• bbom okulu kurmak için toplanan bir grup gönüllü ile kurulmuş olan eğitim kooperatifi. kooperatifin ilk projesi moda'da bir anaokulu kurmak. şu an mekan tutulmuş durumda, müdür de belirlendi. öğretmenler belirleniyor. 2016 eylül ayında açılacak, ardından ilkokul çalışmalarına başlanılacak.

    istanbul'da bbom okulu açmak kolay değilmiş onu gördüm, belki de hiçbir yerde kolay değil. bu tarz toplulukların ilk işinin problem çözme becerilerini arttırmak olması gerektiğini düşünüyorum. onunla beraber topluluk olabilme de çok önemli, yani gerçekten beraber karar verebilme, birbirini sevme (saygı demiyorum), ortak değerler üzerinde ortaklaşma vs.

    gelelim kişisel yoruma, ben bu kooperatifin içindeyim, çok güzel insanlar, gerçekten düzgün bir şeyler yapmak istiyorlar eğitim için. moda'dan beklenmeyecek derecede sakin ve ılımlı bir topluluk ve kendi hatalarının / yamukluklarının farkında olan bir ekip.

    örnek vereyim : dün yapılan toplantıda konuşulan konulardan biri şuydu "sadece kendi çocuklarımızı okutmak için mi okul açmak istiyoruz ?" çıkan sonuç, burs oranını ilk yıl için %25'e çekmeye karar verildi. beni çok etkiledi bu kararlar. ikinci yıl için mümkün olursa, %35'lere çıkmak hedefleniyor. nasıl yapacağız, hiç sormayın, 5-10 farklı olasılık var, en doğrusunu bulmaya çalışacağız. bana en çok uyan kendi ticari oluşumlarımızı kurmak ama bu benim kişisel görüşüm, fona desteğe vs. inanan biri değilim.

    geçen haftaki toplantı da çok sertti, biraz mahrem olabilir ama paylaşmak istiyorum. "eğitim kadrosunun politik görüşleri önemli mi ?" konusu çok sert bir şekilde konuşuldu. hangi politik görüş, din, dil, ırk, cinsel tercih olursa olsun. çocuklar üzerine politik etki bırakma gibi bir amaç olmadığı sürece herkes olmalı, hatta mümkünse olabildiğince farklı olmalılar. bu uygulaması zor bir karar, ama bunu uygulayamayacaksak niye açıyoruz kooperatifi zaten.
    hatta bir ara şu noktaya gelindi, "politik olmayan ne ki, bu dediğimiz de politik değil mi" ki bence bu nokta çok doğru, terimi tam bilmiyorum ama meta-politik/post-politik gibi birşey olabilir, yani kabul edilen klasik politik görüşlerinin üstünde farklı bir politik katman oluşturmak lazım. bunun oturması ve netleşmesi zaman alacak sanırım. okul açalım diye başladık geldiğimiz noktaya bak serhat :)

    bir de garip bir şekilde 4-5 kişide şöyle bir kafa var, "çok heyecanlı, bakalım bu kooperatifin hikayesi ne olacak ?", bayağı gözlemci modda takılan bu ekip (ben de içlerindeyim aslında) olayları farklı bir perspektife çekiyor. sanki biz yokuz orda, fikirler, metodlar, olasılıklar var ve sürekli ortak doğrular yaratıp modelliyoruz bunları. bu kafa çok hoşuma gitti, anksiyeteden uzak, vicdan ile akıl arasında bir yerde ama hafif dışarıdan bir bakış açısı.

    farkındaysanız eğitimden hiç bahsetmedim, zaten orayı bbom derneğine kitledik. onlar olaya bizden çok daha hakimler. biz topluluğu kuruyoruz, okul kendiliğinden oluşuyor.
hesabın var mı? giriş yap