• toplu iş dosyası şeklinde bir türkçesi var.. .bat uzantılı dosyalar olup, sık sık yapılan işleri, komut serilerini toplu halde tutmaya yarayan çalıştırılabilir dosyalar..
  • genellikle yazilmis komutlarin gorunmemesi amaciyla @echo off diye baslamaktadirlar.
    copy,md,if exist gibi sekillerde devam ederler.
    bunlara birbirini (ya da exe,com dosyalarini) cagirtirken call kullanilmalidir,aksi takdirde cagirilan programin kosmasi bitince geri donus yapmaz ve command prompta duser.
  • (bkz: bat)
  • kıçımın sıkıştığı hemen hemen her duruma koşan cmd komut sistemi. rutin tüm işlemler için en pratik ve kolay çözüm.

    not: reklam gibi oldu ama kimin reklamı *
  • powershell dururken neden kullanılıyor gibi sorular gelebilir ama cok basit şeyler için powershell e gerek olmadığından kullanılması mantıklıdır.

    cok basit şeylerle otomasyon yapabilirsiniz.

    -örneğin flashdisk takınca belirli klasorlerin yedegini almak istiyorsanız flash disk üzerine yazabileceginiz kolay bir batch dosyası ile bunu yapabilirsiniz. (ya da harici disk)

    -bilgisayarınızı actıgınızda masaüstünde duran bir batch dosyası ile hergün açtığınız internet sitelerini otomatik olarak açabilirsiniz. (bu batch dosyası başlangıc a da eklenebilir pekala)

    -indirilenler klasörünüz için basit bir örganizator program yazabilirsiniz. örneğin jpg/jpeg/png dosyalarını resimler klasörüne, video dosyalarını video klasörlerine vb. (text, exe, sunum, dokuman) atıp ortalığı tertemiz çiçek gibi yapabilir.

    -bilgisayarı kapatmak zor geliyorsa otomatik olarak bilgisayarı kapatabileceğiniz (çift tıklayarak) şeyler bile yapabilirsiniz.

    yerine göre zor bir hal alabilir bunu kullanmak ancak aslında bu yukarıda saydığım örnekler basit ama işlevsel olabilir. batch file kullanmak windows u sizin için daha güzel hale getirecektir.

    ayrıca,
    (bkz: dotfiles)

    edit:
    pause komutu koymanızı oneriyorum en başına.
    cünkü yanlıslıkla calıştırırsanız eger pata küte yapmasın işleri. en azından acıktan sonra bir tuşa basmanız gereksin.
  • kendisi küçük bir şey ama yeri geldiğinde çoook yararlı komut sistemi
  • her türlü windows komutunu kullanarak otomatik bir iş yaptırabileceğiniz dosya. web sitesini açtır, bilgisayarı kapattır, sesi azalt, aç, cd'yi çıkar, ne bileyim. her şey işte. yeter ki windows komutlarını bil.
  • laptopta bir türlü çalıştıramadığım hede. nette o kadar çok şey anlatılmış ki hepsini denedim.
    masaüstünde çalışan şey laptopta çalışmıyor. bat fix ler mi denemedim regeditte silme işlemi mi yapmadım yok çalışmıyor.

    hatta bat to exe ile exe yaptım gene de çalıştıramadım.
  • linux kullanıcısıyken kullandığım düzenli olarak dosya taşıma, dosya kopyalama vb. işlerini yapan shell scriptlerin “windows’ta karşılığı nedir?” diye bakarken karşılaştığım genellikle .bat uzantılı dosyalar. linuxta bu işlerin çalışma zamanını crontab ile ayarlıyordum, burada direk windows arama bölümüne task scheduler yazıp erişebileceğiniz bir program var oradan işlerin çalışma zamanını ayarlaya bilirsiniz. bir saatten kısa bir süre verip indirdiğiniz fotoğrafları belli klasörlere taşıyan, kelimelere veya tarihlere göre ayrı klasörlerde sınıflandıran basit batchler yazabilirsiniz. yazmak için notepad yeterli, ayrıca herhangi bir kurulum gerekmemektedir. dosya taşıma, silme gibi işler için yazılmış batchler birçok sitede mevcut zaten onları da kullanabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap