hesabın var mı? giriş yap

  • bir diğer adı ise fotik hapşırma refleksidir.

    genellikle, bir çok insan, burnunun gıdıklanmasını tetikleyen bir etmen ile hapşırır. işte bu etmenlerden biri de güneş ışığı.

    fotik hapşırma refleksi, güneş ışığına direk maruz kalan insanların hapşırmasına sebep olan reflekstir. genellikle loş bir ortamdan güneş ışığına geçişlerde meydana gelir. dünya nüfusunun yüzde 20-30'u bu reflekse sahip.

    bu refleks genetik olarak aktarılıyor. eğer anne ya da baba bu refleksi ilgilendiren gene sahipse, çocuklarının da fotik hapşırma refleksine sahip olma olasılıkları büyük.

    hapşırmak, anlık olarak görüntü kaybına sebep olduğundan dolayı savaş uçağı pilotları, güneş gözlüğü takıyor ve böylece hem güneşin rahatsız eden etkisinden hem de fotik hapşırma refleksinin olumsuz etkilerinden korunuyorlarmış.

    -uzanmışım kumsala, güneş damlar içi.. haaa hapşuuu! *

    çok yaşa!

  • doğrusunu yapan kişidir. dışarıda yapılan vücudun içine kim bilir ne katıyorlar.

  • buyuk dramlara sebep olmus bir faciadir. ilk patlama aninda ölen kişi sayısı çok gibi görünmese de (30 civarında) patlamadan sonra (pek de "aciklanamayan" sebeplerden dolayi) iki yil icinde binlerce insan daha olmustur. ancak bu olumlerin kacinin facia ile dogrudan baglantili oldugu arastirilamamistir. tabii bu olumler disinda meydana gelen hasarin veya cevre tahribatinin boyutlarinin belirlenmesi ise ayri bir hikaye.

    ama bence en buyuk dram patlama sonrasi enkaz kaldirma calismalari sirasinda yasanmistir.

    patlamanin ardindan radyoaktif enkaz yaklasik 1.5 km capinda bir alana yayilmis. alinan karar ise bu enkazi tesis icinde toplamak ve butun bir tesisi ozel bir beton ile tamamen ortmek. ayrica radyoaktif cekirdegin altinda da buyuk bir beton yatak olusturulmasina karar verilmis. evet ama radyoaktif enkaz nasil tasinacak? cekirdegin altina beton nasil dokulecek? gerekli ekipman ve zaman yok? ve butun isin 15 gun icinde tamalanilmasi dusunuluyor.

    enkazi tesis icine tasimak ve de radyoaktif cekirdegin altini beton ile kapatmak icin itfaiyecilerle birlikte askerlerin kullanilmasina karar verilmis ve 1500 kadar asker kullanilmis. (kac itfaiyeci kullanilmis bilmiyorum) basit bir gaz maskesi, eldiven ve cizme disinda bir koruma ekipmani kullanmayan asker ve de siviller bolgede calismaya baslamislar. bir askerin (veya sivilin) gunde en fazla 3 dakika calismasina izin veriliyormus. ama bu sure icinde alinan radyasyon miktari bile omur boyu alinabilecek radyasyon esiginin uzerindeymis. ve adamlar orada 15 gun boyunca calismislar. evet calismalar planlandigi gibi 15 gun icinde bitirilmis. butun radyoaktif moloz tesis icine tasinmis ve tesis beton bir zirh ile tamamen kapatilmis. ayrica radyoaktif cekirdeginin alti da (acilan tuneller sayesinde) beton ile doldurulmus.

    peki bu radyoaktif enkaz kaldirma isinde calisan askerlere (ve de sivillere) ne olmus?

    bu temizlik calismalarina katilan askerlerin buyuk bir kismi ise -ki hepsi 20'li yaslarda saglikli insanlar- bir yil icinde olmusler. (bu sayi (asker+sivil) kimi kaynaklara gore 4000 civarinda.)

    gercekten buyuk bir dram. bile bile olume gitmisler. ama birilerinin de bu isi yapmasi gerekiyordu. evet saniyorum savasarak olmeseler bile, gene de ulkelerindeki insanlari korumak adina olume gitmisler.

