• 26 mayis 2007 de acilisi yapilacak olan havalimanidir. istanbula ilk sefer en iyi ihtimalle 29 mayis 2007 de olur denmektedir. istanbul-batum seferlerinde turkiye yolculari sarp sinir kapisina kadar getirileceklermis( gerci havalimani hemen sinira on dakka mesafede ya) ozellikle artvin ahalisine ilac gibi gelecek bir olaydir. acilisini dort gozle bekliyorduk vatana millete hayirli olsun.
  • gidip gelenlerin, prosedürleri görenlerin üşenmeyip tecrübelerini sözlüğe aktarmasını dilediğim havalimanı.
    (bkz: havalimanı soruyorum hemen silicem)
  • gidip gelen var mı diye merak ettiğim havaalanı. bir soru. batum'a uçakla insek, oradan kars'a nasıl gidilir?
  • istanbul dan 1 saat 40 dakikada ulasilan cok kucuk bir havalimanidir. turkiye sinirinin 10 km civari yakinindadir. taksiyle 10-15 dolara sarp sinir kapisina ulasilabilmektedir. su an icin hemen minibus seferleri de vardir(fiyatlarini bilmiyorum 5 dolar civari olabilir). havalimanina indiginiz andan itibaren turkiye topraklarina gecmeniz maksimum birbucuk saat surer. trabzon havalimanina gore fazla bir avantaji oldugu soylenemez +2 saat haricinde.
  • tav'nin yapıp işlettiği, günde gelen 2 ve giden 2 uçuşa göre gayet lüks güzel modern bir havaalanı. park yeri bol, duty free, cip salonu, hediyelik dükkanı, bir tanesi pasaport kontrolünden önce, bir tanesi sonra olmak üzere iki cafeye sahiptir. hepsi havaalanının geneli, pist ve terminal gibi mini boylarda. bir tane uçak bekleme salonu vardır (lounge). herhangi bir körük yoktur, uçağa yürüyerek gider ve iki ucundan da binebilirsiniz.

    batum'a gelirken biniş kartınızla birlikte verilen bagaj yapıştırmasını atmayın, çünkü bavulunuzu alırken sorabiliyorlar. aslında her havalimanında yapılması gereken bu uygulama neden sadece burada yapılıyor, bence bunun iki sebebi var. birincisi günde 2 uçağın inmesi, ikincisi <<<burada gürcü milletiyle ilgili birşeyler yazacaktım, ama ırkçılık kötü şey. genellemek, profiling kötü şey.>>>.

    batumdan giderken uçuş kartınızı hazırlamak için uçağın her koltuğunun bulunduğu yapıştırmalardan söküp karta takıyorlar. kartın gerisini de elle yazıyorlar. kuyruk olabiliyor, aman dikkat. zaten bu memlekette insanlar kuyruk muyruk <<<neyse, alıştınız artık>>>. bu kadar güzel havaalanında ilginç tabi bu ilkellik.

    türklere vize uygulanmaz, tak diye basarlar mührü geçersin. 8 tane mührü bir pasaport sayfasına sığdırırlar, amerikalılar gibi hoyrat kullanmazlar pasaportunu (amerikalılar o çıkış formunu her zımbaladıklarında o zımbayı nerelerine vurmak isterim bir bilseler...). hopa'ya giden minibüslere binmek için özel bir kapı vardır terminalde, pasaport kontrolünden geçmenize gerek yoktur. pasaport lazım bile olmayabilir, ama istanbul'dan pasaportsuz nasıl çıkarsınız bilmem. bu konuda biraz soruşturun, bana güvenmeyin.

    birde son gidişimde zorla taksi taksi diye peşimden gelen adama türkçe ingilizce gürcüce ve rusça hayır dememe rağmen sonuna kadar gıcık etti, ta ki sonunda geri dönüp "az kaldı boğmama seni" bakışımı takınana kadar (çok etkilidir). dilenciler de var bazen takılıyorlar peşine.

