hesabın var mı? giriş yap

  • başlık: kucuk iskender tipi siir yaziyorum gelin hemen lan

    - ooff dedi.
    - ne oldu? dedim .
    - hiiç dedi.
    - herşeyi bırak, gel benimle dedim.
    - olur mu?!. dedi.
    ... - topu topu bir tabak fazla koyarız soframıza dedim.
    - olmaz! dedi.
    - neden? dedim
    - al dedi çocuklarını dedi çocuklarını istiyorsan dedi kendini dedi al kendini nerde kalırsan git dedi kal dedi bana..

    bir daha sevindim ¦

  • hakan'ın kafasını vurduğunda duyduk di mi turabi'yi ve gördük di mi kancık nadya'nın gülüşünü.

    iki adet net orostopol olan show programı. görüntü çok net.

  • sanayi devrimi aslinda enerji ile dogrudan baglantilidir; makinelesmeyle ortaya cikan bir enerji devrimidir diyebiliriz. bu devrim öncesinde üretim icin kullanilabilecek hareket enerjisini üretebilen sadece insan gücü ile cesitli hayvanlarin gücleriydi. su degirmeni ile hidro enerji, yel degirmeni ile de rüzgar enerjisi de kullanilmaktaydi belki ama bu iki enerji türünün kullanim alanlari bu enerji tiplerinin kullanim zorlugundan dolayi cok kisitliydi. bunun yaninda odun gibi yakitlardan elde edilen isi enerjisini hareket enerjisine cevirecek bir yöntem de bilinmiyordu. dolayisiyla üretim miktari düsüktü. sanayi devrimine kadar dünyanin tüm bölgelerindeki üretim hacmi ve gsmh hemen hemen ayniydi.

    sanayi devriminin öncusu olarak makinelesme öncesi cottage industry denilen evden üretim tekniklerinin gelisimi ve ingiltere'deki toprak reformu olan çitleme kanunu kabul edilse de, devrimi asil tetikleyen unsur buhar makinasinin icadidir. buhar makinasi ile ilk defa isi enerjisi hareket enerjisine dönüstürülebilmistir. bukar makinasi, uretimi ilk defa yayginlasan bir fosil yakit olan kömür kullanimi ile birlesince hem inanilmaz bir üretim gücü ortaya cikmis hem de buharli lokomotif ve buharli geminin gelistirilmesiyle tasimacilik, dolayisiyla cok genis topraklarin hammaddelerini kullanabilme olanagi dogmustur. verimliligi %1 gibi cok düsük olan ilk üretilen makinelerle dahi bir anda 300 iscinin yapabilecegi is yapilmaktaydi. 18.yy'in son yarisinda ingiltere'de, manchesterda, yakit olarak kömür kullanan buhar makineleri önce tekstil sektöründe calismis, ardindan demir-celik sanayisi gelismistir. 19.yy'da diger bati avrupa ve kuzey amerika ülkelerine yayilmistir.

    18.yy'in ikinci yarisinda ingiltere'de baslayan ve 19yy.da hizla bati avrupa'ya yayilan nehirleri su kanallarinin yapimiyla birlestirerek kara iclerinde ulasimi kolaylastirmak ve bu bölgelerde uretilen tarim urunlerinin toplanmasiyla hinterlandlari genisletme isi, 1830'lardan itibaren yayginlasmaya baslayan demiryollari ve telgraf teknolojisinin gelismesi ile iletisim ve ulasim konusunda inanilmaz bir devrim yaratmistir. yuk tasiyan bir at arabasiyla bir gunde gidebileceginiz yol 30 km civariyken, trenlerle bir gunde gidebildiginiz mesafe önceleri 500 km civarina, birinci dunya savasindan hemen önceki zamanlarda ise 1000 km civarina cikmistir. trenler ayni zamanda belli bir duzende bilinen zamanlarda ve dakik olarak calistiklari icin sanayi uretimi icin cok önemli hale gelmislerdir. telgraf teknolojisinin gelisimi de iletisimi isik hizina ulastirmis, atlantik'i gecen telgraf hattinin 1866'da kurulmasiyla dunyanin bir ucundan diger ucuna aninda haber gondermek mumkun olmustur.

    19.yy'in ikinci yarisinda petrol ve elektrik enerjisinin isin icine girmesiyle ikinci bir dalga baslamistir. sanayi üretimindeki inanilmaz artis hammadde arayislarini, üretilen ürünleri satacak pazar arayislarini ve sömürgeciliki getirmistir. 19.yy'da sanayilesen ülkelerin gsmh'si diger ülkeleri onlarca katlamis, dünyadaki zengin-yoksul ayrimini inanilmaz derinlestirmistir.

