• yarattığı duygusal hezeyanlarla, astarı yüzünden pahalıya gelebilecek bir kampanyadır. aşırı milliyetçi söylemlerin tekrar devreye girmesi, zorla tasfiye edilen siyasetçi esnafının yine hortlaması, uzun süredir siyasi mesajlar vermeyen askerin yeniden bu işe soyunması, kıbrıs sorununun çözümü konusunda tekrardan en başa dönülmesi, kısacası kör topal ilerleyen demokratikleşme çabasını sekteye uğratması gibi sakıncalı sonuçları olabilir. şu anki siyasal tablo en ideali olmasa bile, aşırı milliyetçi içe kapanmacı bir siyaset te bize çok ağır bedeller ödetebilir.
  • 5-6 sene önce bir partinin (ya dehap ya da hadep) kongresinde , türk bayrağı asılı olduğu yerden indirilince de aynı kampanya başlamıştı. hatta yamulmuyorsam haziran ya da temmuz aylarıydı. her evde bayraklar dalgalanıyordu. bazı şeylere kesin çözümler üretilmedikçe bu iş beş - altı senede bir tekrarlanacağa benzer. hayırlısı.
  • "yahu, bu güne kadar kimse sahip çıkmadı; cumhuriyet falan hikaye, okullarımızda açılış ve kapanışta mozambik bayrağı çekiliyor, devlet dairelerinde japon bayrağı dalgalanıyor, ancak şimdi sahip çıkmamız mı gerekiyor?" dedirttiren kampanya.

    edit: iki kendini bilmez türk bayrağı yaktı diye, durup dururken memlekette gündem değişiyor. kanunen zaten yaptırımı var ve cezası ne ise kesilir.
    sanki memleketi teslim ettik birilerine...
  • fevkalade tuhafima giden bir kampanyadir...

    elbette hepimiz ataturkun yunan bayragina yaptigi saygi duyulacak davranisi dinleyerek buyuduk ama onun gibi olamadik...

    apo'nun yakalanma surecinde kutleler halinde meydanlarda italyan bayragi parcalamanin, cuma namazi cikislarinda amerikan bayraklarini yakmanin, israil bayraklarinin uzerinde tepinmenin spor sayildigi bir ulkede, iki cocuk, dikkatinizi cekiyorum, zira kimse cekmedi su ana kadar, 12 ve 14 yasinda iki cocuk turk bayragini yerlerde surukledi diye ortalik birbirine girdi, bu ulkede catisma doneminde bile yasanmayan toplumsal bir histeriye donustu mevzu.

    evet, bir yakma iddiasi var ama yakildigini ya da yakilmaya kalkildigini goren kimse yok, sadece iddia var, ote yandan bence yakmakla uzerinde tepinmek arasinda bir fark yok! ancak dikkat cekilmesi sart olan durum bu salakca isi yapanlarin cocuk oldugu... bayragin ne ifade ettigini, sehitlerin kanlarini ya da savaslari okullarinda sıkıcı dersler olarak okumus cocuklar, tavsiye ederim, cocuklugunuzdaki tarih derslerinizi animsayin.

    yakilmayan ama cignenen bir bayragin ardindan bayraga sahip cikin kampanyasi yapmak biraz abuk, zira o bayrak yillar yillar once cignendi de, haberimiz olmadi, ruhumuz duymadi... simdilerde iki cocugu lanetleyerek, butun kurtleri sabun yaparak ya da analarina, ebelerine kufrederek o bayragin sayginligini geri almamiz cok mumkun gorunmuyor. evlerimize bayrak asarak da alamayiz o sayginligi...

    hem adama demezler mi sen madem bu kadar bayrak ve vatan duskunusun, memlekette her hafta sirayla bir ulkenin bayraginin kitlelerce yakilmasina neden seyirci kaliyorsun?

    uzgunum, ben hem bu bayrak yakma iddiasinda hem de vatandas bayragina sahip cik kampanyasinda provokasyon kokusu aliyorum... hem boyle kampanyalara cok yabanci degiliz biz, hic biri memleketin hayrina sonuclar vermedi...
    (bkz: vatandas turkce konus)
    (bkz: sayin muhbir vatandas)
  • milletin başka işi gücü yok mu şeklinde düşünmeme neden olan kampanya.
    (bkz: bir deli kuyuya tas atmis kirk akilli cikaramamis)
  • mevcut durumun ortaya çıkmasını şöyle özetleyebiliriz.

    1. mersin de nevruz kutlamaları esnasında türk bayrağını yakma girişiminde bulunan 2-3 çocuk yaptıkları hareket ile türk medyasının gunlerce tam göbeğine oturtulmuş, haklarında onlarca haber bir o kadar da makale yazılmıştır.

    2. bu haberler en saglam pazarlama yöntemlerine dahi taş çıkartacak bir şekle girdiğinden dolayı toplum nazarında yarattıgı etkiyi kullanmak isteyen bazı zumreler bu ulkenin kime ait oldugunu tekrardan bizlere hatırlatmışlar ve tüm türkiye halkının bayrak yakma girişiminde bulunan 2-3 çocuktan korkmamıza gerek olmadığını belirterek yüreklerimize su damlaları serpmişlerdir.

    3. yaratılan medya tabanlı balona binip boy göstermek isteyenler mi dersiniz, varlığını uzun zamandır unuttugumuz dolayı balonu bir kösesinden yakalmak icin g.tunu yırtanlar mı dersiniz; herkes birden turkiye cumhuriyetinn bekasının en yılmaz savunucuları olmuştur.

    4. yaratılan bu medya balonunun büyüklüğünden etkilenen bazı zumreler takrardan düğmeye başmışlar ve bayragına sahip çık isimli bir kampanya ile zirvesine ulaşan medya balonunun hakla inmesini sağlamışlar, balonu türk bayrakları ile süslemişlerdir. bayrak asan insanların yüzlerindeki memnun ifade balona üfleyen cevrelerce ek nefes kuvveti olarak kullanılmıştır.

    5. uzun zamnadır oynanmamış olan milli blinç yaratma oyununu herkes sevmiştir. herhangi bir milli bayramdan farksız bir şekilde herkes türk oldugunu tekrardan hatırlamış, kazanlar kurulmuş 40 gun kırk gece senlik temnnileri ile bayrak üreticileri üretim hızlarına ivme kazandırmışlardır.
  • mevcut durumun sebep olacağı olayları ise söyle özetleyebiliriz.

    1. ortada elle turulur hiçbir kanıt olmadan, provakasyon amaçlı olması pek muhtemelen olan bir olay yüzünden ülkenizde yaşayan farklı bir etnik kimliğe sahip olan insanları psikolojik bir dışlanmaya itersiniz. köylerinden edilmiş 3 milyon insanı metropollere yollatan bir "demografik muhendislik" politikasının kendi elinizde patlamaya hazır bir bomba olabileceginin farkında dahi olmazsınız. nabız yıkseltirsiniz.

    2. tüm avrupa sizden bu insanların varlıklarını artık kabul etmeniz gerektiğini kafanıza vura vura söylese de siz hala oluşturdugunuz bolge tabanlı milliyetcilik tanımı ile bu insanların varlıklarını kendi görev tanımız içerisinde eritmeye çalışırsınız. amaçsızca bir tükürme duvarı yaratırsınız. gercekten ulkeye yonelik bir tehditin ortaya çıkması sembolik tabanda gerceklerden yoksun bir olayla bağdaştıran bir medyaya inanacak kadar da safsınızdır. bu saflıgı ancak ve ancak bir akrabanız askere gittiğinde askerden zarar görerek dönmesi veya dönememesi sonrasında unutursunuz.

    3. nedense evvelden ugulanan politikaların nasıl sonuç verdiğini unuttugunuzdan dolayı verdiğiniz tepkinin ulkenizin çıkarına olmadıgının farkında dahi olmazsınız. bu kapkaççılardan şikayet ederken bu çocukların nerden geldiklerini önemsememekteki aynı hasssasiyet yoksunluguna sahiptir. ikisinde de neden-sonuç ilişkileri kurulmadan basit bir paranoyak tepki hasıl olmuştur.

    4. bu tür tepkiler verdiğinizde ve yanlız kendi sesinizi duydugunuzdan dolayı ortada başka başka seslerin varlıgından haberdar dahi olmak istemezsiniz. kulağınız yanlızca sizinle banzer tınıda ses çıkaranlara açıktır. sizin oluşturdugunuz milliyetcilik kabugunun karşı tarafa kat kat daha fazla şekilde oluşacagından haberdar degilsinizdir. nefret ettiğinizden daha fazla nefret edileceginizi çogunluk olmanızın guvencesi ile bertaraf edeceginizi sanıyorsanız yanılıyorsunuzdur. nitekim aynı bolge içerisinde yaşarken kesişmek zorunda kalmak en dogal sosyal tkileşimdir.
  • türk milletinden gelen bi uyari mesajidir tabi anlayana.
  • fazla abartildigina inandigim kampanya.yine suru psikolojisiyle hareket eden bir toplumun 3 - 5 kisinin bayrak asmasiyla birlikte gaza gelip etrafi bayraklarla donatmasina yol acti.guzel bir tepki olabilir belki ama "daha önceleri nerelerdeydiniz agalar?" diye sormaktan kendimi alamiyorum zira bayragin yerlerde surundurulmesi kadar direkt bir eylemden ziyade hergun bizi dolayli yollarla biraz daha dibe cekenlere karsi sessiz kaliyoruz.
hesabın var mı? giriş yap