    özetle güzel havaalanıdır bu. işini görür, temizdir. saatler kazandırır. gaza geldiğim bir gün, nerdeyse uçağın piste dokunmasıyla ayağa kalkan ve itişen yolcuları anlatırım <<<anladınız>>>.
  • başlığı açan arkadaş abartmış bunu. günde 4 uçak geçen yere hava iskelesi denir.
  • doğu karadenizdeki illere gitmek için sıklıkla kullanılan trabzon-erzurum gibi iniş alanlarının pabucunu dama atmış olan yer. bilhassa artvin ahalisi için aranan kan gibi olmuştur. türk hava yolları günde tek sefer yapar. istanbul'dan gelirken dış hatlardan kimlik kartınız ile birlikte pasaport polisinden ufak bir kağıt alırsınız. batum'a indiğiniz zaman havaş sizi sarp'tan geçerek hopa'ya getirir. batum'dan sarp'a kadar gürcü polisler, ondan sonra da türk polisler biner araca. devamında hopa'daki merkezde türkiye'ye girişiniz yapılır. velhasıl kelam hava yolları temiz iş çıkartmışlardır.
  • artvin'e varmayı eziyetten çıkarmıştır. türkiye'ye geçmek için pasaport gerekmez. atatürk havalimanından her gün saat 1'de batum'a thy'nin direk uçuşu vardır. aynı şekilde yanılmıyorsam saat 12'de de batum'dan istanbul'a direk uçuş mevcuttur. uçuş yaklaşık 2 saat sürer. 40 dakika sonrada havaş ücretsiz şekilde sizi hopa'daki terminale bırakır. oradan eğer borçka yada artvin merkeze gitmek isterseniz 15 ytl karşılığında direk servis vardır. kısacası cepten toplam 210 lira çıkmış, saat 13'de istanbul'dan kalkıp 17:30'da artvin merkeze inilmiştir. bunun diğer alternatifleri 70 ytl karşılığı 18 saatlik otobüs yolculuğu yada en az 120 ytl'ye mal olan istanbul-trabzon uçak, trabzon-artvin otobüs güzergahıdır ki bu da en az 7 saat sürmektedir.
  • kendi halinde, küçük ama işlevi büyük havaalanıdır..

    hopa'ya gitmek için batum havalimanı inişli olmak üzere uçak bileti aldığınızda, yolculuk boyunca nasıl bir süreçten geçtiğiniz konusunda merak edilenler olabilir. ben çok merak ediyordum, el alışkanlığı ekşisözlük'e baktım, aşağı yukarı cevabımı buldum.. o yüzden artı olarak ben de bir amme hizmeti yapayım..

    istanbul'dan 1 saat 45 dakika süren ve son yarım saati karadeniz manzaralı uçuşunuz sona erdiğinde, uçaktan iner inmez sizleri direkt olarak havalimanı'nın terminal binasına yönlendiriyorlar.. burada, kapısının üzerinde "hopa yolcuları bekleme salonu" yazan bir odanın önüne geliyorsunuz ve kapının önünde bekleyen gürcü bir hatun, elinde yolcu isim listesine bakarak herhangi bir kaçak göçek var mı diye kontrol ediyor. liste tamamlandıktan sonra bildiğiniz havaş otobüsleri, odanın hemen çıkışında sizleri alıyor ve 15 dakikası gürcistan topraklarında 15 dakikası da türkiye topraklarında olmak üzere yaklaşık yarım saatlik bir yolculuktan sonra hopa limanı'na getiriyorlar sizi.. burada ülkeye giriş ve bagaj işlemlerinden sonra sizleri herkes dağılıyor..

    dönüşte ise aynı süreç sözkonusu.. hopa limanına geliyorsunuz, bagajlarınızı teslim ediyorsunuz. sonra yine havaş otobüsleri sizi alıyor, yarım saat sonra batum havalimanı'na getiriyor ve oradan direkt olarak uçağa geçiyorsunuz.. ha bu arada havalimanı'ndaki gürcü polisler ve güvenlik görevlileri devamlı bir panik halindeler ve bağıra bağıra konuşuyorlar talimatları verirken.. bu bağırışları sakın ha üzerinize alınmayın, adamların normal konuşmaları da böyle bağırmalı çağırmalı şeklinde..

    ufak tefek, burada belirtmediğim detaylar da var.. ola ki bir gün, benim gibi bu yolu kullanarak seyahat edecekseniz ve ekşisözlük'e danışırsanız, bir mesaj yeşili kadar uzaktayım..
  • evvela;

    (bkz: #30831937)

    önümüzdeki ay kurban bayramı zamanı burayı gidiş dönüş kullanacağım 4 yıllık bir aranın ardından.. sözkonusu entry'i yazdıktan sonra geçen zamanda detayları unuttum açıkçası, dolayısıyla son zamanlarda konu hakkında gelen mesajlara pek doyurucu cevaplar veremedim.. önümüzdeki seyahat sonrası başka bir entry'de ve daha detaylı olarak seyahat hakkında bilgiler vermeyi düşünüyorum..
hesabın var mı? giriş yap