    öte yandan sanayi devrimi tarim devriminden sonraki insanlik tarihindeki hemen hemen herseyde degisiklige yol acan ikinci önemli devrimdir, etkileri hayatin her alaninda hissedilmistir. sehirlesme sanayi devriminin en önemli sosyal sonuclarindan biridir. insanlar tarim ekonomisini birakip sehirlere dolmuslar, tarihte ilk defa sehirlerde yoksullar da oturmaya baslamis, isci sinifinin ortaya cikisiyla feodal sinif sistemi yokolmus, feodal toplumlardaki genis aile ve akrabalik baglari yerini sehirlerde sikisik sekilde yasayan cekirdek ailelere birakmis, bireysellesme, sinif bilinci, bireysel özgürlükler gibi kavramlar ve bunlarla beraber asiri emek sömürüsünün tetikledigi işçi hareketi ve sosyalizm gibi ciddi etkileri olmus akimlar ortaya cikmistir. yogun sanyilesme ayni zamanda ciddi bir kapital ihtiyaci yaratmis, gunumuz modern bankacilik sistemi yine bu dönemde ortaya cikmistir. sanayi devrimi ayni zamanda insanin dogayi ilk defa ciddi sekilde bozmaya basladigi zaman olmustur ama cevre bilincinin gelismesi zaman alacaktir. kadinlarin da sanayi üretimine katilmasi kadinin toplumdaki önemini arttirmis, kadın hareketi de yine bu dönemde ortaya cikmistir. sanayilesen ülkelerde önemli bir nüfus patlamasi görülmüs, ortalama ömür ciddi sekilde artmis, ilk metropoller gene bu dönemde londra, paris ve new york olarak ortaya cikmistir. bu dönem ayni zamanda ilk örgün eğitimin ciktigi ve yayginlastigi dönem olmustur.

    sanayi devrimi ve etkileri günümüzde halen sürerken, bir zamanlarin sanayilesmis ülkeleri, sahip olduklari sanayilerin postfordizm ile emegin daha ucuz oldugu ülkelere kaymasiyla sanayisizlesme dönemine girmislerdir. öte yandan, su anda etkisinin belki de sanayi devriminden bile daha kapsamli ve karmasik olmasi beklenen bir sayisal devrim ile karsi karsiya oldugumuz söylenmektedir. internetin ortaya cikisi da bu devrimin miladidir ve insanligin yine cok farkli bir sosyal baskalasima girmesi beklenmektedir.

    öncesi icin: (bkz: avrupa'nin gelisme sebepleri/@iwillshowyouwhatitmeans)
    alakalı olarak (bkz: gelir eşitsizliği/@iwillshowyouwhatitmeans)
    ayrica (bkz: sanayi devrimi sonrası avrupa'da yaşananlar)
    isin devamini merak ediyorsaniz: (bkz: manuel castells)

  • kazanan çiftçinin bizim ekşicilerden daha akıllı olduğunu gösteren olay.

    adam maksimum ikramiyenin 500 000 tl olduğunu düşünmüş de iki kupon oynamış.

    bizimkiler daha haberi okuyup anlamaktan aciz.

    vaheyy.

    kuponu bunlar oynasa kalıbımı basarım 4 tl basarlardı paranın yarısı boşa giderdi lan.

    banko yani.

  • sabah 10'dan önce, akşam 10'dan sonra gereksiz mevzular için telefonumu meşgul edenlere hödük gözüyle bakıyorum. öğrenin bir zahmet şunu.

    bir de bir hanımla sokakta yürüyorsanız er kişi olarak, kaldırımın yola yakın tarafından yürümeniz önemlidir.

  • kampüste bildiri okuyan devrimci delikanlının ezan okunmaya başlayınca söylevine ara vermesi. ülkücülerden önce alkış alması sonra dayak yemesi.

  • geçen seneki "şampiyon 4. yıldız için sahada" yazan eleman yazmazsa eleyeceğimiz takımla maçımızdır

    edit: iş bu entry tüm lig boyunca bu entryi yazan, kalkın ulan fener'in maçı var diyen emekçi dostumuz, çubukluya gönül vermiş kardeşimiz nick yazmazsam ne olacak ki renkdaşımızı incitmek için yazılmamıştır. yaptığı totemin ters tepmesine, esprili bir tepkidir.
    kendisine ve çubukluya gönül vermiş renkdaşlarıma selam ederim.

  • bu ülkede ne zaman kanunlara, kurallara uygun bir şekilde davransan kaybediyorsun.

    ödemelerini düzgün yapan herkes kaybediyor ve kendini keriz gibi hissediyor.

    edit: ne çok dm atan olmuş. keriz diyen mi ararsın, enayi diyen mi, ödemeseydin diyen mi. ben hayatımda hiç kyk kredisi kullanmadım. yaş kemale erdi, köprülerin altından çok sular aktı. benim türkiye gerçeği ile ilgili vurgulamak istediğim bir sorunu anlayanlar zaten anladı.

  • şoka ve darbelere dayanıklı olması özelliği gerçekten abartılmış bir telefondur. en üst kattan atma, kamyon tarafından ezilme , futbol topu olarak kullanılma gibi durumlara rağmen hala bana mısın dememekte, taş gibi çalışmaktadır. belki de nokia'nın şu ana kadar yapılmış en dayanıklı modeli. mavi kapaklısını tek geçerim.