• şubat 2012' de metis yayınlarından "geçmiş zaman-bellek kültürü ve özneye dönüş üzerine bir tartışma" isimli kitabı çıkmış arjantinli yazar.
  • "anılar tıpkı kokular gibi istenmese de aniden hücum eder. nereden geldikleri bilinmeden uzaklaştırılmaları mümkün değildir; tam tersine insanı peşlerine düşürüp daha çok hatırlamaya zorlarlar, çünkü ilk andaki izlenim hiçbir zaman tam değildir. anılar ısrarcıdır, çünkü bir noktada egemendirler ve (her anlamda) kontrol dışıdırlar.

    başka bir deyişle, geçmiş kendiliğinden bugün olur." demiş beatris sarlo, türkçeye "geçmiş zaman-bellek kültürü ve özneye dönüş üzerine bir tartışma" diye çevrilen kitabında.
  • "hatırlanan tarih geçmiş deneyimin manevi olarak yenilenmesini sağlamaya imkan verse bile bu imkanı erozyona uğratmış anlatının gücünü zayıflatmış bir çağda, modernitede, deneyimi inşa etmek hala sorunlu olmayı sürdürüyor."

    geçmiş zaman / bellek kültürü ve özneye dönüş üzerine bir tartışma
  • "toplumların gelenekle kurdukları bağları düşündüğümüzde,
    modern siyasi yapıların geleneği, geçmişle kurulan bağlara rağmen dönüştürmesi ya
    da ortadan kaldırabilmesi mümkün müdür?" sorusuna cevap ararken kitabından faydalandığım edebi ve kültürel eleştirmen.

    beatriz sarlo- geçmiş zaman
    “geçmişten söz edilmeyebilir. bir aile bir devlet bu konuda yasak uygulayabilir, ancak
    anıları taşıyan özneler topyekün yok edilmedikçe (ki bu korkunç sonu nazilerini yahudi soykırımı bile gerçekleştiremedi) anılar sadece belli ölçüde ve biçimsel olarak
    yok edilebilir.”

    ilgili soruya sinan çetin 'in mutlu ol! bu bir emirdir kısa filmi de güzel bir örnek gibi geliyor bana.

    bu kısa filmde; batıya entegre olmak ve modernleşme adı altında cumhuriyetin ilanı sonrası türk halkına batılılaşma hedefiyle ortaya konan uygulamaların müzik alanındaki yansımaları mizahi bir dille eleştiriliyor.
hesabın var mı? giriş yap