hesabın var mı? giriş yap

  • --- spoiler ---

    son zamanlarda marvel cinematic universe'e ait işlerde eskiye kıyasla daha fazla zayıf yapımla karşılaştık. doctor strange in the multiverse of madness benim çok beğendiğim bir film olsa da genel anlamda seyirciyi biraz hayal kırıklığına uğrattı. ardından benim için mcu'nun en kötü filmi olan thor: love and thunder geldi. dizi kanadında ise çok güçlü başlayan ms. marvel ikinci yarısında ivme kaybedip ortalama final yaptı, ı am groot ise pekte kale alınacak bir yapım olmadı. she-hulk ise bambaşka bir konu.

    marvel studios disney+'ın denkleme katılması ile kendi kendisini çok zorlamaya başladı. proje sayısındaki inanılmaz artış içerik kalitesini ciddi şekilde etkiliyor artık. blade filminde de duyduğumuz prodüksiyon sorunları artmaya başlarsa genel hikaye anlatısı, birbirine bağlı olduğu için çok zarar görecek. yılda 2-3 film yapan marvel studios şu anda yıl 8-9 proje yapmaya çalışıyor. bu kadar proje geliştirmek kalite anlamında ister istemez gerilemeye sebebiyet veriyor. thor: love and thunder sonrası she-hulk: attorney at law bunun en canlı örneği.

    peşinen söyleyeyim ki she-hulk çok kötü yazılmış bir dizi. dizinin en büyük sorunu ne komedi olması ne de cgı'ların kötü olması. net şekilde çok ama çok kötü yazılmış olması. yapım drama olabilir, komedi olabilir, anime olabilir ya da küçük çocuklara çizgi filmde olabilir ama kaliteli bir hikaye anlatmak için önemli olan öyküde bir nedenselliğin olmasıdır. she-hulk dizisinde komple neden-sonuç ilişkisi yok. bunun olduğu bölümler birinci ve sekizinci bölümler. birazda dördüncü bölüm.

    örneklerle gidelim. titania sebepsiz yere mahkemeye saldırıyor. sözde tutuklanıyor, sonra televizyon haberi ile serbest kalıyor, she-hulk ismi için dava açıyor, jennifer'a kinleniyor, düğün basıyor, ınstagramda rezil oldum diye ağlayıp gidiyor. son olarak finalde gözüküyor. peki bütün bu 9 bölüme yayılan hikayenin bir sebep-sonuç ilişkisi var mı ? yok. karakterin motivasyonu nedir, güçlerini nasıl kazanmıştır, neden she-hulk isminin peşine düşmüştür. bunların hiçbirinin cevabı yok. bir de titania çizgi romanlarda she-hulk'ın en büyük düşmanı.

    wong'un komple hikaye arc'ı da çok garip. shang-chi filminde abomination ile görmüştük. burada hapisten kaçırması pratik yapacağız diye saçma bir sebebe bağlanıyor. yaptığı hareketin suç olduğu net şekilde belirtiliyor. sonraki bölüm mahkeme salonunda görünce bir sebep-sonuç ilişkisi olacak zannediyorsun ama dava bambaşka bir şey için. nedensellik yine yok sayılıyor. bunların örnekleri rahatlıkla çoğaltılabilir.

    senaryonun çöktüğü bir başka ve önemli nokta ise jennifer walters'ın kişiliği. dizi diyalog yoluyla jennifer'ın erkek egemen dünyada güçlü bir kadın olduğunu neredeyse her bölüm hatırlatıyor ama uygulama bunu hiç yapmıyor. üstelik hem erkekler, hem de kadınlar rahatlıkla jennifer'ı kullanabiliyor. güçlü kadın profili çizilmesi gereken bir hikayede jennifer'ın dokuz bölüm boyunca dizinin ana hikayesiymiş gibi erkek arkadaş aramasını, düğünde boş bardakları toplayıp, kirli çamaşırlarla ilgilenecek kadar kadınlar tarafından ezilmesini ben anlayamıyorum. bu dizinin vermeye çalıştığı mesaj ne ? ortada büyük bir sorun var.

    gelelim meta anlatı olayına. ki bu kısım müthiş bir hayal kırıklığı yarattı. yukarıda nedensellik diye bahsettiğim her şey aslında boşmuş. yazar ekibi zaten bilinçli şekilde sebep-sonuç ilişkisi anlatmadan pata küte diziyi işlemiş. çünkü hikayeyi toparlayacak doğru düzgün bir anlatı yapmayacakları zaten belliymiş. bu şahsen beni izlerken çok rahatız etti. şu ana kadar seyrettiğimiz hiçbir şeyin hikaye anlamında bağlandığı bir yer yok. o yüzden nedensellikte yok. hayatımda gördüğüm en saçma deus ex machina oluyor. bütün anlatı kaldırılıp atılıyor. jennifer'ın istediği şekilde yeniden yazılıyor. şimdi burada mizahi bir taraf yok. komik bir durum yok. ciddiye alınacak bir durumda yok. şu anda yazarlar kendilerini herhalde zeki falanda zannediyordur.

    internette bazı kesimler tarafından kadın karakter olduğu için beğenilmedi klasmanına çekilmek isteniyor ama geçen seneden yine benzer şekilde kadın karakterli bir diziye dönelim. wandavision kadın bir başkaraktere sahip, komedi konseptinde ve meta anlatısı var. wanda'yı kadın diye sevmeyen bir kişi bile duymadım. komedi ama üst seviye bir nedensellik var. meta anlatı deus ex machina olarak değil gerçekten zekice kullanılmış. yani sorun ne karakterin kadın olması, ne komedi olması, ne de meta anlatı. sorun she-hulk'ın senaryosunun çok kötü olması.

    dizide konuşmaya değer sadece 1-2 olay oldu. bunlardan biri daredevil'ın gelişi diğer ise hulk'ın oğlu skaar. ama üzerinde konuşacak enerjiyi bile aldı dizinin genel kalitesizliği. sonuç olarak bitti. mcu'nun en kötü yapımının she-hulk dizisi olduğunu düşünüyorum. bu karakter çok daha iyisini hakediyordu.

    --- spoiler ---

  • şekilleri ve üzerindeki susam dışında hiç bir şeyi birbirine benzemeyen iki farklı yiyeceğin karşılaştırmasıdır.

    simit yapmak isteyen vatandaş süt-su-yağ-tuz-şeker-pakmaya karışımını un ile yoğurup hamurunu hazırlar, halka yapar, susamları üzerine yapıştırır, fırınlar. son 20-25 yıldır izmir'e özenenler nedeniyle bu susam yapıştırma aşamasında su yerine pekmezli su kullanmaya başladılar. neyse, neticede çıkan ürün simittir.

    gevrek yapmak isteyen vatandaş su-yağ-tuz-nohut mayası karışımını unla yoğurur halka olarak açar, kaynayan pekmeze atar 7-8 dakika pişirir. pişmiş halkaları kevgirle dışarı alır, susama bular, fırına atar 30 dakika kızartır. yani haşlayarak pişirilen ve sonra fırında kızartılan tamamen değişik bir yiyecektir gevrek.

    özetle, gevrek süt-şeker içermez. nohut mayası ile yapılır. fırında pişirilmez, pekmezde haşlanarak pişirilir. fırında kızartılır.

  • ceyrek kampanyasi oldugu icin tutmaz.

    sesege'ye takma imkanim olsa tam takarim.

  • cilalayıp parlatıp avm'nin orta yerine janjanlı jantlarıyla park ederler bu arabaları. bilmemkaç liralık alışveriş yapana da kazanma şansı sunarlar. kupon verirler. yılbaşılarında falan olur. tabiki bana hiç çıkmadı. çıkan tanıdıgım da olmadı. sanki bana bu arabaları kazananlar marsta yaşıyormuş gibi falan geliyor. o kadar uzak yani. bunu kazanan adam var ya. beleş araba. dünyaya bak. zaten bunu kazanan adam 1-2 yıl önce sayısalı falan da tutturmuştur kesin. öyle adamlar var bu dünyada. her isi rast giden adamlar. onların agzına sıçiyim ben.

