• (bkz: bernaise)
  • (bkz: bearnaise sos).
    hollandez sosun turevi. bernaise degil. cahil olmayin.
  • sc bearnaise (bernez sos):

    malzeme listesi: 500 gram erimiş, suyu alınmış tereyağı, 1 kahve fincanı sirke, 1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan, 10 adet ezilmiş tane karabiber, ½ tatlı kaşığı tuz, ½ kahve fincanı su, ½ limonun suyu, 4 adet yumurta sarısı, 1 çorba kaşığı kıyılmış taze (tarhun otu) veya maydanoz.

    hazırlanışı: önce tere yağını bir kap ile sıcak suyun içine oturtup benmaride eritiniz. sonra hiç karıştırmadan üzerindeki köpüğü alıp atınız sonra hiç karıştırmadan üzerinde alarak (ayranını bırakarak) başka bir kaba koyunuz ve ılık olarak muhafaza ediniz. sirkeyi, soğanı ve tane karabiberi küçük bir tencerede sirke tamamen kayboluncaya kadar kaynatıp çektirerek ateşten alınız. içine, tuz, su ve limon suyunu ilave ediniz ve yumurta sarısını da ekleyip, yumurta çırpma teliyle devamlı ve dikkatlice karıştırarak ocağın üzerinde sıcak suyun içine oturtulmuş olarak yumurta iyice sertleşinceye kadar vurunuz; öyle olmalıdır ki, teli biraz kaldırınca telden yumurtanın üzerine düşen yumurta parçaları kalıp gibi kalmalıdır. sonra sıcak suyun içinden çıkarıp tereyağını içine sicim gibi akıtarak ve devamlı karıştırarak yumurtaya yedirip bir tülbentten veya ince süzgeçten süzdürünüz. içine 1 çorba kaşığı kıyılmış taze (tarhun otu) veya maydanoz karıştırınız. sonra ılık bir yerde bir kartonun veya bir bezin üzerine oturtup, istediğiniz zaman kullanınız.

    şefin tavsiyesi: sos bernez’in hazırlanışında maydanoz yoktur. fransızca “estragon”, ingilizce “tarragon” ve türkçe “tarhun otu”ismi ile bilinen otun yaprağı kullanılır. ama bulunmadığından genellikle maydanoz kullanılmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap