• kadıköyde kup griyesiyle bilinen bir pastane.
  • diger yakada oturan birisi olarak ayda bir vapura binip, franbuazlı kup yeyip zevkten dört kose eve dondugum yer. sıcak icecekleri muhtesem.
  • eskiden karakoy ve istiklal caddesinde de şubeleri varmış
  • likörlü çikolataları belli yaştaki istanbullu bayanların kalbinde yer yapmış pastane.
    içkinin tadına varamayan bir zamanların gençliği buranın çikolatalarıyla alışkın olmayan vücutlarına alkol sokmuştur.
    hala likörlü çikolata fazla yayılmamıştır, her karşıya geçişte alınır, 10 tanesi bugün itibariyle 5 milyondur*.
  • sahane bahcesi ve salak garsonlari olan mekan.
  • trüfü çok övülen pastane
  • eskiden baylan ve şubeleri olarak galiba belli bir zincirmişler. hatta kaptan kaptanlığındaki bir grup edebiyatçı orada 'mavi' hareketini başlatmış ve haliyle 'baylancılar' olarak anılır olmuşlar. şu anda benim tek bildiğim baylan, kadıköy çarşı'nın girişindeki. adım attığınız an gerek dekorasyonu gerekse personeliyle sizi derhal bir ayhan ışık-sezer sezin ortamına sokan bu sevimli yere giderseniz, 'coup grillet' (kup griye) yemeden çıkmayın. çıkarsanız da benden saklayın.
  • pastanenin sahibi de yabancı asıllı(ermeni, rum bilemicem) yaşlı birisidir ve eski istanbula özgü kibarlığıyla müşterilerine iyi dileklerde bulunmayı unutmaz*.
  • ilk olarak 1923'de, beyoğlu/deva çıkmazı'nda, pastalarla kafayı bozmuş lenas kardeşler tarafından "l'orient" (biz doğu diyelim kısaca) adıyla açılan; '30'larda da kendine baylan (çağataylar "kendi alanında kusursuz" diyorlar buna da) ismini münasip görüp edinen pek latif bir pastanedir..

    giderek karaköy ve kadıköy'e doğru genişleyen baylan'ın meşhur ilk göz ağrısı '60 döneminde kapanmıştır; ki attila ilhan (sonra divan transfer etmiştir kendisini), cemal süreya, özlü kardeşler gibi birçok edebiyatçı da buradan mezundur -nitekim tezer özlü hanımın anılarında geçer bolca..

    evropa menşeili nevi ve güzide tatlıları, türk gurmelerine ilk sunan da bu namlı pastanedir; ki lenas biraderlerin küçüğü olan henry bey, zürih'te pastacılık alanında yüksek lisans yapıp kendini bu işe adamış; hansel ile gretel nam bebelerin musallat olduğu cadının çikolata evini de ödül olarak kazanmıştır zaar..

    kup griye, tiramisu, espresso, cappuccino, limonlu, krokanlı ve likörlü çikolatalar gibi esaslı besinler baylan geleneğinden sayılmıştır artık; hatta derler ki romlu fondonları, o zamanın pera'lı genç han'fendilerine alkolizmin yolunu bile açmıştır; hadi bakalım..
hesabın var mı? giriş yap