• rusyada siberyada bulunan dunyanin en eski tatli su golu (20-25 milyon yil) ve dunyanin en derin (1620 m.) golu.
  • (bkz: deniz baykal)
  • (bkz: baykal)
  • rusya'nin guneydogusunda irkutsk sehri ve mogolistan siniri yakininda bulunan devasa tatlisu gölü. her ne kadar 31bin kilometrekarelik yuz olcumu ile ancak asya'nin en genis golu olabilse de, inanilmaz derinligi sayesinde dunyanin acik arayla en fazla su hacmi tasiyan tatli su gölü ünvanina sahiptir. 23 milyon kilometreküplük su hacmiyle dunyadaki tatli su kaynaklarinin beste birine sahiptir bu göl, kuzey amerika'nin bes buyuk gölünün***** su hacminin toplamindan daha fazladir bu. daha iyi aciklayabilmek icin havuz problemleri temali bir ornege de basvuracagim sayin okurlar: firat'in debisine sahip yüz adet nehir bu gölü bosaltmaya baslasalar, 9 yildan once bu gölün icindeki suyu bitiremezler...

    butun bu ozelliklerinden ve icerdigi biyolojik canli cesitliliginden dolayi unesco tarafindan unesco dünya mirasi listesi'ne dahil edilmistir.
  • baykal golu'ndeki ekosistemde yasayan hayvan turlerinin yuzde sekseni dunyada baska bir yerde yoktur. dunyanin tek tatlisu foku (nerpa) da bunlar arasindadir. sanirim suyun soguk olmasi, alttan beslendigi kaynaklarin oksijence yogun olmasi, golun izole sekilde uzun sure yasamasi, buraya ozgu canli turlerinin bolluguna yol acmistir. kelime olarak "baykal" yakutcadan geliyormus ve sanirim "okyanus" demekmis.
  • yaran yanlis okumalar
    (bkz: deniz baykal)
    (bkz: gol)
  • dünyanın en derin gölüdür. bilinen en derin yeri bin altıyüz metre den geçgin olkhon crevin noktasıdır. 25 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir.
  • sibiryanın incisi olarak adlandırılan, ocak-mayıs ayları arasında 2 metre kalınlığında buz tutan, 336 nehir tarafından beslenen, sularını yalnız bir nehrin* boşalttığı, doğa harikası göl. denizden yüksekliği 456 metre. yani en derin yeri deniz seviyesinin 1200 metre altında. 70 bin fok balığı yaşıyor. 150 km hızla fırtınaların estiği, kıyılarında deniz seviyesinin altında eski uygarlıkların kalıntılarının bulunduğu, 22 adanın olduğu göl aynı zamanda. eşi benzeri, yanına bile yaklaşanı yok tatlı su hacmi konusunda.
  • baykal gölü'nün ismi yakut dilinde "aşk denizi" anlamına gelen "bay-gal" kelimesinden gelir. moğollar ve buryatlar ise "baykül" yani "zengin deniz" derlermiş. kimi insanlar göl denmesini hakaret sayıp baykal denizi diyorlar.
hesabın var mı? giriş yap