• insan neden çocukça davranır sorunun sıralayabileceğim birçok cevabı var ama bu entryde transaksiyonel analiz açısındann açıklamak isterim.

    her insanın içinde bir anne - baba yönü (koruyucu, öğüt verici yön), bir yetişkin yönü (çözüm bulucu, olgun davranan yön), bir de çocuk yönü (daha doğal, şakacı ama mızmız yön) vardır.

    sağlıklı ilişkiler kurabilen bi yetişkin, yetişkin yönünün çatısı altında bu üç yönünü de dengeli bir şekilde sergileyebilen insandır. bu üç yönden birine şiraze fazla kayarsa ilişki kurma biçiminde problemlerler ortaya çıkar.

    örneğin kimisi farkında olmadan anne - baba yönünü ön planda tutar. bu insanların kanatları altına rahatça girebilirsiniz ama çok müdahalecidirler. kimisi yetişkin yönünü ön planda tutar. bu insanla çok mantıklı ve olgun sohbetler gerçekleştirebilirsiniz, aynı iş yerinde çalışıyorsanız çok iyi iş arkadaşı olurlar ama bunlar da çocuk yönlerini ihmal ettiklerinden çok sıkıcıdırlar.

    bir de çocuk yönü fazla gelişmiş ya da diğer yönleri az gelişmiş insanlar vardır ki bunlarla çok eğlenirsiniz, doğaldırlar, renklidirler ama bir sorun olduğunda kafa kafaya verip çözüme ulaştırmanız, olgun bir şekilde problemlerin üstesinden gelmeniz, güvenmeniz, birlikte bir iş yapmanız çok zordur. şikayet eder, mızmızlanır, birileri onun adına çözüm üretsin, birileri ona hep katlansın, birileri arkasını toparlasın isterler. bu kişi köy kahvesinde oturan kasketli 50 yaşıdaki mehmet amca da olabilir, 25 yaşındaki plazadaki iş arkadaşınız da.

    gözünüzün önünde daha iyi canlandırmanız için basit bir örnek diyalog yazayım. iki komşu arasındaki bir diyalog.
    1- musluğun tamir edilmesi lazım (çocuk yön)
    2- et o zaman (yetişkin yön)
    1- alet edevat yok, nasıl yapçam aletsiz (çocuk)
    2- hırdavatçıdan alabilirsin (yetişkin)
    1- e o kadar para vercem, bir sefer kullancam. paraya yazık (ç)
    2- daha sonra bozulduğunda da kullanırsın (y)
    1- yok ya kırk yılda bir bozuluyor (ç)
    2- musluçu çağır o zaman (y)
    1- iyi muslukçu bulmak da mesele (ç)
    ........

    burada 1. kişi alt mesaj olarak "bunu benim yerime sen çöz" diyor aslında. yetişkin yönü ön planda olan 2. kişi de bunu anlamıyor ve sanki karşısında yetişkin varmış gibi iletişim kurup çözüm odaklı iletişim kuruyor. ama çocuk yönle yetişkin yön iletişim kuramaz. çocuk yönle anne - baba yön iletişim kurabilir. yetişkin ise yetişkinle iletişim kurabilir. bu yüzden bunların anlaşması, iletişimlerinin iyi olması çok zordur.

    kısacası bazı insanlar çocukça davranır; çünkü boyle davranmayı öğrenmişlerdir.
hesabın var mı? giriş yap