  • her türlü zırvadan "işlem ücreti" diye paralarımızı tırtıklayan bankalardan birinin genel müdürünün yeni buluşu !

    yapı kredi bankası genel müdürü sanırım. bu sabah radyoda duydum.
    yaklaşık şöyle bişey:

    "bugün atmlerden para çekmek ücretsiz ama gelecekte bu ücretli olabilir, müşteriye verilen her hizmetin maliyeti var..."

    bak sen !

    o halde, ben sana hiç yük olmayayım güzel kardeşim...maliyetini artırmayayım, derhal ilişiğimi keseyim sizin grupla.

    yazının bundan sonrası genel olarak tüm finans ve banka şirketleri içindir sayın okur:

    siz, ne doymaz bişeysiniz ki

    istemediğim halde sms le kart borcunuz şu kadar diye mesaj gönderip, 50 kuruşluk sms için,
    ben de akbank kredi kart ekstreme baktım an itibariyle, gecikme bildirim ücreti 3,15 tl
    internet şubelerinden yapılan her işlem için,
    atmlerden kartsız çekilen paralar için,
    akla gelmeyen nice detaylar için
    2-3-5-10 lira gibi ücretlendirip çatır çatır cebimizden alıyorsunuz !

    --- tam bu arada not ----
    bir suser arkadaş uyardı : bu smslerin bankaya maliyeti 3 kuruş diye...
    yani kardeşim neymiş ?
    3 kuruşluk sms gönderirsin,
    vatandaştan 3,15 tl alırsın !

    bir koyup 105 almak yani !
    evet bu da bir entry konusu olsun.

    --- parantez kapa ----

    insanları borç sarmalına dolayıp, gelecek aylarını, yıllarını ipotekleyip, ödedikleri paranın her daim bir kısmını faiz adı altında yiyerek, dönem sonunda kocaman kocaman kârlar açıklamaya utanmıyorsunuz !

    bak sayın okur, öyle küçümseme...

    bir bankanın 10 milyon mudisi olsa,
    bunların yarısına, geciken kredi kart ödemesiyle ilgili bir sms gönderseler,

    olmaz ama mesela adedi 0,03 tl olan sms bu bankaya 300 bin tlye mal olur !

    peki bizim hesaba ne kadar geçiriyorlar ?
    sms le haber verme bedeli (ya da bunun gibi bişey) 3-5 tl !

    yani 5 milyon x 3 tl = 15 milyon tl !

    bir ayda sadece bir küçüçük detaydan, bankanın iç ettiği para !

    küçümsediğimiz bu 3 liralar, yıl sonunda utanmadan açıkladıkları ;

    "bak ! bankamız şu kadar milyar tl kâr etti ! işte bu kadar güvenilir, sağlam bankayız !"

    argümanının özetidir sayın okur.

    özetle önerim şudur:

    1. olabildiğince az bankayla hatta kişisel bişeyseniz (ne bileyim şirketlerin felan yoksa) tek bankayla çalışın

    böylece ay boyunca mali işlemleriniz daha büyük olacağından, bankaya karşı daha güçlü konumda olursunuz...
    şöyle ki,

    2000 tl kazanıyorsun, 5 bankadan kartın var. esasen bu bi maharet değil, yapmayın, almayın bu kadar kart.
    her birinden azar azar harcıyorsun.
    yıllık üyelik bedeli geçirmeye kalktıklarında "kapat hesabımı kardeşim !" dediğinde
    5'i birden pek ciddiye almayabilir.

    ama çalıştığın tek bankaya kapa kardeşim kartı, başka banka mı yok gider onunla çalışırım dersen tavuk gibi yolmazlar.

    2. küçük paraların peşine düşün !

    trilyonluk banka senin 50 kuruşunun, 3 liranın peşine düşüyorsa...cebindeki paranın peşindeyse, sen neden cebini korumayasın ?

    ne diyor banka genel müdürü ?

    "babamın oğlu musun ? masrafı ödersin !"

    bak seeen...

    salaklık etmeyin, bu bankalara 3 kuruş 5 kuruş paralarınızı kaptırmayın !

    bu arada bak sevgili uyanık genel müdür !
    sana buradan sesleniyorum:

    parayı biz çekerken değil, yatırırken ücret alırsan daha kısa zamanda daha çok kazanırsın !

    zîra insanımız genelde para çekmiyor atmden. yatırıyor...mütemadiyen kart borcu, fatura felan diye.
    üstelik parça parça yatırıyor.

    hesabın tamamını kapatamıyor gariban, maaşını aldıkça, oradan buradan buldukça gömüyor atmye.

    benden söylemesi doyumsuz kanka ! pardon banka !