  • nani'nin şutunda rvp'nin kafasını eğerek golcülüğünü konuşturduğu maç. amk rvp, seninle ilgili nasıl teselli bulacağımı şaşırdım artık. nerdesin amk uçan hollandalı? lpg'li hollandalı'ya döndün iyice.

  • metroda elinizi kolunuzu ısırmayacak köpek. videoyu izledim, köpekler hakkında zerre fikriniz yok belli ki.

    adam köpekle oynuyor. köpekler böyle oynar, hafif ısırıklarla. adam çığlık atıp kaçmıyor farkındaysanız. sakince köpeği ayırıyor ve oynamaya devam ediyor. köpeğin sonraki tüm hareketleri oyun hareketi. ve yüzde 99 bunu adam başlatmış. aynı şeyi ben de yapabilirdim, gel ulan kerata, oynayalım diye. ki böyle yapmışlığım ve coşan köpekler tarafından düşürülüp hunharca yalanmışlığım vardır. adam temasa geçip oynamak istemiş olmasa o hayvan hiçbir şey yapmayacaktı. sen de kalkıp hayvanı tekmelmez veya oyun istemezsen sana da dokunmaz.

    belediye insan için tehlikeli bir hayvanı sokağa bırakmaz. barınaklar çok dolu ve yaşanacak yerler değil. saldırgan olmayan bir hayvan barınağa alınamaz. evet hayaliniz bundan farklı ama üzgünüm burası türkiye. sokak hayvanları ile yaşayacaksınız. ben de mesela medeni insanlarla yaşamak istiyorum, yere tüküren, böğüren tipler hep toplansın istiyorum, olmuyor. daha iyisini isteyen avrupa'ya gitmekte özgür.

    bu ülkeyi yaşanabilir kılan tek şey aramızdaki bir avuç insanın hayvanlara olan merhameti. onu da alırsanız geriye babun sürüsü gibi bir şey olarak kalacağız. anladınız mı gerizekalı yavrularım?

    edit : sokakta hayvan olmasına en karşı insanlardan biriyim. yıllardır sokak kedisi bakar tedavi ettiririm. belim büküldü, psikolojim çöktü. ciddi ciddi kaçmayı hayal ediyorum. olması gereken bu değil. ama bunu tek bir suçsuz hayvanı hedef göstererek yapmayın lütfen ya. hayvanın oyun oynadığı videoya vahşice saldırmış gibi yorum yapıyorsunuz. etraftakiler neden ses çıkarmamış, çünkü büyük ihtimalle adam önce hayvanı sevdi, oynamaya başladı, onlar da bunu gördü. onların gördüğü hayvansever bir abinin sokak köpeği ile oynaması. bu hayvan aylardır kendi isteğiyle geziyor bu şekilde. ben de isterim gezdiği yer çiftlik olsun, onu seven sahipleri ile oynasın. ama durum bu. başını bir tane okşayan olmuş, azıcık sevgi bulmuş mutlu olmuş, bunu onu bitirmek için kullanmayın lütfen ya.

  • bu haftasonu izmir agora avm'deki mudo mağazasında karşılaştığım manzara...
    bahsi geçen odun, indirim öncesi 475 tl imiş, mudo damping yapmış, 380 tl'ye düşmüş.

    http://imageshack.us/…hoto/my-images/859/mudoz.jpg/

    kredi kartına taksit yapıyor musunuz diye sordum, ciddi ciddi biz 6'ya bölüyoruz, banka da +4 veriyor dediler.

    merak edenler için boyutlar: yaklaşık 45 - 50 cm yüksekliğinde 15 - 20 cm çapında....

    imlayı düzelttim.