• kesimler kendilerine nasıl hitap edileceklerini kendileri seçerler. çünkü hitabet kimliğin parçasıdır. bu seçime saygı göstermeyi reddetmek kimliğe saygısızlık olur. o kimliği tanımamakla denktir. haliyle "ben böyle alıştım" ya da "ne var işte o hem daha saygılı" gibi argümanlar boştur.

    daha da önemlisi bunlar empatiyle anlaşılacak şeyler değil. çünkü konum olarak anlamadığımız mağdur kesimin hiçbir zaman aslında neler çektiğini, neleri kafasına taktığını, ne dertler yaşadığını anlama imkanımız yok. empati burada işe yaramıyor. burada sadece ilgili kesimi saygıdeğer bulup bulmamak mesele oluyor.
  • haklı hassasiyettir. bayan kelimesinin kullanımı "kadın mıdır kız mıdır bilmem" kafasıyla genelleşmeye başladı. erkek karşısındaki kadın hakkında "kız mı kadın mı bilmiyorum, en garantisi bayan diyeyim" diye düşününce kadını tamamen bekareti üzerinden tanımlıyor. en büyük sorun bu, cinsiyeti üzerinden değil bekareti üzerinden tanımlama. aslına sorun toplumdaki, kız kelimesinin bakire manasına gelmesi. genç kadın olarak kodlasaydık toplumca bu sorunumuz olmayacaktı.

    bayan yaygınlaşmadan önce "yenge" kelimesi çok kullanılırdı mesela. hiç tanımadığın kadını, kocası üzerinden tanımlamak cinsiyetçiliğin dibi değil de ne?

    ama birisine hitaben nasıl kadın diyeyim diyenler, siz bir erkeğe "hop adam" falan diye mi sesleniyosunuz? hanımefendi de geç, eğer fazla formal geliyosa başkan de hacı de.
  • sebebi ayrımcılık için kullanılmasıdır.

    bir sürü kadından bu konuyu dinledim ve şu kanaate vardım.

    "bayan kelimesi ayrımcılık belirttiği zaman rahatsız oluyorlar."

    örneğin bir tuvalet düşünün. normalde olması gereken kadın ve erkek değil mi?
    fakat tabelalarda yazan kısımda erkek yazmasına rağmen kadın yerine bayan yazıyor.

    burada kilit kelime bayan yazmasjndan çok erkek tuvaleti için bir kibarlaştırma olmamasına rağmen sanki kadınların bu kibarlaştırmaya ihtiyacı varmış gibi değiştirilip "bayan" yazılması.

    erkek yazacaksan kadın, bay yazacaksan bayan yazacaksın.

    yani pozitif ayrımcılık yapmadığın sürece tabii ki sorun yok.

    yanlış:

    erkek futbol takımı - bayan futbol takımı

    doğru:erkek futbol takımı - kadın futbol takımı

    yanlış: erkekler yemek yemeyi çok sever fakat bayanlar kilo kaygısı yüzünden yiyemez.

    doğru: erkekler yemek yemeyi çok sever fakat kadınlar kilo kaygısı yüzünden yiyemez.

    bence olayı kavradınız.
  • bayan diyenler; kadın erkek farketmez net bir alt sosyal sınıftır, kalitesizdir varoş olma varoştan çıkmış olma ihtimali yüksektir
  • kadın sözcüğü cinselliği çağrıştırır. kadın seks yapar. türkiye'nin bazı yerlerinde, aslında çoğu yerinde 18 yaşında birine kadın deyin ters karşılanır, o yüzden genç kız denir, ilk entrylerde denilmiş ki bayan sözcüğü daha kibar. toplum içinde bayan denmesi kibarlıktan ziyade çağrıştırdığı anlam ile ilgilidir. türk halkının bilinçaltı kodlarını çözdüğünüzde aradaki farkı ve neden bayan denildiğini anlarsınız. kadınların kendilerine bayan yerine kadın şeklinde hitap edilmesini istemelerinin sebebi gereksiz hassasiyet değil toplumsal kodlara karşı bir duruştur.
  • kadınlar için değil, türkçe katliamına karşı olduğum için bir erkek olarak bağyan demesine kıl oluyorum. ulan cahillikten mi alıyorsunuz bu geri zekalılık ile övünme cesaretini?
  • erkeklere de bay densin, ülkece nezaketten kırılalım. belki toplum psikolojimiz falan değişir, bir denesek mi ne.
  • kadın bir cinsiyetin adıdır. bayan ise o cinsiyete mensup kişiye hitap için kullanılan sözcüktür.
  • sonunda gündeme gelmiş bir konudur. yalnız başlık yanlış açılmış doğrusu için (bkz: kadınlardaki kadın diyeceksin hassasiyeti)

    ehueheu. bazıları aydınlanıyor ya iyidir iyi gelişme var.

    kadına kadın, çocuğa çocuk diyeceksiniz. zamanla alışılıyor, korkmayın.

    hâlâ daha yok bon boyon doyorom orodo no fork vor?
    e lan o zaman bir fark yoksa madem kadın desene, demek ki senin zihniyetinde belli bir fark var ki diyemiyorsun!

    ayrıca sana önemli gelmedi diye başlık açmak ne bileyim... önemliyse baya demek...
hesabın var mı? giriş yap