, temelli çözümü ile ilgili çalışma ve vaatler bekliyorum. bir siz varsınız bu ülkede bizi düşünen. lütfen görün, duyun bizi.