  • patronu klavyede selamlama buton kombinasyonu.

    - maraba gencler, nabiyonuz oyle butun bilgisayarcilar bir bilgisayarin ba$inda?...
    - alt f4, alt f4, alt f4.....

  • erken seçim olması durumunda hangi partiye oy verirsiniz?
    kararsızlar dağıtılmadan
    chp %25,1
    akp %23,3
    iyip %11
    hdp %11,4
    mhp %5,3
    deva %5,2
    gelecek %1,6
    saadet %1,5
    memleket %0,9
    dp %0,9
    tip %0,9
    btp %0,7
    diğer %0,7
    kararsız %11,5

    kararsızlar dağıtıldıktan sonra
    chp %28,4
    akp %26,3
    iyip %12,4
    hdp %12,9
    mhp %6
    deva %5,9
    gelecek %1,8
    saadet %1,7
    memleket %1,1
    dp %1,1
    tip %0,8
    btp %0,8
    diğer %0,8

    cumhur ittifakı (akp, mhp) = %32,3
    millet ittifakı (chp, iyip) = %41,3

    erken seçim yapılması durumunda ittifaklar aşağıdaki gibi olursa hangi ittifaka oy verirsiniz? (kararsızlar dağıtılmadan)
    cumhur ittifakı (akp, mhp, bbp) = %31
    millet ittifakı (chp, iyip, saadet, deva, gelecek, dp, memleket, btp) = %44,4
    3. ittifak (hdp, tip, sol parti) = 12,5
    başka partilere oy veririm = %1

    erken seçim yapılması durumunda ittifaklar aşağıdaki gibi olursa hangi ittifaka oy verirsiniz?
    cumhur ittifakı (akp, mhp, bbp) = %34,87
    millet ittifakı (chp, iyip, saadet, deva, gelecek, dp, memleket, btp) = %49,94
    3. ittifak (hdp, tip, sol parti) = 14,06
    başka partilere oy veririm = %1,13

    cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunda adaylar aşağıdaki gibi olursa hangi adaya oy verirsiniz?
    recep tayyip erdoğan (akp adayı) %24,9
    kemal kılıçdaroğlu chp adayı) %26,5
    meral akşener (iyip adayı) %9,6
    selahattin demirtaş (hdp adayı) %8,9
    devlet bahçeli (mhp adayı) %4,3
    ali babacan (deva adayı) %6,9
    ahmet davutoğlu (gelecek p. adayı) %2,1
    muharrem ince (memleket p. adayı) %2,4
    diğer %1,9
    kararsız/ oy kullanmayacak %12,5

    yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde recep tayyip erdoğan'ın karşısına muhalefetin çatı adayı olarak mansur yavaş gösterilirse hangi adaya oy verirsiniz?
    mansur yavaş %46,4
    kararsızım ama büyük ihtimalle mansur yavaş %14,6
    recep tayyip erdoğan %29,8
    kararsızım ama büyük ihtimalle recep tayyip erdoğan %4,1
    oy kullanmam %5,1
    mansur yavaş toplam = %61
    recep tayyip erdoğan toplam = % 33,9

    yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde recep tayyip erdoğan'ın karşısına muhalefetin çatı adayı olarak ekrem imamoğlu gösterilirse hangi adaya oy verirsiniz?
    ekrem imamoğlu %48,6
    kararsızım ama büyük ihtimalle ekrem imamoğlu %12,2
    recep tayyip erdoğan %31,1
    kararsızım ama büyük ihtimalle recep tayyip erdoğan %5,6
    oy kullanmam %2,5
    ekrem imamoğlu toplam = %60,8
    recep tayyip erdoğan toplam = %36,7

    yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde recep tayyip erdoğan'ın karşısına muhalefetin çatı adayı olarak kemal kılıçdaroğlu gösterilirse hangi adaya oy verirsiniz?
    kemal kılıçdaroğlu %45,3
    kararsızım ama büyük ihtimalle kemal kılıçdaroğlu %10,1
    recep tayyip erdoğan %30,6
    kararsızım ama büyük ihtimalle recep tayyip erdoğan %6,2
    oy kullanmam %6,8
    kemal kılıçdaroğlu toplam = %55,4
    recep tayyip erdoğan toplam = %36,8

    son milletvekilliği seçimlerinde oy verdiğiniz partinin bulunduğu ittifakta olmasından memnun musunuz?
    akp seçmeni
    evet memnunum %73,2
    hayır memnun değilim %26,8

    mhp seçmeni
    evet memnunum %54,5
    hayır memnun değilim %45,5

    chp seçmeni
    evet memnunum %91,9
    hayır memnun değilim %8,1

    iyi parti seçmeni
    evet memnunum %88,2
    hayır memnun değilim %11,8

    oy vereceğinizi belirttiğiniz partinin hangi ittifakta olmasını istersiniz?
    hdp seçmenleri
    cumhur ittifakında olmasını isterim %5,6
    millet ittifakında olmasını isterim %72,4
    iki ittifakta da olmasını istemem %22

    deva seçmenleri
    cumhur ittifakında olmasını isterim %6,9
    millet ittifakında olmasını isterim %76,5
    iki ittifakta da olmasını istemem %16,6

    gelecek partisi seçmenleri
    cumhur ittifakında olmasını isterim %9,1
    millet ittifakında olmasını isterim %69,2
    iki ittifakta da olmasını istemem %21,7

    diğer ittifak dışı partilerin seçmenleri
    cumhur ittifakında olmasını isterim %5,9
    millet ittifakında olmasını isterim %75,9
    iki ittifakta da olmasını istemem %18,2

    erken seçimi destekler misiniz?
    evet desteklerim %63,5
    hayır desteklemem %25,9
    fikrim yok %10,6

    sizce türkiye'nin en önemli problemleri nelerdir?
    ekonomi %61,3
    demokrasi %16,1
    adalet, yargı %7,8
    eğitim, sağlık, güvenlik %6,7
    kürt sorunu %4
    diğer %4,1

    son 1 yıl içerisinde alım gücü ne ölçüde değişti?
    alım gücümüz azaldı %66,9
    alım gücümüz değişmedi %28,9
    alım gücümüz arttı %4,2

    hükümet politikalarını başarılı buluyor musunuz?
    başarılı buluyorum %27,5
    başarısız buluyorum %63,4
    kısmen başarılı buluyorum %9,1

    hükümetin genel politikalarını düşündüğünüzde iktidardan ne kadar memnunsunuz?
    memnunum %29,3
    kısmen memnunum %8,4
    memnun değilim %62,3

    muhalefeti ne derece başarılı buluyorsunuz?
    başarılı buluyorum %40,3
    kısmen başarılı buluyorum %16,9
    başarısız buluyorum %42,8

    son 3 yılı düşündüğünüzde hükümetin performansı sizce nasıl değişti?
    olumlu yönde değişti %4,7
    olumsuz yönde değişti %57,2
    olumlu buluyordum değişiklik olmadı %29,6
    olumsuz buluyordum değişiklik olmadı %8,5

    son 3 yılı düşündüğünüzde muhalefetin performansı sizce nasıl değişti?
    olumlu yönde değişti %48,2
    olumsuz yönde değişti %21,5
    olumlu buluyordum değişiklik olmadı %4,2
    olumsuz buluyordum değişiklik olmadı %26,1

    araştırma 24-31 ocak arasında 1860 kişi ile yapılmıştır.
    kaynak

    ankete göre recep tayyip erdoğan'a karşı en güçlü aday mansur yavaş, %0,2 fark ile onun hemen arkasından ekrem imamoğlu geliyor mhpli seçmenin %45'i cumhur ittifakında yer almaktan memnun değil. eğer muhalefetin adayı mansur yavaş olursa mhplilerin %40'ı mansur yavaş'a oy vermeyi tercih edebilir recep tayyip erdoğan 2018'de ittifakın toplam oy oranından %1 daha az oy almıştı bu sefer ittifakın toplam oy oranından %4 kadar az oy alabilir.
    ankete göre imamoğlu'nu direkt tercih eden seçmen oranı daha fazla mansur yavaş ise kararsız dediğimiz kesimden daha fazla oy alıyor, imamoğlu muhalif seçmenden daha çok garanti oy alabiliyor. mansur yavaş ise daha önce erdoğan'a oy vermiş seçmenin kafasını karıştırıp erdoğan'ın daha düşük oy almasına neden oluyor.

    akp yaptığı elektrik zammının acısını çekmeye başlamış, konutlara ve iş yerlerine gelen yüksek faturalar var, %50'lik asgari ücret zammının fiyatlara yansıması sonucu oluşan enflasyon henüz ocak ortasından sonra hissedilmeye başlandığından akp'nin oylarının düşme eğiliminde olması anlaşılabilir. halkın hissettiği enflasyon nedeniyle nass var faizi düşüreceğiz söylemleri uzun süre askıya alınacak gibi duruyor, eğer merkez bankası faiz düşürürse kur yükselmeye başlar dolayısıyla halkın fiyat artışlarından dolayı hissettiği enflasyon katlanarak artar.

    anket chp genel merkezinde mi yapıldı? diyen arkadaşları "fiyatların çıldırmış olması" başlıklarına alalım ve elektrik zammı protestolarını seyretmeye davet edelim. ısparta'daki elektrik kesintisinin 36 saattir sürdüğünü ve 1 hafta boyunca tüm fabrikalarının durma maliyetinin henüz ürünlere yansımadığını da hatırlatalım. %93,53 olan üretici enflasyonu 2 ay sonra sofralarımıza yansıdığında diğer anket başlıklarında görüşürüz.

    recep tayyip erdoğan'ın %52,59 aldığı cumhurbaşkanlığı seçiminde %58 aldığını iddia eden ekşisözlük'ün tescilli aktroll'ünün entrysini dikkate almamanızı tavsiye ederim. 2018 yılındaki seçim anketlerinde muharrem ince dahil herhangi bir adayı recep tayyip erdoğan'ın önünde gösteren herhangi bir şirketin kamuya açıklanan tek 1 anketi bile yoktu. avrasya araştırma şirket sahibinin şirketimi kapatırım dediği seçim ise cumhurbaşkanlığı seçimi değil 2017 referandumuydu o referandum oylamasında da mühürsüz oy pusulalarının kabul edildiği herkesin malumudur, yine de şirketini kapatmalı mıydı evet kapatabilirdi ama kapatmamış. güle güle aktroll kendine iyi bak, bu sefer olmadı bir dahaki sefere artık. dersine iyi çalış da maaşını kesmesinler.

  • pamuk prenses, süpermen ve pinokyo yürüyüşe çıkmışlar...
    yürürlerken önlerine bir tabela çıkmış.

    " dünyanın en güzel kadını" yarışması...yazıyormuş üstünde.

    - bu yarışmaya katılıyorum, demiş pamuk prenses..
    yarım saat sonra arkadaşlarının yanına dönen pamuk prenses'e sormuş
    süpermen ve pinokyo.
    - eeee, nasıl gitti?
    - birinci oldum, demiş pamuk prenses.

    yürüyüşlerine devam ederken önlerine bir tabela daha çıkmış.
    "dünyanın en güçlü adamı" yarışması...yazıyormuş üstünde.
    -bu yarışmaya katılıyorum, demiş süpermen.
    yarım saat sonra arkadaşlarının yanına dönen süpermen'e sormuş
    pinokyo ve pamuk prenses.
    - eeee, nasıl gitti?
    - şüpheniz mi vardı?, demiş süpermen.

    yürüyüşlerine devam ederken önlerine bir tabela daha çıkmış.
    "dünyanın en yalancı insanı" yarışması...yazıyormuş...
    -bu yarışmaya katılıyorum, demiş pinokyo.
    yarım saat sonra arkadaşlarının yanına gözyaşları içinde dönen pinokyo'ya sormuş süpermen ve pamuk prenses.
    - ne oldu?
    pinokyo sormuş bu defa " kim lan bu tayyip denen adam?!?